Opel Vectra opinie, oceny użytkowników, Opel Vectra spalanie 2004r. (strona 1)

Opinie o samochodach Opel Vectra

2004r.

Liczba ocen: 31

Średnia ocena:

8.29/10

Opel Vectra spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.63/11.00 7.67
trasa 7.43/8.00 5.47
cykl mieszany 9.23/10.00 6.50

Vectra

OCENY OPLA VECTRA


Ogólna ocena:  

9/10


Znakomity komfort, mała awaryjnośc. Samochód nie sprawia "niespodzianek". Przydałby sie mocniejszy silnik przy tych gabarytach i masie auta, ale jest to do przeżycia - rekompęsuje to przestronność wnętrza i wysoki komfort jazdy. Auto płynie na drodze i jest ciche w środku. Niski...
Opinia o układzie napędowym:
W momencie zakupu silnik o mocy 100 KM wydawał sie wystarczający. Dzisiaj przy coraz większym natężeniu ruch i pełnym obciążeniu samochodu okazuje się za słaby. Prękość podrużna w granicach 140 -160 nie jest żadnym kłopotem można nawet rozpędzić auto do 180 km/h bez tak zwanego &q...
Opinia o komforcie:
Wrażenie z jazdy znakomite. Obciążenie pojazdu nie wpływa na jego zachowanie się na drodze.Resorowanie pojazdu ponad przeciętne. szeroki rozstaw osi jest tu dodatkowym atutem (10 cm szerszy jak w limuzynie)
Opinia o nadwoziu:
Samochód bardzo wygodny i przestronny na tylnej kanapie miejsca na 3 osoby i miejsca na nogi jes pod dostatkiem. Przednie fotele wygodne. W samochodzie nic nie piszczy i nie trzeszczy. Jedynym problemem wnętrza są wycierające się uchwyty przy drzwiach. Po 200000 km widać ślady na kierownicy.
Opinia o układzie jezdnym:
Vectra znakomicie trzyma się drogi. Wysoki komfort jazdy-"płynie" Duże gabaryty mogą niewprawionemu kierowcy sprawiać kłopoty.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


W pierwszym roku używania kilkunastominutowe zakłócenia w pracy silnika spowodowane zatankowaniem paliwa na podejrzanej stacji benzynowej.Ustąpiły samoistnie
Opinia o układzie napędowym:
150 konny silnik z momentem obrotowym 320 Nm przy 1500kg masy auta daje duży komfort przy wyprzedzaniu .Skrzynia biegów precyzyjna i lekko pracująca
Opinia o komforcie:
zawieszenie jest kompromisem między sportową stylizacją a rodzinnym charakterem vectry.Twarde zawieszenie na polskich drogach może trochę dokuczać ale w europie zachodniej pełen komfort.Przy prędkościach powyżej 140/g hałas owiewającego powietrza staje się wyrażny
Opinia o nadwoziu:
Mogło by być więcej schowków i uchwytów na kubki,butelki itp.Materiały wykończeniowe b.dobrej jakości,odporne na zużycie,ergonomia b.dobra.Co do korozji to auto jest za młode na ocenę
Opinia o układzie jezdnym:
wersja sportowa gts z twardym ale pewnym zawieszeniem z przewidywalnymi reakcjami w zakrętach,Układ ESP bardzo pomaga na mokrej nawierzchni.Wspomaganie przy manewrach parkingowych dla kobiet zbyt słabe.Układ kierowniczy pewny.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Samochód obszerny jak na razie bezawaryjny - wymieniane tylko podzespoły które wymienia każdy w swoim aucie: płyny, oleje, hamulce, elementy zawieszenia.
Opinia o układzie napędowym:
Mimo 150KM auto nie powala dynamiką. Spora turbo dziura (dopiero po 2000obr/min zaczyna się zabawa.
Opinia o komforcie:
Miękkie ale nie powodujące myszkowania zawieszenie sprawdza się wyśmienicie na polskich drogach. Jedyną wadą jest budowa wahaczy - nie można wymienić elementów gumowych trzeba kupić cały wahacz, koszt ok 500zł. Na pocieszenie przy przebiegu 200000 km (większość po drogach Europy zacho...
Opinia o nadwoziu:
Miejsca jak to w kombi bardzo dużo. Niestety plastiki nie są najlepszej jakości ale póki co nie słychać ich denerwującego skrzypienia. Ognisk korozji nie ma.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się pewnie, samochód nie wykazuje tendencji do "myszkowania" po drodze. Mimo sporych rozmiarów pojazdu, fabrycznie zamontowany parktronic z przodu i z tyłu pozwala na swobodne manewrowanie na zatłoczonych parkingach
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10



