Opel Meriva opinie, oceny użytkowników, Opel Meriva spalanie benzyna+gaz (strona 1)

Opinie o samochodach Opel Meriva

benzyna+gaz

Liczba ocen: 3

Średnia ocena:

8.33/10

Opel Meriva spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.27/9.47 -.--
trasa 6.67/8.43 -.--
cykl mieszany 7.33/8.90 -.--

Meriva

OCENY OPLA MERIVA


Ogólna ocena:  

8/10


Myślę, że jeśli ktoś potrzebuje wygodnego i w miarę ekonomicznego auta, a nie zależy mu na osiągach tylko na ekonomicznej jeździe, to z całą odpowiedzialnością polecam autko.
Opinia o układzie napędowym:
Auto zbiera się całkiem nieźle ja na 8v. Skrzynia działa typowo dla Opla, lekko haczy. Auto lepiej przyspiesza w górnej części obrotomierza, co odbija się na spalaniu. Wystarczy do bezpiecznego wyprzedzania ciężarówek. Szkoda, tylko że lubi ,,wypić'' spore ilości oleju silnikowego. Ale...
Opinia o komforcie:
Opelek ma bardzo dobre zawieszenie. Nie jest za twarde ani za miękkie. Dla mnie idealnie sprężyste. Fotele twarde i wygodne, nie męczą podczas dłuższej podróży. Do 100km/h w aucie jest przyjemnie cicho, później słychać już silnik i opływy powietrza.
Opinia o nadwoziu:
Auto idealne dla aktywnego singla, młodej pary lub małżeństwa 2+1. Duże możliwości aranżacji wnętrza dzięki systemowi foteli flexspace... po złożeniu siedzeń robi się mała bagażówka. Jakość materiałów niezła, chociaż co nieco już skrzypi w bagażniku. Ale w 11-letnim aucie mo...
Opinia o układzie jezdnym:
Autko prowadzi się bardzo pewnie. Mimo wysokiego nadwozia nie czuć przechyłu na ostrych i szybkich zakrętach. Auto ciężko wyprowadzić z obranego toru jazdy. Hamulce mogły by być lepsze....bo auto waży ponad 1300kg jednak.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


polecam osobom starszym bardzo dobrze wsiadamy i wysiadamy auto nie zawodne nawet w terenie niezbyt ciekawe fotele
Opinia o układzie napędowym:
dynamika śilnika na niskich biegach troche słaba skrzynia biegów pracuje poprawnie silnik pracuje wzglednie cicho przy gwałtownym przyśpieszeniu silnik głośno pracuje przyśpiesza spokojnie na początku dosyć opornie im wyszsze obroty tym dynamika lepsza
Opinia o komforcie:
zawieszenie dosyć twarde jazda po dziurach zawieszenie znosi dobrze nie dobija śiedzenia przednie proste niezbyt ciekawe przy wchodzeniu w zakręt trzeba się trzymać fotela przy pełnym obciążeniu trzyma się drogi dobrze średnio wyćiszony
Opinia o nadwoziu:
kierowca ma swobode ruchu przełączniki wyrażne i dostepne bagażnik obszerny różne wersje ustawien materiały typowy standart karoseria na 4 plus
Opinia o układzie jezdnym:
auto niezawodne bardzo dobrze sie wsiada i wysiada polecam osobą starszym dobra widoczność z pozycji kierowcy oszczędne przy umiarkowanej jeżdzie hamulce niezawodne przy zamontowanej instalacji gazowej jeżdzimy za grosze troche problemów przy cofaniu trzeba dobrze ustawić lusterka
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


dobry samochód dużo miejsca w środku
Opinia o układzie jezdnym:
mam meriwę z gazem 1600 1 rok i spisuje się świetnie tylko ten kokpit żałosny
» pełna opinia
 
1 z 1
 


ŚREDNIE OCENY OPEL MERIVA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 0.00% głosów 0
Raczej tak 100.00% głosów 3
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.0/10
Układ kierowniczy
8.3/10
Hamulce
8.0/10
Parkowanie
7.3/10
Napęd
Elastyczność
7.3/10
Skrzynia biegów
8.0/10
Silnik
7.3/10
Przyspieszenie 0-100km
6.7/10
Przyspieszenie 60-120km
7.3/10
Przyspieszenie 80-120km
7.3/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.3/10
Resorowanie z obciążeniem
7.7/10
Fotele przednie
8.3/10
Fotele tylne
8.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.3/10
Wyciszenie
7.3/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.0/10
Przestrzeń z tyłu
8.7/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.3/10
Bagażnik
8.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.3/10
Możliwość aranżacji
8.7/10
Karoseria
8.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.3/10
Widoczność
Widoczność do przodu
7.7/10
Widocznośc do tyłu
7.7/10
Widoczność w lusterkach
9.0/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
8.0/10
Elektronika
8.0/10
Naprawy
Niezawodność
8.7/10
Koszty napraw
9.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 1
Wnętrze 1
Niezawodność 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 1
Inne 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Meriva brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Focus C-Max.

  Opel

  Meriva

  Ford

  Focus C-Max

Najciekawsza opinia użytkownika o Oplu Meriva

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 32

Opel Meriva 1600 85KM 2007r. mini-van

Ocena ogólna
polecam osobom starszym bardzo dobrze wsiadamy i wysiadamy auto nie zawodne nawet w terenie niezbyt ciekawe fotele

Układ napędowy
dynamika śilnika na niskich biegach troche słaba skrzynia biegów pracuje poprawnie silnik pracuje wzglednie cicho przy gwałtownym przyśpieszeniu silnik głośno pracuje przyśpiesza spokojnie na początku dosyć opornie im wyszsze obroty tym dynamika lepsza

Widoczność
widoczność z przodu bardzo dobra gorzej z tyłu trzeba dobrze ustawić lusterka wsteczne

Komfort
zawieszenie dosyć twarde jazda po dziurach zawieszenie znosi dobrze nie dobija śiedzenia przednie proste niezbyt ciekawe przy wchodzeniu w zakręt trzeba się trzymać fotela przy pełnym obciążeniu trzyma się drogi dobrze średnio wyćiszony

Nadwozie
kierowca ma swobode ruchu przełączniki wyrażne i dostepne bagażnik obszerny różne wersje ustawien materiały typowy standart karoseria na 4 plus

Układ jezdny
auto niezawodne bardzo dobrze sie wsiada i wysiada polecam osobą starszym dobra widoczność z pozycji kierowcy oszczędne przy umiarkowanej jeżdzie hamulce niezawodne przy zamontowanej instalacji gazowej jeżdzimy za grosze troche problemów przy cofaniu trzeba dobrze ustawić lusterka

Naprawy
3 lata bez usterek

Wentylacja i ogrzewanie
samochód pośiada klimatyzacje w zimie ogrzewanie działa bez zarzutu

Elektryka/elektronika
bardzo dobra

Pełna opinia o Opel Meriva 1600 85KM 2007r. mini-van »

Zobacz również opinie:

Opel Meriva: hatchback, mini-van, van

Opel Meriva: benzyna, olej napędowy, benzyna+gaz

Opel Meriva: 1.3, 1.4, 1.6, 1.7, 1.8

Opel Meriva: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 1995