Renault Laguna opinie, oceny użytkowników, Renault Laguna spalanie 1.8 (strona 1)

Opinie o samochodach Renault Laguna

1.8

Liczba ocen: 118

Średnia ocena:

7.97/10

Renault Laguna spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.46/10.83 8.25
trasa 7.33/8.51 6.75
cykl mieszany 8.38/9.71 7.65

Laguna

OCENY RENAULTA LAGUNA


Ogólna ocena:  

8/10


Można się w niej zakochać:) Gdy dbasz to będzie bezawaryjna. Nie każda laguna się psuje tak jak to głosi opinia. A gdy już ją nabyjesz to zapraszam do klubu renaultlaguna.pl za ktorego sprawą użytkowanie staje się dużo łatwiejsze oraz tańsze.
Opinia o układzie napędowym:
Jeżeli chodzi o sam silnik to jest bardzo dobry (1.8 16V chyba najlepszy z całej gamy) Nigdy mnie nie zawiódł a awarie w nim się nie zdarzają oprócz wymiany niektórych części podczas przeglądów okresowych. Jeżeli chodzi o skrzynię biegów to zdarza się że haczy przy wrzucaniu 1-eg...
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy na wysokim poziomie ale serce się kroi jak wjeżdża się w dziury naszych polskich dróg, wygodne i miękkie przednie oraz tylne fotele, wyciszenie dobre silnik cicho pracje choć przy komplecie pasażerów trochę brakuje mocy do dynamicznej jazdy
Opinia o nadwoziu:
Jakość materiałów przyzwoita choć denerwuje ich spasowanie i skrzypienia niektórych elementów oraz stuki. Bardzo dobre zabezpiecznie antykorozyjne oraz powłoka lakieru. Jeszcze nigdy w życiu nie widziałem Laguny II z rdzą.
Opinia o układzie jezdnym:
Przyjemnie się go prowadzi, układ kierowniczy dość dobry, daje się wyczuć co dzieje się z przednimi kołami jeżeli chodzi o ich styczność z podłożem. Hamulce w sumie bardzo dobre choć zawsze mogły by być lepsze ale z przesiadki z innego samochodu np. niemieckiego od razu da się zauwa...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

5/10


Jestem rozczarowany tym samochodem i to bardzo .Kupiłem go mimo złych opini gdyż zbytnio w to nie wierzyłem co piszą . Jestem jego trzecim właścicielem (samochód krajowy kupiony w salonie) Posiadam go nie całe pół roku i same z nim problemy . Ciągle coś się psuje niby drobne rzeczy ale...
Opinia o układzie napędowym:
Jak na jednostkę 120 konną mało elastyczny i ciągle trzeba zmieniać biegi . Przyspiesza też słabo .
Opinia o komforcie:
Samochód miękki i dosyć mocno wyczuwalne są nierówności, w środku w miarę cicho ale w mojej 20 letniej lanci dedrze jest dużo ciszej . Jeśli chodzi o wygodę jazdy to jestem trochę rozczarowany .
Opinia o nadwoziu:
Ilość miejsca wystarczająca ,schowki bardzo małe i nie praktyczne ,wyciągnąć coś z podłokietnika albo z szuflady pod siedzeniem w czasie jazdy jest praktycznie nie możliwe . bagażnik dosyć duży , wykończenie tandetne . karoseria ok trochę plastików ale wszystko się jakoś trzyma , ...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się na ogół dobrze ale jakiejś większej rewelacji nie ma,trochę miękki i czuć nierówności. układ kierowniczy ,wspomaganie jak dla mnie ok .
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Autem jeżdżę dośc sporo i nawet po próbnej jeździe nowym modelem Laguny, z przyjemnościa wsiadłem do swojego auta. Uważam to auto za wyjątkowe dla siebie, gdyż bardzo cenię sobie komfort i bezpieczeństwo. jak do tej pory, nie udało mi się jechać innym autem, bardziej pasującym do mo...
Opinia o układzie napędowym:
Auto dośc duże i moc silnika czasem jest niezbyt wystarczająca. Dla kierowcy, który sporo już w życiu wyjeździł, jest jednak wystarczająco szybki.
Opinia o komforcie:
Kierowca ma poczucie wysokiego komfortu pod każdym względem. Nieco mniej miejsca na tylnych fotelach. Dla siedzących z przodu komfort bez zastrzeżeń.
Opinia o nadwoziu:
Auto dośc duże, dające wiele możliwości do podrózowania zarówno z dużą ilością bagażu jak i z kompletem pasażerów. Jechałem wiele razy z rodziną na wakacje-komplet pasażerów, pies w bagażniku i box na dachu. Auto nie traci poza moca na niczym.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto z przebiegiem blisko 200 000 sprawuje się bez najmniejszych defektów. Nawet przy dużej ilości jazdy miejskiej, wystarczy pilnować czynności obsługowych. Jeżdżę tylko na paliwie shell V-power. Prowadzi się auto bardzo dobrze.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

