Peugeot 605 opinie, oceny użytkowników, Peugeot 605 spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Peugeot 605

Liczba ocen: 12

Średnia ocena:

8.33/10

Peugeot 605 spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 12.95/12.40 7.65
trasa 8.45/9.92 6.40
cykl mieszany 10.25/11.16 7.00

605

OCENY PEUGEOTA 605


Ogólna ocena:  

8/10


Ogólnie - auto komfortowe jak na swój wiek. Nie sprawia większych problemów. Jest w stanie pokonywać nawet trudne warunki terenowe (dosyć wysokie zawieszenie), a moc silnika dobrana jest prawidłowo. Koszty napraw niewygórowane.
Opinia o układzie napędowym:
Jak wspomniałem, masa samochodu jest znaczna co oczywiście przekłada się na jego dynamikę jazdy. Jednak pomimo tego, silnik 2.0-turbo jest całkiem niezłą jednostką dla tego modelu i nawet przy pełnym obciążeniu (5-osób), przy obrotach ok. 3500-4000/min można wyprzedzać na całkiem n...
Opinia o komforcie:
Samochó ten zasłużył na miano LIMUZYNY. Jest bardzo dobrze wyciszony, fotele przednie i tylne dają pełny komfort jazdy, chociaż piąty pasażer czuje się już trochę nieswojo kiedy (prawie jak aresztant w asyście policji), ale tak jest w każdym, 5-osobowym aucie. Amortyzatory są nawet n...
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń z przodu i z tyłu jest zadawalająca. Z tyłu można by rzec - wręcz komfortowa.Bagażnik jest obszerny, ale pozamontowaniu butli z gazem, staje się nieproporcjonalnie mały. Wielkim atutem jest ocynkowana karoseria. Pomimo licznych zadrapań, a nawet paru wgnieceń, przez trzy lata n...
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód trzyma się na jezdni dobrze. Układ kierowniczy ma wspomaganie trochę sztywne, ale dzięki temu samochód nie ucieka na boki przy byle koleinie. Hamulce nawet bez ABS-u potrafią zatrzymać tą masę (nawet z pasażerami) dosłownie w miejscu (oczywiście nie trzeba dusić ich do końca...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Zalety: komfort jazdy, bezawaryjnosc, sylwetka, wyciszenie wnetrza. Wady: czesta(coroczna, naprzemian przod,tyl) potrzeba wymiana lacznika stabilizatora, dosc ograniczona manewrowosc,
Opinia o układzie napędowym:
Silnik nigdy nie naprawiany, poza wymianą elementów podlegających zużciu(wymienione sprzęgło, rozrzad).
Opinia o komforcie:
Prawdziwa limuzyna!!
Opinia o nadwoziu:
Auto obszerne, wystarczajaca ilosc miejsca dla 5 doroslych osob). Wnetrze bez zastrzezen.
Opinia o układzie jezdnym:
Z tymi elementami nigdy nie miałem żadnych problemów. Mankamentem jest zbyt duży promień skrętu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


superkomfortowe auto za niska cene.posiadanie tego samochodu zwykle przeradza sie w pasje.jest to moja druga 605ątka i przyzeklem sobie ze nigdy jej nie sprzedam :-)
Opinia o układzie napędowym:
silnik stworzony do spokojnej komfortowej jazdy, wolno sie rozkreca ale rozpedzony nie traci mocy
Opinia o komforcie:
LIMUZYNA
Opinia o nadwoziu:
blacha - zero rdzy
Opinia o układzie jezdnym:
autko super sie prowadzi .kierownica moglaby sie troche lzej krecic.hamulce z abs bez zastrzezen,( wczesniej mialem peugeota 605 bez ABSu hamowanie na mokrym asfalcie bylo takie samo jak na lodzie)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


komfortowy samochód , bardzo dużo miejsca w środku , z silnikiem turbo w mieście spalanie duże , przy silniku wolnossącym dużo mniejsze , słaba elektryka
Opinia o układzie napędowym:
Silnik mocny , jak się ,,zadba -olej" pochodzi
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

5/10


wygodne auto, za niewielkie pieniądze, ale niestety dość awaryjne.
Opinia o układzie napędowym:
silnik ok, ale skrzynia i osprzęt pada.
Opinia o komforcie:
komfort jazdy wysoki.
Opinia o układzie jezdnym:
prowadzi się niezle,jednak ze względu na swoje gabaryty parkowanie utrudnione.
» pełna opinia
 
