Opinie o samochodach Mitsubishi Colt

Liczba ocen: 43

Średnia ocena:

GwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdka

8.12

Mitsubishi Colt spalanie (l/100km)

benzyna / gaz diesel

2008-08-08

Mitsubishi Colt Twenty 1.3 75KM 1998r. 168 000km

Marcin2009-07-07

Ogólna ocena:

Gdyby nie strasznie postępujaca korozja byłoby fajne autko. Ale ma tak cieniutkie blachy, ze brak mi słów. Jak juz korozja ruszy to nie zatrzymasz tego procesu. Dlatego nie kupujcie jeśli dostrzezecie choć małe ognisko korozji. Szczegolnie gniją na tylnej podłużnicy przy zgięciu rury tłu...
Opinia o nadwoziu:
Dynamiczna korozja !!! Polecam przed zakupem dokładnie obejrzeć nadkola od wew. z przodu i z tyłu. Miejsca łaczen podłużnic przednich z nadkolami od strony komory silnika. Tam się zaczyna !!!
nie czułem sie w nim bezpieczny powyzej 100 km/ha » pełna opinia

Mitsubishi Colt glx 1.3 74KM 1998r. 150 000km

Adam2008-02-06

Mitsubishi Colt 1.3 16V 95KM 2006r. 20 000km

2008-02-08

Ogólna ocena:

Super się prowadzi, zwrotny, łatwy w parkowaniu, dużo miejsca z przodu i tyłu, nawet dla wysokich osób. Szybka możliwość aranżacji tylnych siedzeń do przewozu wększych rzeczy
Opinia o układzie napędowym:
Skrzynia biegów oceniona trochę gorzej, czasami bywa problem z wrzuceniem wstecznego
Opinia o układzie jezdnym:
Trochę za szerokie słupki przednie, jednak można się przyzwyczaić » pełna opinia

Mitsubishi Colt 1.6 113KM 1993r. 220 000km

2008-08-14

Ogólna ocena:

No jedyny minus to brak klimki ale poza tym to extra autko.
Opinia o układzie napędowym:
Niestety powyżej setki przyrost pręskości jest spowolniony ale rzadko przecie to na naszych drogach...
Opinia o komforcie:
Niestety jazda z tyłu to makabra (mało miejsca) no ale przecie to maleństwo, no i niemłode :)
Opinia o nadwoziu:
z Przodu całkiem wygodnie (regulacja wysokości fotela kierowcy, kierownicy itd.) Bagażnik malutki i wysoki ale przecie to nie dostawczak ;)
Opinia o układzie jezdnym:
Nigdy nie jeździłem tak mocnym a jednocześnie niezwykle ekonomicznym autkiem (6,5l./100)Na parkingu fajne wspomaganie bardzo ułatwia sprawę » pełna opinia

Mitsubishi Colt 1.5 54KM 1985r. 160 000km

2008-02-09

Mitsubishi Colt CA0 1.6 GLXI 113KM 1993r. 240 000km

2010-07-14

Opinia o układzie napędowym:
silnik sprawuje się rewelacyjnie, lubi wysokie obroty, bezawaryjny, ze względu na niewilką masę ok. 960kg przyspiesza do setki poniżej 10s. przy zurzyciu paliwa 7,5l cykl miejski oraz 5,5l trasa
Opinia o nadwoziu:
dużo miejsca dla kierowcy i pasażerów, bagażnik średniej wielkośći, możliwości tuningu nieograniczone, blacha ocynk jednak trzeba dbać o nadkola
Opinia o układzie jezdnym:
samochód lekki, szeroki rozstaw kół, nisko zawieszony » pełna opinia

1 2 3 4 5 z 6

ŚREDNIE OCENY MITSUBISHI COLT

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 60.47% głosów 26
Fotele przednie
7.8
Fotele tylne
6.2
Jazda z kompletem pasażerów
6.2
Niezawodność
6.6
Koszty napraw
4.7
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 10
Napęd 6
Komfort jazdy 5
Wnętrze 1
Widoczność 1
Spalanie 1
Inne 1
Nadwozie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 11
Komfort jazdy 1
Spalanie 1
Awaryjność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Mitsubishi Colt brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Toyota Yaris.

