Opel Zafira opinie, oceny użytkowników, Opel Zafira spalanie 2.0 (strona 1)

Opinie o samochodach Opel Zafira

2.0

Liczba ocen: 59

Średnia ocena:

7.92/10

Opel Zafira spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.00/12.50 8.54
trasa 10.00/12.50 6.02
cykl mieszany 10.00/12.50 7.40

Zafira

OCENY OPLA ZAFIRA


Ogólna ocena:  

8/10


bardzo dobre auto choć trzeba się przyzwyczaić do paru mankamentów. czasami spotykam zafiry co nie klekoczą w dieslu ale to są CDTI moja klekocze ale uważam, że z kolei wcześniejsze silniki takie jak mój sa bezawaryjne (jeżdze na każdej ropie nawet mogę na oleju słonecznikowym) układ ...
Opinia o układzie napędowym:
Moment obrotowy pozwala całkiem sprawnie przyspieszać najbardziej zaskoczony jestem iż od jakiś 85-90 do 140 przyspiesza bardzo dynamicznie na 5 biegu. Prędkość max 165 i nie ma więcej auto typowo rodzinne nie wyścigowe.
Opinia o komforcie:
Bardzo dobre zawieszenie od zakupu nic nie zrobiłem. CZuje już że jest źle ale cały czas jeżdże bo nie mam pieniędzy teraz na naprawę i wszystko jest ok. W moin poprzednim aucie (ford mondeo) przy takim stanie zużycia amortyzatorów, sprężyn, końcówek drążków, zespołu piasty i ło...
Opinia o nadwoziu:
Pod tym względem tylko materiały są kiepskie ale to nie luxusowy samochód. reszta super. Jak często się korzysta z trzeciego rzędu foteli to kanapa środkowa potrafi się zacinać przy przesuwaniu po szynach. Wrabiają się elementy transportowe kanapy i bardzo ciężko ja przesunąć.
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo zaskoczyłem się przyczepnością auta przy dużej prędkości. Otrzymuje u mnie bardzo dobry wynik jest wyższe od mojego poprzedniego forda mondeo, a trzyma się lepiej i lepiej prowadzi.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Auko bardzo polecam dla rodzin, które cenią wygodę, a nie prędkość i gadżety. Wystarczy o Zafirę dbać a zadowolenie gwarantowane.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik Zafiry (jeżeli się o niego dba) jest praktycznie bezawaryjny, skrzynia bez większych zarzutów ,biegi wchodzą swobodnie i bez zarzutu. Przyspieszenie tego pojazdu jest wystarczające dla tego typu pojazdu i przy wyprzedzaniu zbiera się całkiem dobrze.
Opinia o komforcie:
Jazda Zafirą jest całkiem przyjemna zarówno bez jak i z obciążeniem, fotele przednie bardzo wygodne i można podróżować przez długi czas nie odczuwając ogólnego zmęczenia. Największym plusem jest wysoki fotel dzięki któremu nie zginamy kolan tak bardzo jak przy typowych sedanach. Zafi...
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeni zarówno z przodu jak i z tyłu jest wystarczająco dużo aby 4 osobowa rodzina mogła podróżować komfortowo. Ergonomia bez większych uwag, bagażnik ogromny co jest ogromnym plusem tego samochodu. Jakość materiałów jest taka sobie dużo plastiku i zbyt wiele nie da się poprawi...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się pewnie z poczuciem bezpieczeństwa, układ kierowniczy nie budzi większych zastrzeżeń ale do doskonałości jeszcze trochę mu brakuje, hamulce jak na spore gabaryty auta bardzo dobre, parkowanie (szczególnie tyłem) delikatnie utrudnione przez wysoki tył pojazdu, natomiast t...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Ponownie bym kupił to autko bo jest rewelacyjnie. Zalety są takie że nie ma pompowtryskiwaczy( 1500 zł/1 szt) i koła dwumasowego( koszt ok 3000 zł) które często się psują w silnikach np. VW Touran-a , CDTI( ZAFIRA B).
Opinia o układzie napędowym:
Jak się załącza TURBO to autko wyrywa do przodu!!! Na 4 i 5-ym biegu aż miło się wyprzedza. Szybko i sprawnie bez ryzyka. Pali w zimie bez problemu nawet przy -25 C.:) a nie ma Wobasto.
Opinia o komforcie:
Wiadomo troszkę klekodze jak to Turbo Disel ale i tak dużo ciszej chodzi noż np. fordy TDI. Po przejechaniu prawie 200 tyś mam jeszcze orginalne nitowane wachacze na przodzi( fabryczne)!!! Amortyzatory również są fabryczne.
Opinia o nadwoziu:
No to nie jest małe auto. Siedzi się wysoko dobra widoczność, a jak masz podłokietnik to jedzieś ... prawie jak "król" :) Tył bardzo wygodny, dużo miejsca na nogi i nad głową. I te siedem siedzeń :). Bagażnik rówież pojemny.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto rewelacja!!! Po założeniu tarcz nacinanych na przód autko prawie staje w miejscu, zaś ABS nie raz uratował mi skurę :) Pewnie się prowadzi i dobrze trzyma drogi.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Miałem od nowości następujące samochody: Daewoo Nexia, Fiat Punto II, Opel Vectra II, Opel Vectra II, Ford Mondeo - z nich wszystkich Zafira jest najlepsza. Pierwszy raz spotkałem taki niekłopotliwy samochód, który po 180 tys. km ciągnie jak nowy, mało pali i dobrze wygląda. Trzeba dod...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik bardzo elastyczny i dynamiczny. Na piątym biegu można jechać spokojnie przyspieszając od 60 do 180 km/h.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie trochę za twarde (polskie drogi). Pod obciążeniem trochę lepiej. Na gładkich drogach bardzo dobrze w każdej sytuacji.
Opinia o nadwoziu:
Skandaliczne hałasowanie kraty oddzielającej bagażnik, od samego początku do dziś. Ta krata to wyjątkowy bubel prawny i techniczny.
Opinia o układzie jezdnym:
Łatwy i przewidywalny w prowadzeniu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Podsumowując, jest to super auto dla 4-osobowej rodzinki, której nie zależy na biciu prędkości tylko na wygodnej i ekonomicznej jeździe. Jeżeli o samochód właściciel będzie dbał to nic go nie powinno zaskoczyć.
Opinia o układzie napędowym:
Jak na tak duży samochód i tylko 101 KM to silnik jest OK. Jeżeli się dba o niego i dokonuje wymiany filtrów i oleju min. co 10-12 tyś km to nic nas nie zaskoczy.
Opinia o komforcie:
Komfort na poziomie dobrym ale wnętrze zbyt głośne przy dużych prędkościach od 110 km/h.
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń i wygoda super ale materiały wykończeniowe jak to u Niemców szłu nie robią. Typowy samochód dla rodziny bez wielkiej ekstrawagancji.
Opinia o układzie jezdnym:
Ogólnie auto prowadzi się świetnie.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 12


