Opel Vectra opinie, oceny użytkowników, Opel Vectra spalanie 2.5 (strona 1)

Opinie o samochodach Opel Vectra

2.5

Liczba ocen: 25

Średnia ocena:

8.04/10

Opel Vectra spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 11.54/14.29 9.00
trasa 8.22/9.71 6.50
cykl mieszany 10.17/11.94 8.30

Vectra

OCENY OPLA VECTRA


Ogólna ocena:  

9/10


wady hmm spalanie ale cos za cos, zalety, miodzio wszystko całe auto to jeżdząca zaleta od wygladu ktory jest nadal nieprzestarzały, przyspieszenie materiały które nie zurzywają sie. auto naprawde zrobione dobrze
Opinia o układzie napędowym:
Pod tym względem vectra v6 potrafi pokazac nie jednemu młodziakowi że stare auto ma pazurki wkońcu najszybsza 2,5 v6 w vkp
Opinia o komforcie:
Coz co do wyciszenia i plastików mozna miec niewielkie zastrzeżenia, jazda pustym autem lub we dwie osoby to bajka , jazda z kompletem pasażerów nie sprawia problemu bo wkońcu duza moc na to pozwala aczkolwiek czuc przy manewrach że są pasażerowie z tyłu. resorowanie hmmm, seryjny zawiad ...
Opinia o nadwoziu:
jak na takie lata to hmm opel wiadomo ruda zrzera troche ale przy zachowaniu podstawowych zabiegów i konserwacji pottrafi dużo znieść. ergonomia jak i materiały na wysokim poziomie nie usteępujące ówczesnym auto a nawet powiem że lepsze patrząc na mase twardych plastików w nowych vectrac...
Opinia o układzie jezdnym:
auto jak na swoje lata nadal potrafi pokazac że zostało zrobione przez i dla ludzi ktorzy cenia sobie komfort przy relatywnie niskich kosztach utrzymania prostego w budowie zawieszenia
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Wady - rdza na nadkolach, ceny części do tego silnika(V6). Zalety - dynamiczność silnika, wygoda jak na ten wiek auta, wygląd zew. i wew. jak na te lata produkcji, wyposażenie(ABS,TC,Elektryka, Wspom.), wykończenie wnętrza(Welur, Elem. drewniane, Skóra na kierownicy).
Opinia o układzie napędowym:
Silnik oceniam niżej - ale spowodowane jest to zaniedbaniami poprzedniego właściciela. Słyszałem, że silniki V6 sporo wytrzymują.
Opinia o komforcie:
Tylne fotele - na środku siedzi się niewygodnie(na dłuższych trasach boli to i owo). Resorowanie z obc. - siada tył(ale w każdym aucie chyba). Jazda z kompl. pasażerów - zawsze to dodatkowe obciążenie i ograniczenie widoczności itd.
Opinia o nadwoziu:
Wygoda obsługi - ja nie narzekam. Wykończenie - pękająca listwa przy podszybiu(niewielki mankament). Aranżacja - składane siedzenia(dzielone), półka z tyłu ogranicza wkładanie wyższych rzeczy ale w końcu to limuzyna(sedan)(problemu brak w wersji 5 drzwiowej). Karoseria - nadkola...
Opinia o układzie jezdnym:
Hamowanie - trudno określić. Auto ma swoją wagę i swoje lata. Moje ocena wg wieku auta i masy. Parkowanie - ma swoje wymiary, ale jak ktoś nie umie parkować to nawet małym autem nie znajdzie miejsca. Ja oceniam wg gabarytów aut różnych wymiarów i skali trudności znalezienia odpowiedni...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Daję 8 a nie 10 pkt. ze względu na małe lusterka i widoczność przy parkowaniu tyłem, aczkolwiek można to rozwiązać montując czujniki parkowania.
Opinia o układzie napędowym:
Szczególnie dobry ma trzeci bieg można się nim poruszać od 20 km/h do 160 bez żadnych protestów ze strony silnika.
Opinia o komforcie:
Dla tylnych foteli daję osiem gdyż generalnie wyprofilowane są na dwie osoby trzecia się raczej męczy.
Opinia o nadwoziu:
Jeżeli chodzi o przestrzeń z tyłu to robi się trochę ciasno jak z przodu usiądą wysokie osoby. Co do bagażnika to jest duży problemem jest za to otwór załadunkowy gdyż jest on dosyć wąski i o włożeniu telewizora nie ma mowy.
Opinia o układzie jezdnym:
Daję Osiem Pkt. za prowadzenie auta gdyż ciężki silnik z przodu w ciasnych zakrętach doprowadza do dużej nadsterowności na standardowych oponach 195/65/R15. Parkowanie do tyłu przez małe lusterka boczne i wysoki tył jest znacznie utrudnione.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Pomimo różnych opinii o samochodach Opel Vectra (na ogół nienajlepszych) muszę stwierdzić, że akurat ten egzemplarz Opla Vectry A V6 2.5l z 1995 roku jest rewelacyjny. Jeżdżę nim już 16 lat i nadal mam w tym wielką przyjemność. Będę trzymał go do samego końca, mojego lub jego.
Opinia o układzie napędowym:
Dałem same 10 bo silnik V6 170KM z automatyczną skrzynią biegów spełnia wszelkie wymagania odnośnie elastyczności, cichobieżności i przyspieszenia.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie dość twarde, nie lubi nierównych nawierzchni,stworzony do szybkiej jazdy po asfaltowych drogach.
Opinia o nadwoziu:
Samochód ma już 20-sty rok i jak na Opla trzyma się nieźle choć w znanych miejscach pojawia się korozja. Ale "dziur" jeszcze nie ma. Dbając o wczesne zabezpieczenie można śmiało pojeździć jeszcze z 10 lat.
Opinia o układzie jezdnym:
Hamulce mogłyby być skuteczniejsze. Trzeba mocno naciskać.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10



