Opel Vectra opinie, oceny użytkowników, Opel Vectra spalanie 1990r. (strona 1)

Opinie o samochodach Opel Vectra

1990r.

Liczba ocen: 11

Średnia ocena:

8.09/10

Opel Vectra spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.57/11.29 -.--
trasa 7.27/8.94 -.--
cykl mieszany 8.43/9.83 -.--

Vectra

OCENY OPLA VECTRA


Ogólna ocena:  

10/10


Samochód przyjemny, wygodny, ekonomiczny. Nawet niebrzydki. Przestronny, cichy. Tylko jeszcze gdyby blacharka była lepiej zabezpieczona. Ogólnie wart polecenia komuś kto ma mało gotówki, a chce wygodnie podróżować.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik 2.0i super dopasowany do niego. Elastyczny, cichy, wytrzymały (jak na jego przebieg, nic w nim nie robiłem). Skrzynia biegów dobrze zestrojona, biegi wchodzą lekko i precyzyjnie, bez zgrzytów.
Opinia o komforcie:
Samochód o miękkim zawieszeniu, trochę za bardzo się przechyla w zakrętach ale trzyma kierunek jazdy. Fotele z przodu wygodne, półtwarde, super trzymają na boki. Osoba na kanapie po środku będzie miała trochę twarde siedzenie. Pozostałe miękko i przytulnie (przydatny podłokietnik otwi...
Opinia o nadwoziu:
Miejsca z przody i z tyłu dużo. Przełączniki tam gdzie powinny być. Żadnego kombinowania i szukania "czegoś". Bagażnik bardzo pojemny (500 l), a po złożeniu tylnej kanapy naprawdę imponujący. Materiały tapicerki przyjemne i wytrzymałe. Natomiast plastiki kiepsko spasowane, ca...
Opinia o układzie jezdnym:
Autko prowadzi się naprawdę dobrze. Nie ma problemu z bocznym wiatrem. Hamulce mogłyby być "ostrzejsze". Lekko "pływająca" kierownica powyżej 130 km/h.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


co jakiś czas trzeba coś wymienić ale ten samochód nie zrujnuje nikogo
Opinia o komforcie:
siedzenia przednie jak i tylnie niemęczą nawet po przejechaniu 1000km, brakuje troche mocy jeśli samochud jest mocno obciążony, wyciszenie nie jest idealne ale są dużo gorsze auta więc nie ma naco nażekać
Opinia o nadwoziu:
miejsca jest naprawde dużo z tyłu i z przodu, 5 osób może podrużować konfortowo, bagażnik imponujący 530litrów pomieści absolutnie wszystko, jakość hm raczej to nie mercedes, materiały są miękkie ale nic nieskrzypi ani nie trzeszczy a auto ma 18lat, karoseria nieposiada ocynku i nie m...
Opinia o układzie jezdnym:
auto prowadzi się pewnie w zakrętach.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


egzemplarz dla mnie bardzo udany, nigdy nie stanął na drodze z powodu awarii. uważam że ci którym psują się auta nie potrafią jeździć tylko "jechać", jak się dba to się ma
Opinia o układzie napędowym:
długie przełożenia skrzyni,(na 2 biegu wyciąga nawet 120km/h),piąty bieg ma sens powyżej 100-120km/h, poniżej tych prędkości auto ma niskie obroty 1400-1700, po prostu się muli, w autach z Holandii oryginalny oplowski gaz bez zastrzeżeń
Opinia o komforcie:
regulacja wysokości fotela kierowcy przydatna, autko nie lubi przeciążeń
Opinia o nadwoziu:
nawet w sedanie dzielona tylna kanapa po złożeniu daje możliwość przewiezienia czegoś dłuższego, karoseria choć ładna to gnije na tylnych nadkolach i progach, reszta ok
Opinia o układzie jezdnym:
na autko z tamtych lat prowadzi się bardzo dobrze, wygodne na dłuższych trasach
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Do zalet można zaliczyć małą awaryjność tego modelu, o ile sie dba o auto.Najwieksza wada tego modelu jest niestety mała odporność na korozje. Czesto teżjest popękana plastikowa listwa podszybia, ale mi osobiście to nie przeszkadza.
Opinia o układzie napędowym:
Autko ładnie przyspiesza nawet od 1000 obrotów na 5 biegu. Przy wyprzedzaniu mało kiedy potrzebuje przeredukowaćdo 4 biegu.Przy silniku trudno jest uszczelnić miskę olejową, często nawet po wymianie potrafi sie pocić.
Opinia o komforcie:
Autko to juz seryjnie jest obniżone o 2 cm względem zwykłych Vectr. U mnie dodatkowo amoprtyzatory z olejnych seryjnych wymieniłem na gazowe i założylem 17" koła z niskim profilem. Dla mnie komfort jest wystarczający mimo, że troche twardo.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Zawsze mozna sobie ulepszyc tylko wszystko wiaze sie z kosztami.
Opinia o układzie napędowym:
wszystko zalezy od kierowcy a auto po prostu ma jechac i sie poddac zodaniom kierowcy i spelnic jego oczekiwania
Opinia o komforcie:
Jak juz wspomnialem jak na ten rocznik to calkiem sympatyczna fura.
Opinia o nadwoziu:
co z tego ze kanape idzie zlozyc i powiekszyc spory bagaznik jak przeswit miedzy bagasnikiem a kabina jest troche zabudowany i nie pozwala na wiele
Opinia o układzie jezdnym:
Jak na taki rocznik i przebieg auta to wiadomo nie ma sie co za duzo spodziewac ale generalnie mile autko.
» pełna opinia
 
