Mercedes klasa E opinie, oceny użytkowników, Mercedes klasa E spalanie od 1997r. do2006r. (strona 2)

Opinie o samochodach Mercedes klasa E

od 1997r. do2006r.

Liczba ocen: 144

Średnia ocena:

8.67/10

Mercedes klasa E spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 14.71/14.85 9.70
trasa 9.85/9.57 6.95
cykl mieszany 11.90/12.55 8.31

klasa E

OCENY MERCEDESA KLASA E


Ogólna ocena:  

10/10


Kupiłem go w lutym 2008 roku przy przebiegu 256.000 km i już wierci mnie żeby zmienić. Teraz ma 280.000 km. Jeśli go sprzedam, to będę durniem. Nie mam do tego auta żadnych zastrzeżeń. Zawsze wygodnie i pewnie. Bagażu można zabrać na miesięczny wyjazd na urlop. Oleje i filtry wymieniam...
Opinia o układzie napędowym:
Skrzynie i silnik dobrze są zestrojone, ale nie jest to demon szybkości. Cały ten samochód raczej nastraja do spokojnej, zrównoważonej jezdy. Jak mu się da w piec od dołu to idzie dobrze. Od 150 km/h do 180 km/h ma power i wtedy autko super trzyma się drogi. Na autostradę idealny.
Opinia o komforcie:
Wszystko Ok, tylko mógłby być cichszy.
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń, ..... nie ma wiekszego w tej klasie. Statek. Jakość materiałów i wykończenia - wiadomo Mercedes. Autko ma już 12 rok i korozja lekko daje znać o sobie, ale na razie psikam ogniska sprejem antykorozyjnym i mam spokój.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się bardzo pewnie. Jazda na wprost wyśmienita. W zakretach też samochód bardzo stabilny. Nic nie buja i nie myszkuje. Koleiny nie są żadnym problemem. Za parkowanie dałem nisko, bo bardzo trudno wyczuć tył. Auto o tych gabarytach powinno mieć czujniki z tyłu. Zresztą zało...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


DLA MNIE JEST SUPER, NIEMAM WAD DLA NIEGO.
Opinia o układzie napędowym:
Jest bardzo Elastyczny, skrzynia biegów zmienia szybko przełożenia,silnik jest bardzo mocny i cichutki, przyspieszenie od 0-100 km/h to tylko 9 sekund na pozostałych prędkościach też dobrze leci.
Opinia o komforcie:
Fotele przednie są bardzo duże i wygodne, dobrze trzymają na zakrętach. Na tylnich fotelach się poprostu płynie, są miekie jak kanapa. Jazda kompletem pasażerów nie sprawia problemów. We wnętrzu nie słyszy się żadnych chałasów samochód jest dobrze wyciszony.
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeni z przodu jest bardzo dużo jak i z tyłu. Ergonomia na wysokim poziomie. Bagażnik bardzo duży ma 540 litrów i regularne kształty jak i duży otwór załadunku. Jakość materiałów i wykończenia hymmm tu niema o czym mówić to Mercedes. Karoseria choć sedan jest bardzo piękny.
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo dobrze się prowadzi, układ kierowniczy jest pewny, hamulce są MOCNE parkowanie też jest dobre ale mogło by być lepsze ze względu na wielkość auta. Ja mam Mercedes E270 CDI W210 z felgami AMG, nawigacją satelitarna z wyświetlaczem, Dwustrefowy Climatronic, Automat z sekwencją ,we...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Jest super ale jeśli szukasz taniego auta to kup sobie cos innego. Duze opony , dużo płynów i gabaryt auta sprawi że utrzymanie jego bedzie droższe niz średniej klasy kompaktów. I najważniejsze nie łakom się na oferty z internetu po 15 000 bo za te pieniadze kupisz trupa. Moje auto jest p...
Opinia o układzie napędowym:
Prawie 180 koni zapewnia świetną dynamikę ale mi to już nie wystarcza :)
Opinia o komforcie:
Nivomat z tyłu niveluje negatywne skutki obciążenia a przednie fotele z regulacja wysokości + pamiec ustawień + regulacja kierownicy ... Polecam bogate wersje bo w biednych tego nie ma.
Opinia o nadwoziu:
W wersji kombi miejsca jest dużo ale linia auta z zewnątrz przypomina karawan pogrzebowy. Sedan jest ładniejszy ale bagażnik jest za mały. Ma wprawdzie ok 600 litrów ale na rodzinne wyjazdy nie bardzo się nadaje. Mam dwa takie auta jedmno w kombi a drugie w sedanie.
Opinia o układzie jezdnym:
Parkowanie w mieście to wyczyn z powodów gabarytu auta ale dzieki parktronikowi i świetnemu promieniowi skrętu to bajka. Jeśli chcesz pojeżdzić ostro po mieście wybierz avangarde bo jest niższa ale jeśli cenisz sobie komfort to elegance :)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Jak narazie jestem zadowolony.
Opinia o układzie napędowym:
Eleastyczność jest dobra. Należy wziąść pod uwagę masę samochodu która w wersji kombi wynosi 1720kg. Porównując do Passata Kombi 1.9 TDI 101KM zarówno przyśpieszenie jak i elastyczność są bezsprzecznie lepsze. No i jak na diesla, bardzo przyjemny dźwięk silnika rzędowej szóstk...
Opinia o komforcie:
Resorowanie bardzo przyjemne, dobrze tłumi nasze pseudo drogi i mało co przenosi się do wnętrza kabiny. Samochód jest bardzo dobrze wyciszony co daje się odczuć przy jeździe powyżej 130km/h. Fotele są bardzo wygodne a długości siedzisk odpowiednio długie.
Opinia o nadwoziu:
Ilość miejsca jest bardzo duża zarówno z przodu jak i z tyłu. Jakość wykończenia jak i materiałów jest bardzo wysoka a spasowanie wzorowe. Efekt trzeszczenia w aucie 9 letnim na polskich drogach jest znikomy.
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo delikatnie pracujący układ kierowniczy ułatwiający manewry szczególnie przy parkowaniu tym badź co bądź dużym samochodem. Układ hamulcowy działa precyzyjnie.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


