Opel Vectra opinie, oceny użytkowników, Opel Vectra spalanie 1991r. (strona 1)

Opinie o samochodach Opel Vectra

1991r.

Liczba ocen: 20

Średnia ocena:

7.60/10

Opel Vectra spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.33/11.41 5.50
trasa 6.46/8.11 5.00
cykl mieszany 7.51/9.79 5.00

Vectra

OCENY OPLA VECTRA


Ogólna ocena:  

6/10


Wielką zaletą jest jego duża wytrzymałość. Przejechał już ponad 330 tysięcy kilometrów i nadal jeździ. Naprawy są tanie. Samochód jest w miarę wygodny, chociaż bez rewelacji. Jednak raczej nie polecałbym zakupu samochodu z tak dużym przebiegiem. Niestety więcej czasu spędza w s...
Opinia o układzie napędowym:
Bardzo szybko trzeba zmienić bieg z 1 na 2, inaczej samochód traci moc. Nie jest to wygodne przy ruszaniu spod świateł. Przyspieszanie powyżej 100km/h to już koszmar. Wyprzedzanie tira możliwe jest pod warunkiem, że ma się baaaardzo dużo miejsca.
Opinia o nadwoziu:
Zarówno z przodu jak i z tyłu miejsca jest sporo. Chociaż dłuższa jazda w 5 osób jest dla siedzących z tyłu dość męcząca (jednak to dotyczy chyba większości samochodów tej klasy). W moim aucie progi już nie istnieją. Ale poza tym jest tylko kilka niewielkich ognisk korozji.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


jak na swoj wiek,oraz cene mozna trafic na egzemplarz naprawde dobrze zadbany,bardzo sprawny,malo awaryjny i dajacy pewien konfort i luksus jazdy.silnik pozwala na dynamiczna jazde jak i rowniez w miare ekonomiczna. polecam
Opinia o układzie napędowym:
silnik pracuje elastycznie,da sie pociagnac na 3 100 i zarazem nie trzeba z niej redukowac jak sie ma 30, silnik dynamiczny jak na mase samochodu i jego gabaryty
Opinia o komforcie:
jak na swoj wiek wyciszenie bardzo dobre, fotele z przodu wygodne, z tylu konforu dodaje podlokietnik, miejsca wystarczajaco, miekko i wygodnie. samochod dobrze tlumi nierownosci a nalezy pamietac kiedy byl wyprodukowany
Opinia o nadwoziu:
jedynym mankamentem jest to iz z wiekiem ida tylnie blotniki ale hameraid i po sprawie :) bagaznik pojemny mimo butli z gazem w kole, o przestrzeni juz wspominalem wczesniej
Opinia o układzie jezdnym:
samochod dobrze trzyma sie drogi nawet przy duzych predkościach,zawieszenie w moim idelanie po srodku co dodaje mi konfortu, wspomaganie jak na ten wiek samochodu dziala poprawnie
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


9/10 - chyba tylko za to, że brakuje mi trochę wyposażenia i nowoczesności: -klimatyzacja -jakiś komputer pokładowy (występowały) -bagażnik duży ale nieregularny, ale i tak jest dobrze -mocniejszy silnik (nie do zabawy tylko dla bezpieczeństwa na "idiotów" przyspieszającyc...
Opinia o układzie napędowym:
Do tego modelu przydałby się przynajmniej 2.0 115KM, a najlepiej 2.5 170KM - w końcu była to klasa średnia wyższa na przełomie lat 80/90
Opinia o komforcie:
-Zawieszenie ani za miękkie ani za twarde. -Bardzo wygodne welurowe fotele,przednie z regulacją odcinka lędźwiowego. -Wspomaganie kierownicy. -Ogrzewane lusterka.
Opinia o nadwoziu:
Z tyłu dla pasażerów dość dużo miejsca. Wygodne głębokie siedzenia. Korozja tylnych nadkoli.
Opinia o układzie jezdnym:
Hamulce tylne w tym roczniku jeszcze bębnowe, więc wymagają częstszego serwisowania.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


