Mercedes klasa SLK opinie, oceny użytkowników, Mercedes klasa SLK spalanie cabrio (strona 1)

Opinie o samochodach Mercedes klasa SLK

cabrio

Liczba ocen: 2

Średnia ocena:

8.00/10

Mercedes klasa SLK spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 11.00/-.-- -.--
trasa 7.75/-.-- -.--
cykl mieszany 9.75/-.-- -.--

klasa SLK

OCENY MERCEDESA KLASA SLK


Ogólna ocena:  

8/10


Najlepsza zabawa, jeśli nie załamią mechanicy swoją solidnością i wiedzą!!! Auto bardzo polecam, liczę na usunięcie usterki i znowu dobra zabawę. Wakacje tym autem czysta rewelacja, auto bardzo cieszy.
Opinia o układzie napędowym:
Korzystam z automatycznej skrzyni biegów która świetnie sobie radzi, ważne aby dbać o częste wymiany oleju i filtrów. Silnik 1,8l do jazdy po mieście wystarczający. Mam jednak problem: Zbierał mi się olej w zbiorniczku płynu chłodzenia. Wizyta w ASO i stwierdzono że należy wymienić u...
Opinia o komforcie:
Auto z otwartym dachem zachowuje się rewelacyjnie, kompletnie nie słychać żadnego "stukania czy pukania". Nie słyszę że kokpit lub jakiś plastik daje znaki/odgłosy.
Opinia o nadwoziu:
ważne aby auto miało łatwo sprawdzalną historię wymian i napraw. Nie radze kupować tego auta jeśli było bite w tylną część, ponieważ naruszony oryginalny mechanizm otwierania dachu może sprawiać problemy. Auto z zamkniętym dachem daje odgłosy przy nierównych drogach, niestety tward...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto świetnie się prowadzi, bardzo dobrze sprawdza się w zakrętach. Układ kierowniczy typowy dla tego typu samochodu - ciężej kręci się kierownicą niż w innych autach. Hamulce bez zarzutu, nie miałem problemów. Parkowanie auto ma rewelacyjne wymiary i zaparkujemy wszędzie (uwaga na kra...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Auto ogólnie nie jest złe tylko jest to auto o wyglądzie sportowym ale tak naprawdę to auto jest zwykłym autem nie sportowym.
Opinia o układzie napędowym:
Autko dobrze przyśpiesza jest ok. Jedyny problem to ze auto posiada mały docisk na tylną oś i podczas ruszania auto traci przyczepność.
Opinia o układzie jezdnym:
Posiadam auto od roku auto świetnie się prowadzi nie ma większych problemów jak na swoja moc to auto dobrze się zachowuje.
» pełna opinia
 
1 z 1
 


ŚREDNIE OCENY MERCEDES KLASA SLK

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 100.00% głosów 2
Raczej tak 0.00% głosów 0
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.5/10
Układ kierowniczy
8.5/10
Hamulce
9.0/10
Parkowanie
9.0/10
Napęd
Elastyczność
9.0/10
Skrzynia biegów
8.5/10
Silnik
8.5/10
Przyspieszenie 0-100km
9.0/10
Przyspieszenie 60-120km
9.0/10
Przyspieszenie 80-120km
8.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.0/10
Resorowanie z obciążeniem
8.0/10
Fotele przednie
8.5/10
Fotele tylne
8.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.5/10
Wyciszenie
8.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.5/10
Przestrzeń z tyłu
0.0/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.5/10
Bagażnik
9.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.5/10
Możliwość aranżacji
8.5/10
Karoseria
8.5/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
9.0/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.5/10
Widocznośc do tyłu
8.5/10
Widoczność w lusterkach
8.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
9.0/10
Elektronika
9.0/10
Naprawy
Niezawodność
7.0/10
Koszty napraw
8.5/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 1
Napęd 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Inne 1
Spalanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Mercedes klasa SLK brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: BMW Z4.

  Mercedes

  klasa SLK

  BMW

  Z4

Najciekawsza opinia użytkownika o Mercedesie klasa SLK

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Wojtek

liczba głosów: 3

Mercedes klasa SLK r171 1800 v6 120KM 2005r. cabrio

Ocena ogólna
Najlepsza zabawa, jeśli nie załamią mechanicy swoją solidnością i wiedzą!!! Auto bardzo polecam, liczę na usunięcie usterki i znowu dobra zabawę. Wakacje tym autem czysta rewelacja, auto bardzo cieszy.

