Opinie o samochodach Peugeot 206

Liczba ocen: 127

Średnia ocena:

GwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdkaGwiazdka

7.47

Peugeot 206 spalanie (l/100km)

benzyna / gaz diesel

Marta2008-08-15

Peugeot 206 1.4 HDI 70KM 2003r. 130 000km

Robert T2008-02-05

Ogólna ocena:

plus tego pojazdu to jego wygląd który jest wciąż atrakcyjny. Niestety cała reszta nie jest najgorsza ale mogłoby być lepiej.
Opinia o układzie napędowym:
bez większych rewelacji. przed zakupem myślałem o większych osiągach silnika niestety pomyliłem się.
Opinia o komforcie:
silnik dość głośny wielu osobom może to przeszkadzać
Opinia o nadwoziu:
całe wnętrze dosć dobrze zagospodarowane.
Opinia o układzie jezdnym:
ogólnie bez zarzutu » pełna opinia

Peugeot 206 1.6 16V 110KM 2001r. 135 000km

Janusz2008-08-26

Ogólna ocena:

jeździ sobie, a raczej podskakuje (na nierównościach). jedyną frajdą z jego posiadania jest odjeżdżanie innym użytkownikom ruchu spod świateł.przyjemne jest również to, że pod max. obciążeniem nie zauważymy że jedziemy pod górę. nie wiem również co to jest korozja (mimo że w p...
Opinia o układzie napędowym:
duża moc w małym samochodzie, ale kultura z jaką osiąga swoje 10 s. do setki pozostawia wiele do życzenia
Opinia o komforcie:
jeździłem tylko samochodzikami tej klasy. komfort na podobnym poziomie do innych maluszków
Opinia o nadwoziu:
jak widać - samochodzik podoba się (zwłaszcza kobietom)
Opinia o układzie jezdnym:
nietrwałe elementy zawieszenia są powodem częstych luzów i w konsekwencji głośnej pracy na nierównościach. » pełna opinia

Peugeot 206 Grand Tourismo 2.0 135KM 1999r. 100 000km

2010-02-17

Ogólna ocena:

Ocena 9. Powiem że jestem zadowolony. Ale wersja rc 180KM tooo ....
Opinia o układzie napędowym:
Piąty bieg 60km na liczniku gaz do końca i............. naprawdę przyśpiesza!
Opinia o komforcie:
Po mieście torze i po naszych drogach daje rade
Opinia o nadwoziu:
Materiałami się nie jezdzi.
Opinia o układzie jezdnym:
Jak na tą klasę samochodu sportowego to naprawdę warto się przejechać chociaż raz. » pełna opinia

1 2 3 4 5 z 16

ŚREDNIE OCENY PEUGEOT 206

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 49.61% głosów 63
Fotele przednie
7.7
Fotele tylne
6.6
Jazda z kompletem pasażerów
6.0
Niezawodność
4.8
Koszty napraw
4.0
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 21
Inne 3
Widoczność 2
Wentylacja i ogrzewanie 1
Wnętrze 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 16
Spalanie 5
Widoczność 3
Wnętrze 2

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Peugeot 206 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Citroen C3.

Peugeot

użytkownik:

liczba głosów: 4

Peugeot 206 1400 75KM 1998r. hatchback

Ocena ogólna
Ogólnie auto na 10-lat spisywało się bardzo dobrze, szczególnie w długich trasach nigdy mnie nie zawiodło. Problemy były tylko z zawieszeniem, ale myślę że to przez nasze drogi.

Układ napędowy
Skrzynia biegów bardzo dobra, zmiana biegów, płynna bez oporów. Problemem może byc tylko wrzucanie biegu wstecznego.

Widoczność
Widocznośc w aucie do przodu i na boki b.dobra, natomiast do tyłu nienajlepsza (dobra po zdjęciu zagłówków na tylnych siedzeniach)

Komfort
Zawieszenie miękkie i bardzo dobre na równą nawierzchnię, natomiast na drogach nierównych i pod obciążeniem zawieszenie zbyt miękkie-częste dobijanie.

Nadwozie
Mało miejsca na tylnych siedzeniach, zegary mało czytelne, bagażnik mały, ale w łatwy sposób powiększa się jego powierzchnię kładąc siedzenia. Przednie siedzenie z możliwością położenia oparcia do przodu ze zdjęciem siedziska, co pozwala na transport długich przedmiotów.

Układ jezdny
Posiadam auto 10-lat od zakupu w salonie. Sprawuje się bardzo dobrze, znikoma ilośc napraw. Największym mankamentem przez ten okres było; zaparowywanie szyb, słaba czytelnośc wskaźników pulpitu, oraz zbyt niskie zawieszenie przedniej części auta na jak nasze drogi.

