Opel Vectra opinie, oceny użytkowników, Opel Vectra spalanie 1994r. (strona 1)

Opinie o samochodach Opel Vectra

1994r.

Liczba ocen: 20

Średnia ocena:

8.65/10

Opel Vectra spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.91/12.69 6.23
trasa 6.57/10.31 4.73
cykl mieszany 7.44/12.31 5.70

Vectra

OCENY OPLA VECTRA


Ogólna ocena:  

9/10


wady hmm spalanie ale cos za cos, zalety, miodzio wszystko całe auto to jeżdząca zaleta od wygladu ktory jest nadal nieprzestarzały, przyspieszenie materiały które nie zurzywają sie. auto naprawde zrobione dobrze
Opinia o układzie napędowym:
Pod tym względem vectra v6 potrafi pokazac nie jednemu młodziakowi że stare auto ma pazurki wkońcu najszybsza 2,5 v6 w vkp
Opinia o komforcie:
Coz co do wyciszenia i plastików mozna miec niewielkie zastrzeżenia, jazda pustym autem lub we dwie osoby to bajka , jazda z kompletem pasażerów nie sprawia problemu bo wkońcu duza moc na to pozwala aczkolwiek czuc przy manewrach że są pasażerowie z tyłu. resorowanie hmmm, seryjny zawiad ...
Opinia o nadwoziu:
jak na takie lata to hmm opel wiadomo ruda zrzera troche ale przy zachowaniu podstawowych zabiegów i konserwacji pottrafi dużo znieść. ergonomia jak i materiały na wysokim poziomie nie usteępujące ówczesnym auto a nawet powiem że lepsze patrząc na mase twardych plastików w nowych vectrac...
Opinia o układzie jezdnym:
auto jak na swoje lata nadal potrafi pokazac że zostało zrobione przez i dla ludzi ktorzy cenia sobie komfort przy relatywnie niskich kosztach utrzymania prostego w budowie zawieszenia
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Polecam tą markę i ten model. Auto jest dobrze wykonane, jak na czas, który upłynął od jego produkcji, miło się nim nadal jeździ. Jakość materiałów jest doskonała, nie ma kiczowatych plastyków, auto bezawaryjne, mocne i bezpieczne. Jeśli kupić, to z dobrym wyposażeniem, poduszki, k...
Opinia o układzie napędowym:
Długie biegi, można w tym silniku nieźle pojeździć, jak na te lata auto ma bardzo dobre warunki przyspieszenia, z resztą taki silnik robi swoje ;)
Opinia o komforcie:
Auto kilkuletnie mimo zużycia amortyzatorów dobrze trzyma się drogi, nie ma problemów podczas jazdy z kompletem pasażerów. Cicho, przyjemnie i komfortowo
Opinia o nadwoziu:
Miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu jest sporo, wygodne i porządnie obszyte fotele dają wiele komfortu. Jakość wykonania auta, jego materiałów jest nieporównywalna z nowymi autami. W nowych jest kupa plastyku, kiczu i dziadostwa, Vectrą A, chce się jeździć....
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo dobrze prowadzi się auto, w ogóle oplami jeździ się dobrze. Układ hamulcowy wraz z ABS\'em daje poczucie bezpieczeństwa. Parkowanie sedanem nie sprawia kłopotów.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Wady - rdza na nadkolach, ceny części do tego silnika(V6). Zalety - dynamiczność silnika, wygoda jak na ten wiek auta, wygląd zew. i wew. jak na te lata produkcji, wyposażenie(ABS,TC,Elektryka, Wspom.), wykończenie wnętrza(Welur, Elem. drewniane, Skóra na kierownicy).
Opinia o układzie napędowym:
Silnik oceniam niżej - ale spowodowane jest to zaniedbaniami poprzedniego właściciela. Słyszałem, że silniki V6 sporo wytrzymują.
Opinia o komforcie:
Tylne fotele - na środku siedzi się niewygodnie(na dłuższych trasach boli to i owo). Resorowanie z obc. - siada tył(ale w każdym aucie chyba). Jazda z kompl. pasażerów - zawsze to dodatkowe obciążenie i ograniczenie widoczności itd.
Opinia o nadwoziu:
Wygoda obsługi - ja nie narzekam. Wykończenie - pękająca listwa przy podszybiu(niewielki mankament). Aranżacja - składane siedzenia(dzielone), półka z tyłu ogranicza wkładanie wyższych rzeczy ale w końcu to limuzyna(sedan)(problemu brak w wersji 5 drzwiowej). Karoseria - nadkola...
Opinia o układzie jezdnym:
Hamowanie - trudno określić. Auto ma swoją wagę i swoje lata. Moje ocena wg wieku auta i masy. Parkowanie - ma swoje wymiary, ale jak ktoś nie umie parkować to nawet małym autem nie znajdzie miejsca. Ja oceniam wg gabarytów aut różnych wymiarów i skali trudności znalezienia odpowiedni...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10