polecam ten samochod jezeli szuka ktos wygodnego duzego auta a do tego w miare ekonicznego.Blacha slaba ale i tak lepsza jak u forda.Auto ktore opisuje ma juz 17 lat a tylko raz zostaly zrobione reperatury i progi,amortyzatory a reszta to tylko regularne wymiany plynow,paskow,swiec,kabli,klockow.NAP...
Opinia o układzie napędowym:
bardzo dynamiczny silnik,przede wszystkim bardzo ekonomiczny jak na ta pojemnosc i mase auta
Opinia o komforcie:
bardzo pieknie sie prowadzi,miekko i elastycznie,komford jazdy jest dosc dobry
Opinia o nadwoziu:
wiadomo ze to tylko opel,pierwsze ogniska na reperaturach i progi,na to trzeba zwrocic uwage przy kupnie
Opinia o układzie jezdnym:
jak na dzisiejsza kieszen super auto
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Polecam z silnikiem diesel dla oszczednych
Opinia o układzie napędowym:
Tylko na 3 biegu
Opinia o komforcie:
Poprawny. Na autostradach bardzo dobry, na drogach krajowych widać brak mocy
Opinia o nadwoziu:
Zadaowalające
Opinia o układzie jezdnym:
Autko typowo damski, nie ma dużego kopa, bardzo dobre nie wymaga nakładów finansowych. Idealne na dojazd do pracy. Do wyprzedzania należy przechodzić na 3 bieg. Przejechałem 360 tys km baz awarii i napraw za wyjątkiem nadkoli tył. Polecam
» pełna opinia
 
1 2 3 4 z 4


ŚREDNIE OCENY OPEL VECTRA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 85.00% głosów 17
Raczej tak 5.00% głosów 1
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 10.00% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.3/10
Układ kierowniczy
7.7/10
Hamulce
7.9/10
Parkowanie
7.6/10
Napęd
Elastyczność
7.1/10
Skrzynia biegów
7.5/10
Silnik
8.6/10
Przyspieszenie 0-100km
7.1/10
Przyspieszenie 60-120km
7.0/10
Przyspieszenie 80-120km
6.9/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.8/10
Resorowanie z obciążeniem
7.3/10
Fotele przednie
8.1/10
Fotele tylne
7.4/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.1/10
Wyciszenie
7.1/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.8/10
Przestrzeń z tyłu
8.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.3/10
Bagażnik
8.3/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.1/10
Możliwość aranżacji
6.6/10
Karoseria
6.0/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.2/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.7/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
7.9/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
4.5/10
Elektronika
4.3/10
Naprawy
Niezawodność
5.1/10
Koszty napraw
5.1/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 7
Spalanie 3
Komfort jazdy 2
Napęd 2
Wnętrze 1
Nadwozie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nadwozie 5
Nic 3
Awaryjność 2
Spalanie 2
Inne 1
Napęd 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Vectra brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Mondeo.

  Opel

  Vectra

  Ford

  Mondeo

Najciekawsza opinia użytkownika o Oplu Vectra

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Jerzy, Halina

liczba głosów: 99

Opel Vectra Classic 2000 115KM 1991r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
jak na swoj wiek,oraz cene mozna trafic na egzemplarz naprawde dobrze zadbany,bardzo sprawny,malo awaryjny i dajacy pewien konfort i luksus jazdy.silnik pozwala na dynamiczna jazde jak i rowniez w miare ekonomiczna. polecam

Układ napędowy
silnik pracuje elastycznie,da sie pociagnac na 3 100 i zarazem nie trzeba z niej redukowac jak sie ma 30, silnik dynamiczny jak na mase samochodu i jego gabaryty

Widoczność
dobra widocznosc z przodu, z tylu tez nie narzekal bym :) lusterka jak dla mnie odpowiedniej wielkosci choc tyc wieksze mogly by byc ale czego wymagac od samochodu produkowanego na poczatku lat 90

Komfort
jak na swoj wiek wyciszenie bardzo dobre, fotele z przodu wygodne, z tylu konforu dodaje podlokietnik, miejsca wystarczajaco, miekko i wygodnie. samochod dobrze tlumi nierownosci a nalezy pamietac kiedy byl wyprodukowany

Nadwozie
jedynym mankamentem jest to iz z wiekiem ida tylnie blotniki ale hameraid i po sprawie :) bagaznik pojemny mimo butli z gazem w kole, o przestrzeni juz wspominalem wczesniej

Układ jezdny
samochod dobrze trzyma sie drogi nawet przy duzych predkościach,zawieszenie w moim idelanie po srodku co dodaje mi konfortu, wspomaganie jak na ten wiek samochodu dziala poprawnie

Naprawy
rzadko sie psuje (przynajmniej moj model-odstukac w niemalowane) a koszty naprawy i ekspoatacji sa umiarkowanie niskie( duzo czesci zamiennych do orginalnych)

Wentylacja i ogrzewanie
szybko sie nagrzewa wewnatrz, no i szybkie odpoarowywanie jak to bywa w oplach :)

Elektryka/elektronika
z wilgocia nie mam wiekszych problemow, komputerek pokladowy tez dobrze dziala, bezpieczniki nie wywalaja wiec jest ok.

Pełna opinia o Opel Vectra Classic 2000 115KM 1991r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Opel Vectra: coupe, hatchback, kombi, liftback, roadster, sedan (limuzyna)

Opel Vectra: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Opel Vectra: 1.4, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6, 2.8, 3.0, 3.2

Opel Vectra: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1987, 1986