Opinie o samochodach Opel Tigra

Liczba ocen: 39

Średnia ocena:

GwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdka

7.77

Opel Tigra spalanie (l/100km)

benzyna / gaz diesel

OSTATNIE OCENY OPEL TIGRA

Opel Tigra 1.4 16V 90KM 1997r. 130 000km

Bożena Tarnawska2008-02-09

Ogólna ocena:

Nie można narzekac na awaryjność auta
Opinia o układzie napędowym:
Bardzxo latwo sie rozpedza, natomiast pozniej troszeczke brak mu sily
Opinia o komforcie:
Nie jest to wygodne auto
Opinia o nadwoziu:
Wyglada bardzo aldnie, zwlaszcza wersja w skorach
Opinia o układzie jezdnym:
Rewelacyjnie trzyma sie drogi » pełna opinia

Opel Tigra 1.4 0KM 1995r. 120 000km

2008-02-11

Opel Tigra 1.6 16v 106KM 1999r. 125 000km

2009-07-13

Opel Tigra 1.4 16 V 0KM 1995r. 17 000km

Adam2008-02-07

Opinia o układzie jezdnym:
Dla mnie bomba auto jedynym atutem tego auta sa zbyt długie drzwi przy wysiadaniu w ciasnych parkingu wysiada sie katastrofa pozatym wszystko cool! » pełna opinia

Opel Tigra 1.4 1,4 96KM 1995r. 185 000km

2010-02-20

Ogólna ocena:

Świetnie trzyma się drogi . Bardzo dobrze się prowadzi. Piękny sportowy wygląd . Duży bagażnik Fatalna widoczność w lusterkach Auto dla dwóch osób. mało miejsca na tylnych siedzeniach
auto zdecydowanie na 2 osoby
Opinia o nadwoziu:
zaskakująco duży bagażnik, fatalnie mało miejsca dla pasażerów na tylnym siedzeniu. cóż coś za coś
Opinia o układzie jezdnym:
zła widoczność przy cofaniu » pełna opinia

Opel Tigra 1.6 106KM 1996r. 180 000km

Mateusz2008-02-11

Ogólna ocena:

Fajne autko, gdyby tylko zabezpieczenie antykorozyjne było lepsze. Ogólnie samochód małoawaryjny
Opinia o układzie napędowym:
Silnik elastyczny, gorzej ze skrzynią- trochę ciężko wchodzą biegi szczególnie przy redukowaniu. Mój brał olej, ok. 1 litr na 10000km
Opinia o komforcie:
Samochód praktycznie 2 osobowy, tył tylko na krótkie trasy i dla nie wysokich ludzi
Opinia o nadwoziu:
Ople z tych lat miały tragiczną blache! Gniły!!!!!!!
Opinia o układzie jezdnym:
Trarde zawieszenie, bardzo dobrze trzyma się drogi, gorzej z jazdą po nierównościach, ale coś za coś » pełna opinia

Opel Tigra 1.4 95KM 1995r. 10 000km

2008-08-13

1 2 3 4 5 z 5

ŚREDNIE OCENY OPEL TIGRA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 46.15% głosów 18
6.1
Fotele przednie
Fotele tylne
3.1
Jazda z kompletem pasażerów
4.1
Niezawodność
5.9
Koszty napraw
5.4
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 7
Widoczność 2
Wnętrze 2
Inne 2
Wentylacja i ogrzewanie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 6
Napęd 1
Wnętrze 1
Awaryjność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Tigra brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Puma.

Opel

Opinia użytkownika o Oplu Tigra

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 2

Opel Tigra B 1600 16V 101KM 1998r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
Zabrzmi to trochę infantylnie ale jestem (a obecnie byłem bo sprzedałem) z mojej Vectry B 1,6 16V 1997r bardzo zadowolony. Samochód nigdy mnie nie zawiódł. Jeżeli dbasz o auto ono odpłaci ci się na drodze. Brzmi to może jak cytat z filmu Transformers ale tak właśnie jest. Nie oszczędzaj na tanich podróbkach i nie kupuj szajsu (filtry, paliwo na niektórych stacjach) lej dobry olej a sam się przekonasz.

Układ napędowy
Silnik w miarę elastyczny, w końcu to samochód z '97r i cudów się nie należy spodziewać. Ale to w dużej mierze kwestia kierowcy, ja osobiście byłem z mojej Vectry pod tym względem zadowolony :) Nic w silniku nie klekotało, pracował jak zegareczek.

Widoczność
Fakt lusterka trochę małe ale za to jak fajnie się komponują, nie ma takiego drugiego samochodu - z taką linią. Kwestia przyzwyczajenia.

Komfort
Po załadowaniu kompletu pasażerów i bagażu i przy amorach sprawnych w 78% zawieszenie traci na miękkości :) Fotele ogólnie w porządku ale mogły by trochę lepiej trzymać na zakrętach.

Nadwozie
Jak dla mnie miejsca z przodu pod dostatkiem i przy moim wzroście (174cm wzrostu) dla pasażerów z tyłu też. W trójkę z tyłu trochę ciasno ale ja tam z tyłu nie jeżdżę :) Kierownica multimedialna bardzo przydatna, regulacja ogrzewaniem, szybami lusterkami w porządku. Nic nie skrzypi nie trzaska się jest cicho i miło. Welury trwałe i dobrze się czyści. To co mnie zmusiło przede wszystkim do zmiany auta to karoseria z kilkoma ogniskami rdzy. Progi z obu stron i doły drzwi. Reszka ok. Lakier na klapie, dachu, bagażniku itd bardzo ładnie się prezentuje i ogólnie auto w całości bardzo ładnie. O lakier też trzeba dbać.

