Renault Laguna opinie, oceny użytkowników, Renault Laguna spalanie 1.8 (strona 1)

Opinie o samochodach Renault Laguna

1.8

Liczba ocen: 118

Średnia ocena:

7.97/10

Renault Laguna spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.46/10.83 8.25
trasa 7.33/8.51 6.75
cykl mieszany 8.38/9.71 7.65

Laguna

OCENY RENAULTA LAGUNA


Ogólna ocena:  

8/10


Można się w niej zakochać:) Gdy dbasz to będzie bezawaryjna. Nie każda laguna się psuje tak jak to głosi opinia. A gdy już ją nabyjesz to zapraszam do klubu renaultlaguna.pl za ktorego sprawą użytkowanie staje się dużo łatwiejsze oraz tańsze.
Opinia o układzie napędowym:
Jeżeli chodzi o sam silnik to jest bardzo dobry (1.8 16V chyba najlepszy z całej gamy) Nigdy mnie nie zawiódł a awarie w nim się nie zdarzają oprócz wymiany niektórych części podczas przeglądów okresowych. Jeżeli chodzi o skrzynię biegów to zdarza się że haczy przy wrzucaniu 1-eg...
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy na wysokim poziomie ale serce się kroi jak wjeżdża się w dziury naszych polskich dróg, wygodne i miękkie przednie oraz tylne fotele, wyciszenie dobre silnik cicho pracje choć przy komplecie pasażerów trochę brakuje mocy do dynamicznej jazdy
Opinia o nadwoziu:
Jakość materiałów przyzwoita choć denerwuje ich spasowanie i skrzypienia niektórych elementów oraz stuki. Bardzo dobre zabezpiecznie antykorozyjne oraz powłoka lakieru. Jeszcze nigdy w życiu nie widziałem Laguny II z rdzą.
Opinia o układzie jezdnym:
Przyjemnie się go prowadzi, układ kierowniczy dość dobry, daje się wyczuć co dzieje się z przednimi kołami jeżeli chodzi o ich styczność z podłożem. Hamulce w sumie bardzo dobre choć zawsze mogły by być lepsze ale z przesiadki z innego samochodu np. niemieckiego od razu da się zauwa...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

5/10


Jestem rozczarowany tym samochodem i to bardzo .Kupiłem go mimo złych opini gdyż zbytnio w to nie wierzyłem co piszą . Jestem jego trzecim właścicielem (samochód krajowy kupiony w salonie) Posiadam go nie całe pół roku i same z nim problemy . Ciągle coś się psuje niby drobne rzeczy ale...
Opinia o układzie napędowym:
Jak na jednostkę 120 konną mało elastyczny i ciągle trzeba zmieniać biegi . Przyspiesza też słabo .
Opinia o komforcie:
Samochód miękki i dosyć mocno wyczuwalne są nierówności, w środku w miarę cicho ale w mojej 20 letniej lanci dedrze jest dużo ciszej . Jeśli chodzi o wygodę jazdy to jestem trochę rozczarowany .
Opinia o nadwoziu:
Ilość miejsca wystarczająca ,schowki bardzo małe i nie praktyczne ,wyciągnąć coś z podłokietnika albo z szuflady pod siedzeniem w czasie jazdy jest praktycznie nie możliwe . bagażnik dosyć duży , wykończenie tandetne . karoseria ok trochę plastików ale wszystko się jakoś trzyma , ...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się na ogół dobrze ale jakiejś większej rewelacji nie ma,trochę miękki i czuć nierówności. układ kierowniczy ,wspomaganie jak dla mnie ok .
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Autem jeżdżę dośc sporo i nawet po próbnej jeździe nowym modelem Laguny, z przyjemnościa wsiadłem do swojego auta. Uważam to auto za wyjątkowe dla siebie, gdyż bardzo cenię sobie komfort i bezpieczeństwo. jak do tej pory, nie udało mi się jechać innym autem, bardziej pasującym do mo...
Opinia o układzie napędowym:
Auto dośc duże i moc silnika czasem jest niezbyt wystarczająca. Dla kierowcy, który sporo już w życiu wyjeździł, jest jednak wystarczająco szybki.
Opinia o komforcie:
Kierowca ma poczucie wysokiego komfortu pod każdym względem. Nieco mniej miejsca na tylnych fotelach. Dla siedzących z przodu komfort bez zastrzeżeń.
Opinia o nadwoziu:
Auto dośc duże, dające wiele możliwości do podrózowania zarówno z dużą ilością bagażu jak i z kompletem pasażerów. Jechałem wiele razy z rodziną na wakacje-komplet pasażerów, pies w bagażniku i box na dachu. Auto nie traci poza moca na niczym.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto z przebiegiem blisko 200 000 sprawuje się bez najmniejszych defektów. Nawet przy dużej ilości jazdy miejskiej, wystarczy pilnować czynności obsługowych. Jeżdżę tylko na paliwie shell V-power. Prowadzi się auto bardzo dobrze.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

