Mercedes Vito opinie, oceny użytkowników, Mercedes Vito spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Mercedes Vito

Liczba ocen: 57

Średnia ocena:

7.42/10

Mercedes Vito spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 11.50/14.60 9.28
trasa 8.75/10.50 8.02
cykl mieszany 10.50/13.00 8.74

Vito

OCENY MERCEDESA VITO


Ogólna ocena:  

7/10


Całokształt autka oceniam na 7 ze względu jednak na karoserie która troche jest zle zabespieczona i to wnętrze które nadaje sie do pzrewozu dwóch osób na pojedynczych fotelach
Opinia o układzie napędowym:
Naped cóż są plusy i minusy więc przyspieszenie oceniłem na 10 bo jak na autko dostawcze 98KM zbiera sie zwawo i nie ma problemów z wyprzedzaniem ale tu jest tez minus powyzej 120km/h robi sie troche głosno skrzynia biegów mała wada to mała zapadka przy lewarku gdy sie wyrobi to biegi cię...
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy dobrze ma tylko kierowca w vito jest za mało przestrzeni dla trzech osób z przodu dwie ok ale pasazer ma i tak przechlapane fotel(ławka 2-os)jest porazka dlatego proponuje vito z dwoma fotelami z pzrodu kierowca i pasazer(pojedynczy fotel)tak jak pisałem wczesniej powyzej 120 jest ...
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń sprzodu tylko 2 osoby na pojedynczych fotelach.Wszystko pod reka takze nie ma problemu z tym ze trzeba szukac przycisków.Materiały to przewaznie plastik w wersji van ale nie dosc wytrzymałe np.klamki wew. które pekna gdy postawi opór.Karoseria to pieta achillesowa Vito strasznie lec...
Opinia o układzie jezdnym:
Układ jezdny oceniam bardzo dobrze poniewaz w kazdych warunkach auto prowadzi sie dobrze czy to deszcz czy snieg lub sucha nawierzchnia auto trzyma sie drogi
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Nie szukam nic innego - i tak się nie znajdzie nic lepszego.
Opinia o układzie napędowym:
Układ napędowy to perełka. Silnik w moim samochodzie jest chipowany do 120 kM i to już w zasadzie wystarczy do wszystkiego, a elastyczność jest nieprawdopodobna. Przy gwałtownym przyspieszaniu wydaje się,że moc silnika rośnie bezustannie wraz ze wzrostem obrotów.Skrzynia ma wręcz wzorcow...
Opinia o komforcie:
Auto płynie bez względu na obciążenie.Mało trwałe łączniki stabilizatorów - w zasadzie jako-tako spisują się tylko oryginały.Wyciszenie słabiutkie, ale układ napędowy cichy,więc problemów nie ma, a w końcu to bus.
Opinia o nadwoziu:
Wnętrze bardzo obszerne, miejsca dość nawet dla bardzo wysokich osób.Nic nie trzeszczy, wszystko działa.Dźwignia zmiany biegów zbyt blisko otworu na radio i w moim przypadku często ręką niechcący zmieniam jego parametry. Nadwozie słabo zabezpieczone antykorozyjnie, szczególnie wrażliwe...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się bardzo dobrze, choć wspomaganie mogłoby być nieco silniejsze - być może mój egzemplarz ma nieco zużyty zawór obrotowy przekładni kierowniczej i stąd wrażenie ,że pracuje trochę za ciężko.Pewne niedogodności z parkowaniem wynikają jedynie z gabarytów auta i ograni...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

