Renault Laguna opinie, oceny użytkowników, Renault Laguna spalanie benzyna+gaz (strona 1)

Opinie o samochodach Renault Laguna

benzyna+gaz

Liczba ocen: 93

Średnia ocena:

7.76/10

Renault Laguna spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.94/11.09 -.--
trasa 7.77/8.59 -.--
cykl mieszany 8.83/9.80 -.--

Laguna

OCENY RENAULTA LAGUNA


Ogólna ocena:  

5/10


Jestem rozczarowany tym samochodem i to bardzo .Kupiłem go mimo złych opini gdyż zbytnio w to nie wierzyłem co piszą . Jestem jego trzecim właścicielem (samochód krajowy kupiony w salonie) Posiadam go nie całe pół roku i same z nim problemy . Ciągle coś się psuje niby drobne rzeczy ale...
Opinia o układzie napędowym:
Jak na jednostkę 120 konną mało elastyczny i ciągle trzeba zmieniać biegi . Przyspiesza też słabo .
Opinia o komforcie:
Samochód miękki i dosyć mocno wyczuwalne są nierówności, w środku w miarę cicho ale w mojej 20 letniej lanci dedrze jest dużo ciszej . Jeśli chodzi o wygodę jazdy to jestem trochę rozczarowany .
Opinia o nadwoziu:
Ilość miejsca wystarczająca ,schowki bardzo małe i nie praktyczne ,wyciągnąć coś z podłokietnika albo z szuflady pod siedzeniem w czasie jazdy jest praktycznie nie możliwe . bagażnik dosyć duży , wykończenie tandetne . karoseria ok trochę plastików ale wszystko się jakoś trzyma , ...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się na ogół dobrze ale jakiejś większej rewelacji nie ma,trochę miękki i czuć nierówności. układ kierowniczy ,wspomaganie jak dla mnie ok .
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Samochód bardzo ładny i komfortowy, który można polubić. Słabe zawieszenie często psuje dobry humor.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik 2.0 benzynowy jest wystarczająco elastyczny. Ładnie, równo pracuje. Czasami są problemy z wybraniem biegu. Wszystkie wodziki są odkryte na podwoziu. Nie polecam montowania gazu. Niewielka oszczędność, a mi po 30tys km zaczęły dzwonić zawory. Spadła też dynamika.
Opinia o komforcie:
Laguna prowadzi się bardzo komfortowo. Auto "płynie" po drodze. Powyżej 130km/h jazda staje się głośna i mniej przyjemna ze względu na miękkość zawieszenia. Fotele i kanapa bardzo wygodne.
Opinia o nadwoziu:
Wnętrze jest dość obszerne. Fotele miękkie i wygodne. Jakość plastików mogłaby być lepsza. Fotele (welurowe) po 240000km niemal nie nosiły śladów zużycia. Karoseria, może ze względu na wiek auta, rdzewiała na błotnikach, progach i dolnych częściach drzwi. Ergonomia prawidłowa. ...
Opinia o układzie jezdnym:
Zawieszenie jest dość miękkie świetne do jazdy na średniej długości trasy z "dozwoloną" prędkością. Szybsza jazda jest już ze względu na miękkość zawieszenia dość męcząca. Wychyla się na zakrętach. Auto ze względu na mało wytrzymałe zawieszenie raczej do miast z r...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

5/10


WADY-koszt utrzymania bardzo duży , no i do tego bardzo awaryjna , w przeciągu 3-4 m-cy wpakowałem ok 5000 tyś i to jeszcze nie był koniec,naprawa zawieszenia bardzo kosztowna a ze względu na jakość naszych dróg krótka żywotność , ZALETY- bardzo komfortowe warunki jazdy , przyjemna w pr...
Opinia o układzie napędowym:
silnik dynamiczny , skrzynia bardzo awaryjna-szczególną uwagę trzeba zwrócić na 5 bieg , prężnie przyspiesza , max, prędkość jaką uzyskalem na gazie to 210 km/h na autostradzie
Opinia o komforcie:
szybko zużywające się elementy zawieszenia i do tego kosztowne części-orginalne(zamiennikó nie polecam ze względu na ich jakość i krótką żywotność),fotele bardzo wygodne
Opinia o nadwoziu:
przestrzeń nawet dla wysokich pasażerów jest wystarczająca , ogólnie wnętrze przestronne , siedzenia bardzo wygodne,jakość materiałów zadawalająca ale szybko ulegające "zużyciu" wycierają się, karoseria idealna brak oznak korozji
Opinia o układzie jezdnym:
prowadzenie super pewnie i precyzyjnie , na drodze po prostu płynie , jazda to czysta przyjemność , hamulce bardzo skuteczne i super działający abs
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Oceniam Lagune na 8 przy 10 stopniowej skali.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik rewelacja ale skrzynia biegów tragiczna. Powód? Skrzynia jest Reno a silnik z Volvo. Przy 120km/h wysokie obroty i hałas dość odczuwalny w aucie. Konstrukcja wybieraka skrzyni od spodu :( w efekcie ciągłe wycieki oleju. Przyspieszenie najlepsze w górnych granicach obrotomierza.
Opinia o komforcie:
Ogólnie komfort bardzo dobry. Minusem jest już wcześniej wspomniane złe zestrojenie francuskiej skrzyni ze szwedzkim silnikiem powodujące dość wysokie obroty i hałas w środku auta.
Opinia o nadwoziu:
Z uwagi na klasę auta i rodzaj nadwozia - kombii- na brak miejsca nie można narzekać. Wygoda wnętrza i foteli przetestowana w trasie Polska - Słowacja - Węgry- Rumunia - Bułgaria-Złote Piaski. 1700km w jedną stronę w 4 osoby. Brak zastrzeżeń.
Opinia o układzie jezdnym:
Jak przystało na "francuza" autko jest bardzo wygodne - wręcz płynie po drodze. Jednak jedna zasada - trzeba dbać o zawieszenie i wymieniać wszystko na czas. W wersji kombii ograniczona widoczność do tyłu więc z parkowaniem należy uważać. Masa auta wpływa na jego lepsze prowad...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Jak na swój wiek i to co oferuje za swoją cene nie da Ci tego żadna niemiecka vectra Jestem zadowolony polecam
Opinia o układzie napędowym:
Poprzednio miałem Lagunę z silnikiem 2.0 8v 1.8 16v jest dużo bardziej elastyczny lepiej przyśpiesza, jednak stare poczciwe 2.0 powoli ale potrafiło rozwinąć większą prędkość, choć gdzie po naszych drogach jeździć 200km/h :)
Opinia o komforcie:
Jedno słowo Laguna-komfort i elegancja
Opinia o nadwoziu:
W starszej(1996 rok) zaczęły gnić delikatnie progi i tylnie nadkola, podwozie w super stanie, na tej zero znaków rdzy, wnetrze wygodne funkcjonalne i bogate, poprzednia nie miała schowka przed pasażerem to mankament, ta już posiada, z tyłu niezbyt wygodnie podróżuje się na dłuższe trasy...
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzi się pewnie, skutecznie hamując swoją masę, zawieszenie bardzo wygodne, tanie w naprawach.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 19


