Mercedes Vito opinie, oceny użytkowników, Mercedes Vito spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Mercedes Vito

Liczba ocen: 56

Średnia ocena:

7.39/10

Mercedes Vito spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 11.50/14.60 9.37
trasa 8.75/10.50 8.16
cykl mieszany 10.50/13.00 8.74

Vito

OCENY MERCEDESA VITO


Ogólna ocena:  

7/10


Całokształt autka oceniam na 7 ze względu jednak na karoserie która troche jest zle zabespieczona i to wnętrze które nadaje sie do pzrewozu dwóch osób na pojedynczych fotelach
Opinia o układzie napędowym:
Naped cóż są plusy i minusy więc przyspieszenie oceniłem na 10 bo jak na autko dostawcze 98KM zbiera sie zwawo i nie ma problemów z wyprzedzaniem ale tu jest tez minus powyzej 120km/h robi sie troche głosno skrzynia biegów mała wada to mała zapadka przy lewarku gdy sie wyrobi to biegi cię...
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy dobrze ma tylko kierowca w vito jest za mało przestrzeni dla trzech osób z przodu dwie ok ale pasazer ma i tak przechlapane fotel(ławka 2-os)jest porazka dlatego proponuje vito z dwoma fotelami z pzrodu kierowca i pasazer(pojedynczy fotel)tak jak pisałem wczesniej powyzej 120 jest ...
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń sprzodu tylko 2 osoby na pojedynczych fotelach.Wszystko pod reka takze nie ma problemu z tym ze trzeba szukac przycisków.Materiały to przewaznie plastik w wersji van ale nie dosc wytrzymałe np.klamki wew. które pekna gdy postawi opór.Karoseria to pieta achillesowa Vito strasznie lec...
Opinia o układzie jezdnym:
Układ jezdny oceniam bardzo dobrze poniewaz w kazdych warunkach auto prowadzi sie dobrze czy to deszcz czy snieg lub sucha nawierzchnia auto trzyma sie drogi
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Nie szukam nic innego - i tak się nie znajdzie nic lepszego.
Opinia o układzie napędowym:
Układ napędowy to perełka. Silnik w moim samochodzie jest chipowany do 120 kM i to już w zasadzie wystarczy do wszystkiego, a elastyczność jest nieprawdopodobna. Przy gwałtownym przyspieszaniu wydaje się,że moc silnika rośnie bezustannie wraz ze wzrostem obrotów.Skrzynia ma wręcz wzorcow...
Opinia o komforcie:
Auto płynie bez względu na obciążenie.Mało trwałe łączniki stabilizatorów - w zasadzie jako-tako spisują się tylko oryginały.Wyciszenie słabiutkie, ale układ napędowy cichy,więc problemów nie ma, a w końcu to bus.
Opinia o nadwoziu:
Wnętrze bardzo obszerne, miejsca dość nawet dla bardzo wysokich osób.Nic nie trzeszczy, wszystko działa.Dźwignia zmiany biegów zbyt blisko otworu na radio i w moim przypadku często ręką niechcący zmieniam jego parametry. Nadwozie słabo zabezpieczone antykorozyjnie, szczególnie wrażliwe...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się bardzo dobrze, choć wspomaganie mogłoby być nieco silniejsze - być może mój egzemplarz ma nieco zużyty zawór obrotowy przekładni kierowniczej i stąd wrażenie ,że pracuje trochę za ciężko.Pewne niedogodności z parkowaniem wynikają jedynie z gabarytów auta i ograni...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

6/10


Auto ładne, wygodne, ale z licznymi uhybieniami, podstawa to kiepska blacha, auto nie jest ocynkowane, liczne drobne awarie elektryczne, śniedzieją przewody, upalają się,
Opinia o układzie napędowym:
Sterowanie skrzynią biegów za pomocą wodzików w pancerzu lubi się przycierać, osiągi jak na auto dostawcze zupełnie wystarzczające, auto porusza się sprawnie zarówmo w mieście jak i na trasie, predkość podróżna to dla duetu ja+auto wynosi 100-110 km/h
Opinia o komforcie:
jak pisałem wcześniej auto za miękkie, ma sprawne nowe amortyzatory. ZA FOTELE TYLNE OCENA ŚREDNIA - WYMUSIŁ JĄ FORMULARZ - MOJE AUTO TO BLASZAK IZOTERMA Z KLIMATYZACJĄ BEZ FOTELI Z TYŁU
Opinia o nadwoziu:
Karoseria rdzewieje są dziury perforacyjne - to ma być auto z gwiazdą na masce? boczne drzwi rozsuwane za wąskie przynajmniej o 5 - 10 cm. Sposób umieszczenia foteli - w zagłębieniu podłogi skutecznie utrudnia utzrymanie czystości w aucie.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto dość miękkie, prowadzi się gorzej od VW t4, ale jest bardziej komfortowy
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Gdyby nie fakt ze moje poprzednie vito 2.2 cdi z 2000 roku zardzewiało nie zmienił bym auta. Bus prezentuje się świetnie jednak poprzedni model słuzył mi 12 lat jak bedzie z tym ? Czy wytrzyma próbę czasu na naszych drogach-obawiam się ze nie
Opinia o układzie napędowym:
Silnik ma spory zapas mocy i dobrze wkręca się na obroty. 5-cio biegowy automat czasami jak by nie wiedział co zrobić przy redukowaniu...biegi zmienia precyzyjnie ale trochę wolno trzeba zdecydowanie sterować gazem
Opinia o komforcie:
Resorowanie ok ale na pusto przy ładunku około tony auto trochę pływa co sprawia wrażenie braku kontroli jest to trochę kłopotliwe przy 170 na autostradzie ( w niemczech ;-) )
Opinia o nadwoziu:
Jeśli chodzi o funkcjonalność to jest ok...trochę brakuje klimatu ze starego vito, bo nowy model ze starym wspólną ma tylko nazwę ...plusem jest duża liczba schowków i nowoczesny czytelny wygląd deski rozdzielczej...
Opinia o układzie jezdnym:
Układ kierowniczy precyzyjny kierownica pracuje ciężej niż w 110 cdi ale poprawia to precyzje prowadzenia przy wyższych prędkościach
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Jednym słowem Mercedes VITO 2.3 TDI to proste auto do naprawy,nie ma problemu z silnikiem,świetnie się spisuje na trasie,prowadzi sie łagodnie,bardzo wygodne w jeździe,dynamiczne.
Opinia o układzie napędowym:
Auto poza tym że w swojej mocy nie posiada dużego przyspieszenia między 100 a 130km/h jest świetne w swojej klasie.Bardzo mocno przyspiesza do 100 widać na liczniku.Silnik 2.3 to ideał w tym samochodzie-bezawaryjny.
Opinia o komforcie:
Mercedes VITO ma z tyłu w modelu z Holandi za mało miejsca.Wiecej przewidziano na towar.Dlatego ściągam ściankę tylną i jeżdżę bez niej.Poza tym super resorowanie,poprostu lepiej jak w każdym osobowym.
Opinia o nadwoziu:
Model którym jeżdżę nie posiada nic szczególnego w tapicerce-szara,ale za to można zrobić z niego auto na długie wycieczki i pomieszkać w nim.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto świetnie się spisuje nie ma problemu z jazdą po drogach w Polsce.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 12


