Opinie o samochodach Opel Kadett
Liczba ocen: 61
Opel Kadett spalanie (l/100km)
| benzyna / gaz | diesel | |
| miasto | 8.43/9.52 | 6.28 |
| trasa | 6.41/7.60 | 5.08 |
| cykl mieszany | 7.34/8.73 | 5.60 |
OSTATNIE OCENY OPEL KADETT
• Opel Kadett E-CC 1.7 0KM 1991r. 278 000km
Opinia o układzie jezdnym:
Mam to autko 3 lata kupione za naprawdę niewielkie pieniądze. Nie oszczędzam go ani troche zwiedziło już cały kraj od morza po góry. a wszystkie naprawy i wymiany kosztowały mnie ok 900 zł. Jeśli ktoś chce samochód do "CIORANIA" a nie na pokaz to polecam silnik diesel nie do zd... » pełna opinia
• Opel Kadett E-CC 1.7 0KM 1991r. 278 000km
• Opel Kadett 1.6 GLS 82KM 1986r. 355 000km
Opinia o komforcie:
Przednie fotele w tym modelu są rewelacyjne » pełna opinia
• Opel Kadett 1.6 1600KM 1990r. 200 000km
• Opel Kadett E 1.6 GL 1587 75KM 1988r. 400 000km
Opinia o układzie napędowym:
Dobrze się zbiera, jednak wyprzedzanie powyżej 120km/h idzie jak krew z nosa.
Opinia o komforcie:
Kiepskie obszycie foteli przednich, uszkodzenie mechanizmów ustawiających fotel.
Opinia o nadwoziu:
Wszechobecna korozja. Zużycie mechanizmu sprężynowego bagażnika. Bagażnik bardzo pojemny, jednak ma tendencję do przeciekania.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto dobrze się słucha, ładnie wchodzi w zakręty. Wersja bez wspomagania bardzo irytująca, szczególnie na parkingach. Można wyrobić sobie "bajcepsy". Hamulce bardzo dobre, łatwe do wyczucia. » pełna opinia
ŚREDNIE OCENY OPEL KADETT
6.4
Fotele przednie
Fotele tylne
7.2
Jazda z kompletem pasażerów
6.2
| Komfort jazdy | 2 |
| Widoczność | 1 |
| Awaryjność | 1 |
PRZYDATNE INFORMACJE
Osoby zainteresowane autem Opel Kadett brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Daewoo Nexia.
Inne częste porównania:
użytkownik: Andrzej
liczba głosów: 8
Opel Kadett classic 1600 65KM 1982r. kombi
Ocena ogólna
Auto ma dużo zalet, jest wygodne, oszczędne, mi służyło długo żal mi go sprzedawać..ale mam kłopot z parkingiem i złodziejami..
co do WAD...to ma jedna ma słaba karoserie i jak sie nie konserwuje to RUDY łapie..
Układ napędowy
To jest diesel, nie ma TD..zwykły silnik na pompie...ruszanie jest bardzo dobre można sie po ścigać na ruszaniu z miejsca.., ale osiągi i przyspieszenie nie nalezą do bardzo dobrych..auto powoli się rozpędza...silnik w dieslu pracuje w miarę cicho i zarówno przy uruchamianiu jak i gaszeniu nie szarpie i nie rzuca..
Można nawet przy ruszaniu obrócić kołami...zarówno na 1-biegu jak i na 2-biegu..Przydała by sie w tym aucie skrzynia 5-biegowa..bo jest 4-biegowa.
Widoczność
Widoczność bardzo dobra do przodu, do tyłu średnia, zaś lusterka boczne dają mały obraz..
Komfort
Resorowanie jest dobre gdy auto jest dociążone, wtedy sie nie odczuwa jazdy po nierównościach, gdy auto jest nie dociążone..wtedy sie czuje nie równości na drodze.Fotele zarówno tylne jak i przednie, są średnie, czy wygodne...ja na przednich stosuje mate z koralików wiec nie czuje czy sa wygodne...tył jest obszerny i tylne siedzenia sie składają tworząc duża przestrzeń bagażowa. Tym autem można jechać w 5-osób,i można wziąć full bagażu, jedzie sie wolno ale bardzo wygodnie.. Wyciszenie w aucie jest dobre, słychać jedynie lekki pomruk z rury wydechowej..auto w miarę szczelne..
Nadwozie
Pasażerowie z przodu maja średnio miejsca, zaś pasażerowie z tyłu maja dużo miejsca, w aucie jest mało schowków, jedynie z przodu,auto posiada bardzo duży bagażnik i bardzo obszerny.Zabezpieczenie przed korozja słabe, najczęściej pierwsze ogniska rdzy pojawiają sie na tynach nadkolach, spody drzwi, tylna maska i nadkola przednie, ok wlewu paliwa. Zegary są dostępne i bardzo wyraźne, przełączników jest mało i sa dostępne
Układ jezdny
Auto bardzo dobrze sie prowadzi, zarówno latem jak i zima..nie reaguje na boczne podmuchy wiatru, bardzo dobrze trzyma sie drogi. Hamulce przednie bardzo dobre, ale już tył maja jedna wadę nie maja regulacji i nie wiadomo jak je ostawić? trzeba te ustawienia robić w warsztacie..!!hamulce posiadają wspomaganie Układ kierowniczy nie ma wspomagania, ale działa bez zarzutów..
co do parkowania, no to jest kombi, zawsze trudno znaleźć miejsce, ale doskonale sie parkuje tyłem..