ŚREDNIE OCENY RENAULT LAGUNA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 48.39% głosów 45
Raczej tak 32.26% głosów 30
Trudno powiedzieć 8.60% głosów 8
Raczej nie 1.08% głosów 1
Nie 9.68% głosów 9
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.5/10
Układ kierowniczy
8.3/10
Hamulce
8.5/10
Parkowanie
7.7/10
Napęd
Elastyczność
7.7/10
Skrzynia biegów
7.4/10
Silnik
8.1/10
Przyspieszenie 0-100km
7.2/10
Przyspieszenie 60-120km
7.2/10
Przyspieszenie 80-120km
7.3/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.6/10
Resorowanie z obciążeniem
8.0/10
Fotele przednie
8.8/10
Fotele tylne
8.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.1/10
Wyciszenie
7.5/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.0/10
Przestrzeń z tyłu
8.6/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.6/10
Bagażnik
8.8/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.0/10
Możliwość aranżacji
7.5/10
Karoseria
8.1/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.1/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.7/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
8.3/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.5/10
Elektronika
5.4/10
Naprawy
Niezawodność
5.1/10
Koszty napraw
4.3/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 59
Niezawodność 4
Nadwozie 4
Nic 3
Inne 3
Spalanie 3
Wnętrze 2
Układ jezdny 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 17
Awaryjność 11
Widoczność 9
Inne 9
Wentylacja i ogrzewanie 6
Układ jezdny 5
Spalanie 5
Nadwozie 2
Napęd 2
Wnętrze 1
Komfort jazdy 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Renault Laguna brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Passat.

  Renault

  Laguna

  Volkswagen

  Passat

Najciekawsza opinia użytkownika o Renaulcie Laguna

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Andrzej

liczba głosów: 17

Renault Laguna 1800 122KM 2002r. hatchback

Ocena ogólna
Ma swoje wady jak każdy samochód, ale przedewszystkim to jak dbamy o nasz pojazd, nie trzeba być wielkim mechanikiem, wystarczy robić tylko to co zaleca producent w procesie eksploatacji. Ja trafiłem od dobrego kierowcy i dalej idzie w dobrej kondycji. Planuje kupić nowszy model, jak dla mnie b.dobra jakość do odpowiedniej ceny.

Układ napędowy
Silnik zbiera się dopiero jak ma 3500 obrotów, trochę za wysoko, ale odpowiednio pracując skrzynio biegów mozna tą słabość zrekompensować.

Widoczność
W poruwnaniu do Vectry B, to lusterka są bardzo dobre, słaba widoćzność do tyłu, ale polepsze załozenie parkotronika.

Komfort
Wygodne fotele z przodu na długich trasach, z tyłu rownież ale tylko dla średnigo wzrostu. Trudności z wysiadaniem, głębokie siedzenia.

Nadwozie
Przy kole zapasowym w bagażniku miejsca na bagaż tyle co w maluchu, no może trochę więcej. Komfort jazdy, wyciszenie oceniam b.dobre.

Układ jezdny
Parkowanie do tyłu, słaba widoczność, ale to wina wysokiej szyby, założony parkotronik polepszył czynność.

Naprawy
Przez 2 lata wymieniłem tylko mechanizm podnoszenia przedniej szyby, który sam na życzenie popsułem i kilka żarówek. Nie wliczam pasków, filtrów, oleju.

Wentylacja i ogrzewanie
Na tą klasę samochodu wietrzenie i nagrzewanie powinno być bardziej efektywne.

Elektryka/elektronika
Jak to elektronika trzeba o nią dbać, to chodzi bez zarzutu, ale pojazd musi być garażowany

Pełna opinia o Renault Laguna 1800 122KM 2002r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Renault Laguna: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Renault Laguna: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz, technologia hybrydowa

Renault Laguna: 1.5, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.4, 3.0

Renault Laguna: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1991