Mitsubishi

Colt

Toyota

Yaris

Zobacz pełną opinię >

Opinia użytkownika o Mitsubishi Colt

Mitsubishi Colt GLi 1300 12V 75KM 1995r. hatchback

Ocena ogólna
jest naprawde dobrym autem alternatywa dla golfow i astr 3dzrzwiowych nawet tak nie gnije jak niemcy

Układ napędowy
jest to maly silnik wiec nie ma szans na dobra dynamike chociaz do 100km na h zbiera sie dosyc ladnie lubi wysokie obroty i ladnie brzmi skrzynia bardzo wytrzymala jednostka jak i silnik jesli dbasz o wymiane oleju to raczej cie nie zawiedzie

Komfort
seryjnie auto ma gazowe amorki wiec jest bardzo sztywnym aczkolwiek bezpiecznym autem nie dobija na nierownosciach i z obciazeniem lepiej sie trzyma zakretow troche jest slabe wyciszenie slychac to podczas deszczu

Nadwozie
ma ladna linie jest szeroki wiec pasazeri kierowca nie dotykaja sie z przodu duzo miejsca z tylu tez nie jest zle bagaznik jest okolo 250 litrow (norma w tej klasie)ale mi go zabiera kolo zapasowe ma gaz zalozony

Układ jezdny
jesli chodzi o hamulce trzeba szukac dobrych klockow i tarcz hamulcowych razem wlasnie kilka razy hamulce ratowaly mnie z opresji parkowanie z tym jest problem auto jest niskie, szerokie na parkingach w hipermarketach trzeba powaznie podejsc do sprawy :)

Wentylacja i ogrzewanie
ma bardzo wydajne ogrzewanie w porownaniu do niemcow mailem okazje porownac naprawde cieplo sie jezdzi:)

Pełna opinia o Mitsubishi Colt GLi 1300 12V 75KM 1995r. hatchback »

Mitsubishi Colt 1600 16v 113KM 1992r. hatchback

Układ napędowy
Silnik super: elastyczny,dobrze wchodzi na wysokie obroty(w których czuje się doskonale)przyspieszenie bardzo dobre tylko trzeba go trochę podkręcić,skrzynia dobra ale nie rewelacyjna

Widoczność
Do przodu super ale do tyłu trochę gorzej (mała szyba)na szczęście są duże lusterka

Komfort
Zawieszenie dosyć twarde ale samochód z takim przyspieszeniem i v-max ok. 200 km/h musi być sztywny, fotele dobrze trzymają w zakrętach, trochę głośno przy dużych predkościach, z kompletem pasażerów lepiej nie jeździć po nierównych drogach bo potrafi nawet haczyć w koleinach(ale pasażerowie mieli ok. 430 kg )

Nadwozie
Z przodu zupełnie przyzwoicie tylko ,że siedzi się nisko ale za to doskonale czuje się samochód w czasie jazdy, z tyłu kiepsko za ciasno, schowków jest dużo ,jakość materiałów jak to w japońcach wszystko porządne tylko trochę szare,antykorozyjnie super szczególnie podwozie jedyny mankament to ogniska korozji na tylnej klapie ale czytałem ,że wszystkie to mają, przełączniki wszystkie pod ręką (poza włącznikiem tylnej wycieraczki)aranżacja przyzwoita

Układ jezdny
Bardzo dobrze trzyma sie drogi ,układ kierowniczy znakomicie reaguje na każdy ruch kierownicą ,dobrze dopasowane wspomaganie kierownicy ,hamuje bardzo dobrze tylko z parkowaniem jest tragedia, żeby zawrócić lub wjechać między dwa samochody na parkingu to trzeba się nieźle pogimnastykować taki ma słaby skręt

Naprawy
Zawieszenie poszło przy 200000 wiadomo polskie drogi poza tym chłodnica i uszczelka pod głowicą ale to moja wina bo go przegrzałem ale części dostępne wszystkie na drugi dzień (zamienniki)

ok

Elektryka/elektronika
Nie wiedziałem jak ocenić bo mój siedział w rowie z wodą i trochę szalał po intensywnych opadach ale już jest ok. teraz siadł mi silniczek krokowy (oryginalny)

Pełna opinia o Mitsubishi Colt 1600 16v 113KM 1992r. hatchback »

Mitsubishi Colt GLXi 1600 113KM 1993r. hatchback

Ocena ogólna
Jedyna wada to zbyt mało miejsca dla pasażerów z tyłu.