5/10


WADY-koszt utrzymania bardzo duży , no i do tego bardzo awaryjna , w przeciągu 3-4 m-cy wpakowałem ok 5000 tyś i to jeszcze nie był koniec,naprawa zawieszenia bardzo kosztowna a ze względu na jakość naszych dróg krótka żywotność , ZALETY- bardzo komfortowe warunki jazdy , przyjemna w pr...
Opinia o układzie napędowym:
silnik dynamiczny , skrzynia bardzo awaryjna-szczególną uwagę trzeba zwrócić na 5 bieg , prężnie przyspiesza , max, prędkość jaką uzyskalem na gazie to 210 km/h na autostradzie
Opinia o komforcie:
szybko zużywające się elementy zawieszenia i do tego kosztowne części-orginalne(zamiennikó nie polecam ze względu na ich jakość i krótką żywotność),fotele bardzo wygodne
Opinia o nadwoziu:
przestrzeń nawet dla wysokich pasażerów jest wystarczająca , ogólnie wnętrze przestronne , siedzenia bardzo wygodne,jakość materiałów zadawalająca ale szybko ulegające "zużyciu" wycierają się, karoseria idealna brak oznak korozji
Opinia o układzie jezdnym:
prowadzenie super pewnie i precyzyjnie , na drodze po prostu płynie , jazda to czysta przyjemność , hamulce bardzo skuteczne i super działający abs
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Super samochód dla wygodnych, dobrze spisywał się podczas dalszych podróży. Mało awaryjny silnik, jeżeli dba się o to co się wlewa.
Opinia o układzie napędowym:
Elastyczność- można 4 wbić od 50 km/h aż do 180 km/h Praca silnika bardzo dobra, cichy. Co do dynamiki to jej prawie nie ma ok 12-13 sek. do 100 km/h, ale prędkość max to 205 km/h. Silnik nie ma większych problemów z uzyskaniem większych prędkości.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie miękkie, nie ma problemu z nierównościami. Bardzo dobrze tłumi nierówności, dobrze wyciszone wnętrze. Co do foteli to są wystarczająco długie z przodu i z tyłu, ale trochę zbyt miękkie jeżeli jedzie sie powyżej 200 km.
Opinia o nadwoziu:
Bardzo przestronne wnętrze z przodu i z tyłu. Schowki: w drzwiach, w siedzeniach przednich, podłokietnikiem, w konsoli centralnej pod radiem i przed pasażerem. Bardzo dobra jakość materiałów. Samochód jest ocynkowany. Wszystko jest pod ręką. Bardzo dobre wyposażenie standardowe.
Opinia o układzie jezdnym:
Przeciętne hamulce. Trzymał się nawierzchni bardzo dobrze ale miał tendencję do nadsterowności przy ciasnym i szybkim pokonywaniu zakrętów. Zawieszenie bardzo komfortowe, dość miękkie. Zawieszenie super się sprawowało poza łącznikiem stabilizatorów, który wymienia się co 30 000tys....
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 24