Opinia o układzie napędowym:
Elastyczny samochodzik, silnik igiełka, przyspieszenie luksusowe jak na silnik 1.6. Lepiej niż w Żuku i Nysie. Lepsza od trabanta 1.1
Opinia o komforcie:
Wyciszenie nie takie jakie być powinno bo wyją okropnbie dwa łożyska przednie i jezszcze piszczy passek klinowy, czasem dmuchawa, a i jak się hamuje albo wolno jedzie to tarcza piszczy z klockiem, a jak szybko ruszam na asphalcie to też piszczy i dym leci, nie tylko z tłumika
Opinia o nadwoziu:
Karoseria nieocynkowana w Oplu rdzewieje szybciej niż w rowerze babci z 1890r. taki na trzech kółkach, jedno z produ welkie, z tyłu dwa malutkie jak od wózka superarketowego. Raz jak żem zostawi na deszczu na noc to rano musiałm zderzaki do bagażnika chować bo odpadły. Klapa jak otwarta to...
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód prowadzi się luksusowo, ABS bez szwanku, dobra widoczność podczas parkowania, lusterka dobrze ustawione tudzież za duże, brak wspomagania jest męczące zarówno w mieście, jak i podczas parkowania aczkolwiek nie narzekam.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Genialny samochód dla osób, które zaczynają swoją przygode z motoryzacją ;) jak i również dla długoletnich już uzytkowników aut ;)
Opinia o układzie napędowym:
Auto bynajmniej nie wyścigowe ;) silniczek odrobine za słaby do tego nadwozia, bynajmniej idzie się do tego przyzwyczaić ;) natomiast nie mamy co liczyć na nieziemskie przyspieszanie ;)
Opinia o komforcie:
Vectra mimo swoich lat jest naprawde wygodnym samochodem, zarówno jeśli jedziemy sami, czy z pasażerami... czy też z bagażem ;) wyciszenie mogłoby być lepsze... ale nie wymagajmy zbyt wiele ;) tragedii nie ma ;)
Opinia o nadwoziu:
Jeśli chodzi o karoserie.. utarło się, że każdy opel poprostu z wiekiem gnije... mnie udało się znaleźć egzemplarz bez wszechobecnej rdzy ;) wnętrze jest ergonomiczne jak na tamte czasy, wszystko co powinno być pod ręką tam właśnie się znajduje ;) materiały nie grzeszą jakością.....
Opinia o układzie jezdnym:
Układ jezdny w Vectrze może i nie jest pierwszej młodości ale do spokojnej jazdy po Polskich drogach nadaje się wyśmienicie ;)
» pełna opinia
 
