Mazda Premacy opinie, oceny użytkowników, Mazda Premacy spalanie benzyna (strona 1)

Opinie o samochodach Mazda Premacy

benzyna

Liczba ocen: 11

Średnia ocena:

8.55/10

Mazda Premacy spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.65/-.-- -.--
trasa 7.79/-.-- -.--
cykl mieszany 8.90/-.-- -.--

Premacy

OCENY MAZDY PREMACY


Ogólna ocena:  

6/10


Gdyby nie karoseria dałbym 9-10,ale uważam,że karoseria to istotny i bardzo ważny element samochodu bo ma zasadniczy wpływ na moje bezpieczeństwo(progi, podłużnice)
Opinia o układzie napędowym:
Skrzynia biegów ma długie przełożenia, co pozwala na na komfortowe podróżowanie autostradą jak i w ruchu miejskim.Biegi wchodzą lekko i precyzyjnie. Silnik jak na 1,8 16v to według mnie powinien mieć o kilkanaście koni więcej. Przekłada się to na osiągi podczas jazdy. W przypadku jazd...
Opinia o komforcie:
Zawieszenie tego auta może mile zaskoczyć. Jest dość sztywne, ale dobrze radzi sobie na naszych dziurawych drogach, nawet z pełnym obciążeniem nie ma wrażenia dobijania. Komfort jazdy na przednich jak i tylnych fotelach jest bardzo dobry.Fotel kierowcy wykonany z bardzo dobrych materiałów,...
Opinia o nadwoziu:
W aucie jest dużo miejsca-na nogi jak i nad głową.Japończycy jak zwykle zadbali o to by wszystko znajdowało się tam gdzie trzeba.Przełączniki i dźwignie obsługuje się intuicyjnie, czytelne, trwałe piktogramy.Zegary ładne(z gustami się nie dyskutuje)podświetlane na zielono, czytelne. P...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto dobrze się prowadzi. Nie ma z nim problemów np. w koleinach lub przy podmuchach wiatru, bo przecież auto jest dość wysokie. Wspomaganie mogło by być trochę mocniejsze(przydatne przy cofaniu z przyczepką),w ciasnych zakrętach auto sprawia wrażenie dość mocnego wychylania, ale ja ju...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Zaleta jest niesamowity komfort prowadzenia samochodu na trasie , wogule czlowiek sie nie meczy a co dla mnie bylo najwazniejsze to to ze kolana bo 8 godzinach jazdy mnie nie bolaly w pzreciwienstwie doa wczesniejszych samochodow (passat i alfa romeo) .
Opinia o układzie napędowym:
Jezdze spokojnie ale jak czasem czlowiek nadepnie przy wyprzedzaniu to silnik sobie radzi calkiem ,calkiem.
Opinia o komforcie:
Jedyny problem jest taki ze gdzy jedzie 5 osob to pasazer kolo kierowcy(facet) ma jednak malo miejsca na nogi to w sumie jeden taki minus.Gdy zona prowadzila a ja siedzialem z boku to brakowalo mi wygody :( W tylnich fotelach mozna zmieniac polozenie wiec sa spoko :)
Opinia o nadwoziu:
Troche plastiku , moze czasem cos peknac ale da sie zyc i wytrzymac..
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo dobrze sie prowadzi.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


