Opel Vectra opinie, oceny użytkowników, Opel Vectra spalanie 1999r. (strona 1)

Opinie o samochodach Opel Vectra

1999r.

Liczba ocen: 90

Średnia ocena:

7.53/10

Opel Vectra spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.68/11.53 7.34
trasa 7.13/8.89 5.36
cykl mieszany 8.49/10.20 6.46

Vectra

OCENY OPLA VECTRA


Ogólna ocena:  

9/10


Z auta jestem bardzo zadowolony, nie sprawia prawie żadnych problemów, jest tani i w zakupie i w utrzymaniu. Prowadzi się nieźle, jest wygodny. Jedyne, czego mi brakuje, to automat (ale musiałby od razu być lepszy motor...).
Opinia o układzie napędowym:
Silnik wystarczający. Jedyny problem pojawia się po włączeniu klimatyzacji, mocy trochę ubywa. 7 za elastyczność z powodu kiepskiego momentu obrotowego do 2000 rpm (przez 16V), skrzynia jest długa, więc jeśli zwolnisz do 10kmh, to z dwójki trzeba go wyciągać na półsprzęgle.
Opinia o komforcie:
Generalnie bardzo wygodny samochód, jedyny minus: mogłoby być trochę więcej miejsca na nogi z tyłu, poza tym we trójkę z tyłu nie jest zbyt wygodnie.
Opinia o nadwoziu:
O przestrzeni już pisałem, bagażnik ustawny, po złożeniu kanapy podłoga niemal idealnie płaska. Co do możliwości aranżacji, to ogranicza się ona w zasadzie do wspomnianego złożenia kanapy. Jeśli chodzi o karoserię, to w mojej 9-letniej Vectrze nie ma śladu rdzy, nie była nigdy gara...
Opinia o układzie jezdnym:
Generalnie nie ma co zarzucić, zawieszenie dość trwałe, ósemka za prowadzenie tylko przez to, że jechałem ostatnio nową Hondą Civic i prowadziła się dużo lepiej (w Vectrze jest z tyłu belka skrętna, w Hondzie o ile się dobrze orientuję, jest zawieszenie niezależne), ale za to była ...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Bardzo polecam to autko. wcześniej miałem vectrę b z silnikiem 1,6 16V. Jest on za słaby do tego auta. Opcją jest silnik 1,8 16v. Autko nie drogie w utrzymaniu. Doskonała cena i wyposażenia w porównaniu do innych niemieckich.
Opinia o układzie napędowym:
Bardzo mocny trzeci bieg, aż chce się wyprzedzać. Auto chce dobrze jechać od ok 3300 obr/min
Opinia o komforcie:
Wersja sport bardzo dobrze trzyma się drogi i amortyzuje przy sprawnym zawieszeniu. Tanie podzespoły zawieszenia.
Opinia o nadwoziu:
Wersja hatchback jest o wiele praktyczniejsza niż sedan i nie wygląda jak karawan pogrzebowy.
Opinia o układzie jezdnym:
Trzeba się przyzwyczaić do parkowania tyłem. Wysoki tył powoduje ograniczenie widoczności, ale po kilku razach robi się to bez problemu
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


godny polecenia i czesci sa niedrogie. Jak go nie zapuscisz to bedzie ci dobrze sluzyl
Opinia o układzie napędowym:
troche malo mocy. Silnik mocniejszy bylby bardziej dynamiczny
Opinia o komforcie:
nei wiem jak sie jezdzie w dluzsza trade na tylnej kanapie ale jak usiade na postoju to siedzi sie wygodnie
Opinia o nadwoziu:
pojawia sie rdza na rogach drzwi brzeg maski, malo schowkow podrecznych, tylko w podlokietniku i zamiast popielniczki chyba ze palisz to masz 1 mniej
Opinia o układzie jezdnym:
pozostawiam to bez komentarza moja ocena wszystko chyba wyjasnia. Ja jestem bardzo zadowolony.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


fajne auto jeśli kupione w dobrym stanie i za rozsądne pieniądze
Opinia o układzie napędowym:
skrzynia może być, ale sprzęgło w vectrach jest raczej niedopracowane
Opinia o komforcie:
jazda w trasie to czysta przyjemność, w mieście trochę gorzej (przez sprzęgło) w środku jest cicho, można rozmawiać a nie krzyczeć, fotele bardzo wygodne
Opinia o nadwoziu:
wygląd to rzecz gustu, mnie się vectraB bardzo podoba, żadnych kantów na karoserii a w środku deska bardzo przyjemna dla oka, przełączniki we właściwych miejscach.
Opinia o układzie jezdnym:
przy większych nierównościach i dziurach słychać w środku nieprzyjemne odgłosy
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

4/10



Opinia o układzie napędowym:
Ból, czyli silnik- bardzo, bardzo oliwo żerny, oprócz tego dziwne stukanie na zimnym silniku, jakby zawór, ale dałem sobie z tym spokój.
Opinia o komforcie:
W moim aucie jest głośno, ale próbuję do sobie wytłumaczyć oponami wielosezonowymi o rozm.195/65/15
Opinia o nadwoziu:
Jest to wersja po lifcie, a już muszę pamiętać o pęcherzach rdzy wokół listwy prawego bocznego kierunkowskazu i pod listwą ochronną tylnej klapy, bagażnik jak na kombi-mały w tej klasie dodając że koło zapasowe stało się częścią powierzchni bagażnika- gaz
Opinia o układzie jezdnym:
Uwaga dotycząca prowadzenia, kupując auto miałem problemy z zarzucaniem tylną częścią samochodu-jazda na częściowo zaśnieżonej nawierzchni graniczyła z cudem.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 18