6/10


Auto ładne, wygodne, ale z licznymi uhybieniami, podstawa to kiepska blacha, auto nie jest ocynkowane, liczne drobne awarie elektryczne, śniedzieją przewody, upalają się,
Opinia o układzie napędowym:
Sterowanie skrzynią biegów za pomocą wodzików w pancerzu lubi się przycierać, osiągi jak na auto dostawcze zupełnie wystarzczające, auto porusza się sprawnie zarówmo w mieście jak i na trasie, predkość podróżna to dla duetu ja+auto wynosi 100-110 km/h
Opinia o komforcie:
jak pisałem wcześniej auto za miękkie, ma sprawne nowe amortyzatory. ZA FOTELE TYLNE OCENA ŚREDNIA - WYMUSIŁ JĄ FORMULARZ - MOJE AUTO TO BLASZAK IZOTERMA Z KLIMATYZACJĄ BEZ FOTELI Z TYŁU
Opinia o nadwoziu:
Karoseria rdzewieje są dziury perforacyjne - to ma być auto z gwiazdą na masce? boczne drzwi rozsuwane za wąskie przynajmniej o 5 - 10 cm. Sposób umieszczenia foteli - w zagłębieniu podłogi skutecznie utrudnia utzrymanie czystości w aucie.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto dość miękkie, prowadzi się gorzej od VW t4, ale jest bardziej komfortowy
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Gdyby nie fakt ze moje poprzednie vito 2.2 cdi z 2000 roku zardzewiało nie zmienił bym auta. Bus prezentuje się świetnie jednak poprzedni model słuzył mi 12 lat jak bedzie z tym ? Czy wytrzyma próbę czasu na naszych drogach-obawiam się ze nie
Opinia o układzie napędowym:
Silnik ma spory zapas mocy i dobrze wkręca się na obroty. 5-cio biegowy automat czasami jak by nie wiedział co zrobić przy redukowaniu...biegi zmienia precyzyjnie ale trochę wolno trzeba zdecydowanie sterować gazem
Opinia o komforcie:
Resorowanie ok ale na pusto przy ładunku około tony auto trochę pływa co sprawia wrażenie braku kontroli jest to trochę kłopotliwe przy 170 na autostradzie ( w niemczech ;-) )
Opinia o nadwoziu:
Jeśli chodzi o funkcjonalność to jest ok...trochę brakuje klimatu ze starego vito, bo nowy model ze starym wspólną ma tylko nazwę ...plusem jest duża liczba schowków i nowoczesny czytelny wygląd deski rozdzielczej...
Opinia o układzie jezdnym:
Układ kierowniczy precyzyjny kierownica pracuje ciężej niż w 110 cdi ale poprawia to precyzje prowadzenia przy wyższych prędkościach
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Jednym słowem Mercedes VITO 2.3 TDI to proste auto do naprawy,nie ma problemu z silnikiem,świetnie się spisuje na trasie,prowadzi sie łagodnie,bardzo wygodne w jeździe,dynamiczne.
Opinia o układzie napędowym:
Auto poza tym że w swojej mocy nie posiada dużego przyspieszenia między 100 a 130km/h jest świetne w swojej klasie.Bardzo mocno przyspiesza do 100 widać na liczniku.Silnik 2.3 to ideał w tym samochodzie-bezawaryjny.
Opinia o komforcie:
Mercedes VITO ma z tyłu w modelu z Holandi za mało miejsca.Wiecej przewidziano na towar.Dlatego ściągam ściankę tylną i jeżdżę bez niej.Poza tym super resorowanie,poprostu lepiej jak w każdym osobowym.
Opinia o nadwoziu:
Model którym jeżdżę nie posiada nic szczególnego w tapicerce-szara,ale za to można zrobić z niego auto na długie wycieczki i pomieszkać w nim.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto świetnie się spisuje nie ma problemu z jazdą po drogach w Polsce.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 12


ŚREDNIE OCENY MERCEDES VITO

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 56.14% głosów 32
Raczej tak 19.30% głosów 11
Trudno powiedzieć 8.77% głosów 5
Raczej nie 7.02% głosów 4
Nie 8.77% głosów 5
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.4/10
Układ kierowniczy
7.9/10
Hamulce
7.9/10
Parkowanie
8.3/10
Napęd
Elastyczność
7.8/10
Skrzynia biegów
7.0/10
Silnik
8.2/10
Przyspieszenie 0-100km
7.2/10
Przyspieszenie 60-120km
7.5/10
Przyspieszenie 80-120km
7.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.7/10
Resorowanie z obciążeniem
8.1/10
Fotele przednie
7.7/10
Fotele tylne
6.1/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.6/10
Wyciszenie
6.2/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.5/10
Przestrzeń z tyłu
8.2/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.2/10
Bagażnik
8.5/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.7/10
Możliwość aranżacji
7.2/10
Karoseria
5.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.4/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.8/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
8.8/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.4/10
Elektronika
5.4/10
Naprawy
Niezawodność
5.5/10
Koszty napraw
4.6/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 13
Napęd 9
Niezawodność 7
Nic 3
Spalanie 2
Widoczność 2
Wentylacja i ogrzewanie 1
Inne 1
Układ jezdny 1
Wnętrze 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nadwozie 9
Nic 9
Awaryjność 5
Inne 4
Wentylacja i ogrzewanie 4
Układ jezdny 3
Spalanie 2
Widoczność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Mercedes Vito brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Transporter.