szukałam bezawaryjnego auta i to takie jest.
Opinia o układzie napędowym:
Raczej duże auto więc nie ma co się spodziewać sportowych osiągów, minus za słabe przyspieszenie 0-100 co przeszkadza w jeździe miejskiej. Z obciążeniem pracuje dobrze, bez problemów.
Opinia o komforcie:
Ewidentny minus za wyciszenie przy prędkości powyżej 90km.
Opinia o nadwoziu:
W tej kategorii same 10 - nie zauważyłam żadnych zmian na lakierze ( autko 10lat), w bagażniku zmieściłam nawet małą kanapę, fotele sprawnie się składają na kilka wariantów.
Opinia o układzie jezdnym:
prowadzi się dobrze, szczególnie zimą. nie zarzuca, wspomaganie wystarczające. Jak dla mnie hamulce troszkę za wolno reagują, może ze względu na ABS.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Super samochód dla wysokiej kobiety w średnim wieku.Bardzo wygodny , stabilny na drodze,wymaga równomiernej jazdy bez raptownego przyspiesznia.Najlepsze spalanie przy predkości 110km-140km/godz. okazało sie ,ze jest również niezawodny w potężnych korkach / 3-4 godzinnych/. Polecam kobietom...
Opinia o układzie jezdnym:
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Ogólnie fajne rodzinne auto, trochę za dużo pali ale coś za coś - spora moc silnika, zresztą bardzo elastycznego
Opinia o nadwoziu:
Ślady rdzy - podwozie, róg dolny drzwi kierowcy, klapa tylna od wewnątrz
Opinia o układzie jezdnym:
Głośny w kabinie, mógłby mieć większą prędkość maksymalną
» pełna opinia
 
1 2 3 z 3


ŚREDNIE OCENY MAZDA PREMACY

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 63.64% głosów 7
Raczej tak 27.27% głosów 3
Trudno powiedzieć 9.09% głosów 1
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.0/10
Układ kierowniczy
8.5/10
Hamulce
9.1/10
Parkowanie
8.0/10
Napęd
Elastyczność
8.6/10
Skrzynia biegów
8.8/10
Silnik
8.7/10
Przyspieszenie 0-100km
7.5/10
Przyspieszenie 60-120km
7.9/10
Przyspieszenie 80-120km
8.3/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.6/10
Resorowanie z obciążeniem
8.5/10
Fotele przednie
9.0/10
Fotele tylne
8.4/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.0/10
Wyciszenie
6.8/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.8/10
Przestrzeń z tyłu
8.8/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.1/10
Bagażnik
9.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.0/10
Możliwość aranżacji
8.7/10
Karoseria
7.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.6/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.3/10
Widocznośc do tyłu
7.9/10
Widoczność w lusterkach
8.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
8.4/10
Elektronika
8.3/10
Naprawy
Niezawodność
8.0/10
Koszty napraw
5.8/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 6
Niezawodność 2
Układ jezdny 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 3
Spalanie 2
Inne 1
Nadwozie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Mazda Premacy brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Mitsubishi Space Star.

  Mazda

  Premacy

  Mitsubishi

  Space Star

Najciekawsza opinia użytkownika o Mazdzie Premacy

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: japanfan

liczba głosów: 21

Mazda Premacy 1800 101KM 2004r. van

Ocena ogólna
Gdyby nie karoseria dałbym 9-10,ale uważam,że karoseria to istotny i bardzo ważny element samochodu bo ma zasadniczy wpływ na moje bezpieczeństwo(progi, podłużnice)

Układ napędowy
Skrzynia biegów ma długie przełożenia, co pozwala na na komfortowe podróżowanie autostradą jak i w ruchu miejskim.Biegi wchodzą lekko i precyzyjnie. Silnik jak na 1,8 16v to według mnie powinien mieć o kilkanaście koni więcej. Przekłada się to na osiągi podczas jazdy. W przypadku jazdy w pojedynkę lub w dwie osoby jeszcze jakoś się zbiera, ale jeśli posadzimy z tyłu pasażerów i ładunek do bagażnika to odradzam wyprzedzanie na autostradzie. Żeby auto chciało jechać silnik trzeba wkręcać na wysokie obroty, a to przekłada się na zużycie paliwa.

Widoczność
Wysoka pozycja za kierownicą sprawia,że widoczność we wszystkich kierunkach jest bardzo dobra.Dobre,duże lusterka- nieocenione przy cofaniu z przyczepą. Brak czujnika parkowania- ja kupiłem sobie soczewkę Fresnela.