ŚREDNIE OCENY OPEL VECTRA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 48.89% głosów 44
Raczej tak 32.22% głosów 29
Trudno powiedzieć 8.89% głosów 8
Raczej nie 5.56% głosów 5
Nie 4.44% głosów 4
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.3/10
Układ kierowniczy
8.2/10
Hamulce
8.0/10
Parkowanie
7.5/10
Napęd
Elastyczność
7.1/10
Skrzynia biegów
7.4/10
Silnik
7.6/10
Przyspieszenie 0-100km
7.0/10
Przyspieszenie 60-120km
7.2/10
Przyspieszenie 80-120km
7.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.9/10
Resorowanie z obciążeniem
7.9/10
Fotele przednie
8.5/10
Fotele tylne
7.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.5/10
Wyciszenie
7.5/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.5/10
Przestrzeń z tyłu
7.7/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.2/10
Bagażnik
8.6/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.0/10
Możliwość aranżacji
7.4/10
Karoseria
7.4/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.8/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.7/10
Widocznośc do tyłu
7.6/10
Widoczność w lusterkach
7.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.2/10
Elektronika
6.0/10
Naprawy
Niezawodność
5.6/10
Koszty napraw
5.2/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 27
Niezawodność 13
Spalanie 10
Napęd 6
Nic 6
Układ jezdny 3
Nadwozie 3
Wentylacja i ogrzewanie 1
Widoczność 1
Wnętrze 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 14
Napęd 9
Nadwozie 9
Spalanie 6
Wentylacja i ogrzewanie 5
Widoczność 5
Inne 4
Komfort jazdy 3
Awaryjność 3
Układ jezdny 3
Wnętrze 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Vectra brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Opel Astra.

  Opel

  Vectra

  Opel

  Astra

Najciekawsza opinia użytkownika o Oplu Vectra

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Jacek

liczba głosów: 29

Opel Vectra B po liftingu 1800 16V 115KM 1999r. kombi

Ocena ogólna
Z auta jestem bardzo zadowolony, nie sprawia prawie żadnych problemów, jest tani i w zakupie i w utrzymaniu. Prowadzi się nieźle, jest wygodny. Jedyne, czego mi brakuje, to automat (ale musiałby od razu być lepszy motor...).

Układ napędowy
Silnik wystarczający. Jedyny problem pojawia się po włączeniu klimatyzacji, mocy trochę ubywa. 7 za elastyczność z powodu kiepskiego momentu obrotowego do 2000 rpm (przez 16V), skrzynia jest długa, więc jeśli zwolnisz do 10kmh, to z dwójki trzeba go wyciągać na półsprzęgle.

Widoczność
Widoczność, jak to w starej konstrukcji bardzo dobra. Lusterka sprawiają wrażenie za małych, ale to tylko wrażenie.

Komfort
Generalnie bardzo wygodny samochód, jedyny minus: mogłoby być trochę więcej miejsca na nogi z tyłu, poza tym we trójkę z tyłu nie jest zbyt wygodnie.

Nadwozie
O przestrzeni już pisałem, bagażnik ustawny, po złożeniu kanapy podłoga niemal idealnie płaska. Co do możliwości aranżacji, to ogranicza się ona w zasadzie do wspomnianego złożenia kanapy. Jeśli chodzi o karoserię, to w mojej 9-letniej Vectrze nie ma śladu rdzy, nie była nigdy garażowana, więc zabezpieczenie antykorozyjne jest ok. Wcześniej miałem Vectrę z tego samego rocznika, która rdzewiała tu i tam, ale to wynik kolizji, a konkretnie kiepskiej naprawy. Wykonanie jest niezłe, nie jest to Mercedes, ale nie ma się za bardzo do czego przyczepić, ślady zużycia ograniczają się do nieznacznego wytarcia fotela kierowcy.

Układ jezdny
Generalnie nie ma co zarzucić, zawieszenie dość trwałe, ósemka za prowadzenie tylko przez to, że jechałem ostatnio nową Hondą Civic i prowadziła się dużo lepiej (w Vectrze jest z tyłu belka skrętna, w Hondzie o ile się dobrze orientuję, jest zawieszenie niezależne), ale za to była znacznie mniej komfortowa.

Naprawy
Psują się bzdety i to niezbyt często, części dość tanie (poza ASO oczywiście) i łatwo dostępne. Ważne, żeby mieć mechanika, który wie jak Vectrze zrobić dobrze:), czyli co przegląd wyczyści przepustnicę (w 1.8 16V), powymienia gumki w zawieszeniu. to gwarantuje spokojną eksploatację i zadowolenie z auta.

Wentylacja i ogrzewanie
Zimą szybko się nagrzewa, klimatyzacja (w moim przypadku manualna) nie ma problemów nawet w największe upały.

Elektryka/elektronika
Typowo dla Opla elektryka jest średnia, tzn. średnio raz w roku trzeba coś naprawić lub wymienić (u mnie ostatnio siłownik centralnego od klapki wlewu paliwa). No i oczywiście sławny wyświetlacz na desce (ten od zegarka, temperatury lub komputera, jak ktoś ma), który dosłownie w każdym Oplu (i ostatnio w Saabach) po pewnym czasie zaczyna się psuć (nie świecą niektóre piksele). Usterkę można usunąć za ok. 50 PLN.

Pełna opinia o Opel Vectra B po liftingu 1800 16V 115KM 1999r. kombi »

Zobacz również opinie:

Opel Vectra: coupe, hatchback, kombi, liftback, roadster, sedan (limuzyna)

Opel Vectra: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Opel Vectra: 1.4, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6, 2.8, 3.0, 3.2

Opel Vectra: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1987, 1986