Auto należy do twardego zawieszenia, wiec czuje sie po czym jedzie i każdą nierówność na drodze..
Naprawy
Części nie sa drogie, dostępne.. wszystko można kupić zarówno używane, jak i nowe..
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja jest dość dobra, lecz ogrzewanie jest słabe szczególnie zimowa pora, jak trzeba rozgrzać wnętrze, trzeba długo dogrzewać żeby auto doprowadzić do określonej temp.
Elektryka/elektronika
Układ elektryczny jest w doskonałym stanie..oraz elektronika..
użytkownik:
liczba głosów: 4
Opel Kadett 1,4 E 1400 C14NZ 55KM 1990r. hatchback
Ocena ogólna
Bardzo dobry, tani w zakupie jak i eksploatacji samochód. Sprawdza się bardzo dobrze, jednak nie polecam w nim montować gazu. Silniki długo tego nie wytrzymują. Jeżeli jednak ktoś zamierza kupić takie autko na 2-3 lata, to można zamontować gaz a po wyeksploatowaniu zezłomować, gdyż na sprzedaż raczej się nadawać nie będzie. Samochód jest wygodny i przyjemny w prowadzeniu. Osobiście mam do niego duży sentyment i byłem z niego bardzo zadowolony.
Układ napędowy
Silnik może elastyczny by i był ale jest za słaby. Ja miałem 1,4 z gazem więc nic dziwnego że trochę to muliło. Skrzynia biegów OK.
Nie polecam zakładania gazu w tym aucie. Ja wykończyłem 2 silniki w ciągu 4 lat w tym aucie. Może po prostu miałem pecha - tego nie wiem.
Widoczność
Jechałem kiedyś Citroenem C5.... stanąć sobie nie może koło mojego Kadetta pod względem widoczności. Ogólnie z przodu bardzo dobra a z tyłu lepsza niż w jakim kolwiek innym aucie w jakim jechałem. Oczywiście to moja subiektywna opinia.
Komfort
Przy pełnym obciążeniu jeździ się po prostu źle, niekomfortowo, auto staje się sztywne a kierowca ma wrażenie ciężkości auta. Ogólna miękkość zawieszenia w porządku. Jazda całkiem przyjemna przy 1-2 osób na pokładzie.
Nadwozie
Nie wiem jak w innych egzemplarzach ale mój praktycznie wogóle nie gnił pomimo swojego wieku. Jest to podobno dość nietypowe w tym aucie, ale nie gnił :-) Progi podreperowane po zakupie a potem nic nie robione. Fotele dość wygodne, trochę miejsca na nogi jest. Bagażnik w miarę duży jak na takie auto, jednak nadkola kretyńsko zmieniają jego geometrię przez co w znacznym stopniu utrudniają umieszczenie większej ilości dużych przedmiotów w bagażniku.
Plastiki itd. dość nędzne. Z czasem pewne rzeczy się łamią, trzeszczą itp.
Układ jezdny
Samochód pomimo swojego rocznika bardzo miło i przyjemnie się prowadzi. Może za bardzo do niego przywykłem ale niczego nie prowadzi się prościej niż Kadetta. Hamulce takie sobie, jak ktoś jest przyzwyczajony do \\\\\\"żylet\\\\\\" które łapią na dotyk to może komuś wjechać w tyłek.
Samochód trzymie się drogi jakby był przyklejony ;-) Oczywiście przy dobrych oponach i amortyzatorach.
Naprawy
Do pewnego momentu nie działo się z nim kompletnie nic. Potem jak się zaczęło sypać to dość często. Głównie:
- silnik i jego osprzęt
- zapłon
- elementy elektroniki
- hamulce
Wentylacja i ogrzewanie
Kilka minut i w aucie można zdechnąć - nawet przy -10 na dworze.
Tak więc grzanie OK - chłodzenie to nieporozumienie.
Elektryka/elektronika
Miałem kilka awarii związanych z elektryką. Zdarzało się że nie działała tylna wycieraczka, tudziesz jakiś reflektor miał przerwę. Nie należy się tym jednak zrażać - auto miało wówczas 18 lat.
Pełna opinia o Opel Kadett 1,4 E 1400 C14NZ 55KM 1990r. hatchback »
Opel Kadett - ogłoszenia
Opel - forum użytkowników
Opel Kadett - średnie ceny
Opel - tapety na pulpit
Opel - konfigurator felg
Opel - tanie opony
używane auto części
Opel - części nowe
nawigacja GPS w telefonie
Opel Agila, Opel Antara, Opel Ascona, Opel Astra, Opel Calibra, Opel Campo, Opel Combo, Opel Corsa, Opel Frontera, Opel Insignia, Opel Kadett, Opel Manta, Opel Meriva, Opel Monterey, Opel Movano, Opel Omega, Opel Rekord, Opel Senator, Opel Signum, Opel Sintra, Opel Speedster, Opel Super-six, Opel Tigra, Opel Vectra, Opel Vivaro, Opel Zafira