Mazda RX-8 opinie, oceny użytkowników, Mazda RX-8 spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Mazda RX-8

Liczba ocen: 9

Średnia ocena:

8.11/10

Mazda RX-8 spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 16.80/-.-- -.--
trasa 11.94/-.-- -.--
cykl mieszany 14.30/-.-- -.--

RX-8

OCENY MAZDY RX-8


Ogólna ocena:  

10/10


Mazda RX-8 40'th Anniversary Edition - Świetny samochód. Prowadzenie jest doskonałe - jeździ niemal tak samo idealnie jak smart roadster (prawie gokart). Wyważony BOSKO! Silnik bardzo wysoko kręci (do 9500 rpm) przy niezrównanych wrażeniach dźwiękowych, bardzo elastyczny pomimo śladowego ...
Opinia o układzie napędowym:
Elastyczności trochę brakuje (tylko 211 Nm momentu), ale skrzynia jest tak przyjemna, że oprócz miasta sprawia ogromną przyjemność podczas zmiany przełożeń. Silnik jest DOSKONAŁY! Cichy, rasowy gang - no i można go kręcić do 9500 RPM! Przyśpieszenie - baaardzo dobre (6,4s do 100).
Opinia o komforcie:
W mojej wersji dość twarde (bilstein B-6 na obu osiach), ale nie przesadnie, za to margines bezpieczeństwa i radość z zakrętów- ogromna. Wyciszenie bardzo dobre, do 5500 silnik cichutki, potem pracuje z rasowym gangiem, a blisko odcięcia... Bajeczka.
Opinia o układzie jezdnym:
Wszystko oprócz parkowania - wspaniałe!
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10



Opinia o układzie jezdnym:
Świetne auto, rewelacyjnie sie prowadzi. Żadne auto którym dotychczas jezdziłem nie trzymało się lepij nawierzchni nizeli RX. Auto robi wielką furore, każdy się za nim oglada. Polecam szcze gólnie osobom które szukaj rodzinnego coupe. Bez zbedengo owijania w bawełne. Polecam!! Opini...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


jest piękny, wygodny, robi wrażenie ale żarłoczny
Opinia o nadwoziu:
Wnętrze bardzo wygodne Jak na sportowy samochód dużo miejsca z tyłu - nawet dla dorosłej osoby. Bardzo wygodne wsiadanie do tyłu dzięki tylnym drzwiom. Bagażnik też całkiem spory jak na tego typu auto.
Opinia o układzie jezdnym:
samochód trochę dziki :-) ale do okiełznania nawet przez kobietkę
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Samochód jak na sportowy wóz jest piekny linia nadwozia robi wrażenia. na Przechodniach i innych uczestnikow ruchu:) 10+
Opinia o układzie napędowym:
Przyspieszenie do 100km/h w niecałe 6s :) rewelacja samochód naprwade super się wkręca na obroty :)
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód prowadzi sie rewelacyjnie. Trzyma się drogi jak przyklejony:)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10



Opinia o układzie napędowym:
przyspieszenie do 100 ok 7s. przy wyprzedzaniu trzeba dobrać odpowiedni bieg.
Opinia o komforcie:
Nie polecam zabierac kompletu dorosłych ciężkich osób na polskich dziurawych drogach.
Opinia o nadwoziu:
Problem mogą mieć osoby wysokie powyżej 190cm.
Opinia o układzie jezdnym:
problem z widocznością do tyłu. strefa cienia za słupkiem przednim lewym.
» pełna opinia
 
