Opel Vectra opinie, oceny użytkowników, Opel Vectra spalanie 1998r. (strona 1)

Opinie o samochodach Opel Vectra

1998r.

Liczba ocen: 98

Średnia ocena:

7.67/10

Opel Vectra spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.22/10.79 7.02
trasa 7.06/8.84 5.66
cykl mieszany 8.65/10.23 6.46

Vectra

OCENY OPLA VECTRA


Ogólna ocena:  

8/10


OGÓLNA SUMA. AUTO POLECANE DLA RODZINY. KLASA D MOWI SAMA ZA SIEBIE. ZROBIŁEM PONAD 100 000KM I BYŁEM ZADOWOLONY. W OBECNEJ CHWILI JEŻDZE OPLEM VECTRA C 3 GENERACJI I MOGE POWIEDZIEĆ TYLE ŻE BYŁ TO DOBRY ZAKUP. JESTEM ZADOWOLONY. SILNIK 2,2 L DIESEL. SILNIK POCHODZI OD SAABA. WTRYSK BEZPOŚRE...
Opinia o układzie napędowym:
SILNIK W VECTRZE JEST BARDZO DOBRA KONSTRUKCJĄ. WTRYSK BEZPOŚREDNI A NIE NA POMPOWTRYSKIWACZACH A ROZRZĄD NA ŁĄNCUCHU WIEC NIE MA Z TYM PROBLEMOW. ELASTYCZNOŚĆ SILNIKA ZADOWALAJĄCA. PRZYŚPIESZENIE JAK NA TEN SILNIK BARDZO DOBRE. OCENA OGÓLNA BARDZO DOBRA.
Opinia o komforcie:
AUTO BARDZO DOBRZE SIĘ PROWADZI NA PUSTO I Z OBCIĄZENIEM. FOTELE PRZEDNIE MAJA DOBRE TRZYMANIE ALE BRAKUJE IM DOBREGO TRZYMANIA NA ZAKRĘTACH PRZY SZYBKIEJ JEŻDZIE. OCENA OGÓLNA DOBRA.
Opinia o nadwoziu:
PRZESTRZENI NIE BRAKUJE I Z PRZODU I Z TYŁU. WYKOŃCZENIE WNETRZA JAK NA OPLA NAWET DOBRA. JAKOŚĆ PLASTIKÓW DOBRA. NAWET TO SPASOWALI. KAROSERIA NAWET NAWET, MOGŁBY BYC JUZ OCYNK. BAGAZNIK. DUŻY ALE PRZY SEDANIE OGRANICZONA WIELKOŚĆ ZAŁADUNKU. OGÓLNIE OK. DLA MOICH POTZREB WYSTARCZAJĄCY....
Opinia o układzie jezdnym:
PROWADZENIE AUTA BARDZO DOBRE. TRZYMA SIĘ NAWIERZCHNI SUPER. ZALEŻNOŚCI OD ZASTOSOWANYCH OPON. JA NIGDY NIE OSZCZĘDZAM NA NICZYM BO JEZDZE DYNAMICZNIE I SZYBKO. HAMULCE ŚREDNIE. POWYŻEJ 140KM NIE MA CZYM HAMOWAĆ. PARKOWANIE I MANEWROWANIE NA CIASNYCH PARKINGACH JEST UTRUDNIONE PRZEZ PODNIESIO...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Biorąc pod uwagę, że auto ma już 12 lat, to jednak nie odstrasza swoją sylwetką. W środku moglo by być troche przyjemniej. Poza tym samochód wedlug mnie za niskie pieniadze, z bogatym wyposażeniem i komfortem podróżowania na zupełnie przyzwoitym poziomie. Aha no i oczywiśćie blacha ni...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik 1.8 spokojnie wystarcza, moj poradził sobie nawet z laweta i BMW ważącym 1500 kg na niej, przyciagnal ja z niemiec 700 km :) Oczywiscie nie polecam nikomu takiej przejazdzki bo u Niemca słono to kosztuje. Skrzynia jak w starszych oplach- biegi wchodzą mało precyzyjnie, ale mozna sie prz...
Opinia o komforcie:
Komfort podróżowania na wystarczającym poziomie. W moim samochodzie brakowało jedynie podlokietnika (Można kupić oryginał - używkę, koszt ok 70 zł i samemu zamontować)Samochó o miękim zawieszdeniu, dobrze radzi sobie z nierównościami na naszych drogach
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód pod wzgledem ukladu jezdnego bez zarzutu. Niewatpliwie jednak przydalyby sie wieksze lusterka zewnetrzne (szczegolnie jak ciagniemy nim przyczepe), a i hamulce nie naleza do najlepszych (trzeba mocno cisnac zeby gwaltowniw zahamowac)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Swietny samochod, bardzo jestem z niego zadowolony. Jedyne wady to za male wyciszenie wnetrza oraz problemy z korozja.
Opinia o układzie napędowym:
bardzo zalezy od sposobu jazdy, jak dynamicznie zmienia sie biegi i utrzymuje obroty w granicy 1800-2000obr to jest dobrze, ponizej tych obrotow zero mocy. Najlepiej odczuwam moment obrotowy na czworce i wyzszych obrotach, jedyneczka i dwojeczka slabiutko, pozniej ciagnie ladnie.
Opinia o komforcie:
auto ewidentnie dla 4 osob, wtedy wygoda gwarantowana, plecy nie bola mnie nawet po jezdzie nad morze (~650km). Zawieszenie twarde wiec wkurzaja mnie 'spowalniacze' na osiedlach ale za to swietnie wchodzi sie w zakrety, zero przechylu. Jazda z kompletem to wedlug mnie w 5 osob a to bedzie masakra :)...
Opinia o nadwoziu:
duzy bagaznik i dzielone oraz skladane tylne siedzenia robia niezla pake do dyspozycji. Jak widac wedlug mnie jedynie karoseria czyli brak ocynku i wszechobecny strach przed korozja po kazdej zimie zadecydowaly o tak niskiej ocenie
Opinia o układzie jezdnym:
swietnie trzyma sie drogi, tylko trzeba uwazac na sliskiej nawierzchni bo wtedy ujawnia sie jego podsterownosc (skrecasz a on jedzie prosto)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