ŚREDNIE OCENY OPEL ZAFIRA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 61.02% głosów 36
Raczej tak 28.81% głosów 17
Trudno powiedzieć 3.39% głosów 2
Raczej nie 3.39% głosów 2
Nie 3.39% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.3/10
Układ kierowniczy
7.9/10
Hamulce
7.9/10
Parkowanie
7.4/10
Napęd
Elastyczność
6.9/10
Skrzynia biegów
7.1/10
Silnik
7.5/10
Przyspieszenie 0-100km
6.4/10
Przyspieszenie 60-120km
6.8/10
Przyspieszenie 80-120km
7.0/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.8/10
Resorowanie z obciążeniem
7.7/10
Fotele przednie
8.0/10
Fotele tylne
8.1/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.8/10
Wyciszenie
6.7/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.5/10
Przestrzeń z tyłu
8.3/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.4/10
Bagażnik
8.9/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.3/10
Możliwość aranżacji
8.0/10
Karoseria
8.1/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.4/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.0/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
8.1/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.9/10
Elektronika
5.8/10
Naprawy
Niezawodność
5.8/10
Koszty napraw
5.5/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 12
Niezawodność 6
Nic 4
Nadwozie 3
Spalanie 3
Wnętrze 3
Układ jezdny 2
Inne 2
Widoczność 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 16
Spalanie 3
Wentylacja i ogrzewanie 3
Awaryjność 3
Inne 2
Nadwozie 2
Widoczność 2
Wnętrze 2
Napęd 1
Układ jezdny 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Opel Zafira brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Renault Scenic.

