Opel Astra opinie, oceny użytkowników, Opel Astra spalanie 2.0 (strona 1)

Opinie o samochodach Opel Astra

2.0

Liczba ocen: 94

Średnia ocena:

8.02/10

Opel Astra spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.13/11.20 7.11
trasa 7.02/9.21 5.57
cykl mieszany 8.63/10.04 6.35

Astra

OCENY OPLA ASTRA


Ogólna ocena:  

10/10


Generalnie samochód bardzo pewny. Świetne rozwiązanie, łańcuszek rozrządu który ma chyba dożywotnią gwarancję. Fajny silnik, fajne spalanie. Autko godne uwagi, pomimo bogato wyposażonej wersji, brak usterek związanych z elektroniką. POLECAM!!!
Opinia o układzie napędowym:
Pomimo sporych kół (215/45 R17), samochód naprawdę żwawy, najprawdopodobniej przez wysoki moment obrotowy.
Opinia o komforcie:
Jak już wspomniałem lepsze prowadzenie gwarantuje zawieszenie od OPC. Fotele przednie w mojej Astrze są niestety jak tapczan i w długiej trasie są niewygodne. Z tyłu super. Wyciszenie jest w porządku z wyjątkiem dosyć mocno słyszalnego silnika.
Opinia o nadwoziu:
Co do przestrzeni to jest jej sporo przy samochodzie tej klasy. Bagażnik bardzo pojemny!!! Pierwsze ogniska rdzy pojawiły się po około roku w miejscu gdzie obiłem lakier ("goła" blacha bez zabezpieczenia zaczęła rdzewieć dopiero po jakimś roku)SUPER.
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód świetnie się prowadzi i super hamuje. Polecam zawieszenie od Astry OPC(pasuje bez problemu), klocki hamulcowe Ferodo Premier. NAPRAWDĘ TAKI ZESTAW ROBI CO POTRZEBA:)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


SUPER:)
Opinia o układzie napędowym:
Jeżeli chodzi o silnik to jest naprawdę elastyczny. Dość szybko reaguje na pedał gazu. Ciągnie od samego dołu, gorzej jest na wysokich obrotach.
Opinia o komforcie:
Na sportowym zawieszeniu jeździ się super i w zakrętach i na prostych ale tylko i wyłącznie na równych drogach. Na nierównościach już nie jest tak komfortowo i w środku robi się dość głośno. Fotele jak na tę klasę samochodu naprawdę wygodne i dobrze trzymają na boki.
Opinia o nadwoziu:
Z przodu przestrzeni nie jest za dużo. Chociaż ja mam 193 cm wzrostu i wystarcza:) Za to z tyłu jest naprawdę sporo miejsca. Jakość wykończenia w porównaniu z konkurentami (Golf, Escort itp) jest dużo lepsza. Jeżeli chodzi o karoserię, to niestety jest Opel i nadkola tylne sypią się do...
Opinia o układzie jezdnym:
Moja Asterka posiada sportowe zawieszenie H&R (od niedawna tylne amortyzatory Sachs) więc bardzo dobrze trzyma się drogi, jest bardzo sztywna i zachowuje się nienagannie na zakrętach.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


tani w eksploatacji, nie drogi w zakupie, mało awaryjny, ale jeśli ktoś ceni komfort ponad to co było wcześniej to niech kupi dobrze wyposażony model, albo poszuka coś innego.
Opinia o układzie napędowym:
Idealny do dalekich podróży, mułowato rusza z miejsca, ale później już jest oki, zanim sie nagrzeje jest troche głośny
Opinia o komforcie:
zawieszenie może nie jest mocną stroną jeśli chodzi o komfort jazdy, ale dużym plusem jest jego trwałość
Opinia o nadwoziu:
brak oznak rdzy, ale to nie jest problem astry G, wysoka ocena jakości materiałów ponieważ nie mam tylko skóry, ale w tańszych a zarazem powszechniejszych na naszym rynku modelach nie jest juz tak wesoło, u mnie spasowanie jest niezłe i nie ma problemu z trwałością materiałów wykończen...
Opinia o układzie jezdnym:
średnio się parkuje ale to wyłącznie wynik tego że jeżdzę sedanem, słabo widoczny tył samochodu
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Ogólnie samochód ma swoje wady i zalety... ale jak narazie jest OK
Opinia o układzie napędowym:
Silik moze nie jest DEMONEM MOCY ale wystarczajacy, 101 KM mozna zawirusować do 125 KM ;) (w zaleznosci od kondycji silnika i przebiegu) Przyjemny efekt "Turbodziury" :) (DO 1900 obr./min nic "goły diesel" a powyzej 2000 obr./min wsysa w fotel) Spalanie różne (5-7)w zal...
Opinia o komforcie:
Wyciszenie wnętrza jest dobre jak na ta klase, zawieszenie zestrojone lekko twardo, wygodna pozycjana tylniej kanapie.
Opinia o nadwoziu:
Możliwość aranżacji wnetrza to raczej nie ma :/ lub jest znikoma, materialy uzyte do wykonczenia przedniej tapicerki sa przyjemne w dotyku (nie jest to twardy plastik) zegary i podswietlenie -moze być...
Opinia o układzie jezdnym:
Zawias jest ok, dobrze tłumi nierówności nawierzchni, proste=tanie w obsłudze, hamulce sa naprawde skuteczne! :D ( 4x tarcza+ABS )
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


