Opinie o samochodach Renault Laguna
Liczba ocen: 440
Renault Laguna spalanie (l/100km)
| benzyna / gaz | diesel | |
| miasto | 9.93/11.06 | 7.25 |
| trasa | 7.49/8.53 | 5.57 |
| cykl mieszany | 8.78/9.79 | 6.50 |
OSTATNIE OCENY RENAULT LAGUNA
• Renault Laguna RN 1.8 90KM 1996r. 220 000km
Opinia o układzie napędowym:
Za słaby silnik do tego auta, ale łatwy i tani w naprawie.
Opinia o komforcie:
Dosyć dobrze sie prowadzi nawet przeładowane płytkami :-) Zawieszenie komfortowe.
Opinia o nadwoziu:
Bardzo duża ładowność, auto świetne podczas budowy domu, blachy nie miały śladu rdzy.
Opinia o układzie jezdnym:
Mały promień skrętu. Zawieszenie odporne na polskie drogi. » pełna opinia
• Renault Laguna Privilage 2.0 dCi 150KM 2008r. 54 000km
Opinia o układzie napędowym:
bardzo elastyczny i dynamiczny silnik, skrzynia szybko zmienia przełożenia, już więcej nie kupię auta bez automatu
Opinia o komforcie:
przydałyby się trachę wygodniejsze fotele, jest OK, ale sądzę że dałoby sie to jeszcze poprawić
Opinia o nadwoziu:
trochę mało miejsca z tyłu, jakieś 5 cm dla dużych facetów by się przydało, stosunkowo mała pojemność bagażnika, słabej jakości lakier, łątwo się rysuje a ptasia kupa na dachu szybko może zrobić paskudne łuszczenie się lakieru
Opinia o układzie jezdnym:
świetne zawieszenie, poziomuje się na zakrętach, wspaniale trzyma się drogi, w porównaniu z Laguną II rewolucja » pełna opinia
• Renault Laguna RXT 2.0 16V 139KM 1999r. 300 000km
• Renault Laguna I 3.0 V6 167KM 1996r. 61 000km
Opinia o nadwoziu:
Baccarra to najbogatsza wersja laguny co widać w jakości wykończenia wnętrza
Opinia o układzie jezdnym:
Baccarra 3,0V6 167KM to wersja sportowa z obniżonym zawieszeniem co daje się odczuć podczas komfortu jazdy » pełna opinia
• Renault Laguna dci 1.9 120KM 2002r. 170 000km
Opinia o układzie napędowym:
skrzynia bardzo dobrze dopasowana do silnika
Opinia o komforcie:
Auto jest bardzo cich silnik niskoobrotowy.Sześciobiegowa skrzynia pozwala na jazdę 160 przy 2500 obrotów.
Opinia o układzie jezdnym:
auto wyposażone w ast prowadzi się super w brew poprzedniej opini bardzo pomaga elektronika.Duże auto trudno się parkuje.Bardzo przydatny sensor parkowania. » pełna opinia
ŚREDNIE OCENY RENAULT LAGUNA
8.1
Fotele przednie
Fotele tylne
8.5
Jazda z kompletem pasażerów
8.1
| Wnętrze | 9 |
| Nadwozie | 6 |
| Komfort jazdy | 3 |
PRZYDATNE INFORMACJE
Osoby zainteresowane autem Renault Laguna brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Passat.
Opinia użytkownika o Renaulcie Laguna
użytkownik: x
liczba głosów: 8
Renault Laguna Privilage 2000 140KM 2008r. kombi
Ocena ogólna
Nadal uważam, ze to był bardzo udany zakup. Samochód wart swojej ceny 110 tysięcy nigdy mnie nie zawiódł. Jest wygodny szybki elegancki niezawodny.Przełamuje steerotyp francuskich samochodów.