5/10


WADY-koszt utrzymania bardzo duży , no i do tego bardzo awaryjna , w przeciągu 3-4 m-cy wpakowałem ok 5000 tyś i to jeszcze nie był koniec,naprawa zawieszenia bardzo kosztowna a ze względu na jakość naszych dróg krótka żywotność , ZALETY- bardzo komfortowe warunki jazdy , przyjemna w pr...
Opinia o układzie napędowym:
silnik dynamiczny , skrzynia bardzo awaryjna-szczególną uwagę trzeba zwrócić na 5 bieg , prężnie przyspiesza , max, prędkość jaką uzyskalem na gazie to 210 km/h na autostradzie
Opinia o komforcie:
szybko zużywające się elementy zawieszenia i do tego kosztowne części-orginalne(zamiennikó nie polecam ze względu na ich jakość i krótką żywotność),fotele bardzo wygodne
Opinia o nadwoziu:
przestrzeń nawet dla wysokich pasażerów jest wystarczająca , ogólnie wnętrze przestronne , siedzenia bardzo wygodne,jakość materiałów zadawalająca ale szybko ulegające "zużyciu" wycierają się, karoseria idealna brak oznak korozji
Opinia o układzie jezdnym:
prowadzenie super pewnie i precyzyjnie , na drodze po prostu płynie , jazda to czysta przyjemność , hamulce bardzo skuteczne i super działający abs
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Super samochód dla wygodnych, dobrze spisywał się podczas dalszych podróży. Mało awaryjny silnik, jeżeli dba się o to co się wlewa.
Opinia o układzie napędowym:
Elastyczność- można 4 wbić od 50 km/h aż do 180 km/h Praca silnika bardzo dobra, cichy. Co do dynamiki to jej prawie nie ma ok 12-13 sek. do 100 km/h, ale prędkość max to 205 km/h. Silnik nie ma większych problemów z uzyskaniem większych prędkości.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie miękkie, nie ma problemu z nierównościami. Bardzo dobrze tłumi nierówności, dobrze wyciszone wnętrze. Co do foteli to są wystarczająco długie z przodu i z tyłu, ale trochę zbyt miękkie jeżeli jedzie sie powyżej 200 km.
Opinia o nadwoziu:
Bardzo przestronne wnętrze z przodu i z tyłu. Schowki: w drzwiach, w siedzeniach przednich, podłokietnikiem, w konsoli centralnej pod radiem i przed pasażerem. Bardzo dobra jakość materiałów. Samochód jest ocynkowany. Wszystko jest pod ręką. Bardzo dobre wyposażenie standardowe.
Opinia o układzie jezdnym:
Przeciętne hamulce. Trzymał się nawierzchni bardzo dobrze ale miał tendencję do nadsterowności przy ciasnym i szybkim pokonywaniu zakrętów. Zawieszenie bardzo komfortowe, dość miękkie. Zawieszenie super się sprawowało poza łącznikiem stabilizatorów, który wymienia się co 30 000tys....
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 24


ŚREDNIE OCENY RENAULT LAGUNA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 58.47% głosów 69
Raczej tak 27.97% głosów 33
Trudno powiedzieć 4.24% głosów 5
Raczej nie 3.39% głosów 4
Nie 5.93% głosów 7
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.6/10
Układ kierowniczy
8.4/10
Hamulce
8.6/10
Parkowanie
7.8/10
Napęd
Elastyczność
7.6/10
Skrzynia biegów
7.3/10
Silnik
8.1/10
Przyspieszenie 0-100km
7.0/10
Przyspieszenie 60-120km
7.1/10
Przyspieszenie 80-120km
7.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.7/10
Resorowanie z obciążeniem
8.0/10
Fotele przednie
8.9/10
Fotele tylne
8.5/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.0/10
Wyciszenie
7.9/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.1/10
Przestrzeń z tyłu
8.5/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.8/10
Bagażnik
8.7/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.2/10
Możliwość aranżacji
7.5/10
Karoseria
8.5/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.2/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.8/10
Widocznośc do tyłu
7.9/10
Widoczność w lusterkach
8.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.2/10
Elektronika
5.9/10
Naprawy
Niezawodność
6.1/10
Koszty napraw
4.9/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 64
Niezawodność 12
Nadwozie 11
Spalanie 4
Nic 2
Inne 2
Układ jezdny 1
Wnętrze 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 26
Inne 11
Spalanie 11
Wentylacja i ogrzewanie 9
Awaryjność 9
Widoczność 8
Napęd 6
Nadwozie 3
Układ jezdny 3