Układ napędowy
Korzystam z automatycznej skrzyni biegów która świetnie sobie radzi, ważne aby dbać o częste wymiany oleju i filtrów. Silnik 1,8l do jazdy po mieście wystarczający. Mam jednak problem: Zbierał mi się olej w zbiorniczku płynu chłodzenia. Wizyta w ASO i stwierdzono że należy wymienić uszczelkę pod głowicą. Nie mogli wyszukać wycieku płynu który pojawiał się pod samochodem. Dowiedziałem się, że należy zacząć naprawę od wymiany chłodniczki oleju która może być przyczyną. W ASO wymieniono mi nową chłodniczkę oleju wypłukano x 2 układy wlano nowy olej silnikowy, płyny chłodząc, zmieniono filtry. Wyjeżdżając z serwisu przed odpaleniem auta usłyszałem BULGOTANIE płynów (jak gdyby przelewała się gdzieś woda) - po chwilowej jeździe bulgotanie ustąpiło. Jednak po 2 godzinach jazdy pojawił się znowu wyciek płynu pod autem i co gorsza pojawiła się usterka na komputerze samochodu że należy dolać płynu chłodzącego silnik, bo jest niski stan. obecnie próbuje usunąć usterkę!

Widoczność
W aucie siedzi się bardzo nisko, widzimy bardzo długą przednią maskę, lusterka boczne dość małe, ale ma to swój urok i nie ma problemu z widocznością.

Komfort
Auto z otwartym dachem zachowuje się rewelacyjnie, kompletnie nie słychać żadnego "stukania czy pukania". Nie słyszę że kokpit lub jakiś plastik daje znaki/odgłosy.

Nadwozie
ważne aby auto miało łatwo sprawdzalną historię wymian i napraw. Nie radze kupować tego auta jeśli było bite w tylną część, ponieważ naruszony oryginalny mechanizm otwierania dachu może sprawiać problemy. Auto z zamkniętym dachem daje odgłosy przy nierównych drogach, niestety twardy dach pracuje i nawet uszczelki w super stanie będą wydawać odgłosy (pracy tych elementów).

Układ jezdny
Auto świetnie się prowadzi, bardzo dobrze sprawdza się w zakrętach. Układ kierowniczy typowy dla tego typu samochodu - ciężej kręci się kierownicą niż w innych autach. Hamulce bez zarzutu, nie miałem problemów. Parkowanie auto ma rewelacyjne wymiary i zaparkujemy wszędzie (uwaga na krawężniki niski zderzak przedni)

Naprawy
szukam dobrego mechanika z pasją i dobrym przyrządami jak w ASO. Obecne naprawy w ASO ale zastanawiam się nad serwisem BROLER w Wa-wie. Każdy ASO podaje bardzo duże ceny i mówi co innego, bardzo trudno określić kto ma racje. Trudno jest mi ufać ASO kiedy to ja poddaje pomysł od czego trzeba zacząć naprawę (nie jestem mechanikiem a ekonomistą) moja wiedza wynika z wnikliwego szukania rozwiązań, dlatego zasięgałem wiedzy w nieautoryzowanych serwisach i na końcu trfiałem do ASO które potwierdzało, że faktycznie powinno się zacząć od tego co wskazuje (a przynajmniej warto zacząć od tańszej wersji). Zależy mi, aby moje auto pracowało i działało w 100% na oryginalnych częściach, a wymiany części były robione z największą precyzją.

Wentylacja i ogrzewanie
Nie miałem problemów, wszystko działa prawidłowo.

Elektryka/elektronika
Nie spotkałem się z problemami. Ogrzewane fotele, el. lusterka, el. szyby, audio, pilot w kierownicy działa bez problemów.

Pełna opinia o Mercedes klasa SLK r171 1800 v6 120KM 2005r. cabrio »

Zobacz również opinie:

Mercedes klasa SLK: cabrio, coupe cabrio, roadster

Mercedes klasa SLK: benzyna

Mercedes klasa SLK: 1.8, 2.0, 2.3

Mercedes klasa SLK: 2005, 2001, 1997