ŚREDNIE OCENY RENAULT LAGUNA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 58.47% głosów 69
Raczej tak 27.97% głosów 33
Trudno powiedzieć 4.24% głosów 5
Raczej nie 3.39% głosów 4
Nie 5.93% głosów 7
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.6/10
Układ kierowniczy
8.4/10
Hamulce
8.6/10
Parkowanie
7.8/10
Napęd
Elastyczność
7.6/10
Skrzynia biegów
7.3/10
Silnik
8.1/10
Przyspieszenie 0-100km
7.0/10
Przyspieszenie 60-120km
7.1/10
Przyspieszenie 80-120km
7.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.7/10
Resorowanie z obciążeniem
8.0/10
Fotele przednie
8.9/10
Fotele tylne
8.5/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.0/10
Wyciszenie
7.9/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.1/10
Przestrzeń z tyłu
8.5/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.8/10
Bagażnik
8.7/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.2/10
Możliwość aranżacji
7.5/10
Karoseria
8.5/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.2/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.8/10
Widocznośc do tyłu
7.9/10
Widoczność w lusterkach
8.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.2/10
Elektronika
5.9/10
Naprawy
Niezawodność
6.1/10
Koszty napraw
4.9/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 64
Niezawodność 12
Nadwozie 11
Spalanie 4
Nic 2
Inne 2
Układ jezdny 1
Wnętrze 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 26
Inne 11
Spalanie 11
Awaryjność 9
Wentylacja i ogrzewanie 9
Widoczność 8
Napęd 6
Nadwozie 3
Układ jezdny 3

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Renault Laguna brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Passat.

  Renault

  Laguna

  Volkswagen

  Passat

Najciekawsza opinia użytkownika o Renaulcie Laguna

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 22

Renault Laguna 1800 ośmiozaworowa 95KM 1996r. liftback

Ocena ogólna
Główna wada to wiek, lecz jeżeli trafi się zadbany egzemplarz to okazja na samochód wygodny,nawet trochę komfortowy.Nie jest to japończyk ale awaryjność jest stosunkowo niska.Pewnie się prowadzi, hamulce ocenił bym lepiej niż średnie. Cenię je za przestronność i sylwetkę.

Układ napędowy
Silnik nie jest demonem mocy, lecz wystarcza do sprawnego przemieszczania się,przy tym zaskakuje umiarkowanym apetytem na paliwo (wersja benzynowa 1,8 ośmio zaworowa)dobra współpraca ze skrzynią biegów, silnik jest elastyczny (pojemność)

Widoczność
Widoczność naprawdę dobra, trzy lusterka odpowiedniej wielkości

Komfort
Trzeba mieć na uwadze że to już nie młode auto lecz wyciszenie jest dobre,zawieszenie dobrze pokonuje nierówności,nie dobija na nierównościach zawieszenie jest dosyć miękkie

Nadwozie
Obszerne wnętrze, wygodne dla czterech osób dobre zabezpieczenie antykorozyjne materiały tapicerskie dobrej jakości daje możliwość aranżacji wnętrza zależnie od potrzeb, ergonomia prawie bez zastrzeżeń (możliwość przypadkowego zaciemnienia zegarów kolanem,pokrętło na wysokości kolana)

Układ jezdny
wspomaganie dobrze dobrane, auto dobrze trzyma się nawierzchni, na zakęach lekko się przechyla lecz nie ma to wpływu na prowadzenie się samochodu

Naprawy
Praktycznie wiele można zrobić samemu,omijać ASO- przykład :wymiana pompy paliwa która trwa piętnaście minut chcieli tysiąc złotych (robocizna ), ceny z sufitu.

Wentylacja i ogrzewanie
Szybko nagrzewa wnętrze,odrasza szyby również szybko lecz z chłodzeniem wnętrza gorzej (lepiej poszukać egzemplarz z klimatyzacją )

Elektryka/elektronika
Nie było problemów

Pełna opinia o Renault Laguna 1800 ośmiozaworowa 95KM 1996r. liftback »

Zobacz również opinie:

Renault Laguna: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Renault Laguna: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz, technologia hybrydowa

Renault Laguna: 1.5, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.4, 3.0

Renault Laguna: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1991