Mercedes Viano opinie, oceny użytkowników, Mercedes Viano spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Mercedes Viano

Liczba ocen: 12

Średnia ocena:

6.25/10

Mercedes Viano spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 14.00/-.-- 10.00
trasa 11.00/-.-- 7.60
cykl mieszany 12.90/-.-- 9.00

Viano

OCENY MERCEDESA VIANO


Ogólna ocena:  

2/10


Auto posiada wiele wad. Począwszy od słabego komfortu jazdy a skończywszy na jego tandetnym i topornym wykonaniu.
Opinia o układzie napędowym:
Sześcio stopniowa skrzynia biegów jest mało elastyczna i zmusza do częstych ich zmian. Bieg, szczególnie pierwszy, za słabo włożony potrafi wyskoczyć (odbić) z hukiem. Silnik w zakresie od 2 do 3 tys. obrotów pracuje w miarę cicho i komfortowo, powyżej jest bardzo głośny. Przyspieszen...
Opinia o komforcie:
Zawieszenie jest twarde i głośne. Ponieważ tył auta amortyzowany jest przez poduszki, po jego dociążeniu jazda staje się przyjemniejsza. Fotele są mało wygodne, w mojej wersji - skóra jest twarda. Auto w środku jest głośne typowe dla normalnego bus-a
Opinia o nadwoziu:
Jest to duże auto więc miejsca jest sporo zarówno z przodu dla kierowcy jak i dla pasażerów. Jakość materiałów zwłaszcza plastików pozostawia wiele do życzenia. Szybko się rysują, zostają ślady nie do usunięcia. Fotele nagminnie się psują i ciężko składają. Teoretycznie można...
Opinia o układzie jezdnym:
auto prowadzi się dobrze, układ kierowniczy działa pewnie i lekko. Zainstalowany dodatkowo tempomat pomaga w długich trasach. Hamulce niestety są słabe, często sprawiają wrażenie zapowietrzonych a pedał potrafi się zapadać. Na moją uwagę w serwisie Mercedesa otrzymałem odpowiedź, że...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

1/10


AUTO KATASTROFA KUPIONE W POLSCE ,SERWIS MERCEDESA NIE UWZGLĘNIA 10 LETNIEJ GWARANCJI NA RDZEWIEJĄCĄ BLACHĘ -SPRAWA BĘDZIE W SĄDZIE
Opinia o komforcie:
ZAWIESZENIE TWARDE ,RESORY SKRZYPIĄCE DEALER INFORMOWAŁ ŻE TO MINIE, PO 7 LATACH I WYMIANIE NIE MINĘŁO ,WNĘTRZE GŁOŚNE RATUJE SŁUCHANIE NA MAKSA RADIA, W 6 FOTELACH POPSUTE PODŁOKIETNIKI NIE DO NAPRAWIENIA TYLKO NOWE KOSZT 400 PLN
Opinia o nadwoziu:
JAKOŚĆ MATERIAŁÓW WYKOŃCZENIOWYCH JEST FATALNA , W OKRESIE GWARANCYJNYM WYMIENIANO I PRZYKLEJANO ODSKAKUJĄCE CZĘŚCI PLASTYKOWE BARDZO WIELE
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10



Opinia o układzie napędowym:
Napęd 4x4 i automatyczna skrzynia biegów trochę zmniejszają dynamikę auta. W skrzyni biegów brakuje możliwości samodzielnego doboru biegów i przy przyspieszaniu przy wyższych prędkościach często niepotrzebnie redukuje. Przełączanie biegów jest perfekcyjne. Silnik trochę za głośny,
Opinia o układzie jezdnym:
Z racji tego, że auto jest podwyższone (napęd 4x4) na zakrętach lubi mocno się pochylać, jednak prowadzi się pewnie dzięki kontroli trakcji i wyśmienitym hamulcom.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Najladniejszy van jaki jezdzi na drogach. Kosztuje wiec musi Cie byc stac . Warto sprubowac . Wady: To nie jest niemiecka precyzja napewno,lecz to jest niemiecka mysl techniczna wykonana przez tania sile robocza...
Opinia o układzie napędowym:
kosztem paliwa
Opinia o komforcie:
Glosno ale tylko z przodu
Opinia o nadwoziu:
Lepsze blachy?
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

2/10


rdzewiejące auto
Opinia o układzie jezdnym:
katastroficznie rdzewieje ,w wielu miejscach - jest garażowany - diler nie chce uznać tego faktu - w 2 reklamacjach uznano 1- 50% 2- 60 % mojej winy -czyli pokryją koszty w 40 % - odpowiedż sprzedawcy mercedesa 'miał pan pecha z tym rocznikiem ' !!!!!!!!!!!!!!!!!
» pełna opinia
 