  Mercedes

  Vito

  Volkswagen

  Transporter

Najciekawsza opinia użytkownika o Mercedesie Vito

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 94

Mercedes Vito 110 cdi 2200 120KM 2000r. bus

Ocena ogólna
Nie szukam nic innego - i tak się nie znajdzie nic lepszego.

Układ napędowy
Układ napędowy to perełka. Silnik w moim samochodzie jest chipowany do 120 kM i to już w zasadzie wystarczy do wszystkiego, a elastyczność jest nieprawdopodobna. Przy gwałtownym przyspieszaniu wydaje się,że moc silnika rośnie bezustannie wraz ze wzrostem obrotów.Skrzynia ma wręcz wzorcowo dobrane przełożenia, autem jeździ się znacznie przyjemniej niż wieloma samochodami osobowymi.Bardzo cięzko z kolei przełącza się biegi - być może to kwestia zużytych linek w moim egzemplarzu, nie miałem możliwości porównać z innymi Vitami.

Widoczność
Bardzo dobrze rozwiązane problemy z przednimi słupkami, widoczność na 5.Duże lusterka i panoramiczne szyby stwarzają wrażenie ,że można obserwować wszystko w promieniu 360'.

Komfort
Auto płynie bez względu na obciążenie.Mało trwałe łączniki stabilizatorów - w zasadzie jako-tako spisują się tylko oryginały.Wyciszenie słabiutkie, ale układ napędowy cichy,więc problemów nie ma, a w końcu to bus.

Nadwozie
Wnętrze bardzo obszerne, miejsca dość nawet dla bardzo wysokich osób.Nic nie trzeszczy, wszystko działa.Dźwignia zmiany biegów zbyt blisko otworu na radio i w moim przypadku często ręką niechcący zmieniam jego parametry. Nadwozie słabo zabezpieczone antykorozyjnie, szczególnie wrażliwe progi wszystkich drzwi i podłoga spodnia części bagażowej.

Układ jezdny
Auto prowadzi się bardzo dobrze, choć wspomaganie mogłoby być nieco silniejsze - być może mój egzemplarz ma nieco zużyty zawór obrotowy przekładni kierowniczej i stąd wrażenie ,że pracuje trochę za ciężko.Pewne niedogodności z parkowaniem wynikają jedynie z gabarytów auta i ograniczonej skrętności przy przednim napędzie.

Naprawy
Auto mało awaryjne,sporo części dostępnych na rynku wtórnym, sporo zamienników.Ceny w przeważającej mierze przystępne.Przy dostępie i umiejętności korzystania z internetu nie ma problemów z obsługą serwisową.Jeśli naprawy wykonuje się we własnym zakresie - problemów w zasadzie nie ma wcale. Naprawy łatwe i bezproblemowe.

Wentylacja i ogrzewanie
Przy sprawnej klimatyzacji nie ma problemów z parowaniem szyb ani z utrzymaniem odpowiedniej temperatury wewnątrz auta. Słaby rozdział strug powietrza na boczne kratki .

Elektryka/elektronika
Nie miałem większych problemów z układem elektrycznym.Jedyne rzeczy jakie wymieniałem to pompka spryskiwacza i siłownik drzwi przesuwnych. Naprawiałem taśmę wyświetlacza, ale to chyba najsłabsze miejsce w samochodzie i nawet po powtórce reklamacyjnej dalej są problemy z wyświetlaniem poszczególnych segmentów.Naprawiałem też przełącznik rodzaju pracy wycieraczek, ale to się da zrobić we własnym zakresie.

Pełna opinia o Mercedes Vito 110 cdi 2200 120KM 2000r. bus »

Zobacz również opinie:

Mercedes Vito: bus, kombi, mini-van, van

Mercedes Vito: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Mercedes Vito: 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 3.0

Mercedes Vito: 2011, 2009, 2008, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1984