Układ napędowy
Temu silnikowi nieznacznie brakuje jak kupowałem nie było innej benzyny poza automatem Jak kupowałbym teraz wybrałbym na pewno mocniejszą wersję. Jednak nawet ten co mam w trasie jest bezbłedny (brakuje trochę prędkości maksymalnej na autostradzie)
Widoczność
Parkowanie ułatwiają czujniki parkowania z przodu i z tyłu choć trzeba się do tego przyzwyczaić jest trochę mało dokładne (ciągły sygnał od 30 cm) może należy zainstalować jakiś inny wskaźnik nie dźwiękowy?
Komfort
Jest cicho przy każdej prędkości podczas przyspieszania słychać przyjemny "mruk" silnika, mi to nie przeszkadza w okolicach ponad 180 -200 km. słychać jednak szum powietrza owiewającego samochód
Fotele przednie wygodne z tyłu mniej miejsca zwłaszcza na stopy co do kolan nie mam zastrzeżeń
Nadwozie
Mi sie podoba zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz, pełna wygoda obsługi nie wiem co można jeszcze poprawić, lubię kartę i starter bez kluczyka przyciski nieliczne (a auto ma wszystko) umieszczone w odpowiednich dla mnie miejscach. Hamulec automatyczny mi odpowiada, przełączniki tempomatu również regulacja jest przecież w kierownicy. Obsługa radia i telefonu super prosta. Bagażnik w pełni doskonały mieszczę bagaż 5 osób bez problemu. Lodówek i szafek autem nie wożę, jednak lodówka się zmieści. Materiały bardzo dobrej jakości konsola jest super nie żaden klocek z przodu tylko świetnie wyprofilowane eleganckie wnętrze podświetlenie zegarów super inne w dzień inne w nocy (zależy od świateł)Nieznacznie brakuje z tyłu miejsce na stopy mogłoby być więcej (wyższe fotele) miejsca na kolana dużo,
Układ jezdny
Prowadzi się super zwłaszcza w porównaniu do II którą miałem 3 lata. Pewna w zakrętach i na prostej hamulce perfekcyjne ESP bardzo dobrze dopasowane do szybkiej i pewnej jazdy włącza się dyskretnie i tylko w odpowiedznim momencie
Jak dotychczas nigdy nie straciłem panowania nad pojazdem
Naprawy
Zero napraw zero problemów. Wszystko działa. jeden przegląd co roku lub co 30000 km gwarancja na 3 lata lub 150 tys km. warunki powyższe chyba świadczą o pewności procudenta. Moim zdaniem skok jakościowy w stosunku do poprzedniczki jest ogromny.
Wentylacja i ogrzewanie
"Klima" jest dopracowana do perfekcji 3 możliwości ustawienia dobre nawiewy i z przodu i z tyłu. Pełen komfort termiczny w kraju i poza (Włoch, Hiszpania, Francja tam na prawdę jest ciepło) W zimie również bez zastrzeżeń, nigdy nie miałem problemu z szybkim odmrozeniem szyb
Elektryka/elektronika
Wszystko działa i jest w pełni funkcjonalne, ja lubię takie gadżety jak karta otwieranie drzwi bez kluczyka i wyciągania karty, zamykanie po wyjściu z pojazdu bez mojej interwencji. Komputer pokładowy w języku polskim łatwy i przejżysty do nastawienia. Moze brakuje komend głosowych jak w II, ale to kwestia gustu.
Pełna opinia o Renault Laguna Privilage 2000 140KM 2008r. kombi »
użytkownik: Andrzej
liczba głosów: 7
Renault Laguna III 2000 D 150KM 2007r. hatchback
Ocena ogólna
Super auto, dynamiczne, rewelacyjnie wyciszone, dobra dynamika, ekonomiczne, ma wiele rozwiązań praktycznych a nie wydumanych.
Wady- mało precyzyjna skrzynia biegów,dziura podczas przyspieszania w pierwszym momencie, niewygodne zamykanie bagażnika, fatalnie umiejscowiony włącznik tempo matu, trochę płytkie schowki.