  Opel

  Zafira

  Renault

  Scenic

Najciekawsza opinia użytkownika o Oplu Zafira

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 43

Opel Zafira elegance 2000 DTI 101KM 2001r. mini-van

Ocena ogólna
bardzo dobre auto choć trzeba się przyzwyczaić do paru mankamentów. czasami spotykam zafiry co nie klekoczą w dieslu ale to są CDTI moja klekocze ale uważam, że z kolei wcześniejsze silniki takie jak mój sa bezawaryjne (jeżdze na każdej ropie nawet mogę na oleju słonecznikowym) układ paliwowy przeżył zalanie benzyną przez pomyłkę skończyło się na płukaniu. Pali malutko i nie ma znaczenia jak jest załadowany. różnice nie zamykają się w litrze na sto. Warunki jezdne i dynamiczne przy 7 osobach w tym 2 dzieci poniżej 7 lat reszta duża i ciężka z boxem dachowym 650 litrów :) super tylko spada widocznie przyspieszenie do 80 -87 km/h potem jest prawie tak samo jak bez obciążenia. Idealne zawieszenie w każdym calu jak było w porządku super jak formuła trzyma się drogi tak jak teraz gdy jest rozwalone nadaje się do jazdy i nie powoduje jakiegoś niedopuszczalnego dyskonfortu czy utraty bezpieczeństwa jazdy.

Układ napędowy
Moment obrotowy pozwala całkiem sprawnie przyspieszać najbardziej zaskoczony jestem iż od jakiś 85-90 do 140 przyspiesza bardzo dynamicznie na 5 biegu. Prędkość max 165 i nie ma więcej auto typowo rodzinne nie wyścigowe.

Widoczność
z tyłu i w lusterkach super. szczególna pochwała za lusterka są duże i bardzo dobrze w nich widać jak w małej ciężarówce hehe. NAtomista widoczność z przodu blokują słupki dachu - są grube tak że potrafią zasłonić człowieka na pasach z lewej czy z prawej strony nagle kolo wychodzi z pola zasłoniętego przez słupek i kłopot. Trzeba się wychylać żeby ogarnąć przestrzeń z prawej i z lewej. Natomiast sama widoczność w przód jest bardzo dobra i szyba wysoko wchodzi w dach więc widać dużo.

Komfort
Bardzo dobre zawieszenie od zakupu nic nie zrobiłem. CZuje już że jest źle ale cały czas jeżdże bo nie mam pieniędzy teraz na naprawę i wszystko jest ok. W moin poprzednim aucie (ford mondeo) przy takim stanie zużycia amortyzatorów, sprężyn, końcówek drążków, zespołu piasty i łożyska nie był bym w stanie jeździć a to autko nawet się nieźle prowadzi w takim stanie. Bardzo niewygodne fotele przednie producent pandy chyba bardziej pomyślał ciągle bolą mnie plecy i nie mogę znaleść pozycji wygodnej. Wałek lędźwiowy w fotelu kierowcy jest beznadziejny nie ma położenia w którym by pasował do ułożenia pozycji pleców. Mam ją już 3 lata i nie znalazłem właściwego ułożenia. Siedzisko jest za krótkie w fotelu bolą uda przy podniesionym max do góry fotelu. W każdym innym aucie w którym siedziałem jest lepiej.

Nadwozie
Pod tym względem tylko materiały są kiepskie ale to nie luxusowy samochód. reszta super. Jak często się korzysta z trzeciego rzędu foteli to kanapa środkowa potrafi się zacinać przy przesuwaniu po szynach. Wrabiają się elementy transportowe kanapy i bardzo ciężko ja przesunąć.

Układ jezdny
Bardzo zaskoczyłem się przyczepnością auta przy dużej prędkości. Otrzymuje u mnie bardzo dobry wynik jest wyższe od mojego poprzedniego forda mondeo, a trzyma się lepiej i lepiej prowadzi.

Wentylacja i ogrzewanie
odparowanie szyb super. Problem z modułem wentylacji jest pod zderzakiem w takiej plastikowej skrzyneczce i jest to urządzenie elektryczne !!!! kto wymyślił żeby je tam zamocować nie wiem. Natomiast chodzi pod tym też podpięta klimatyzacja. Jeden z bolesnych wydatków jak się za bardzo zamoczy i zabródzi. A pada często najczęstrzy problem z klimą jak nie wiadomo o co z nią chodzi.

Pełna opinia o Opel Zafira elegance 2000 DTI 101KM 2001r. mini-van »

Zobacz również opinie:

Opel Zafira: hatchback, kombi, mini-van, van

Opel Zafira: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Opel Zafira: 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2

Opel Zafira: 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1993