Opel Astra opinie, oceny użytkowników, Opel Astra spalanie 2004r. (strona 1)

Opinie o samochodach Opel Astra

2004r.

Liczba ocen: 30

Średnia ocena:

8.43/10

Opel Astra spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.56/7.87 5.80
trasa 6.76/7.08 4.90
cykl mieszany 7.69/7.40 5.40

Astra

OCENY OPLA ASTRA


Ogólna ocena:  

9/10


Zalety: świetne prowadzenie, duże auto a lekko się prowadzi, dla kobiet tez OK. dobre przyspieszenie jak na 1,6l 105 KM. Pojemny bagażnik, dobry lakier, nawet mocne zadrapanie nie narusza warstwy ochronnej blachy - widać tylko biały podkład. Do wad zaliczę mało miejsca na środku w drugi...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik musi wejść na obroty, żeby miał wyraźnego kopa. 1,6 benzyna 105 KM świetnie daje radę. Dla mnie bomba.
Opinia o komforcie:
Resorowanie jak w aucie o twardym zawieszeniu. Na trasie ideał, w mieście trochę drży. NA kostce brukowej nie pogadasz bo zagłusza całą kabinę. Fotele przednie trzymają jak w sportowym. Jazda z kompletem pasażerów nie wpływa negatywnie na prowadzenie i resorowanie.
Opinia o nadwoziu:
Pasażer z przodu nie rozprostuje nóg - o dziwo mało miejsca dla niego. Wnętrze dość obszerne. Mało schowków. Właściwie jest tylko jeden ten z przodu od strony pasażera. Widoczność zegarów - no cóż, auto dla niezbyt wysokich osób. Ja mam 179 cm i jak wygodnie siądę to nie widzę ca...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto rodzinne o charakterze sportowego zawieszenia. Nisko się siedzi. Brak przechyłów na zakręcie takich jak było w Astrze I Classic. Tutaj zupełnie inny układ jezdny.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Ogólnie mile zaskoczony. Prywatnie też kupię sobie Astrę ale III w dieslu. Zobaczymy co będzie warta.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik raczej ekonomiczny kosztem wielkich przyspieszeń i szaleństw (dla mnie zaleta). Olej syntetyczny 0W-30, silnik zagazowany jeszcze instalacją kolteka.
Opinia o komforcie:
Miło kołysze na dołkach i przejazdach kolejowych i tramwajowych. Głośny powyżej 140 km/h. W porównaniu do diesla to pszczółka (wyciszenie oczywiście)
Opinia o nadwoziu:
Dla 2 osób idealny. Dłuższą trasę w 5 osób raczej bym zaplanował innym samochodem. Maksymalnie 4 osoby do podróży. Chyba że są niskie.
Opinia o układzie jezdnym:
Dobre prowadzenie, brak problemów z układem kierowniczym, hamulce wystarczające przy jeździe po drogach w PL (oczywiście regularnie serwisowany)Wymiana tarcz ham. i łożyska wczesnie ok 70 tys km, ale zacisnęły się i nie mogłem odblokować a trzeba było przejechać ok 150 km
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


bardzo fajne autko - a jezdze duzo na trasie Polska - Niemcy autkiem nieraz zaladowanym po sam dach. Samochod w zaden sposob nie daje odczuc ze jest mu albo kierowcy ciezko. fajnie przyspiesza a predkosc max. w granicach 200km/h w zupelnosci wystarcza dla tej klasy autka z takim silnikiem i spalanie...
Opinia o układzie napędowym:
nawet z duzym ladunkiem autko ladnie przyspiesza nawet przy wiekszych predkosciach co daje duzo satysfakcji przy dluzszych podrozach
Opinia o komforcie:
tutaj takze mozna powiedziec ze auto jest bardzo dobrze pod tym wzgledem wykonczone
Opinia o nadwoziu:
wbudowane sterowanie radia w kierownicy, podlokietnik, deska rozdzielcza przyjemnie zorganizowana
Opinia o układzie jezdnym:
super autko, bardzo dobrze sie sprawdza na autostradach i zwyklych drogach - nawet gdy kombi jest zaladowane pod sam dach nie traci na jakosci uklad jezdny. 16" kola i zawieszenie bardzo dobrze radza sobie z polskimi dziurami
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Spisał się! Pracował ciężko! Żadnych problemów.
Opinia o układzie napędowym:
Nie jest to zbyt dynamiczny silnik, niemniej jednak wyprzedzanie na piątce nie stwarza wiekszych problemów
Opinia o komforcie:
jest sztywny, ale moim zdaniem to zaleta. Fotele nie są wygodne! Przy długich trasach jest cieżko
Opinia o nadwoziu:
Z tyłu jest trochę ciasno, przód o.k.
Opinia o układzie jezdnym:
Jest precyzyjny, dobrze trzyma sie drogi. Troche twardy, ale to lubię!
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

5/10


Samochodzik naprawdę sprytny, jak na diesla bardzo dobrze pali przy dużych mrozach,mało awaryjny,komfort jazdy przyzwoity w mieście jak i na trasie,zawieszenie trwałe ale blacha to znowu porażka Opla nawet w młodych autach 4-5 lat pokazują się pęcherzyki rdzy pod lusterkami i tylnej klapie...
Opinia o układzie napędowym:
nagrzany jedzie super
Opinia o komforcie:
Przeciętny
Opinia o nadwoziu:
Niestety w młodych nawet rocznikach pojawia się korozja pod lusterkami bocznymi oraz pod tyną listwą ozdobną klapy bagażnika.Opel dalej będzie gnił tak jak stare modele.
Opinia o układzie jezdnym:
solidny odporny na nasze drogi
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 6