Trochę za wysoka cena ( 108 tys)
Układ napędowy
Mało precyzyjna zmiana biegów, długi skok dźwigni, daleko od precyzji przełączania. Gdyby działanie dźwigni i sposób przełączania przenieść z Passata to byłby wzór.
Przyspieszenie- niezłe, choć pierwszy moment mocno opóźniony. Zbiera się po osiągnięciu wyższych obrotów, co bywa denerwujące.
Elastyczność bez zarzutu, można swobodnie jeździć od 1600obr/min bez zmiany biegów.
Komfort
Trochę za bardzo usztywnione zawieszenie.
Welur w połączeniu ze skórą, to niezłe rozwiązanie, choć jakość materiału pozostawia trochę do życzenia. Fotele tylne zbyt nisko osadzone, ale to i tak nie zmienia faktu, że mało miejsca dla wyższych osób na tylnej kanapie.
Wyciszenie bardzo dobre.
Nadwozie
W wersji 5 drzwiowej, za mało miejsca dla wysokich.Ergonomia zawiodła z włącznikiem tempo matu i zamykania pokrywy bagażnika.
pozostałe elementy obsługi bez zarzutu. Trochę mało schowków, płytkie i niewygodne kieszenie w drzwiach, niedzielony schowek na podłokietniku.
Układ jezdny
Precyzyjny układ kierowniczy, bez uwag. Czujniki parkowania tył wystarczają, widoczność z przodu podczas parkowania, bez uwag.
Naprawy
Ta konieczność wymiany elementów zawieszenia , to pewnie wpadka. objawy uwidoczniły się już po przejechaniu pierwszego tysiąca kilometrów. Mam nadzieję, że tych błędów młodości nowego modelu nie bedzie więcej.
Wentylacja i ogrzewanie
Ogrzewanie bez uwag. Wentylacja mogłaby by być bardziej wydajna. Przy dłuższej jeździe, dla poprawy przewietrzenia wnętrza, trzeba włączyć na chwilę na maxa klimatyzację. Sterowanie klimatyzacją w trzech poziomach, rewelacyjne. Lepiej jak w Audii, czy innych modelach bardziej prestiżowych. Uważam to za powód do dumy
Elektryka/elektronika
System Hand Free to bardzo wygodne rozwiązanie. Automatyczny hamulec ręczny działa bez zarzutu. Póki to nowe auto, to ocena niech pozostanie niewiadomą
Pełna opinia o Renault Laguna III 2000 D 150KM 2007r. hatchback »
użytkownik:
liczba głosów: 5
Renault Laguna RN 2000 8V 115KM 1996r. liftback
Ocena ogólna
Caloksztalt - jest wystarczajaco ze lepiej juz byc nie musi. Kto szuka statecznego auta, wygodnego to laguna jest dla niego. Bedzie tez i bezawaryjna jesli o nia tez zadba - duze znaczenie ma tez to od kogo sie kupi taki samochod bo jesli poprzedni wlasciciel o nia nie dbal to moga byc spore klopoty - plusem niech bedzie to ze budowa laguny jest bardzo prosta i wiekszosc napraw mozna robic we wlasnym zakresie.
Układ napędowy
Elastycznosc - w oryginale mialem 1.8 8V 95km, teraz mam w tym samym samochodzie 2.0 8V 115km (poprzedni silnik "padl z mojej winy - urwana miska olejowa i silnik zatarty) - czy to 1.8 8V czy 2.0 8V to silnik jest wystarczajacy do samochodu. Osoby ktore oczekuja od samochodu super osiagow moga sie zawiesc ale z drugiej strony czego sie spodziewac po 95 czy 115km w samochodzie tych gadarytow - alternatywa to 3.0 12V lub 24V - tam osiagi sa wystarczajace.
Skrzynia biegow - no tu sie troche zawiodlem, ale jako ciekawostke napisze ze nie na samej skrzyni biegow tylko na mechanikach naprawiajacych ja. Mialem ciagly problem z mocowaniem polosi w skrzyni biegow (czesta przypadlosc laguny z rozlaczajacym sie napedem) i zaden mechanik nie potrafil mi tego dobrze naprawic do czasu kiedy zamontowali mi caly dyfer od laguny 2 - od tego czasu problem z napedem znikl.