Wentylacja i ogrzewanie
Ogrzewanie bardzo dobre, natomiast wentylacja podczas opadów deszczu uniemożliwia prawidłowe odparowanie szyb (wszystkich).

Pełna opinia o Peugeot 206 1400 75KM 1998r. hatchback »

użytkownik:

liczba głosów: 2

Peugeot 206 Presance 1100 60KM 1999r. hatchback

Układ napędowy
Silnik dość elastyczny przy niskich prędkościach. Wyprzedzanie utrudnione z uwagi na niewielką moc. Skrzynia mało precyzyjna. Przy przebiegu ponad 60 tys. km zaczynają się zacięcia i trudności we włączaniu biegów, szczególnie zimą przy zimnym oleju.

Widoczność
Ze względu na dużą przednią szybę widoczność do przodu jest bardzo dobra. Do tyłu widoczność jest gorsza ze względu na szerokie tylne słupki. Dość spora strefa martwa również na boki. Lusterka OK.

Komfort
Jak nasamochód tej klasy to jeździ się całkiem przyjemnie. Zawieszenie dość miękkie jednak mała długość aut powoduje, że nie jest to komfort limuzyny. Po ok. 80 tys. km wymiana łożysk tylnej belki.

Nadwozie
Miejsca na przednich fotelach jest dość dla osoby o wzroście do 178 cm. Łatwe składanie tylnej kanapy 2/3 daje możliwość przewożenia dłuższych ładunków. Trzeba zwrócić uwagę na kielichy przednich amortyzatorów oraz ogniska korozji na podszybiu tylnej szyby. Zegary czytelne i prawidłowo rozmieszczone.

Układ jezdny
Małe problemy z autoregulacją hamulców tylnych bębnowych. Wymiana cylinderków i okładzin po przejechaniu ok. 90 tys. km. Układ kierowniczy precyzyjny, zawieszenie dość miękkie. Trzeba uważać na większe nierówności.

Naprawy
Jeśli się umie coś zrobić samemu to koszty nie są wielkie. Korzystanie z autoryzowanych stacji obsługi jest jednak bardzo kosztowne.

Wentylacja i ogrzewanie
Ze względu na brak klimatyzacji, latem jest wewnątrz za gorąco i wentylator sobir radzi średnio. Poza tym nawiew jesst dość głośny na wyższych biegach (świst powietrza). Przy skierowaniu nawiewu na przednią szybę, łatwo łzawią oczy. Zimą nagrzewanie jest skuteczne.

Elektryka/elektronika
Nie zdarzyła mi się poważniejsza awaria elektryki/ elektroniki. Z drobniejszych rzeczy: uszkodzenie przekaźnika kierunkowskazów w BSA, uszkodziła mi się po 90 tys. km cewka zapłonowa i ośki prędkościomierza oraz obrotomierza (naprawilem sam na podstawie opisu w necie).

Pełna opinia o Peugeot 206 Presance 1100 60KM 1999r. hatchback »

użytkownik: MAREK

liczba głosów: 2

Peugeot 206 1400 75KM 2000r. hatchback

Ocena ogólna
Wady: za mało miejsca dla osób dorosłych na tylnych fotelach, choć osoby pokaźnych rozmiarów i tam będą czuły się w miarę dobrze Zalety: zwrotny o wystarczającym przyspieszeniu zarówno w mieście jak i poza miastem. Czuć to natychmiast naciskając pedał gazu i obserwując obrotomierz, przy 3,2 obrotach zmieniamy bieg na wyższy i tak dalej, a na pewno będziecie usatysfakcjonowani że taki mały szkrab jest w stanie bez -przeciążania silnika- pozostawić za sobą wiele renomowanych samochodów z wyższej półki.

Układ napędowy
Idealne przyspieszenie na III biegu, choć i IV nie odstaje. Elastyczność silnika super, można na V biegu jechać 50-tką bez klekotania zaworów.

Widoczność
Bardzo dobra widoczność, lecz gorzej nowicjuszowi z parkowaniem. Wtedy należy patrzeć na refleksy świata odbite w przeszkodzie (murze, pachołku lub innym samochodzie), jeśli się wyczuje 206-tkę to można parkować nawet na "zapałkę".

Komfort
Przy jeździe 130 km/h na autostradzie zaczyna być słychać szum, przy 150 już hałas jest dość dotkliwy.

