Mercedes 190 (W201) opinie, oceny użytkowników, Mercedes 190 (W201) spalanie 1992r. (strona 1)

Opinie o samochodach Mercedes 190 (W201)

1992r.

Liczba ocen: 12

Średnia ocena: 9.33/10

Mercedes 190 (W201) spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
10.80/12.53
7.63
trasa
7.45/9.28
6.00
cykl mieszany
9.55/10.78
7.00

Oceny MERCEDESA 190 (W201)

2008-02-17

Ogólna ocena:

10/10

Auto sprowadziłęm sam dla siebie z Niemiec. Zrobiłem nim ok. 30 tysięcy km. I w tym czasie musiałem wymienić tylko jedną część (sprężynkę przy przepustnicy za 12 złotych). Jako że każde auto z drugiej ręki wymaga tańszego lub droższego "pakietu startowego" i u mnie si...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik 2.0 benzyna. Osiągi byłyby lepsze gdyby była skrzynia manualna, ale z drugiej strony gdybym chciał auto ze skrzynią manualną tokupiłbym sobie BMW - ja chciałem mieć jak najlepszego automata więc wybór zawężał sie tylko do marki Mercedes. Silnik - mój Mercedes ma ponad 200 tys...
Opinia o komforcie:
co tu dużo mówić to w końcu Mercedes. Świetne i wygodne nawet na najdłuzszych trasach fotele z mercedesa W124. Resorowanie również bardzo dobre.
Opinia o nadwoziu:
Ergonomia - jak w każdym mercedesie - wszystko pod ręką. Jeden minus, nie ma worka na narty i nie można złożyć tylnego siedzenia (zbiornik paliwa) - trzeba montować bagażnik dachowy :(. Miejsca nie brakuje ani z przodu ani z tyłu.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto jak na tak starą konstrukcję zachowuje się świetnie tzn. nieporównywalnie lepiej niż np. Ford Mondeo \'99, czy Audi A4 \'99. Hamulce bardzo dobre, 4 tarcze co jak na konstrukcję z lat 80tych było ewenementem (czyt. nawet nowsze konstrukcyjnie BMW E36 z czterocylindrowymi silnikami mia...

Amik2010-05-11

Ogólna ocena:

7/10

Dosc dobbre auto, ale stanowczo za stare
Opinia o układzie napędowym:
SŁABIZNA. ledwo się toczy przy rozpędzaniu. Mój leci 185 tzn zamyka licznik. Raczej dla spokojnych ludzi.
Opinia o komforcie:
Wyciszenie jest dobre, zawieszenie. płynie po polskich drogach. a fotele przednie bardzo wygodne.
Opinia o nadwoziu:
Lakier położony raz ale z impetem, gruba warstwa, naprawdę dobrze znosi lata.
Opinia o układzie jezdnym:
Przyklejony do drogi. trasa 160-170 no problem, tylko silnik za słaby.

2010-02-18

Ogólna ocena:

10/10

wad on nie posiada tylko Niemcy jeżdzili do tej pory aż przysedł czas exploatacji i wysłali go do Polski he he .
Opinia o układzie napędowym:
samochodem 20letnim raczej się nie pościgamy ,ale normalnie mozemy sie poruszać, komfort w porównaniu do konkurencji , nawet nowych aut super.
Opinia o komforcie:
super
Opinia o układzie jezdnym:
Najleprze samochody w motoryzacji świata niema i już nigdy nie będzie leprzych aut jak Mercedes 190 i 124.

2008-02-11

Ogólna ocena:

10/10


Opinia o komforcie:
samochód wprost płynie po nierównościach
Opinia o nadwoziu:
trochę mało miejsca z tyłu
Opinia o układzie jezdnym:
rewelacyjny komfort jazdy, pewne prowadzenie, świetne wspomaganie

Adam2008-02-07

Ogólna ocena:

10/10

Co gwiazda to gwiazda
Opinia o komforcie:
Fotele tylne dałem 10 ale tam nigdy nie jeździłem
Opinia o nadwoziu:
Blacha nawet nawet ale podwozie..Masakra.
Opinia o układzie jezdnym:
NIc dodac i nic ując.Lac i jeździc.

Średnie oceny MERCEDES 190 (W201)

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
91.67%
głosów 11
Raczej tak
0.00%
głosów 0
Trudno powiedzieć
0.00%
głosów 0
Raczej nie
0.00%
głosów 0
Nie
8.33%
głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.3/10
Układ kierowniczy
9.1/10
Hamulce
8.7/10
Parkowanie
9.7/10
Napęd
Elastyczność
8.6/10
Skrzynia biegów
9.3/10
Silnik
9.7/10
Przyspieszenie 0-100km
7.3/10
Przyspieszenie 60-120km
7.9/10
Przyspieszenie 80-120km
8.0/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.7/10
Resorowanie z obciążeniem
9.4/10
Fotele przednie
9.4/10
Fotele tylne
8.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.0/10
Wyciszenie
9.1/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.3/10
Przestrzeń z tyłu
8.2/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.8/10
Bagażnik
9.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
9.3/10
Możliwość aranżacji
7.2/10
Karoseria
9.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
9.2/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.7/10
Widocznośc do tyłu
9.2/10
Widoczność w lusterkach
8.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
4.4/10
Elektronika
4.2/10
Naprawy
Niezawodność
4.3/10
Koszty napraw
2.8/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność
6
Komfort jazdy
2
Układ jezdny
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie
3
Nic
2
Inne
1
Nadwozie
1
Awaryjność
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Mercedes 190 (W201) brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Mercedes klasa S.