1 2 3 z 3


ŚREDNIE OCENY OPEL VECTRA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 63.64% głosów 7
Raczej tak 27.27% głosów 3
Trudno powiedzieć 9.09% głosów 1
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.7/10
Układ kierowniczy
8.3/10
Hamulce
8.0/10
Parkowanie
7.5/10
Napęd
Elastyczność
8.3/10
Skrzynia biegów
7.4/10
Silnik
8.9/10
Przyspieszenie 0-100km
8.1/10
Przyspieszenie 60-120km
8.1/10
Przyspieszenie 80-120km
8.3/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.3/10
Resorowanie z obciążeniem
7.8/10
Fotele przednie
8.5/10
Fotele tylne
7.5/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.0/10
Wyciszenie
7.2/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.8/10
Przestrzeń z tyłu
8.2/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.5/10
Bagażnik
9.3/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.8/10
Możliwość aranżacji
6.7/10
Karoseria
5.7/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.6/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.1/10
Widocznośc do tyłu
8.4/10
Widoczność w lusterkach
8.3/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.6/10
Elektronika
5.8/10
Naprawy
Niezawodność
5.9/10
Koszty napraw
5.6/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 5
Niezawodność 3
Inne 1
Napęd 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nadwozie 2
Spalanie 2
Awaryjność 1
Inne 1
Nic 1
Układ jezdny 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Vectra brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Mondeo.

  Opel

  Vectra

  Ford

  Mondeo

Najciekawsza opinia użytkownika o Oplu Vectra

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 24

Opel Vectra A 1800 8V 90KM 1990r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
co jakiś czas trzeba coś wymienić ale ten samochód nie zrujnuje nikogo

Widoczność
widok z przodu sądze że jest idealne a fotel jest ustawiony maksymalnie w dół, widok z tyłu jest też dobre, lusterka duże i przejżyste

Komfort
siedzenia przednie jak i tylnie niemęczą nawet po przejechaniu 1000km, brakuje troche mocy jeśli samochud jest mocno obciążony, wyciszenie nie jest idealne ale są dużo gorsze auta więc nie ma naco nażekać

Nadwozie
miejsca jest naprawde dużo z tyłu i z przodu, 5 osób może podrużować konfortowo, bagażnik imponujący 530litrów pomieści absolutnie wszystko, jakość hm raczej to nie mercedes, materiały są miękkie ale nic nieskrzypi ani nie trzeszczy a auto ma 18lat, karoseria nieposiada ocynku i nie miałem przez cały czas użytkowania żadnej korozjii, możliwe że auto jest garażowane pewnie pod gołym niebem zmienił by kolor z czarnego na czerwony :)

Układ jezdny
auto prowadzi się pewnie w zakrętach.

Wentylacja i ogrzewanie
ogrzewanie już po chwilli działa bardzo intensywnie, szyby nie często zaparowują ale jeśli to się dzieje to długo nie trzeba czekać żeby mieć idealny widok

Pełna opinia o Opel Vectra A 1800 8V 90KM 1990r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Opel Vectra: coupe, hatchback, kombi, liftback, roadster, sedan (limuzyna)

Opel Vectra: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Opel Vectra: 1.4, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6, 2.8, 3.0, 3.2

Opel Vectra: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1987, 1986