1 2 3 4 z 4


ŚREDNIE OCENY OPEL VECTRA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 75.00% głosów 15
Raczej tak 25.00% głosów 5
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.9/10
Układ kierowniczy
8.6/10
Hamulce
7.8/10
Parkowanie
8.6/10
Napęd
Elastyczność
8.5/10
Skrzynia biegów
8.5/10
Silnik
8.7/10
Przyspieszenie 0-100km
7.7/10
Przyspieszenie 60-120km
7.7/10
Przyspieszenie 80-120km
7.7/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.6/10
Resorowanie z obciążeniem
7.7/10
Fotele przednie
8.1/10
Fotele tylne
7.8/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.3/10
Wyciszenie
7.3/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.5/10
Przestrzeń z tyłu
7.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.4/10
Bagażnik
8.6/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.1/10
Możliwość aranżacji
7.7/10
Karoseria
6.8/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.1/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
8.2/10
Widoczność w lusterkach
8.4/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.4/10
Elektronika
6.9/10
Naprawy
Niezawodność
7.1/10
Koszty napraw
6.4/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Napęd 6
Niezawodność 5
Układ jezdny 2
Komfort jazdy 2
Spalanie 1
Wnętrze 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 7
Inne 3
Nadwozie 3
Spalanie 2
Wentylacja i ogrzewanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Vectra brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Mondeo.

  Opel

  Vectra

  Ford

  Mondeo

Najciekawsza opinia użytkownika o Oplu Vectra

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: valdek84

liczba głosów: 100

Opel Vectra CDX 2500 V6 C25XE 170KM 1994r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
Wady - rdza na nadkolach, ceny części do tego silnika(V6). Zalety - dynamiczność silnika, wygoda jak na ten wiek auta, wygląd zew. i wew. jak na te lata produkcji, wyposażenie(ABS,TC,Elektryka, Wspom.), wykończenie wnętrza(Welur, Elem. drewniane, Skóra na kierownicy).

Układ napędowy
Silnik oceniam niżej - ale spowodowane jest to zaniedbaniami poprzedniego właściciela. Słyszałem, że silniki V6 sporo wytrzymują.

Komfort
Tylne fotele - na środku siedzi się niewygodnie(na dłuższych trasach boli to i owo). Resorowanie z obc. - siada tył(ale w każdym aucie chyba). Jazda z kompl. pasażerów - zawsze to dodatkowe obciążenie i ograniczenie widoczności itd.

Nadwozie
Wygoda obsługi - ja nie narzekam. Wykończenie - pękająca listwa przy podszybiu(niewielki mankament). Aranżacja - składane siedzenia(dzielone), półka z tyłu ogranicza wkładanie wyższych rzeczy ale w końcu to limuzyna(sedan)(problemu brak w wersji 5 drzwiowej). Karoseria - nadkola z tyłu(pierwsza rdza na aucie)

Układ jezdny
Hamowanie - trudno określić. Auto ma swoją wagę i swoje lata. Moje ocena wg wieku auta i masy. Parkowanie - ma swoje wymiary, ale jak ktoś nie umie parkować to nawet małym autem nie znajdzie miejsca. Ja oceniam wg gabarytów aut różnych wymiarów i skali trudności znalezienia odpowiedniego miejsca.

Naprawy
Awaryjność - daję 8 ponieważ po wymianie czujników spalania stukowego i sondy lambda, nie mam problemów większych z autem(wcześniejsze problemy były zaniedbaniami poprzedniego właściciela) Trudno też oceniać awaryjność, ponieważ w aucie z "drugiej ręki" nie zna się prawdziwości przebiegu oraz jak poprzedni właściciel obchodził się z autem(styl jazdy itp). Koszty - większe od cen części do standardowych modeli(nawet 3x)

Wentylacja i ogrzewanie
Ogrzewanie OK. Gorzej latem. Bez klimatyzacji ciężko wytrzymać w aucie.

Elektryka/elektronika
Elektronika - w tym wieku(1994) auto zaczyna się składać na nowo. Dużo czujników odpowiedzialnych za pracę silnika. Do tego koszt wszystkich czujników.

Pełna opinia o Opel Vectra CDX 2500 V6 C25XE 170KM 1994r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Opel Vectra: coupe, hatchback, kombi, liftback, roadster, sedan (limuzyna)

Opel Vectra: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Opel Vectra: 1.4, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6, 2.8, 3.0, 3.2

Opel Vectra: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1987, 1986