Komfort
Zawieszenie tego auta może mile zaskoczyć. Jest dość sztywne, ale dobrze radzi sobie na naszych dziurawych drogach, nawet z pełnym obciążeniem nie ma wrażenia dobijania. Komfort jazdy na przednich jak i tylnych fotelach jest bardzo dobry.Fotel kierowcy wykonany z bardzo dobrych materiałów, odpowiednio wyprofilowany z pełnym zakresem regulacji w różnych płaszczyznach, pomimo 10 lat i 190000 przejechanych kilometrów nie nosi śladów wygniecenia czy zużycia tapicerki(użytkowany bez pokrowców).Podczas normalnej jazdy w aucie jest cicho,głośniej robi się powyżej 120 km/h, ale to z racji jego gabarytów

Nadwozie
W aucie jest dużo miejsca-na nogi jak i nad głową.Japończycy jak zwykle zadbali o to by wszystko znajdowało się tam gdzie trzeba.Przełączniki i dźwignie obsługuje się intuicyjnie, czytelne, trwałe piktogramy.Zegary ładne(z gustami się nie dyskutuje)podświetlane na zielono, czytelne. Przydałaby się kontrolka włączenia świateł.Elementy plastikowe średniej jakości-na nierównościach trzeszczą i piszczą,szczególnie w okolicach zegarów i rolety bagażnika.Poza tymi wszystkimi pochlebnymi słowami jakie do tej pory wyraziłem na temat tego auta, karoseria jest czymś co niestety skłania mnie do pozbycia się tego auta.Wszechobecna korozja.Zaczynając od nadkoli tylnych- najpierw lewe potem prawe, błotniki przód, progi- przednia i tylna jego końcówka, podłużnice!,pod nakładkami na progach, dół drzwi, tylna klapa, więcej nie grzebałem. U lakiernika zostawiłem 4500 zł.Dodać tu należy fakt,że ceny części blacharskich przyprawiają o ból głowy, np. błotnik przód(zamiennik)-450 zł;oryginał-900 zł;reperaturka tylnego nadkola(zamiennik-oryginałów nie produkują)-250 zł.Wnioski?

Układ jezdny
Auto dobrze się prowadzi. Nie ma z nim problemów np. w koleinach lub przy podmuchach wiatru, bo przecież auto jest dość wysokie. Wspomaganie mogło by być trochę mocniejsze(przydatne przy cofaniu z przyczepką),w ciasnych zakrętach auto sprawia wrażenie dość mocnego wychylania, ale ja już się przyzwyczaiłem.Wykazuje też niewielką nadsterowność co tłumaczy zastosowanie przez producenta układu TCS, który naprawdę działa gdy jest ślisko.Układ hamulcowy jest bez zarzutu.Przydał by się czujnik parkowania.

Naprawy
Auto jest mechanicznie niezawodne ale wiem,że części nie są najtańsze

Wentylacja i ogrzewanie
Z racji przestrzeni nagrzewa się dość długo,żeby dmuchało ciepło(na zewnątrz-8) trzeba przejechać ze 3- 4 km po mieście, ale ogrzewanie jest dobre, klima radzi sobie nawet w duże upały.Nieporozumieniem jest moim zdaniem system odmrażania przedniej szyby.Nie wiem co autor miał na myśli.Używanie tego systemu daje efekt przy zaparowanej a nie zamarzniętej szybie. Chcąc rozmrozić szybę po mroźnej nocy trzeba by spędzić na parkingu ze 20 min.

Elektryka/elektronika
Nie miałem żadnych problemów z elektroniką ani elektryką

Pełna opinia o Mazda Premacy 1800 101KM 2004r. van »

Zobacz również opinie:

Mazda Premacy: hatchback, mini-van, van

Mazda Premacy: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Mazda Premacy: 1.8, 1.9, 2.0

Mazda Premacy: 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999