Mazda MPV opinie, oceny użytkowników, Mazda MPV spalanie diesel (strona 1)

Opinie o samochodach Mazda MPV

diesel

Liczba ocen: 7

Średnia ocena: 8.43/10

Mazda MPV spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
-.--/-.--
8.90
trasa
-.--/-.--
7.01
cykl mieszany
-.--/-.--
7.96

Oceny MAZDY MPV

2011-08-06

Ogólna ocena:

9/10

Samochód jest bardzo udanym modelem który wyszedł z fabryki Mazdy.Praktycznie się nie psuje jeśli chodzi o poważniejsze awarie.Drobne niedociągnięcia można szybko i niedrogo naprawić.Jedyną awarią po 3 latach eksploatacji była wymiana podzespołu w układzie paliwowym,ze względu na zan...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik pracuje bardzo równo,dobra elastyczność silnika.Jedynym mankamentem jest turbo dziura na niższych obrotach.Od ok.1800 obr/min silnik żwawo wchodzi na obroty i samochód jak na te gabaryty dobrze przyśpiesza.
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy jest na bardzo dobrym poziomie.Wyciszenie jak na silnik wysokoprężny na dobrym poziomie.
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń na miejscach przednich bardzo dobra,obszerność wnętrza zadowoli najbardziej wymagających użytkowników.Najbardziej przydatna jest łatwa i szybka możliwość demontażu siedzeń trzeciego rzędu i powiększenia do bardzo dużych rozmiarów bagażnika.Jedynym bardzo wielkim mankamen...
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzenie na wysokim poziomie,nie ma tendencji do,, nurkowania,, przy hamowaniu.Dobrze wybiera nierówności na polskich drogach.

2010-02-22

Ogólna ocena:

9/10

jak dla mnie idealny samochód; choć mam go nie długo; mam nadzieję że pojeżdżę nim trochę; pozdrawiam
Opinia o układzie napędowym:
silnik diesla jest wystarczająco mocny do bezpiecznego podróżowania (przyspieszenia, elastyczność); jak trzeba to można wcisnąć do dechy; średnie spalanie w granicach od 7 do 8,5 na 100 km
Opinia o komforcie:
jazda nie sprawia problemów choć mogłoby być odrobinę ciszej (ale to nie przeszkadza bardzo)
Opinia o nadwoziu:
van z siedmioma osobnymi fotelami jest bardzo uniwersalnym samochodem; miejsca jest wystarczająco a możliwości aranżacji duże
Opinia o układzie jezdnym:
samochód dla małej i dużej rodziny; która chce podróżować wygodnie; mieć dużo miejsca; jak nie wewnątrz to na zewnątrz (przyczepka, bagażnik dachowy) no i oczywiście liczy się bezpieczeństwo (prowadzenie, hamulce itp.)

2010-02-19

Ogólna ocena:

10/10

Trudno znalezc jakies wady
Opinia o układzie napędowym:
Idealny silnik do tak duzego auta. 13s do setki przy tak duzym aucie to dobry wynik
Opinia o komforcie:
Prawie nie slychac silnika (diesel)
Opinia o nadwoziu:
Kazdy szczegol jest dopracowany
Opinia o układzie jezdnym:
Auto bardzo komfortowe.

2008-03-03

Ogólna ocena:

7/10

Polecam, Autko pieknie się prowadzi,komfort wspaniały,Podziwiam silnik bo samochod waży 1800kg.a silnik to tylko 2,0 dizel a radzi sobie jak by to była osobowka.Jestem bardzo zadowolony.

2010-03-28

Ogólna ocena:

7/10

wady- ogrzewanie słaby nawiew, powolne ogrzewanie, słabe ukierunkowanie nawiewów - podokietnik zła wysokość i nie to miejsce zalety- reszta ok

Średnie oceny MAZDA MPV

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
71.43%
głosów 5
Raczej tak
28.57%
głosów 2
Trudno powiedzieć
0.00%
głosów 0
Raczej nie
0.00%
głosów 0
Nie
0.00%
głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.3/10
Układ kierowniczy
8.7/10
Hamulce
8.3/10
Parkowanie
6.9/10
Napęd
Elastyczność
8.0/10
Skrzynia biegów
7.9/10
Silnik
8.6/10
Przyspieszenie 0-100km
8.0/10
Przyspieszenie 60-120km
8.3/10
Przyspieszenie 80-120km
8.4/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.7/10
Resorowanie z obciążeniem
8.3/10
Fotele przednie
8.0/10
Fotele tylne
7.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.9/10
Wyciszenie
7.7/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.1/10
Przestrzeń z tyłu
8.6/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.1/10
Bagażnik
8.7/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.9/10
Możliwość aranżacji
8.9/10
Karoseria
7.4/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.9/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
7.7/10
Widoczność w lusterkach
8.3/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.6/10
Elektronika
6.4/10
Naprawy
Niezawodność
6.7/10
Koszty napraw
5.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność
1
Spalanie
1
Napęd
1
Wnętrze
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic
2
Wentylacja i ogrzewanie
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Mazda MPV brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Hyundai Trajet.

Mazda MPV

Mazda MPV

Hyundai Trajet

Hyundai Trajet

Najciekawsza opinia użytkownika o Mazdzie MPV

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 49

Mazda MPV 2000 136KM 2004r. van

Ocena ogólna

jak dla mnie idealny samochód; choć mam go nie długo; mam nadzieję że pojeżdżę nim trochę; pozdrawiam

Układ napędowy

silnik diesla jest wystarczająco mocny do bezpiecznego podróżowania (przyspieszenia, elastyczność); jak trzeba to można wcisnąć do dechy; średnie spalanie w granicach od 7 do 8,5 na 100 km

Widoczność

widoczność jest dość dobra; choć ze względu na rozmiary zawsze jest problem z widocznością do tyłu (małe samochody - są za wąskie; w pewnym ustawieniu są niewidoczne w żadnym lusterku)

Komfort

jazda nie sprawia problemów choć mogłoby być odrobinę ciszej (ale to nie przeszkadza bardzo)

Nadwozie

van z siedmioma osobnymi fotelami jest bardzo uniwersalnym samochodem; miejsca jest wystarczająco a możliwości aranżacji duże

Układ jezdny

samochód dla małej i dużej rodziny; która chce podróżować wygodnie; mieć dużo miejsca; jak nie wewnątrz to na zewnątrz (przyczepka, bagażnik dachowy) no i oczywiście liczy się bezpieczeństwo (prowadzenie, hamulce itp.)

Naprawy

jak na razie to nie wymieniałem nic; ale jestem przed wymianą rozrządu i wiem że to nie mały koszt w ASO około 2500-3000 zł;

Wentylacja i ogrzewanie

mój van-ik posiada dogrzewanie silnika także po kilku kilometrach robi się cieplutko (zimą); poza tym ma osobny nawiew na tylną część samochodu z możliwością obsługi przez pasażerów 3 rzędu; klima działa poprawnie (latem jest milutko)

Elektryka/elektronika

co do elektroniki to nie mam zastrzeżeń; wszystko działa jak powinno

Zobacz również opinie:

Mazda MPV: mini-van, van

Mazda MPV: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Mazda MPV: 2.0, 2.3, 2.5, 3.0

Mazda MPV: 2005, 2004, 2003, 2001, 2000, 1999, 1996, 1994, 1991