6/10


" toczydełko " spełnia oczekiwania spokojnego kierowcy liczącego się z kosztami eksploatacji pojazdu. Innych odsyłam do mocniejszych wersji lub konkurencji.
Opinia o układzie napędowym:
przyspieszenie adekwatne do mocy silnika i masy auta, czyli ogólnie słabe ( do 100 13sec.), ale nadrabia elastycznością w zakresie 90-130, powyżej raczej bez szaleństw- ogólnie auto do spokojnego podróżowania.
Opinia o komforcie:
z dieslem ostrożnie na śpiących policjantach, przy pełnym obciążeniu. Nie bardzo pasuje mi pozycja za kółkiem, a to przez brak regulacji kierownicy w osi wzdłużnej, no i fatalny pomysł z pokrętłem pochylenia oparcia od strony drzwi ( wcisnąć tam dłoń w czasie jazdy to loteria )
Opinia o nadwoziu:
w dobrej wersji wyposażenia : dobrze.Dostęp do klimy i innych elementów na dobrym poziomie. Możliwości przewozowe, choć to sedan, niezłe : przedmioty o dług. 2,40 po złożeniu siedzeń wchodzą bez problemu, oczywiście nie mogą być zbyt dużych gabarytów przez wielkość otworu baga...
Opinia o układzie jezdnym:
nieco za twarde zawieszenie , szczególnie tył ( przy nominalnym ciśnieniu powietrza w oponach i 2 osobach w kabinie )
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Daję 8 a nie 10 pkt. ze względu na małe lusterka i widoczność przy parkowaniu tyłem, aczkolwiek można to rozwiązać montując czujniki parkowania.
Opinia o układzie napędowym:
Szczególnie dobry ma trzeci bieg można się nim poruszać od 20 km/h do 160 bez żadnych protestów ze strony silnika.
Opinia o komforcie:
Dla tylnych foteli daję osiem gdyż generalnie wyprofilowane są na dwie osoby trzecia się raczej męczy.
Opinia o nadwoziu:
Jeżeli chodzi o przestrzeń z tyłu to robi się trochę ciasno jak z przodu usiądą wysokie osoby. Co do bagażnika to jest duży problemem jest za to otwór załadunkowy gdyż jest on dosyć wąski i o włożeniu telewizora nie ma mowy.
Opinia o układzie jezdnym:
Daję Osiem Pkt. za prowadzenie auta gdyż ciężki silnik z przodu w ciasnych zakrętach doprowadza do dużej nadsterowności na standardowych oponach 195/65/R15. Parkowanie do tyłu przez małe lusterka boczne i wysoki tył jest znacznie utrudnione.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 20


