Opel Vectra opinie, oceny użytkowników, Opel Vectra spalanie hatchback (strona 1)

Opinie o samochodach Opel Vectra

hatchback

Liczba ocen: 149

Średnia ocena:

7.99/10

Opel Vectra spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.75/11.04 6.96
trasa 7.24/8.63 5.50
cykl mieszany 8.60/9.68 6.44

Vectra

OCENY OPLA VECTRA


Ogólna ocena:  

6/10


Całokształt jest kompromisem. Auto jest dość ładne, dynamiczne, względnie wygodne, ekonomiczne ale słabo wykonane, źle się prowadzi i jest raczej ciasne.
Opinia o układzie napędowym:
TO diesel więc nie wyścigówka ale trzeba pamiętać o tym, że moment obrotowy dostępny jest w zasadzie od samego dołu co daje niezwykłą elastyczność i dynamikę zwłaszcza na wyższych biegach. O ostrym ruszaniu nie ma mowy - samochód, owszem, jedzie ale biegi są krótkie i wymagają mac...
Opinia o komforcie:
Samochód wyciszony jest dobrze ale po paru setkach przejechanych km okazuje się, że fotele dalekie są od ideału mówiąc oględnie. Samochód ogólnie jest mało wygodny chociaż z tyłu kanapa na pewno lepsza niż np. w nowej lagunie
Opinia o nadwoziu:
Autko w swoim segmencie już się zestarzało. Jest ciasne. Sposób obsługi wycieraczek i kierunków (sekwencyjny) oraz nawiewów/ klimatyzacji - zakrawa o kpinę. Bagażnik jak na segment D - raczej mały - jak ktoś ma rodzinę 2+2 to do vectry będzie się musiał upychać. W samochodzie nie ma ...
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód prowadzi się jak krowa po polu. Skręca opornie i sobie tylko znanym sposobem. Koszmarnie podsterowny. Kabina buja się w zakrętach a fotele nie zapewniają trzymania bocznego. Jak jedzie się na wprost - wszystko jest cacy ale na wprost to wygodnie można jechać nawet dorożką.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


bardzo dobre auto klasy średniej wyższej. sprawdza sie jako służbowe, rodzinne czy reprezentacyjne :)
Opinia o układzie napędowym:
Mimo że jest to najsłabszy silnik o mocy 100KM, absolutnie wystarcza on to dynamicznej i ekonomicznej jazdy. Oczywiście pod warunkiem, że niejest wyeksplatowany. Odradzam poszukiwanie i nadpłacanie dodatkowo za wersje 120 konne, bo one róznią sie tylko elektroniką , nie zas budową od 100kon...
Opinia o komforcie:
hmmm, trochę miekko jak komplet 5 osób. ale jak wspomniałem, szybko padają teleskopy. fotele wygodne, ale jak ktoś np przesiadł sie z vana to w vectrze uderza ciasnota i bardzo napompowane plastikami wnętrze które przytłacza i wydaje sie ,że bardzo mało miejsca na nogi i nad głowa jest.
Opinia o nadwoziu:
j.w.
Opinia o układzie jezdnym:
prowadzenie się ok. hamulce ok. tylne zawieszenie troche slabę jak na polskie drogi .trzeba liczyć sie z wymianą teleskopów. spore wymiary i przeciętna widocznosć ze środka moga utrudnić parkowania dla mniej wprawnych kierowców. polecam czujniki parkowania pozakładac :)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Moim zdaniem OPEL pozostaje OPLEM jeździłem 1,5 roku. VW Golfem 1.9TDI i powiem szczeże że VW jest bardziej wdzięczny niż Opel. Generalnie jeżeli komuś zależy na kupnie ala limuzyny czyli większego Auta to napewno Vectra nie będzie trfnym wyborem ponieważ wielkością się zgadza ale wł...
Opinia o układzie napędowym:
Jeżeli chodzi o elestyczność to do obrotów 2000obr/min. Mamy pustkę ale powyżej już ciągnie przyzwoicie ale to wada wszystkich oploskich diesli. Wielkim Plusem to długie przełożenia przydaje się przy mijankach można ostro pofolgować na jednym z wybrabych biegów.
Opinia o komforcie:
Jeżeli chodzi o komfort jazdy to szczeże mówiąc umiarkownay jak na tą klase auta porównując chociaż by GOLFA IV to w Golfie jest wyraźnie ciszej. Ale tu kolejny raz pada nam Hasło OPEL...
Opinia o nadwoziu:
Nawiązując do przestrzeni to wielki plus ! jest sporo miejsca na nogi i głowe nawet wysokie osoby swobodnie mogą usiąść na tylnych siedzeniach. Tak samo jeżeli chodzi o Bagażnik naprawde sporo się do niego mieści. Jakość materiałów jest na marnej pozycji dużo twardego i trzeszcząceg...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