Silnik - czy to 1.8 8V czy 2.0 8V (budowa ich "prawie" identyczna a roznica to skok tloka) nie sprawiaja zadnych problemow. Jedynym minusem moze byc regulacja zaworow ktora w nich jest za pomoca plytek - troche to komplikuje regulacje ale juz zdolny laik z mala pomoca/opisem da sobie z tym rade. pozatym silnik uwazam za bardzo dobry.
Przyspieszenia - nie bede wyliczal kolejno a napisze tylko ze jest wystarczajace i te silniki naprawde dobrze sobie radza - nie ma powodow do kompleksow :P - rakiety to nie sa ale i ostatnie na swiatlach nie zostana. Kto szuka czegos naprawde szybkiego niech sobie szuka czegos innego.
Widoczność
Widocznosc do przodu - bardzo dobra.
Widocznosc do tylu - wystarczajaca.
Widocznosc w lusterkach - znow sie odwolam z porownaniem do opla vectry b = w lagunie rewelacyjna w vectrze tragiczna - powod to wielkosc luster.
Komfort
Resorowanie bez obciazenia - jest miekko i nie kazdy to lubi ale i tez jest taka zasada ze jak ktos szuka czegos sztywniejszego to nie bedzie szukal po samochodach francuskich - dla mnie jest bardzo dobrze, lubie wygodne samochody i od laguny dostalem wlasnie to czego szukalem.
Resorowanie z obciazeniem - wozilem ciezkie rzeczy laguna i tez to nie sprawia zadnych klopotow, jesli amortyzatory i tylna belka jest OK to nie bedzie tu tez zadnych problemow. Moze byc zle jesli tylna belka jest juz zuzyta (tyl nisko siedzi) to wtedy tyl moze dobijac - ale to raczej wina zaniedbania wlasciciela i oszczednosciach na naprawach bo tylna belka odpowiednio i na czas serwisowana nie bedzie sprawiac zadnych problemow - serwisowanie tylnej belki nie jest bardzo tanie ale tez i nie jest czeste wiec jedno w drugie wchodzi.
Fotele przednie - bardzo wygodne mimo ze mam najubozsza wersje i jest tylko kilka podstawowych regulacji - mimo tego jest wygodnie i przytulnie, dlugie trasy nie mecza (robilem i po 800km dziennie).
Fotele tylne - malo na nich jezdze ale Ci co ze mna jada nigdy nie wspominali ze bylo im zle czy niewygodnie - mysle ze sa OK.
Jazda z kompletem pasazerow - to chyba zalezy raczej z kim sie jedzie :P - nie ma najmniejszych problemow, podobnie jak z jazda z obciazeniem - jesli zawias jest OK to i jazda jest super.
Wyciszenie - tu moge napisac ze moglo by byc lepsze. Nie jest bardzo glosno ale powyzej 100km/h slychac wyraznie prace silnika (raczej przez "zle" lub niefortunne zestopniowanie skrzynki biegow bo juz przy 100km/h jest okolo 3000obr/min i przez to silnik "wyje" - choc to tez uzaleznione jest od zastosowania podtypu skrzynki biegow bo sa wersje ktore z takim samym silnikiem maja inne obroty silnika przy takiej samej predkosci jazdy). Wiadomo ze silniki 8V sa glosniejsze niz 16V ale i jazde dluzsza z silnikiem 8V tez daje sie wytrzymac = alternatywa jest dodatkowe wycisenie kabiny we wlasnym zakresie, ja tak zrobilem z mysla o CA i zrobilo sie naprawde ciszej (szkoda ze fabryka od razu o tym nie pomyslala).
Nadwozie
Przestrzen z przodu - duzo miejsca :) - porownujac z oplem vectra b jest wiecej miejsca w lagunie. Ogolnie miejsca z przodu nie brakuje.