ŚREDNIE OCENY MERCEDES VITO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 55.36% głosów 31
Raczej tak 19.64% głosów 11
Trudno powiedzieć 8.93% głosów 5
Raczej nie 7.14% głosów 4
Nie 8.93% głosów 5
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.4/10
Układ kierowniczy
7.9/10
Hamulce
7.9/10
Parkowanie
8.3/10
Napęd
Elastyczność
7.8/10
Skrzynia biegów
7.0/10
Silnik
8.2/10
Przyspieszenie 0-100km
7.2/10
Przyspieszenie 60-120km
7.6/10
Przyspieszenie 80-120km
7.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.7/10
Resorowanie z obciążeniem
8.1/10
Fotele przednie
7.7/10
Fotele tylne
6.1/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.6/10
Wyciszenie
6.3/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.5/10
Przestrzeń z tyłu
8.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.1/10
Bagażnik
8.5/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.7/10
Możliwość aranżacji
7.2/10
Karoseria
5.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.4/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.8/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
8.8/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.3/10
Elektronika
5.3/10
Naprawy
Niezawodność
5.4/10
Koszty napraw
4.5/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 13
Napęd 9
Niezawodność 7
Nic 3
Widoczność 2
Wentylacja i ogrzewanie 1
Inne 1
Układ jezdny 1
Wnętrze 1
Spalanie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nadwozie 9
Nic 8
Awaryjność 5
Wentylacja i ogrzewanie 4
Inne 4
Układ jezdny 3
Spalanie 2
Widoczność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Mercedes Vito brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Transporter.

  Mercedes

  Vito

  Volkswagen

  Transporter

Najciekawsza opinia użytkownika o Mercedesie Vito

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Grzegorz Niesiobędzk

liczba głosów: 26

Mercedes Vito 2200 90KM 2001r. van

Ocena ogólna
Auto ładne, wygodne, ale z licznymi uhybieniami, podstawa to kiepska blacha, auto nie jest ocynkowane, liczne drobne awarie elektryczne, śniedzieją przewody, upalają się,

Układ napędowy
Sterowanie skrzynią biegów za pomocą wodzików w pancerzu lubi się przycierać, osiągi jak na auto dostawcze zupełnie wystarzczające, auto porusza się sprawnie zarówmo w mieście jak i na trasie, predkość podróżna to dla duetu ja+auto wynosi 100-110 km/h

Komfort
jak pisałem wcześniej auto za miękkie, ma sprawne nowe amortyzatory. ZA FOTELE TYLNE OCENA ŚREDNIA - WYMUSIŁ JĄ FORMULARZ - MOJE AUTO TO BLASZAK IZOTERMA Z KLIMATYZACJĄ BEZ FOTELI Z TYŁU

Nadwozie
Karoseria rdzewieje są dziury perforacyjne - to ma być auto z gwiazdą na masce? boczne drzwi rozsuwane za wąskie przynajmniej o 5 - 10 cm. Sposób umieszczenia foteli - w zagłębieniu podłogi skutecznie utrudnia utzrymanie czystości w aucie.

Układ jezdny
Auto dość miękkie, prowadzi się gorzej od VW t4, ale jest bardziej komfortowy

Wentylacja i ogrzewanie
Auto posiada dolny umieszczony centralnie pośrodku pojazdu, powietrze dmucha w kierunku tyłu kabiny, brak nawiewu ukierunkowanego na nogi. Często odczuwam dyskomfort cieplny w stopach, podniesienie temperatury nawiewu powoduje przegrzanie górnej części kabiny.Czy trudno umieścić nawiewy ukierunkowane na przestrzeń na nogi?. Po 3-5 minutowym postoju pomimo uruchomienia dobrze ciepłego silnika ogrzeanie zaczyna działać po upływie 45 - 60 sekund.

Pełna opinia o Mercedes Vito 2200 90KM 2001r. van »

Zobacz również opinie:

Mercedes Vito: bus, kombi, mini-van, van

Mercedes Vito: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Mercedes Vito: 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 3.0

Mercedes Vito: 2011, 2009, 2008, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1984