W pierwszym roku używania kilkunastominutowe zakłócenia w pracy silnika spowodowane zatankowaniem paliwa na podejrzanej stacji benzynowej.Ustąpiły samoistnie
Opinia o układzie napędowym:
150 konny silnik z momentem obrotowym 320 Nm przy 1500kg masy auta daje duży komfort przy wyprzedzaniu .Skrzynia biegów precyzyjna i lekko pracująca
Opinia o komforcie:
zawieszenie jest kompromisem między sportową stylizacją a rodzinnym charakterem vectry.Twarde zawieszenie na polskich drogach może trochę dokuczać ale w europie zachodniej pełen komfort.Przy prędkościach powyżej 140/g hałas owiewającego powietrza staje się wyrażny
Opinia o nadwoziu:
Mogło by być więcej schowków i uchwytów na kubki,butelki itp.Materiały wykończeniowe b.dobrej jakości,odporne na zużycie,ergonomia b.dobra.Co do korozji to auto jest za młode na ocenę
Opinia o układzie jezdnym:
wersja sportowa gts z twardym ale pewnym zawieszeniem z przewidywalnymi reakcjami w zakrętach,Układ ESP bardzo pomaga na mokrej nawierzchni.Wspomaganie przy manewrach parkingowych dla kobiet zbyt słabe.Układ kierowniczy pewny.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10



Opinia o układzie napędowym:
Powyżej 1600 obr/min stały moment i dobrze ciągnie. Trochę ciężko rusza z miejsca (przy małym gazie), za to zmiana prędkości np. z 110 na 140 to żaden problem bez redukcji oczywiście. Przy 100KM wyciąga prawie 200km/h. Straszna ciasnota pod maską.
Opinia o komforcie:
Fotele dość twarde ale wygodne. Zwłaszcza tylne dobrze ukształtowane (szeroka kanapa pod udami) ale dla 2 pasażerów. Jeżeli siedzi 3 dorosłych to środkowy siedzi na górce a boczni bokiem w tych dołkach.
Opinia o nadwoziu:
Mój dziesięcioletni (po przejściach) praktycznie jeszcze nie rdzewiał.
Opinia o układzie jezdnym:
Zawieszenie dość twarde, ale za to dobrze trzyma się drogi, nie wychyla na zakrętach. Parkowanie trochę utrudniają pięknie ukształtowane ale nie za duże lusterka. Przy ich elektrycznym sterowaniu przy parkowaniu można na bieżąco korygować ich położenie
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 30