bardzo dobre auto, z podstawowym silnikiem świetne dla spokojnego kierowcy - warunek to sprowadzić z zagranicy z rozsądnym przebiegiem i z górnej półki cenowej.
Opinia o układzie napędowym:
136KM to trochę za mało w trasie, w mieście czy na autostradzie nie ma problemów. Jazda zgodnie z przepisami to czysta przyjemność, do szaleństwa się nie nadaje. Automat nie powoduje drastycznego spadku osiągów.
Opinia o komforcie:
komfort jazdy 13 letnim w210 jest wyższy niż 5 letnim autem klasy D (mondeo, vectra C), oczywiście współczesne auta klasy E są już w tej dziedzinie lepsze.
Opinia o nadwoziu:
walory użytkowe - rewelacja, choć siedzenia tylnego się nie złoży bo za nim zbiornik siedzi ;)Zabezpieczenie przed korozją już tylko przeciętnie - choć rdza dotyka głównie poszycia, stanowi więc problem bardzie estetyczny niż techniczny. BMW serii 5 (E39) też rdzewieje.
Opinia o układzie jezdnym:
znakomite trzymanie się drogi, świetne hamulce, rewelacyjna zwrotność - kto jeździł ten wie, auto zawraca "w miejscu"
» pełna opinia


ŚREDNIE OCENY MERCEDES KLASA E

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 68.06% głosów 98
Raczej tak 22.22% głosów 32
Trudno powiedzieć 6.25% głosów 9
Raczej nie 2.08% głosów 3
Nie 1.39% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.3/10
Układ kierowniczy
9.3/10
Hamulce
9.4/10
Parkowanie
8.5/10
Napęd
Elastyczność
8.8/10
Skrzynia biegów
8.8/10
Silnik
9.1/10
Przyspieszenie 0-100km
8.2/10
Przyspieszenie 60-120km
8.4/10
Przyspieszenie 80-120km
8.6/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.1/10
Resorowanie z obciążeniem
9.1/10
Fotele przednie
9.2/10
Fotele tylne
8.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.9/10
Wyciszenie
8.9/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.5/10
Przestrzeń z tyłu
9.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.3/10
Bagażnik
9.3/10
Jakość materiałów i wykończenia
9.2/10
Możliwość aranżacji
8.1/10
Karoseria
8.2/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.9/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.4/10
Widocznośc do tyłu
8.6/10
Widoczność w lusterkach
9.1/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.6/10
Elektronika
6.5/10
Naprawy
Niezawodność
6.6/10
Koszty napraw
4.7/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 50
Spalanie 21
Niezawodność 14
Napęd 12
Układ jezdny 4
Nadwozie 3
Inne 3
Nic 2
Wnętrze 2
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 37
Awaryjność 12
Spalanie 12
Nadwozie 9
Inne 9
Układ jezdny 6
Wentylacja i ogrzewanie 4
Napęd 4
Komfort jazdy 1
Wnętrze 1
Widoczność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Mercedes klasa E brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: BMW seria 5.

  Mercedes

  klasa E

  BMW

  seria 5

Zobacz również opinie:

Mercedes klasa E: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Mercedes klasa E: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Mercedes klasa E: 1.8, 2.0, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 2.6, 2.7, 2.8, 2.9, 3.0, 3.2, 4.2, 5.5

Mercedes klasa E: 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1990, 1989, 1987