Opinia o układzie napędowym:
Kupiłem z małym silnikiem 1,8 l, to dla jazdy spokojnej wystarczy, jednak przy wyprzedzaniu na trasie (po za autostradą) nie zawsze wystarczy
Opinia o komforcie:
Regulacja fotela kierowcy we wszystkich płaszczyznach. Jestem raczej wysokim kierowcą to jednak długość siedziska za mała. Przy komplecie kierowców na rozbieg potrzebuje jucz więcej czasu, a na szybkich łukach trochę kołysze.
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń z przodu całkiem, całkiem. Jednak przy cofniętych fotelach przednich z tyłu na nogi nie zbyt wiele. Lakier perła metalik raczej mało odporna na ryski. Mimo, że zawsze myty był ręcznie widać smugi. W przeciwieństwie do samochodów francuskich, mam także nowy z salonu Opel wypa...
Opinia o układzie jezdnym:
Należy uważać na dziury w drogach. Niestety intensywna eksploatacja po wybojach zmusi nas do wizyty w warsztacie (wymieniłem wahacze i tylne amortyzatory). Układ esp OK - raz pozwolił mi obronić się przed zderzeniem ( musiałem raptownie zjechać na miękkie pobocze i wyjechałem bez żadneg...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Bardzo dobry samochód.
Opinia o układzie napędowym:
To diesel i nie jest mistrzem ruszania, ale od 3 biegu ma niesamowitego kopa. Skrzynia jest dobra, w moim jeszcze 5-biegowa, precyzyjna i jak się trochę pojeździ to bardzo odpowiada.
Opinia o komforcie:
Auto dobrze resoruje, nie przechyla się na zakrętach. Z tyłu jest mnóstwo miejsca na nogi, a kanapa wygodna. Vectra oferuje najwięcej przestrzeni w swojej klasie z tych roczników. Z przodu też wygodne fotele, dużo możliwości ustawień (lędźwie, pod nogami). W piątkę podróżuje się do...
Opinia o nadwoziu:
Nadwozie atrakcyjne. Bagażnik ma ponad 500 litrów a bez tylnych foteli to prawie dostawczak. Materiały w środku niezłe, trochę kontrowersyjne. Wygodna obsługa, w parę minut można się nauczyć.
Opinia o układzie jezdnym:
Gabaryty auta powodują że parkuje się średnio. Ale czujnik parkowania bardzo pomaga. Poza tym bardzo dobrze wspomaganie układu kierowniczego i kapitalne prowadzenie w trasie.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 7


ŚREDNIE OCENY OPEL VECTRA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 87.10% głosów 27
Raczej tak 3.23% głosów 1
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 3.23% głosów 1
Nie 6.45% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.9/10
Układ kierowniczy
8.7/10
Hamulce
8.8/10
Parkowanie
7.8/10
Napęd
Elastyczność
7.9/10
Skrzynia biegów
8.4/10
Silnik
8.5/10
Przyspieszenie 0-100km
7.6/10
Przyspieszenie 60-120km
7.9/10
Przyspieszenie 80-120km
8.0/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.4/10
Resorowanie z obciążeniem
8.3/10
Fotele przednie
8.7/10
Fotele tylne
8.5/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.1/10
Wyciszenie
8.5/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.3/10
Przestrzeń z tyłu
9.0/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.1/10
Bagażnik
9.6/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.6/10
Możliwość aranżacji
8.3/10
Karoseria
9.0/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.3/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.0/10
Widocznośc do tyłu
7.7/10
Widoczność w lusterkach
8.8/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.7/10
Elektronika
6.5/10
Naprawy
Niezawodność
6.2/10
Koszty napraw
5.3/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 10
Komfort jazdy 9
Napęd 3
Niezawodność 2
Wentylacja i ogrzewanie 1
Nadwozie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 10
Inne 1
Komfort jazdy 1
Awaryjność 1
Układ jezdny 1
Spalanie 1
Wnętrze 1
Widoczność 1
Napęd 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Vectra brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Opel Astra.

  Opel

  Vectra

  Opel

  Astra

Najciekawsza opinia użytkownika o Oplu Vectra

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 98

Opel Vectra 1900 diesel CDTI 120KM 2004r. kombi

Układ napędowy
krotki pierwszy bieg. W ruchu miejskim na 6 biegowej skrzyni trzeba sie namachac...ale w trasie bardzo ok!

Widoczność
wielkie, dlugie kombi sprawia klopoty niewprawionym. Nie jest zle...bez czujnika cofania moga byc klopoty

Komfort
auto sztywne, sprezyste...ale nie twarde. Trudno uwierzyc, ze to kombi. W miare sensowne trzynanie w zakretach,. Dobre wlasciwosci przy duzych predkosciach

Nadwozie
duze miejscas z przodu. wygodne sztywne fotele, skorzana tapicerka swietnej jakosci...wentylowanie naprawde zapewnia komfort.

Układ jezdny
bardzo dynamiczny, oszczedny, mega wielki samochod. W porownaniu do poprzedniego passata z 2004 roku - mega extra auto. Sztywne zawieszenie, funkcjonalne wnetrze, przestronna ilosc miejsca dla pasazerow jak i w tylnym bagazniku. Nie trzeszczy, nie piszczy, nie stuka, nie puka. W miare sensowny design. Czesci jeszcze drogie...ale nie ma czestej koniecznosci ich wymiany. Aluminiowe zawieszenie o niebo tansze niz w VW z tych rocznikow.

Wentylacja i ogrzewanie
czujniki jakosci powietrza w kabinie - mecza swa nadgorliwoscia...ale nawiew, klima i ogrzewanie sdziala szybko i sprawnie

Elektryka/elektronika
dziala, sprawnie, szybko, cicho. Troche zagmatwane menu...alepo kilku dniach mozna przywyknac

Pełna opinia o Opel Vectra 1900 diesel CDTI 120KM 2004r. kombi »

Zobacz również opinie:

Opel Vectra: coupe, hatchback, kombi, liftback, roadster, sedan (limuzyna)

Opel Vectra: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Opel Vectra: 1.4, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6, 2.8, 3.0, 3.2

Opel Vectra: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1987, 1986