ŚREDNIE OCENY OPEL ASTRA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 73.33% głosów 22
Raczej tak 20.00% głosów 6
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 6.67% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.9/10
Układ kierowniczy
8.9/10
Hamulce
8.1/10
Parkowanie
8.3/10
Napęd
Elastyczność
8.0/10
Skrzynia biegów
8.0/10
Silnik
8.4/10
Przyspieszenie 0-100km
7.5/10
Przyspieszenie 60-120km
7.9/10
Przyspieszenie 80-120km
7.9/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.5/10
Resorowanie z obciążeniem
8.2/10
Fotele przednie
8.0/10
Fotele tylne
7.5/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.7/10
Wyciszenie
7.3/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.4/10
Przestrzeń z tyłu
7.6/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.3/10
Bagażnik
8.6/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.4/10
Możliwość aranżacji
7.4/10
Karoseria
8.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.0/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.0/10
Widocznośc do tyłu
7.5/10
Widoczność w lusterkach
8.4/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.5/10
Elektronika
7.4/10
Naprawy
Niezawodność
7.9/10
Koszty napraw
6.7/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 6
Napęd 5
Niezawodność 4
Wnętrze 2
Spalanie 2
Układ jezdny 2
Nic 1
Nadwozie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 6
Inne 5
Spalanie 3
Wnętrze 3
Nadwozie 2
Widoczność 1
Wentylacja i ogrzewanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Astra brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Golf.

  Opel

  Astra

  Volkswagen

  Golf

Najciekawsza opinia użytkownika o Oplu Astra

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Piotr

liczba głosów: 13

Opel Astra III 1600 1,6 105KM 2004r. kombi

Ocena ogólna
Zalety: świetne prowadzenie, duże auto a lekko się prowadzi, dla kobiet tez OK. dobre przyspieszenie jak na 1,6l 105 KM. Pojemny bagażnik, dobry lakier, nawet mocne zadrapanie nie narusza warstwy ochronnej blachy - widać tylko biały podkład. Do wad zaliczę mało miejsca na środku w drugim rzędzie i z przodu dla pasażera. mocowanie klapki bezpieczników odpada po pierwszym otwarciu. Fatalna wymiana żarówek przednich reflektorów. Trzeba włożyc łapę pod nadkole zdjąć klapkę i po omacku zdjąć gume i wymienić żarówkę. Klapkę trudno założyć, bo nie zabardzo pasuje. poza tym lepiej mieć rękawice, bo jak jest błoto na drodze to mamy je na ręce - minus dla OPLA.

Układ napędowy
Silnik musi wejść na obroty, żeby miał wyraźnego kopa. 1,6 benzyna 105 KM świetnie daje radę. Dla mnie bomba.

Widoczność
Widoczność do przodu znakomita, chociaż poważnym mankamentem jest duże lusterko na środku przedniej szyby - duży minus dla OPLA. Przy skręcaniu w lewo trzeba się schylać żeby dostrzec samochody z prawej strony.

Komfort
Resorowanie jak w aucie o twardym zawieszeniu. Na trasie ideał, w mieście trochę drży. NA kostce brukowej nie pogadasz bo zagłusza całą kabinę. Fotele przednie trzymają jak w sportowym. Jazda z kompletem pasażerów nie wpływa negatywnie na prowadzenie i resorowanie.

Nadwozie
Pasażer z przodu nie rozprostuje nóg - o dziwo mało miejsca dla niego. Wnętrze dość obszerne. Mało schowków. Właściwie jest tylko jeden ten z przodu od strony pasażera. Widoczność zegarów - no cóż, auto dla niezbyt wysokich osób. Ja mam 179 cm i jak wygodnie siądę to nie widzę całej deski - zasłania kierownica - zwłaszcza wskaźniki kierunkowskazów. Auto po 5 latach zaczyna brać rdza na dole klapy bagażnika - jeden mały kwiatek. Auto garażowane.

Układ jezdny
Auto rodzinne o charakterze sportowego zawieszenia. Nisko się siedzi. Brak przechyłów na zakręcie takich jak było w Astrze I Classic. Tutaj zupełnie inny układ jezdny.

Naprawy
ASO wzięło 1200 zł za wymianę wadliwych rzekomo świec i modułu, który one uszkodziły.

Wentylacja i ogrzewanie
Długo się nagrzewa w zimie. Za długo.

Elektryka/elektronika
Układ elektryczny OK. Uwaga na moduł zapłonowy. Stare świece mogą go uszkodzić a to wydatek w ASO ok 1300 zł. Elektronika od samego początku - od wyjechania z salonu do niczego. Pierwszy padł moduł w kierownicy z klaksonem i sterowaniem radiem. Teraz klakson czasem nie zadziała. Minus dla OPLA

Pełna opinia o Opel Astra III 1600 1,6 105KM 2004r. kombi »

Zobacz również opinie:

Opel Astra: cabrio, coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Opel Astra: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Opel Astra: 1.2, 1.3, 1.4, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 5.6, 8.0

Opel Astra: 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1989, 1988