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Renault Laguna brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Passat.

  Renault

  Laguna

  Volkswagen

  Passat

Najciekawsza opinia użytkownika o Renaulcie Laguna

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 22

Renault Laguna Grandtour 1800 120KM 2002r. kombi

Ocena ogólna
Można się w niej zakochać:) Gdy dbasz to będzie bezawaryjna. Nie każda laguna się psuje tak jak to głosi opinia. A gdy już ją nabyjesz to zapraszam do klubu renaultlaguna.pl za ktorego sprawą użytkowanie staje się dużo łatwiejsze oraz tańsze.

Układ napędowy
Jeżeli chodzi o sam silnik to jest bardzo dobry (1.8 16V chyba najlepszy z całej gamy) Nigdy mnie nie zawiódł a awarie w nim się nie zdarzają oprócz wymiany niektórych części podczas przeglądów okresowych. Jeżeli chodzi o skrzynię biegów to zdarza się że haczy przy wrzucaniu 1-ego biegu a to bywa czasem uciążliwe, na kolejnych jest lepiej, przydały by się krótsze drogi prowadzenia oraz krótszy i bardziej precyzyjny drążek

Widoczność
Widoczność ogólną oceniam bardzo dobrze a na pewno nie można mieć żadnych zastrzeżeń. Bardzo dobre lusterka nagrodzone nie raz jako najlepsze w tej klasie samochodów w tamtym okresie produkcji

Komfort
Komfort jazdy na wysokim poziomie ale serce się kroi jak wjeżdża się w dziury naszych polskich dróg, wygodne i miękkie przednie oraz tylne fotele, wyciszenie dobre silnik cicho pracje choć przy komplecie pasażerów trochę brakuje mocy do dynamicznej jazdy

Nadwozie
Jakość materiałów przyzwoita choć denerwuje ich spasowanie i skrzypienia niektórych elementów oraz stuki. Bardzo dobre zabezpiecznie antykorozyjne oraz powłoka lakieru. Jeszcze nigdy w życiu nie widziałem Laguny II z rdzą.

Układ jezdny
Przyjemnie się go prowadzi, układ kierowniczy dość dobry, daje się wyczuć co dzieje się z przednimi kołami jeżeli chodzi o ich styczność z podłożem. Hamulce w sumie bardzo dobre choć zawsze mogły by być lepsze ale z przesiadki z innego samochodu np. niemieckiego od razu da się zauważyć jak bardzo czuły jest układ hamulcowy w Lagunie (chyba w każdej Renówce)

Naprawy
Wbrew panującej opinii o Lagunach II generacji muszę stwierdzić że jak się dba o nią to odwdzięczy się małą awaryjnością (chyba że trafi się naprawdę na pechowy egzemplarz) Mój jest z 2002 roku czyli te praktycznie pierwsze i jest ok

Wentylacja i ogrzewanie
Automatyczna klimatyzacja bardzo dobrze chłodzi oraz ogrzewanie na takim samym poziomie

Elektryka/elektronika
Dobrze zadbany egzemplarz nie sprawia problemów. Zdarzają się drobne awarie. Na pewno można od razu odłączyć czujniki w kołach by nie sprawiały problemów. Palą się żaróweczki podświetlające przyciski wewnątrz. Najlepiej powymieniać je na diody wtedy jest spokój prawdopodobnie na zawsze:)

Pełna opinia o Renault Laguna Grandtour 1800 120KM 2002r. kombi »

Zobacz również opinie:

Renault Laguna: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Renault Laguna: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz, technologia hybrydowa

Renault Laguna: 1.5, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.4, 3.0

Renault Laguna: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1991