1 2 3 z 3


ŚREDNIE OCENY PEUGEOT 605

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 83.33% głosów 10
Raczej tak 8.33% głosów 1
Trudno powiedzieć 8.33% głosów 1
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.9/10
Układ kierowniczy
8.0/10
Hamulce
8.8/10
Parkowanie
7.1/10
Napęd
Elastyczność
7.9/10
Skrzynia biegów
8.3/10
Silnik
9.1/10
Przyspieszenie 0-100km
8.2/10
Przyspieszenie 60-120km
8.4/10
Przyspieszenie 80-120km
8.4/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.2/10
Resorowanie z obciążeniem
9.2/10
Fotele przednie
9.0/10
Fotele tylne
8.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
9.0/10
Wyciszenie
8.8/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.8/10
Przestrzeń z tyłu
9.6/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.9/10
Bagażnik
9.8/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.8/10
Możliwość aranżacji
7.2/10
Karoseria
9.2/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
9.2/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.2/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
8.3/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
3.2/10
Elektronika
3.0/10
Naprawy
Niezawodność
3.6/10
Koszty napraw
2.6/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 7
Niezawodność 3
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 4
Wentylacja i ogrzewanie 1
Spalanie 1
Układ jezdny 1
Nadwozie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Peugeot 605 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Opel Omega.

  Peugeot

  605

  Opel

  Omega

Najciekawsza opinia użytkownika o Peugeocie 605

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 105

Peugeot 605 2000 SRTi 142KM 1993r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
Ogólnie - auto komfortowe jak na swój wiek. Nie sprawia większych problemów. Jest w stanie pokonywać nawet trudne warunki terenowe (dosyć wysokie zawieszenie), a moc silnika dobrana jest prawidłowo. Koszty napraw niewygórowane.

Układ napędowy
Jak wspomniałem, masa samochodu jest znaczna co oczywiście przekłada się na jego dynamikę jazdy. Jednak pomimo tego, silnik 2.0-turbo jest całkiem niezłą jednostką dla tego modelu i nawet przy pełnym obciążeniu (5-osób), przy obrotach ok. 3500-4000/min można wyprzedzać na całkiem niedużych odcinkach drogi.

Widoczność
Kiedy jedziemy, nie ma problemów z widocznością do przodu, jednak przy wyprzedzaniu trzeba się poruszać na fotelu do przodu i tyłu, aby mieć pewność, że nikomu nie zajedziemy drogi. Największą wadą tego modelu jest widoczność do tyłu. Nawet po trzech latach jeżdżenia, nie potrafię zaparkować tyłem na "styk".

Komfort
Samochó ten zasłużył na miano LIMUZYNY. Jest bardzo dobrze wyciszony, fotele przednie i tylne dają pełny komfort jazdy, chociaż piąty pasażer czuje się już trochę nieswojo kiedy (prawie jak aresztant w asyście policji), ale tak jest w każdym, 5-osobowym aucie. Amortyzatory są nawet na nasze polskie warunki dosyć dobrze dobrane. Potrafią tłumić drgania przy pełnum obciążeniu. Przez trzy lata eksploatacji nie miałem ani razu problemu z nimi.

Nadwozie
Przestrzeń z przodu i z tyłu jest zadawalająca. Z tyłu można by rzec - wręcz komfortowa.Bagażnik jest obszerny, ale pozamontowaniu butli z gazem, staje się nieproporcjonalnie mały. Wielkim atutem jest ocynkowana karoseria. Pomimo licznych zadrapań, a nawet paru wgnieceń, przez trzy lata nie widać odrobiny rdzy. Tapicerka jest trwała, ale plstiki (obudowa przednich siedzeń)- do kitu, pęka przy wsiadaniu i wysiadaniu, a nawet przy nieopatrznym oparciu gogą. Może to wina wieku (15-lat) i może kolejne roczniki miały tworzywa o lepszej jakości.

Układ jezdny
Samochód trzyma się na jezdni dobrze. Układ kierowniczy ma wspomaganie trochę sztywne, ale dzięki temu samochód nie ucieka na boki przy byle koleinie. Hamulce nawet bez ABS-u potrafią zatrzymać tą masę (nawet z pasażerami) dosłownie w miejscu (oczywiście nie trzeba dusić ich do końca, a jedynie z wyczuciem). Jeśli chodzi o parkowanie to przydałyby się "czujniki parkowania", ponieważ nawet regulowane elektrycznie lusterka nie precyzują położenia auta w stosunku do przeszkody za nim.

Wentylacja i ogrzewanie
Nagrzewnica (oczywiście jeśli jest sprawna) działa bardzo dobrze. W zimie jednak (przy częstym wchodzeniu i wychodzeniu z samochodu) gromadzi się dużo wilgoci, która pozostaje we wnątrz samochodu. Aby ję wypędzić, trzeba po rozgrzaniu samochodu, uchylić okna i dmuchać letnie powietrze.

Pełna opinia o Peugeot 605 2000 SRTi 142KM 1993r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Peugeot 605: sedan (limuzyna)

Peugeot 605: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Peugeot 605: 2.0, 2.1, 3.0

Peugeot 605: 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991