ŚREDNIE OCENY OPEL VECTRA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 53.06% głosów 52
Raczej tak 28.57% głosów 28
Trudno powiedzieć 8.16% głosów 8
Raczej nie 2.04% głosów 2
Nie 8.16% głosów 8
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.5/10
Układ kierowniczy
8.0/10
Hamulce
8.2/10
Parkowanie
7.5/10
Napęd
Elastyczność
7.6/10
Skrzynia biegów
7.9/10
Silnik
7.8/10
Przyspieszenie 0-100km
7.0/10
Przyspieszenie 60-120km
7.2/10
Przyspieszenie 80-120km
7.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.9/10
Resorowanie z obciążeniem
7.9/10
Fotele przednie
8.5/10
Fotele tylne
8.1/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.5/10
Wyciszenie
7.4/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.7/10
Przestrzeń z tyłu
8.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.5/10
Bagażnik
8.9/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.0/10
Możliwość aranżacji
7.4/10
Karoseria
6.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.4/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
6.7/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.3/10
Elektronika
6.1/10
Naprawy
Niezawodność
5.9/10
Koszty napraw
5.7/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 26
Spalanie 11
Niezawodność 11
Wentylacja i ogrzewanie 5
Nic 4
Nadwozie 3
Wnętrze 3
Napęd 3
Układ jezdny 3
Inne 3
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 13
Inne 9
Widoczność 9
Spalanie 8
Napęd 7
Nadwozie 6
Awaryjność 5
Układ jezdny 4
Komfort jazdy 3
Wentylacja i ogrzewanie 2
Wnętrze 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Vectra brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Mondeo.

  Opel

  Vectra

  Ford

  Mondeo

Najciekawsza opinia użytkownika o Oplu Vectra

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 87

Opel Vectra 2000 100KM 1998r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
" toczydełko " spełnia oczekiwania spokojnego kierowcy liczącego się z kosztami eksploatacji pojazdu. Innych odsyłam do mocniejszych wersji lub konkurencji.

Układ napędowy
przyspieszenie adekwatne do mocy silnika i masy auta, czyli ogólnie słabe ( do 100 13sec.), ale nadrabia elastycznością w zakresie 90-130, powyżej raczej bez szaleństw- ogólnie auto do spokojnego podróżowania.

Widoczność
Vectra B - małe lusterka asferyczne zewnętrzne, ale idzie się przyzwyczić.

Komfort
z dieslem ostrożnie na śpiących policjantach, przy pełnym obciążeniu. Nie bardzo pasuje mi pozycja za kółkiem, a to przez brak regulacji kierownicy w osi wzdłużnej, no i fatalny pomysł z pokrętłem pochylenia oparcia od strony drzwi ( wcisnąć tam dłoń w czasie jazdy to loteria )

Nadwozie
w dobrej wersji wyposażenia : dobrze.Dostęp do klimy i innych elementów na dobrym poziomie. Możliwości przewozowe, choć to sedan, niezłe : przedmioty o dług. 2,40 po złożeniu siedzeń wchodzą bez problemu, oczywiście nie mogą być zbyt dużych gabarytów przez wielkość otworu bagażnika ( 40x60x210 )

Układ jezdny
nieco za twarde zawieszenie , szczególnie tył ( przy nominalnym ciśnieniu powietrza w oponach i 2 osobach w kabinie )

Naprawy
jak to OPEL - co jakiś czas drobne awarie, ale w rozsądnych cenach. Model bardzo popularny , dostępność części b.dobra

Wentylacja i ogrzewanie
sprawna i wydajna klimatyzacja i... po sprawie.

Elektryka/elektronika
jak na razie jedna przepalona żarówka na desce, reszta ok. Ocena asekuracyjna , bo to tylko opel, więc spodziewam się awarii

Pełna opinia o Opel Vectra 2000 100KM 1998r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Opel Vectra: coupe, hatchback, kombi, liftback, roadster, sedan (limuzyna)

Opel Vectra: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Opel Vectra: 1.4, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6, 2.8, 3.0, 3.2

Opel Vectra: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1987, 1986