Układ jezdny
Auto prowadzi się naprawdę przyzwoicie. Przy większych prędkościach należy uważać na zakrętach i długich łukach, lubi na chwilę oderwać dupcię(może to kwestia opon ale tego nie wiem) Wspomaganie nieznacznie słabnie przy włączonej klimatyzacji. Zawieszenie w sam raz na polskie drogi.

Naprawy
Jeździłem moją Vectrą 2 lata. Kompletnie nic mi się nie zepsuło. Raz samochód mi nie odpalił w zimie przy -23 st.C. Sprzedający (handlarz) zamienił dobry akumulator na używany i mniejszy. Jeżeli chodzi o koszty części eksploatacyjnych (filtry, pasek rozrządu tip) to nie są drogie a po za tym ogólnie dostępne - nawet oryginały (na tym nie powinno się oszczędzać)

Wentylacja i ogrzewanie
W zimie przy minus kilkunastu już po chwili w samochodzie jest ciepło. Latem klima automatyczna daje rade i jeździ się naprawdę przyjemnie, nie śmierdzi z klimy lodówą ani podrobami jak w innych autach. Klimatyzowany schowek dobrze się spisuję.

Elektryka/elektronika
Jakieś dziwne zwarcie w gałce kierunkowskazów w wilgotniejsze dni migało mi długimi lub same się włączały co było dość irytujące. Kontrolka zamkniętego odwodu raz świeciła a raz nie. To samo z przyciskiem przedniej szyby pasażera działał jak chciał. Wypalone piksele na wyświetlaczu i ten denny pomarańczowy kolor :P Dobrze że są od tego specjaliści i regeneracja czy zmiana koloru to nie problem.

Pełna opinia o Opel Tigra B 1600 16V 101KM 1998r. sedan (limuzyna) »

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Marek

liczba głosów: 1

Opel Tigra A 1600 1.6 16V 106KM 1997r. coupe

Ocena ogólna
Fantastyczne auto, zgrabne, zrywne, szybkie, naprawdę ładne. Niedrogie w utrzymaniu. Przykuwa wzrok, szczególnie malowane w kolorze żółtym. Postawione obok czerwonej Corvetty we Włoszech nie wstydziło się...

Układ napędowy
Dobre przełożenia. Najbardziej dynamiczna jazda przy zmianie biegów w okolicy 3500-4000 obr./min. Jeden jedyny minus - brak szóstego biegu, ale gdzie w Polsce tak naprawdę jest potrzebny...?

Widoczność
Ciemna kopułka tylnej szyby przy wysokim kufrze utrudnia parkowanie, ale czujka rozwiązuje problem.

Komfort
Twarde, na dziurawych polskich drogach trochę trzęsie, ale świetnie trzyma się drogi, nie przechyla się na zakrętach - dobre sportowe zawieszenie. A wyjazd poza Polskę to prawdziwa przyjemność - auto dopiero pokazuje prawdziwy pazur. Naprawdę zasługuje na swoją nazwę... Z tyłu - no cóż jest miejsce na 2 osoby, są pasy, ale do kopułki tylnej szyby blisko. Umówmy się - to jest naprawdę sportowe auto, a nie samochód rodzinny (aczkolwiek fotelik z tyłu już jeździł...). Za to z przodu sportowe fotele doskonale trzymają kierowcę/pasażera. Wyciszenie - niestety przestrzeń wnętrza otwarta na bagażnik, ale mimo tego świetny odsłuch audio.

Nadwozie
Wygodny z przodu, niewygodny z tyłu. Cóż - sportowe coupe. Bagażnik nieduży, ale z łatwym dostępem. Umiejętnie zapakowane auto pozwoliło 2 osobom zrobić 5000km w 3 tygodnie (wakacje objazdowe ... ze sprzętem do nurkowania, narciarskim i namiotem...!). Bardzo zgrabna, przykuwająca wzrok sylwetka.

Układ jezdny
Fantastyczne, nieduże, dynamiczne autko. Idealne do parkowania (aczkolwiek polecam instalacje czujek parkowania...). Dobrze wpisuje się w zakręty. Przy relatywnie niedużej masie 106KM robi swoje.

Naprawy
Do niektórych elementów trudno się dostać (duży, mocny silnik zgrabnie upakowany pod niedużą maską). Łatwo dostępne i relatywnie tanie części - większość pasuje z popularnej Corsy B. Szyby warto ubezpieczyć (nietypowa tylna kopułka...).

Wentylacja i ogrzewanie
Sprawna wentylacja i klimatyzacja (ręczna). Nieduże wnętrze pomaga w szybkiej wymianie powietrza.

Elektryka/elektronika
Bez zarzutu. Komputer działa poprawnie. Łatwy dostęp.

Pełna opinia o Opel Tigra A 1600 1.6 16V 106KM 1997r. coupe »

Zobacz również opinie:

Opel Tigra: coupe, coupe cabrio, hatchback, sedan (limuzyna)

Opel Tigra: benzyna, benzyna+gaz

Opel Tigra: 1.4, 1.6, 1.8