Mercedes 190 (W201)

Mercedes 190 (W201)

Mercedes klasa S

Mercedes klasa S

Najciekawsza opinia użytkownika o Mercedesie 190 (W201)

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 109

Mercedes 190 (W201) 190E 2.0 Automat 2000 122KM 1992r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna

Auto sprowadziłęm sam dla siebie z Niemiec. Zrobiłem nim ok. 30 tysięcy km. I w tym czasie musiałem wymienić tylko jedną część (sprężynkę przy przepustnicy za 12 złotych). Jako że każde auto z drugiej ręki wymaga tańszego lub droższego "pakietu startowego" i u mnie się bez tego nei obeszło. Po zakupie oprócz płynów i filtrów, wymieniłem świece (40PLN), łącznik gumowo-metalowy na wale napędowym (300PLN), rolkę napinacza paska osprzętu silnika (80PLN), napinacz łańcucha rozrządu (100PLN). Nie mam założonego LPG bo auto mało pali nawet pomimo tego, że ma automatyczną skrzynię biegów (pali średnio litrę więcej niż moje poprzednie Bravo 1.4).

Układ napędowy

Silnik 2.0 benzyna. Osiągi byłyby lepsze gdyby była skrzynia manualna, ale z drugiej strony gdybym chciał auto ze skrzynią manualną tokupiłbym sobie BMW - ja chciałem mieć jak najlepszego automata więc wybór zawężał sie tylko do marki Mercedes. Silnik - mój Mercedes ma ponad 200 tysięcy km, a gdyby nie był cofany licznik to pewnie można by to pomnożyć śmiało przez 2 lub nawet 3 (ciężko poznać po wnętrzu bo to mercedes i środek starzeje się dużo wolniej niż w autach innych marek, gdzie 300 tysiecy km. przebiegu oznacza agonię fotela itp. Tak więc jak na tak duży przebieg silnik nie bierze oleju, między wymianami ubywa ok. 0.3-0.4 litry oleju. Więc silnik jest w świetnej kondycji jak na swój wiek, duża w tym zasługa automatu, który jest bardziej przyjazny dla silnika i przeniesienia napędu niż skrzynia manualna. automatyczna skrzynia biegów - jak przystąło na wyrób Mercedesa jest świetna, chcociaż mogłaby mieć 5 bieg, który pozwalałby na większą oszczędność paliwa. Ma to jednak tę zaletę, że jest dzięki swej nieskomplikowanej budowie bardzo trwała (skrzynie z piątym biegiem tzw. 722.5 były awaryjne). Jeśli komuś zależy na lepszych osiągach to polecam silnik 2.3 lub 2.6 jest to jednak okupione większym spalaniem.

Widoczność

Widoczność do przodu bardzo dobra, niezbyt grube słupki A (w porównaniu np. do Fiat Bravo) nie przeszkadzają przy szybkim przemieszczaniu się po mieście czyt. nie zasłaniają pieszych. Widoczność do tyłu również bardzo dobra. Auto ma klasyczną budowę sedana, nie jest podobne do modnego dzisiaj kształtu jaja ;) gdzie nie widać zarysów pojazdu. Tutaj widać gdzie kończy się auto w związku z czym jest bardzo przyjazne podczas parkowania etc.

Komfort

co tu dużo mówić to w końcu Mercedes. Świetne i wygodne nawet na najdłuzszych trasach fotele z mercedesa W124. Resorowanie również bardzo dobre.

Nadwozie

Ergonomia - jak w każdym mercedesie - wszystko pod ręką. Jeden minus, nie ma worka na narty i nie można złożyć tylnego siedzenia (zbiornik paliwa) - trzeba montować bagażnik dachowy :(. Miejsca nie brakuje ani z przodu ani z tyłu.

Układ jezdny

Auto jak na tak starą konstrukcję zachowuje się świetnie tzn. nieporównywalnie lepiej niż np. Ford Mondeo \'99, czy Audi A4 \'99. Hamulce bardzo dobre, 4 tarcze co jak na konstrukcję z lat 80tych było ewenementem (czyt. nawet nowsze konstrukcyjnie BMW E36 z czterocylindrowymi silnikami miało bębny hamulcowe z tyłu, nie wspominając juz o autach typu Mondeo, Alfa 155, Passat z początku lat 90-tych). Układ kierowniczy dużo bardziej precyzyjny niż w Audi 80, powiedziałbym, że na poziomie BMW e30, ale gorszy już od BMW e36. Inne marki z tamtych lat ciężko porównywać z Mercedesem. Auto prowadzi się naprawdę dobrze i precyzyjnie. Duża w tym zasługa wielowahaczowego tylnego zawieszenie. Które mimo swej skomplikowanej budowy nie sprawia problemów i nawet po 20 latach nie wymaga regulacji zbieżności itp. ceregieli vide Alfa 156 czy Ford Focus.

Wentylacja i ogrzewanie

Pokochałem to auto za tropik ajki można sobie zafundować w zimie. Nawet przy -20 stopniach mrozu można w nim jeździć w T-shirtcie bez obawy o zdrowie. Grzeje aż miło. Wentylacja bardzo dobrze - miałem kilka samochodów, w torych autentycznie brakowało powietrza (np. fiat bravo :/ ). Ten ma dodatkowo oryginalny otwierany dach. Mimo prawie 16 lat nei przecieka i nie hałasuje. :) Można całkowicie go otworzyć i jechać z prędkoscią 140-150 km/h i rozmawiać swobodnie (nie hałasuje i nie powoduje przeciągów).

Zobacz również opinie:

Mercedes 190 (W201): hatchback, sedan (limuzyna)

Mercedes 190 (W201): benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Mercedes 190 (W201): 1.8, 1.9, 2.0, 2.3, 2.4, 2.5, 2.6, 3.2

Mercedes 190 (W201): 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1988, 1987, 1986, 1985, 1984, 1983