Opinia o układzie napędowym:
silnik mojego autka jest wystarczajaco elastyczny,silniczek pracuje jak zegarek,ale nie ma prawa klekotac bo wszystko jest wymienione i wzmocnione,skrzynia nie za bardzo odpowiada temu silnikowi,jest zbyt malo precyzyjna przy szybkich zmianach biegow mozna pomylic latwo biegi,silnik jest bardzo dyna...
Opinia o komforcie:
powiem krotko: sportowe zawieszenie
Opinia o układzie jezdnym:
auto w standardzie w mojej wersji irmshera prowadzi sie juz calkiem nieźle,ale zeby bylo jeszcze lepiej trzeba wymienuc kilka zeczy,ja wymienilem kompletne zawieszenie.jest strasznie twarde,nie ma prawie zadnych przechylow,drogi sie trzymie jak by byl przyklejony,i bardzo latwo da sie wyczuc jego g...
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 5


ŚREDNIE OCENY OPEL VECTRA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 52.00% głosów 13
Raczej tak 40.00% głosów 10
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 8.00% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.8/10
Układ kierowniczy
7.8/10
Hamulce
8.0/10
Parkowanie
7.2/10
Napęd
Elastyczność
8.8/10
Skrzynia biegów
8.4/10
Silnik
8.7/10
Przyspieszenie 0-100km
9.0/10
Przyspieszenie 60-120km
9.1/10
Przyspieszenie 80-120km
9.0/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.9/10
Resorowanie z obciążeniem
7.6/10
Fotele przednie
8.2/10
Fotele tylne
7.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.2/10
Wyciszenie
7.6/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.2/10
Przestrzeń z tyłu
7.6/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.2/10
Bagażnik
8.3/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.0/10
Możliwość aranżacji
7.1/10
Karoseria
7.2/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.1/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
7.9/10
Widoczność w lusterkach
7.4/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.4/10
Elektronika
6.2/10
Naprawy
Niezawodność
6.0/10
Koszty napraw
5.2/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 8
Napęd 6
Komfort jazdy 3
Niezawodność 3
Nic 1
Inne 1
Układ jezdny 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 6
Inne 3
Widoczność 2
Układ jezdny 2
Napęd 2
Awaryjność 2
Spalanie 1
Wnętrze 1
Nadwozie 1
Wentylacja i ogrzewanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Vectra brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Opel Astra.

  Opel

  Vectra

  Opel

  Astra

Najciekawsza opinia użytkownika o Oplu Vectra

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: valdek84

liczba głosów: 100

Opel Vectra CDX 2500 V6 C25XE 170KM 1994r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
Wady - rdza na nadkolach, ceny części do tego silnika(V6). Zalety - dynamiczność silnika, wygoda jak na ten wiek auta, wygląd zew. i wew. jak na te lata produkcji, wyposażenie(ABS,TC,Elektryka, Wspom.), wykończenie wnętrza(Welur, Elem. drewniane, Skóra na kierownicy).

Układ napędowy
Silnik oceniam niżej - ale spowodowane jest to zaniedbaniami poprzedniego właściciela. Słyszałem, że silniki V6 sporo wytrzymują.

Komfort
Tylne fotele - na środku siedzi się niewygodnie(na dłuższych trasach boli to i owo). Resorowanie z obc. - siada tył(ale w każdym aucie chyba). Jazda z kompl. pasażerów - zawsze to dodatkowe obciążenie i ograniczenie widoczności itd.

Nadwozie
Wygoda obsługi - ja nie narzekam. Wykończenie - pękająca listwa przy podszybiu(niewielki mankament). Aranżacja - składane siedzenia(dzielone), półka z tyłu ogranicza wkładanie wyższych rzeczy ale w końcu to limuzyna(sedan)(problemu brak w wersji 5 drzwiowej). Karoseria - nadkola z tyłu(pierwsza rdza na aucie)

Układ jezdny
Hamowanie - trudno określić. Auto ma swoją wagę i swoje lata. Moje ocena wg wieku auta i masy. Parkowanie - ma swoje wymiary, ale jak ktoś nie umie parkować to nawet małym autem nie znajdzie miejsca. Ja oceniam wg gabarytów aut różnych wymiarów i skali trudności znalezienia odpowiedniego miejsca.

Naprawy
Awaryjność - daję 8 ponieważ po wymianie czujników spalania stukowego i sondy lambda, nie mam problemów większych z autem(wcześniejsze problemy były zaniedbaniami poprzedniego właściciela) Trudno też oceniać awaryjność, ponieważ w aucie z "drugiej ręki" nie zna się prawdziwości przebiegu oraz jak poprzedni właściciel obchodził się z autem(styl jazdy itp). Koszty - większe od cen części do standardowych modeli(nawet 3x)

Wentylacja i ogrzewanie
Ogrzewanie OK. Gorzej latem. Bez klimatyzacji ciężko wytrzymać w aucie.

Elektryka/elektronika
Elektronika - w tym wieku(1994) auto zaczyna się składać na nowo. Dużo czujników odpowiedzialnych za pracę silnika. Do tego koszt wszystkich czujników.

Pełna opinia o Opel Vectra CDX 2500 V6 C25XE 170KM 1994r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Opel Vectra: coupe, hatchback, kombi, liftback, roadster, sedan (limuzyna)

Opel Vectra: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Opel Vectra: 1.4, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6, 2.8, 3.0, 3.2

Opel Vectra: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1987, 1986