ŚREDNIE OCENY OPEL VECTRA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 63.09% głosów 94
Raczej tak 23.49% głosów 35
Trudno powiedzieć 6.71% głosów 10
Raczej nie 3.36% głosów 5
Nie 3.36% głosów 5
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.5/10
Układ kierowniczy
8.3/10
Hamulce
8.1/10
Parkowanie
7.7/10
Napęd
Elastyczność
7.9/10
Skrzynia biegów
7.8/10
Silnik
8.2/10
Przyspieszenie 0-100km
7.4/10
Przyspieszenie 60-120km
7.6/10
Przyspieszenie 80-120km
7.8/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.0/10
Resorowanie z obciążeniem
7.8/10
Fotele przednie
8.2/10
Fotele tylne
7.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.6/10
Wyciszenie
7.5/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.6/10
Przestrzeń z tyłu
7.8/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.2/10
Bagażnik
9.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.6/10
Możliwość aranżacji
7.4/10
Karoseria
7.6/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.2/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.7/10
Widocznośc do tyłu
7.6/10
Widoczność w lusterkach
7.9/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.8/10
Elektronika
6.6/10
Naprawy
Niezawodność
6.5/10
Koszty napraw
5.8/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 28
Niezawodność 26
Spalanie 20
Napęd 12
Nadwozie 9
Wnętrze 7
Inne 5
Nic 4
Układ jezdny 4
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 32
Nadwozie 15
Inne 10
Układ jezdny 7
Spalanie 7
Komfort jazdy 7
Napęd 6
Awaryjność 6
Widoczność 5
Wentylacja i ogrzewanie 3
Wnętrze 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Vectra brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Opel Astra.

  Opel

  Vectra

  Opel

  Astra

Najciekawsza opinia użytkownika o Oplu Vectra

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Przemek

liczba głosów: 147

Opel Vectra Cosmo 1900 DTH 150KM 2007r. hatchback

Ocena ogólna
Całokształt jest kompromisem. Auto jest dość ładne, dynamiczne, względnie wygodne, ekonomiczne ale słabo wykonane, źle się prowadzi i jest raczej ciasne.

Układ napędowy
TO diesel więc nie wyścigówka ale trzeba pamiętać o tym, że moment obrotowy dostępny jest w zasadzie od samego dołu co daje niezwykłą elastyczność i dynamikę zwłaszcza na wyższych biegach. O ostrym ruszaniu nie ma mowy - samochód, owszem, jedzie ale biegi są krótkie i wymagają machania ręką - zdecydowanie przyjemniej "odchodzi" się na wyższych biegach - z trójki przy 80 km/h - czysta poezja ;)

Widoczność
Widoczność poprawna. Przez tylną szybę ograniczona - schodzi pod dużym kątem i jest raczej mała - kwestia przyzwyczajenia.

Komfort
Samochód wyciszony jest dobrze ale po paru setkach przejechanych km okazuje się, że fotele dalekie są od ideału mówiąc oględnie. Samochód ogólnie jest mało wygodny chociaż z tyłu kanapa na pewno lepsza niż np. w nowej lagunie

Nadwozie
Autko w swoim segmencie już się zestarzało. Jest ciasne. Sposób obsługi wycieraczek i kierunków (sekwencyjny) oraz nawiewów/ klimatyzacji - zakrawa o kpinę. Bagażnik jak na segment D - raczej mały - jak ktoś ma rodzinę 2+2 to do vectry będzie się musiał upychać. W samochodzie nie ma schowków, brak miejsca na napoje i nawet nie ma gdzie położyć durnego długopisu.

Układ jezdny
Samochód prowadzi się jak krowa po polu. Skręca opornie i sobie tylko znanym sposobem. Koszmarnie podsterowny. Kabina buja się w zakrętach a fotele nie zapewniają trzymania bocznego. Jak jedzie się na wprost - wszystko jest cacy ale na wprost to wygodnie można jechać nawet dorożką.

Naprawy
Tani w eksploatacji. Przeglądy co 30 tys. więc rzadko odwiedza się serwis (przynajmniej w teorii)

Wentylacja i ogrzewanie
W zasadzie bez zastrzeżeń. Bez emocji również. Ani on jakiś fajny ani słaby w tej kwestii.

Elektryka/elektronika
Nic się nie wydarzyło jak dotychczas.

Pełna opinia o Opel Vectra Cosmo 1900 DTH 150KM 2007r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Opel Vectra: coupe, hatchback, kombi, liftback, roadster, sedan (limuzyna)

Opel Vectra: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Opel Vectra: 1.4, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 2.6, 2.8, 3.0, 3.2

Opel Vectra: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1987, 1986