1 2 3 z 3


ŚREDNIE OCENY MERCEDES VIANO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 58.33% głosów 7
Raczej tak 16.67% głosów 2
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 8.33% głosów 1
Nie 16.67% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.3/10
Układ kierowniczy
8.6/10
Hamulce
8.4/10
Parkowanie
7.2/10
Napęd
Elastyczność
7.4/10
Skrzynia biegów
7.0/10
Silnik
6.9/10
Przyspieszenie 0-100km
7.0/10
Przyspieszenie 60-120km
6.8/10
Przyspieszenie 80-120km
6.9/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
6.3/10
Resorowanie z obciążeniem
6.9/10
Fotele przednie
7.3/10
Fotele tylne
6.8/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.2/10
Wyciszenie
5.3/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.3/10
Przestrzeń z tyłu
8.5/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.0/10
Bagażnik
8.3/10
Jakość materiałów i wykończenia
5.9/10
Możliwość aranżacji
7.5/10
Karoseria
5.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.3/10
Widoczność
Widoczność do przodu
7.2/10
Widocznośc do tyłu
7.3/10
Widoczność w lusterkach
7.1/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.3/10
Elektronika
5.2/10
Naprawy
Niezawodność
5.0/10
Koszty napraw
3.8/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 3
Nic 2
Wnętrze 1
Inne 1
Nadwozie 1
Układ jezdny 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Inne 3
Awaryjność 3
Nic 1
Spalanie 1
Nadwozie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Mercedes Viano brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Mercedes Vito.

  Mercedes

  Viano

  Mercedes

  Vito

Najciekawsza opinia użytkownika o Mercedesie Viano

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Przemek

liczba głosów: 58

Mercedes Viano Ambiente 2200 CDI 150KM 2005r. van

Ocena ogólna
Auto posiada wiele wad. Począwszy od słabego komfortu jazdy a skończywszy na jego tandetnym i topornym wykonaniu.

Układ napędowy
Sześcio stopniowa skrzynia biegów jest mało elastyczna i zmusza do częstych ich zmian. Bieg, szczególnie pierwszy, za słabo włożony potrafi wyskoczyć (odbić) z hukiem. Silnik w zakresie od 2 do 3 tys. obrotów pracuje w miarę cicho i komfortowo, powyżej jest bardzo głośny. Przyspieszenie szczególnie przy średnich prędkościach b. słabe.

Widoczność
WIdoczność obólnie nie jast zła jednak grube słupki po bokach przedniej szyby sprawiają, że powstają martwe punkty po obu stronach auta. Jest to b. niebezpieczne zwłaszcza na przejściach dla pieszych i skrzyżowaniach. Pomimo zainstalowania tam małych szybek nie widać wchodzącego pieszego na pasy!!!

Komfort
Zawieszenie jest twarde i głośne. Ponieważ tył auta amortyzowany jest przez poduszki, po jego dociążeniu jazda staje się przyjemniejsza. Fotele są mało wygodne, w mojej wersji - skóra jest twarda. Auto w środku jest głośne typowe dla normalnego bus-a

Nadwozie
Jest to duże auto więc miejsca jest sporo zarówno z przodu dla kierowcy jak i dla pasażerów. Jakość materiałów zwłaszcza plastików pozostawia wiele do życzenia. Szybko się rysują, zostają ślady nie do usunięcia. Fotele nagminnie się psują i ciężko składają. Teoretycznie można je demontować i zmieniać ich położenie ale wymaga to nie lada siły i determinacji - kobieta sobie nie poradzi. Karoseria (tylna klapa po 2 latach ma wżery) rdzewieje jest b. podatna na zarysowania.

Układ jezdny
auto prowadzi się dobrze, układ kierowniczy działa pewnie i lekko. Zainstalowany dodatkowo tempomat pomaga w długich trasach. Hamulce niestety są słabe, często sprawiają wrażenie zapowietrzonych a pedał potrafi się zapadać. Na moją uwagę w serwisie Mercedesa otrzymałem odpowiedź, że to normalne.

Naprawy
Nie jest to już ten Mercedes co dawniej. Bez przerwy coś się psuje, urywa, zbyt szybko zużywa. Cały czas opadają drzwi przesuwne wymagają stałej regulacji. Materiały eksploatacyjne zużywają się kilka krotnie szybciej od analogicznych rzeczy w innych autach.

Wentylacja i ogrzewanie
Auto dość szybko się nagrzewa, lecz nawiew jest słabo rozprowadzony. Para osiada na szybach i trudno jej się pozbyć. W zimie nawiew musi być stale ustawiony na przednią szybę inaczej stale paruje.

Elektryka/elektronika
Auto wyposażony jest w rozbudowany system elektroniczny. Często się zdażają rozładowania akumulatora. Właściwie to powinno być wyposażone w dodatkowy akumulator - tyle potzrebuje prądu na postoju. Często spalają się żarówki.

Pełna opinia o Mercedes Viano Ambiente 2200 CDI 150KM 2005r. van »

Zobacz również opinie:

Mercedes Viano: bus, mini-van, van

Mercedes Viano: olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Mercedes Viano: 1.7, 2.2, 2.3, 3.0

Mercedes Viano: 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2002, 1998