Opel Zafira opinie, oceny użytkowników, Opel Zafira spalanie 1.7 (strona 1)

Opinie o samochodach Opel Zafira

1.7

Liczba ocen: 3

Średnia ocena:

7.67/10

Opel Zafira spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto -.--/-.-- 7.70
trasa -.--/-.-- 4.80
cykl mieszany -.--/-.-- 6.30

Zafira

OCENY OPLA ZAFIRA


Ogólna ocena:  

9/10


Posiadam to auto od trzech miesięcy i do tej pory nie zaobserwowałem rażących nieciagnięć w konstrukcji Zafiry.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik trochę zbyt słaby, do tego auta. Innym minusem jest osławiony filtr DPF, który znacząco zmniejsza zasięg auta na jednym zbiorniku. Podczas wypalania Filtra spalanie dochodzi nawet do 17l/100km.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie lekko twarde, ale nie dobija na nierównościach. Dobre wyciszenie wnętrza.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się świetnie, dzięki dobrze zestrojonemu układowi kierowniczemu i zawieszeniu, które wydaje się być kompromisem pomiędzy komfortem a "sportem". Hamulce z systemem EBD i ABS są niesamowite, nie zauważyłem "nurkowania" przy ostrym hamowaniu. ABS interweniuj...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

6/10


Auto niedoceniane i zdecydowanie fajniejsze od odpowiednika ze stajni VW.
Opinia o układzie napędowym:
Sinik praktycznie bezawaryjny,nie ma problemu klap wirowych czy EGR jak w 1,9. Jedyny mankament to mały DPF częściej się wypalający i mniejszy zbiornik paliwa.
Opinia o komforcie:
Wnętrze zaprojektował księgowy.
Opinia o nadwoziu:
Wnętrze pozbawione jakichkolwiek schowków, smutne,zestaw wskaźników czytelny.
Opinia o układzie jezdnym:
Zestrojone odpowiednio.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


 
1 z 1
 


ŚREDNIE OCENY OPEL ZAFIRA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 100.00% głosów 3
Raczej tak 0.00% głosów 0
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.7/10
Układ kierowniczy
9.0/10
Hamulce
9.3/10
Parkowanie
7.3/10
Napęd
Elastyczność
7.0/10
Skrzynia biegów
8.0/10
Silnik
9.7/10
Przyspieszenie 0-100km
7.7/10
Przyspieszenie 60-120km
7.7/10
Przyspieszenie 80-120km
7.7/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.3/10
Resorowanie z obciążeniem
8.3/10
Fotele przednie
8.0/10
Fotele tylne
8.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.7/10
Wyciszenie
8.3/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.3/10
Przestrzeń z tyłu
8.3/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.0/10
Bagażnik
9.3/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.3/10
Możliwość aranżacji
7.3/10
Karoseria
8.7/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.3/10
Widoczność
Widoczność do przodu
6.3/10
Widocznośc do tyłu
6.7/10
Widoczność w lusterkach
8.0/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
8.0/10
Elektronika
8.0/10
Naprawy
Niezawodność
9.3/10
Koszty napraw
8.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Inne 1
Napęd 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 1
Wnętrze 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Zafira brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Renault Scenic.

  Opel

  Zafira

  Renault

  Scenic

Najciekawsza opinia użytkownika o Oplu Zafira

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: zdoonas

liczba głosów: 18

Opel Zafira EnJoy 1700 1.7 DPF (125KM) 125KM 2009r. van

Ocena ogólna
Posiadam to auto od trzech miesięcy i do tej pory nie zaobserwowałem rażących nieciagnięć w konstrukcji Zafiry.

Układ napędowy
Silnik trochę zbyt słaby, do tego auta. Innym minusem jest osławiony filtr DPF, który znacząco zmniejsza zasięg auta na jednym zbiorniku. Podczas wypalania Filtra spalanie dochodzi nawet do 17l/100km.

Widoczność
Szerokie słupki przednie i tylne. Słaba widoczność w lewo do przodu po skosie.

Komfort
Zawieszenie lekko twarde, ale nie dobija na nierównościach. Dobre wyciszenie wnętrza.

Układ jezdny
Auto prowadzi się świetnie, dzięki dobrze zestrojonemu układowi kierowniczemu i zawieszeniu, które wydaje się być kompromisem pomiędzy komfortem a "sportem". Hamulce z systemem EBD i ABS są niesamowite, nie zauważyłem "nurkowania" przy ostrym hamowaniu. ABS interweniuje dopiero w ostateczności. Parkowanie do prostych nie należy ze wzgledu na słabą widoczność ze środka (grube słupki). Rozwiązaniem tego problemu może być asystent parkowania.

Wentylacja i ogrzewanie
Klima automatyczna działa bez zarzutu i szybko schładza wnętrze. słabszy nawiew do tyłu.

Elektryka/elektronika
Żadnych problemów.

Pełna opinia o Opel Zafira EnJoy 1700 1.7 DPF (125KM) 125KM 2009r. van »

Zobacz również opinie:

Opel Zafira: hatchback, kombi, mini-van, van

Opel Zafira: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Opel Zafira: 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2

Opel Zafira: 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1993