Przestrzen z tylu - woze czasem osoby ponad 180cm i mowia ze jest ok - mysle ze tez jest bardzo dobrze (w kombi napewno jeszcze lepiej).
Wygoda obslugi - jak juz pisalem wyzej mam najubozsza wersje czyli zadnych bajerow a to co jest to mam wszystko pod reka. Niczego nie trzeba szukac i wszystko jest tam gdzie byc powinno.
Bagaznik - jest wystarczajacy a jedna wada jest to ze ma dosc wysoki prog zaladunku.
Jakosc materialow i wykonczenia - dla mnie wypada swietnie, porownujac z oplem vectra b czy z bmw e36 jest poprostu w lagunie rewelacyjnie. Ludzie mowia ze jakosc jest kiepska i szybko sie wnetrze niszczy - moja ma ponad 500tys/km przebiegu i w srodku wyglada OK - jedynie po kierownicy widac juz znaczne zuzycie ale fotele, deska rozdzielcza wygladaja ciagle bardzo ladnie.
Mozliwosc aranzacji - bardzo dobra - na duzy plus zasluguje mozliwosc zasloniecia radia oryginalna klapka (mozna tam tez i skryc CB radio).
Karoseria - wyglad OK wciaz moze sie podobac (jeszcze bardziej wersja po lifcie w 98r), korozia - jesli nie byla spaprana po naprawach przez pseudo blacharzy to bedzie w stanie idealnym bez oznak rdzy.
Układ jezdny
Prowadzenie auta - jeśli wszystko w zawieszeniu bylo na czas wymienione i jest sprawne to jazda laguna to czysta przyjemnosc - jak wiekszosc "francowatych" plynie po nierownosciach.
Uklad kierowniczy - jak wyzej, jesli wszystko jest OK to prowadzenie tez jest bardzo przyjemne tylko trzeba brac poprawke na to ze to jest francoz a one z zasady sa miekkie i "inaczej" sie je prowadzi niz np. auta niemieckie (z zasady twardsze).
Hamulce - mam wersje bez ABS (tyl bebny) i z hamowaniem nie ma najmniejszych problemow.
Parkowanie - no to juz jest raczej sprawa kierowcy - bo jak szofer pi*** to i na pustym placu nie zaparkuje - zwrotnosc OK.
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie - he he no tu zdania sa podzielone. W mojej przy -10C moge bez wiekszych problemow jezdzic w koszulce ale zeby tak bylo musialem wyczyscic nagrzewnice bo wczesniej bylo niezbyt ciekawie (caly opis mozecie znalesc na stronie klubu renaultlaguna.pl ).
Chlodzenia u mnie brak bo nie mam klimy :(.
Pełna opinia o Renault Laguna RN 2000 8V 115KM 1996r. liftback »
użytkownik: Grzegorz
liczba głosów: 4
Renault Laguna 2000 116KM 1995r. hatchback
Ocena ogólna
Zalety? Przede wszystkim komfort jazdy i przestronność wnętrza ale także dobre przyspieszenie i ogromny bagażnik.
Wady? Mimo, że materiały dobrej jakości - niedokładne ich spasowanie.
Układ napędowy
Silnik dostaje przysłowiowego \'kopa\' dopiero na obrotach powyżej 2500 obr/min, przy wyprzedzaniu poniżej 90km/h trzeba często redukować bieg - ale przyspieszenie ma - to trzeba przyznać.
Widoczność
Nie doznałem jakichś większych problemów związanych z brakiem widoczności.
Komfort
Bardzo komfortowe zawieszenie, nie czuć żadnych wybojów - miękko ale nie za miękko. Przestrzeni na tylnej kanapie nie jeden samochód może mu pozazdrościć - na przednich fotelach zresztą też.
Nadwozie
Przyciski rozmieszczone intuicyjnie, ale te od regulacji temperatury automatycznej klimatyzacji minimalnie za ciężko pracują (stawiają zbyt duży opór przy naciskaniu).