1 2 z 2


ŚREDNIE OCENY MAZDA RX-8

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 77.78% głosów 7
Raczej tak 0.00% głosów 0
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 22.22% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.4/10
Układ kierowniczy
9.7/10
Hamulce
9.6/10
Parkowanie
7.9/10
Napęd
Elastyczność
8.6/10
Skrzynia biegów
9.3/10
Silnik
9.3/10
Przyspieszenie 0-100km
9.3/10
Przyspieszenie 60-120km
9.3/10
Przyspieszenie 80-120km
9.4/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.9/10
Resorowanie z obciążeniem
8.3/10
Fotele przednie
9.6/10
Fotele tylne
8.2/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.0/10
Wyciszenie
8.7/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.4/10
Przestrzeń z tyłu
6.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.1/10
Bagażnik
7.7/10
Jakość materiałów i wykończenia
9.2/10
Możliwość aranżacji
6.0/10
Karoseria
9.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
9.4/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.7/10
Widocznośc do tyłu
6.1/10
Widoczność w lusterkach
8.7/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
8.6/10
Elektronika
8.6/10
Naprawy
Niezawodność
6.1/10
Koszty napraw
3.8/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 2
Niezawodność 1
Napęd 1
Nadwozie 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 2
Spalanie 2
Napęd 1
Awaryjność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Mazda RX-8 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Audi TT.

  Mazda

  RX-8

  Audi

  TT

Najciekawsza opinia użytkownika o Mazdzie RX-8

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Robert

liczba głosów: 25

Mazda RX-8 40'th Anniversary edition 1300 silnik wankla z wirującymi tłokami. 231KM 2008r. coupe

Ocena ogólna
Mazda RX-8 40'th Anniversary Edition - Świetny samochód. Prowadzenie jest doskonałe - jeździ niemal tak samo idealnie jak smart roadster (prawie gokart). Wyważony BOSKO! Silnik bardzo wysoko kręci (do 9500 rpm) przy niezrównanych wrażeniach dźwiękowych, bardzo elastyczny pomimo śladowego momentu obrotowego - 211Nm. W zakresie wysokich obrotów bardzo dynamiczny; skrzynia biegów jak masełko - IDEALNA!. Bardzo dużo pali, mało ekonomiczny - w trasie od 9,5 w górę, w mieście od 13 litrów w górę do nawet 30tu, ale te 13 to stylem emeryta z jednym okiem:). Poza tym wrażliwy na olej - musi być często dolewany i co tydzień sprawdzany (uwaga - drogi!). Wewnątrz stosunkowo dużo miejsca, świetne fotele, bardzo dobre materiały (o kilka klas lepsze niż np. w 350 Z), nienaganna ergonomia, super rozwiązane tylne drzwi - no i auto praktycznie bezawaryjne. Dość drogie w eksploatacji, ale warte każdej wydanej złotówki - radość z jazdy rekompensuje wszystko

Układ napędowy
Elastyczności trochę brakuje (tylko 211 Nm momentu), ale skrzynia jest tak przyjemna, że oprócz miasta sprawia ogromną przyjemność podczas zmiany przełożeń. Silnik jest DOSKONAŁY! Cichy, rasowy gang - no i można go kręcić do 9500 RPM! Przyśpieszenie - baaardzo dobre (6,4s do 100).

Komfort
W mojej wersji dość twarde (bilstein B-6 na obu osiach), ale nie przesadnie, za to margines bezpieczeństwa i radość z zakrętów- ogromna. Wyciszenie bardzo dobre, do 5500 silnik cichutki, potem pracuje z rasowym gangiem, a blisko odcięcia... Bajeczka.

Układ jezdny
Wszystko oprócz parkowania - wspaniałe!

Naprawy
Auto jest kosztowne w utrzymaniu, ale jeżeli jest w dobrych rękach to odpłaca bezawaryjnością.

Elektryka/elektronika
Nigdy nic nie zawiodło.

Pełna opinia o Mazda RX-8 40'th Anniversary edition 1300 silnik wankla z wirującymi tłokami. 231KM 2008r. coupe »

Zobacz również opinie:

Mazda RX-8: coupe

Mazda RX-8: benzyna

Mazda RX-8: 1.3, 2.6

Mazda RX-8: 2008, 2007, 2005, 2004