Nadwozie
Powiększanie bagażnika jest problematyczne tylko wtedy gdy założymy pokrowce na siedzenia. Jeśli pokrowców nie mamy to złożenie tylnych siedzeń można dokonać jedną ręką. Bagażnik jest bardzo, bardzo mały jak dla rodziny trzy osobowej, a nie mówiąc już o większej rodzince.

Układ jezdny
Parkuję wszędzie gdzie chcę, zwrotność bomba.

Naprawy
Są części zamienne o wiele tańsze od firmowych, a w niczym im nie ustępujące.

Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja OK, ogrzewanie daje popalić w zimie gdy siedzi się z tyłu. W lecie czy nawet zimie, gdy silnik w korkach łapie temperaturę, można włączyć ogrzewanie na maksymalne obroty i wtedy zauważymy że temperatura silnika zamiast wzrastać - maleje, lecz w kabinie muszą być otwarte okna, a wyloty nawiewów skierowane na okna

Elektryka/elektronika
Uwaga na cewki firmy SAGEM, które są wadliwe. Koszt innej (także francuskiej) cewki w granicach 500 zł. Lecz jeżeli nie zauważymy że cewka jest wadliwa, możemy stracić wtrysk, a co gorsza przepalić komputerek.

Pełna opinia o Peugeot 206 1400 75KM 2000r. hatchback »

użytkownik: Piotr

liczba głosów: 1

Peugeot 206 1100 55KM 2005r. hatchback

Ocena ogólna
Generalnie auto godne polecenia singlom lub małżeństwom bez dzieci. Świetny zarówno po zakupy jak i na dłuższą trasę. Zjeździłem nim jako handlowiec całą polskę i tylko klimy jeszcze brakowało..ogólnie oceniam auto na 8

Układ napędowy
55 konna wersja silnika 1.1 wymaga bardzo wysokiego kręcenia. Silnik 1.4 byłby idealny w stosunku do masy auta.

Widoczność
hylona szyba a co za tym idzie słupki, które chwilami ograniczają widoczność. Z racji że auto jest krótkie, nie ma problemu z martwym polem. Lusterka zew. mogłyby być ciut większe

Komfort
Całkiem dobrze. fotele świetnie trzymają w zakrętach. podróżujący z przodu siedzą dość nisko co ma znaczenie przy dłuższych podróżach. Jak na autko tej klasy daje ogólnie 7

Nadwozie
Autko dość nowoczesne i ciekawie wykończone. Jakość materiałów dobra nic nie trzeszczy i nie skrzypi. Wskaźniki w bardzo dobrych miejscach. Jednynie drążek zmiany biegów mógłby być nieco cofnięty. Trzeba dość daleko do iego rękę wyciągać

Układ jezdny
Autko bardzo dobre w prowadzeniu. Świetne do opanowania. W zakręty wchodzi jak po szynach.

Bardzo dobra nagrzewnica. PRzy - 30 C można w podkoszulku jechać

Pełna opinia o Peugeot 206 1100 55KM 2005r. hatchback »

użytkownik: Sebastian

liczba głosów: 1

Peugeot 206 206 SW mistral 1400 75KM 2004r. kombi

Ocena ogólna
Polecam. Ani razu mnie nie zawiódł!!! Mógł by mniej palić.

Układ napędowy
Przyspieszenie- dla mnie stykało, choć z podobnym autem Renault Clio jednak zostawałem lekko z tyłu. Mój był troszkę cięższy -SW. Co do przyspieszeń 60-120 i 80-120 nie mam wiedzy. Aaa. Nogi nie mam lekkiej, ale 8.5 litra w mieście na 100km na takie małe auto to trochę za dużo.

Komfort
Z racji lekko transportowej wersji trochę twardszy od standardu, ale przez to lepiej w zakrętach.Przy pełnym wysunięciu przedniego fotela, a jest wtedy naprawdę dużo miejsca (mam 183cm wzrostu a miałem wysunięty na 80%) to z tyłu jest już ciasno.

Nadwozie
mogły by się tylne zagłówki chować w oparcie, bo jak się składało tylne siedzenia to zagłówki były kłopotem. Materiały jak na tę klasę samochodu OK

Układ jezdny
wszystko OK prócz hamulców, które łatwo sie blokowały i auto wpadało w poślizg (wersja bez ABS) Opony stosowałem średniej jakości (Danlopy wcześniej Pirelli) więc chyba to taki urok auta. jest lekkie, może też dlatego.

Wentylacja i ogrzewanie
Miałem manualną klimkę. OK ale zmieniam na automatyczną. Nagrzewał się szybko.

Pełna opinia o Peugeot 206 206 SW mistral 1400 75KM 2004r. kombi »

Zobacz również opinie:

Peugeot 206: cabrio, coupe, coupe cabrio, hatchback, kombi