samochód który ma 10 lat nie ustępuje moim zdanie wielu innym z tej klasy samochodom wyprodukowanym kilka lat później
Opinia o układzie napędowym:
skrzynia elastyczna (jak automat) na czwórce od 40 - 140 bez żadnych drgań , możliwośc ruszenia nawet z trójki. skrzynia-nieraz kłopot z wrzuceniem wstecznego. przyśpieszenie na jedynce takie sobie lepiej juz na dwójce (pociagnie do setki). ale najlepsze przyśpieszenia na wyższych biegach...
Opinia o komforcie:
praca na biegu jałowym - super nawet nie wiadomo czy silnik chodzi , do prędkości 100 km super wyciszenie. później gorzej ale w końcu to 2.0.
Opinia o nadwoziu:
bez uwag jak na tą klasę. dla mnie lepsze wykończenie niż wcześniejszego focusaII z 2006r.
Opinia o układzie jezdnym:
kolejny samochód , wcześniej , fiat brava , toyota yaris , ford focus II , opel wydaje się najlepie trzymać drogi przy prędkościach do 100 km/h , powyżej focus . Hamulce najlepsze (tarcze przód i tył)
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 19


ŚREDNIE OCENY OPEL ASTRA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 55.32% głosów 52
Raczej tak 36.17% głosów 34
Trudno powiedzieć 4.26% głosów 4
Raczej nie 2.13% głosów 2
Nie 2.13% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.4/10
Układ kierowniczy
8.2/10
Hamulce
8.1/10
Parkowanie
8.4/10
Napęd
Elastyczność
7.7/10
Skrzynia biegów
7.4/10
Silnik
8.2/10
Przyspieszenie 0-100km
7.3/10
Przyspieszenie 60-120km
7.7/10
Przyspieszenie 80-120km
7.9/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.8/10
Resorowanie z obciążeniem
7.6/10
Fotele przednie
7.7/10
Fotele tylne
7.4/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.2/10
Wyciszenie
6.6/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.1/10
Przestrzeń z tyłu
7.5/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.1/10
Bagażnik
8.8/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.8/10
Możliwość aranżacji
7.3/10
Karoseria
7.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.1/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.6/10
Widocznośc do tyłu
7.9/10
Widoczność w lusterkach
8.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.1/10
Elektronika
4.9/10
Naprawy
Niezawodność
4.8/10
Koszty napraw
4.2/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 18
Niezawodność 17
Komfort jazdy 10
Napęd 10
Układ jezdny 4
Nadwozie 2
Widoczność 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Wentylacja i ogrzewanie 16
Nic 15
Komfort jazdy 5
Inne 5
Spalanie 4
Napęd 3
Wnętrze 2
Układ jezdny 2
Widoczność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Astra brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Focus.

  Opel

  Astra

  Ford

  Focus

Najciekawsza opinia użytkownika o Oplu Astra

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Radek

liczba głosów: 17

Opel Astra 2000 DTH 101KM 2001r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
tani w eksploatacji, nie drogi w zakupie, mało awaryjny, ale jeśli ktoś ceni komfort ponad to co było wcześniej to niech kupi dobrze wyposażony model, albo poszuka coś innego.

Układ napędowy
Idealny do dalekich podróży, mułowato rusza z miejsca, ale później już jest oki, zanim sie nagrzeje jest troche głośny

Widoczność
widoczność jest oki tylko ten sedan z tym czasami jest problem dla mojej dziewczyny bo nie ma wyczucia

Komfort
zawieszenie może nie jest mocną stroną jeśli chodzi o komfort jazdy, ale dużym plusem jest jego trwałość

Nadwozie
brak oznak rdzy, ale to nie jest problem astry G, wysoka ocena jakości materiałów ponieważ nie mam tylko skóry, ale w tańszych a zarazem powszechniejszych na naszym rynku modelach nie jest juz tak wesoło, u mnie spasowanie jest niezłe i nie ma problemu z trwałością materiałów wykończeniowych

Układ jezdny
średnio się parkuje ale to wyłącznie wynik tego że jeżdzę sedanem, słabo widoczny tył samochodu

Naprawy
największy plus, mała awaryjność w porównaniu do aut tego segmentu, a naprawa napewno nie naruszy mocno rodzinnej kasy, niedrogie oryginały oraz łatwy dostęp do zamienników jak w każdym oplu

Wentylacja i ogrzewanie
szybko sie nagrzewa zdecydowany plus, nie mam prbolemu z rosą na szybach, ale słyszałem ze ubogie wersje czesto mają problem z utrzymaniem przejrzystości tylnych szyb :/

Elektryka/elektronika
nie mam problemu z elektryka, minus to drobne usterki diod podświetlajacych zegary, problem jest z wyświetlaczem komputera, jak sie popsuje to juz nie da sie go naprawić.

Pełna opinia o Opel Astra 2000 DTH 101KM 2001r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Opel Astra: cabrio, coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Opel Astra: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Opel Astra: 1.2, 1.3, 1.4, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 5.6, 8.0

Opel Astra: 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1989, 1988