Układ napędowy
Silnik pracuje cicho i to od początku mi się podobało. Po zamontowaniu gazu nie odczułem spadku parametrów. Biegi wchodzą świetnie i to w tym aucie bardzo mi się podoba. Samochód lubi wysokie obroty, więc żeby był elastyczny, trzeba robić redukcję, co dla mnie jest plusem, bo skrzynia działa świetnie. Od 0-100km/h mało kiedy się przydaje, ale da się "odjechać" prawie każdy samochód.

Widoczność
Brak szerokich słupków, duża przednia szyba i duże lusterka-nic dodać, nic ująć, widoczność jest bardzo dobra.

Komfort
Fotele są wygodne zarówno z przodu, jak i z tyłu. Zawieszenie nie jest ani za twarde, ani za miękkie. Wnętrze dobrze wyciszone, ale jeśli chodzi o wyciszenie "od spodu" to mogłoby być lepiej.

Nadwozie
Ilość miejsca z przodu zaskakuje pozytywnie, ale z tyłu jest ciasno. Schowków jest dużo-przed pasażerem, pod radiem, przy kierownicy i w podłokietniku. Dodatkowo kieszenie w drzwiach, które również są dość duże. Jakość materiałów jest dobra, podobno przecierają się boki przednich foteli, ale ja tego nie zauważyłem. Zegary widoczne, przełączniki pod ręką-tylko przełącznik tylnej wycieraczki jest w dziwnym miejscu i trzeba się przyzwyczaić (po prawej, nieco poniżej kierownicy). Zwiększenie/zmniejszenie bagażnika jest bezproblemowe. Ślady korozji widać na tylnych nadkolach i to jest chyba największa bolączka Colta. W innych miejscach śladów korozji nie zauważyłem.

Układ jezdny
Przesiadłem się na Colta z Peugeota 106 XS z 93 roku. W Peugeocie nie było wspomagania, w Colcie jest i mimo większych wymiarów, jest on bardziej zwrotny. Średnica zawracania to 10,5 metra, czyli o 0,5 metra mniej niż w 106-tce. Prowadzi się go bardzo dobrze, wspomaganie układu kierowniczego jest w sam raz-nie za słabe i nie za silne. Czasami tylko brakuje ABS-u, ale hamulce są OK.

Naprawy
W samochodzie praktycznie nic się nie psuje. Części są dostępne-warto przeszukać i popytać na forum Colta i Mitsubishi gdzie kupić daną część i czy jest jej zamiennik.

Wentylacja i ogrzewanie
Daję 10, ponieważ samochód nagrzewa się bardzo szybko, a nawiewy są wydajne. Co do chłodzenia-trudno mi cokolwiek napisać, bo nie mam klimatyzacji.

Elektryka/elektronika
Do tej pory żadnych zwarć, jedyne na co warto zwrócić uwagę, to dwie żaróweczki w tylnych reflektorach-mało który Colt ma je nieprzepalone z tego co widziałem, a warto je wymienić-stajemy się lepiej widoczni a i samochód przy zapalonych światłach wygląda ciekawiej.

Pełna opinia o Mitsubishi Colt GLXi 1600 113KM 1993r. hatchback »

liczba głosów: 1

Mitsubishi Colt GLXi 1600 113KM 1993r. hatchback

Ocena ogólna
Jedyna wada to zbyt mało miejsca dla pasażerów z tyłu.

Elektryka/elektronika

Pełna opinia o Mitsubishi Colt GLXi 1600 113KM 1993r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Mitsubishi Colt: coupe, hatchback, mini-van, sedan (limuzyna)

Mitsubishi Colt: benzyna, benzyna+gaz

Mitsubishi Colt: 1.1, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.8

Mitsubishi Colt: 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2001, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1989, 1985