Układ jezdny
Prowadzi się w porządku, ale trzeba trochę uważać na zakrętach. Dobre wspomaganie kierownicy.
Naprawy
Części oryginalne drogie, ale zamienniki w przystępnych cenach i przyzwoitej jakości.
Wentylacja i ogrzewanie
Tutaj samochód zaskoczył mnie najbardziej pozytywnie. W zimę przy -20*C nagrzewa się w 10-15 minut. Plusem jest climatronic - ustawiam sobie 21*C i automat utrzymuje tą temperaturę we wnętrzu - nie robi się za gorąco. Po włączeniu elektrycznego podgrzewania przedniej szyby nic nie trzeba skrobać - lód sam spływa z szyby. Po włączeniu nawiewu na szyby, załącza się klimatyzacja i szyby odparowują w ciągu 15 sekund. W lato bardzo szybko się schładza.
Elektryka/elektronika
Elektronika jest na dobrym poziomie. Co do układów elektronicznych to 2 razy zdarzyło mi się że komputer pokładowy się zresetował.
użytkownik: Adam
liczba głosów: 3
Renault Laguna Grandtour 1800 120KM 2002r. kombi
Ocena ogólna
Autem jeżdżę dośc sporo i nawet po próbnej jeździe nowym modelem Laguny, z przyjemnościa wsiadłem do swojego auta. Uważam to auto za wyjątkowe dla siebie, gdyż bardzo cenię sobie komfort i bezpieczeństwo. jak do tej pory, nie udało mi się jechać innym autem, bardziej pasującym do moich potrzeb. Brakuje mi tylko skrzyni automatycznej. Gdybym ja miał, auta nie zamieniłbym na żadne inne.
Układ napędowy
Auto dośc duże i moc silnika czasem jest niezbyt wystarczająca. Dla kierowcy, który sporo już w życiu wyjeździł, jest jednak wystarczająco szybki.
Widoczność
Asferyczne lusterka, szyba przednia i tylna zapewnia bardzo dobrą widoczność.
Komfort
Kierowca ma poczucie wysokiego komfortu pod każdym względem. Nieco mniej miejsca na tylnych fotelach. Dla siedzących z przodu komfort bez zastrzeżeń.
Nadwozie
Auto dośc duże, dające wiele możliwości do podrózowania zarówno z dużą ilością bagażu jak i z kompletem pasażerów. Jechałem wiele razy z rodziną na wakacje-komplet pasażerów, pies w bagażniku i box na dachu. Auto nie traci poza moca na niczym.
Układ jezdny
Auto z przebiegiem blisko 200 000 sprawuje się bez najmniejszych defektów. Nawet przy dużej ilości jazdy miejskiej, wystarczy pilnować czynności obsługowych. Jeżdżę tylko na paliwie shell V-power. Prowadzi się auto bardzo dobrze.
Wentylacja i ogrzewanie
Klimatyzacja rewelacyjna. idealnie można ja dopasować do potrzeb najbardziej wymagających. Nie ma możliwości przeziębić sie przy korzystaniu z automatu. Nie wyłaczam nigdy klimatyzacji, jeżdżę z włączoną cały rok.
Pełna opinia o Renault Laguna Grandtour 1800 120KM 2002r. kombi »
Renault Laguna - ogłoszenia
Renault - forum użytkowników
Renault Laguna - średnie ceny
Renault - tapety na pulpit
Renault - konfigurator felg
Renault - tanie opony
używane auto części
Renault - części nowe
nawigacja GPS w telefonie
Renault 11, Renault 14, Renault 18, Renault 19, Renault 21, Renault 25, Renault 30, Renault 5, Renault 9, Renault Alliance, Renault Avantime, Renault Chamade, Renault Clio, Renault Espace, Renault Fuego, Renault Kangoo, Renault Koleos, Renault Laguna, Renault Master, Renault Megane, Renault Modus, Renault Nevada, Renault Rapid, Renault Safrane, Renault Scenic, Renault Thalia, Renault Trafic, Renault Twingo, Renault Vel Satis