Opel Ascona opinie, oceny użytkowników, Opel Ascona spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Opel Ascona

Liczba ocen: 8

Średnia ocena:

8.38/10

Opel Ascona spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.00/10.23 6.50
trasa 7.65/8.13 4.80
cykl mieszany 9.35/9.23 6.00

Ascona

OCENY OPLA ASCONA


Ogólna ocena:  

8/10


jedyną wadą jest wysokie spalanie. Ogólnie natomiast auto nie stwarza problemów i jest tanie w eksploatacji
Opinia o układzie napędowym:
elastyczność silnika jest raczej słaba... 60 km\h na 4 biegu to juz męczarnia dla silnika natomiast przy dobrym opanowaniu zmiany biegów jak na 1.3 przyspiesza niesamowicie szybko i dynamicznie również dzięki długim przełożeniom
Opinia o komforcie:
auto ma raczej sztywne zawieszenie do tego nie waży zbyt wiele ale przy dodatkowym obciążeniu ( 2 dorosłe osoby ) komfort znacznie sie poprawia. Fotele przednie jak i tylna kanapa są duże i bardzo wygodne szczególnie w długiej trasie. Komplet pasażerów ma zagwarantowaną wygodną jazdę po...
Opinia o nadwoziu:
niesamowita ilość miejsca i funkcjonalność konsoli rozdzielczej znacznie wpływa na wygodę jazdy. Materiały wykończeniowe są wytrzymałe i miłe w dotyku. Pierwsze oznaki korozji pojawiają sie na progach i tylnych nadkolach
Opinia o układzie jezdnym:
bardzo dobrze trzyma się drogi, świetna widoczność podczas parkowania. Jedynym minusem jest brak wspomagania ale w nowszych modelach juz występował
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


autko super ,mocnej konstrukcji, nigdy mnie nie zawiodło, silnik 16SH konstrukcji diesla ale benzyna więc mocniejsze zawieszenie , łożyska kół, elementów resorujących,silnik był nominał do końca, zużyło się praktycznie powoli wszystko i nie stać mnie było na wymianę silnika, lakiero...
Opinia o układzie napędowym:
można ruszać z 2-go biegu i jechać do 100/h przy skrzyni 4-ro biegowej pozostałe prędkości super jak na auto 23 letnie sprawnie jechało 150/h i na LPG.
Opinia o komforcie:
nie jest zbyt cicho przy 4000obr , przy 5-ciu osobach miękki , pływający, nigdy nie dobijał, a co tylnych siedzeń to we dwoje super
Opinia o nadwoziu:
mało schowków, zmora to plastiki czeszczą i pękają od słońca, tapicerka super welurowa, karoseria rdzewieje w okolicy tylnych błotników oraz progów przy przednich błotnikach,
Opinia o układzie jezdnym:
zawieszenie miękkie bo limuzyna ale dobrze trzyma sie drogi, układ kierowniczy bez wspomagania ale za to czuję się nawierzchnie i można lepiej reagować na nasze drogi,
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Jak na swój rocznik i cenę spisywała się rewelacyjnie, Jeździłem b. długie trasy i nigdy nie zawiodła. Z przyczepą jeździła dynamicznie (niezły moment obr.). Kupiłem drożdsze i nowsze auto i żałuję zamiany.
Opinia o układzie napędowym:
jak na silnik 1,6 90KM bardzo dobrze pracował na niskich obrotach. Dzięki temu spalała mniej i na starcie miała niezłego kopa. Przy wyższych prędkościach już gorzej - max 150 na gazie i 170 na benzynie.
Opinia o komforcie:
Dość głośny pojazd (znów zwraca uwagę na rocznik), wygodny dla kierowcy i pasażera z przodu.
Opinia o nadwoziu:
Opel :)
Opinia o układzie jezdnym:
dobrze się prowadzi i trzyma drogi, hamulce nieco gorzej, choć nie tragicznie. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, że piszę o ponad 20letnim aucie. Brak wspomagania nie przeszkadza.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Żal że silnik nie wytrzymał dłużej
Opinia o nadwoziu:
pierwsza rdza dopiero po 16 latach wyszła na wierzch
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10



Opinia o układzie napędowym:
Wyprzedzanie to jest sztuka takim wozem. Jedyny problem jaki miałem to był rozruch w zimie zimnego silnika.
Opinia o nadwoziu:
O karoserie trzeba dbać i kazdą rdzę od razu eliminowąć - to sie wtedy karoseria trzyma - pilnowąc szczególnie nadkola i progi.
» pełna opinia
 
1 2 z 2


ŚREDNIE OCENY OPEL ASCONA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 87.50% głosów 7
Raczej tak 12.50% głosów 1
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.1/10
Układ kierowniczy
7.4/10
Hamulce
7.1/10
Parkowanie
8.0/10
Napęd
Elastyczność
6.9/10
Skrzynia biegów
8.3/10
Silnik
8.4/10
Przyspieszenie 0-100km
7.0/10
Przyspieszenie 60-120km
6.8/10
Przyspieszenie 80-120km
6.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.8/10
Resorowanie z obciążeniem
7.4/10
Fotele przednie
8.6/10
Fotele tylne
8.6/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.6/10
Wyciszenie
6.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.4/10
Przestrzeń z tyłu
8.0/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.4/10
Bagażnik
8.6/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.9/10
Możliwość aranżacji
7.5/10
Karoseria
6.6/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.4/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.6/10
Widocznośc do tyłu
7.9/10
Widoczność w lusterkach
8.3/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.4/10
Elektronika
5.4/10
Naprawy
Niezawodność
6.3/10
Koszty napraw
6.4/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 3
Napęd 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 1
Inne 1
Nic 1
Nadwozie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Ascona brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Trabant 601.

  Opel

  Ascona

  Trabant

  601

Najciekawsza opinia użytkownika o Oplu Ascona

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 89

Opel Ascona 1600 90KM 1984r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
autko super ,mocnej konstrukcji, nigdy mnie nie zawiodło, silnik 16SH konstrukcji diesla ale benzyna więc mocniejsze zawieszenie , łożyska kół, elementów resorujących,silnik był nominał do końca, zużyło się praktycznie powoli wszystko i nie stać mnie było na wymianę silnika, lakierowanie,i pozostałe drobiazgi

Układ napędowy
można ruszać z 2-go biegu i jechać do 100/h przy skrzyni 4-ro biegowej pozostałe prędkości super jak na auto 23 letnie sprawnie jechało 150/h i na LPG.

Komfort
nie jest zbyt cicho przy 4000obr , przy 5-ciu osobach miękki , pływający, nigdy nie dobijał, a co tylnych siedzeń to we dwoje super

Nadwozie
mało schowków, zmora to plastiki czeszczą i pękają od słońca, tapicerka super welurowa, karoseria rdzewieje w okolicy tylnych błotników oraz progów przy przednich błotnikach,

Układ jezdny
zawieszenie miękkie bo limuzyna ale dobrze trzyma sie drogi, układ kierowniczy bez wspomagania ale za to czuję się nawierzchnie i można lepiej reagować na nasze drogi,

Wentylacja i ogrzewanie
dmuchawa cicha jest OK

Pełna opinia o Opel Ascona 1600 90KM 1984r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Opel Ascona: hatchback, sedan (limuzyna)

Opel Ascona: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Opel Ascona: 1.3, 1.6, 1.7

Opel Ascona: 1992, 1987, 1985, 1984, 1982