Renault Megane opinie, oceny użytkowników, Renault Megane spalanie 2011r. (strona 1)

Opinie o samochodach Renault Megane

2011r.

Liczba ocen: 1

Średnia ocena: 10.00/10

Renault Megane spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
-.--/-.--
5.90
trasa
-.--/-.--
5.60
cykl mieszany
-.--/-.--
5.70

Oceny RENAULTA MEGANE

Edi2015-05-14

Ogólna ocena:

10/10

Od roku jeżdżę głównie na krótkich trasach i obawiam się o DPF. W razie problemów usunę. Oby Renia tak się sprawowała przez następne lata.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik pracuje z dużą kulturą, jest wystarczająco dynamiczny nawet przy dużych prędkościach jazdy gdy jest potrzeba żwawo zbiera się na obroty. Spokojnie też można przyspieszać od prędkości 80 km/h na 6 biegu. Spalanie na autostradach przy prędkości na tempomacie 140 km/h ok. 5,6 l/1...
Opinia o komforcie:
Zawieszenie komfortowe na trasie natomiast w mieście trochę za twarde zważywszy na miejskie dziury. Wyciszenie silnika i zawieszenia bez uwag. Słyszalne szumy powietrza przy szybkiej jeździe. Regulowane siedzenia z przodu są bardzo wygodne i nawet długotrwała jazda nie powoduje bólu kręgos...
Opinia o nadwoziu:
Świetny bagażnik, wygodne wnętrze umożliwiające wyjazd na wakacje z dużymi bagażami w 4 osoby. Miękki lakier przez co widać rysy z myjni automatycznej. Zero korozji ale z przodu dość dużo odprysków lakieru od kamieni.
Opinia o układzie jezdnym:
Autko prowadzi się doskonale, na zakrętach nawet przy szybkiej jeździe pewnie trzyma się drogi. Układ hamulcowy też bardzo dobry - do tej pory nie zmieniałem klocków hamulcowych. Natomiast cofanie bez czujników było by bardzo trudne - słaba widoczność.

Średnie oceny RENAULT MEGANE

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
100.00%
głosów 1
Raczej tak
0.00%
głosów 0
Trudno powiedzieć
0.00%
głosów 0
Raczej nie
0.00%
głosów 0
Nie
0.00%
głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
10.0/10
Układ kierowniczy
9.0/10
Hamulce
9.0/10
Parkowanie
5.0/10
Napęd
Elastyczność
9.0/10
Skrzynia biegów
9.0/10
Silnik
10.0/10
Przyspieszenie 0-100km
10.0/10
Przyspieszenie 60-120km
9.0/10
Przyspieszenie 80-120km
9.0/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.0/10
Resorowanie z obciążeniem
9.0/10
Fotele przednie
10.0/10
Fotele tylne
8.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.0/10
Wyciszenie
9.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
10.0/10
Przestrzeń z tyłu
9.0/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
10.0/10
Bagażnik
10.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
9.0/10
Możliwość aranżacji
9.0/10
Karoseria
9.0/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
9.0/10
Widoczność
Widoczność do przodu
10.0/10
Widocznośc do tyłu
5.0/10
Widoczność w lusterkach
8.0/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
10.0/10
Elektronika
10.0/10
Naprawy
Niezawodność
10.0/10
Koszty napraw
10.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Renault Megane brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Opel Astra.

Renault Megane

Renault Megane

Opel Astra

Opel Astra

Najciekawsza opinia użytkownika o Renaulcie Megane

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Edi

liczba głosów: 28

Renault Megane Dynamic 1500 dci 110KM 2011r. kombi

Ocena ogólna

Od roku jeżdżę głównie na krótkich trasach i obawiam się o DPF. W razie problemów usunę. Oby Renia tak się sprawowała przez następne lata.

Układ napędowy

Silnik pracuje z dużą kulturą, jest wystarczająco dynamiczny nawet przy dużych prędkościach jazdy gdy jest potrzeba żwawo zbiera się na obroty. Spokojnie też można przyspieszać od prędkości 80 km/h na 6 biegu. Spalanie na autostradach przy prędkości na tempomacie 140 km/h ok. 5,6 l/100 km. W jeździe mieszanej po śląsku 5,7. Skrzynia precyzyjna - na trasie przydał by się jeszcze jeden bieg.

Widoczność

Mała szyba tylna ogranicza widoczność ale tą niedogodność rekompensuje wygląd autka i czujniki cofania.

Komfort

Zawieszenie komfortowe na trasie natomiast w mieście trochę za twarde zważywszy na miejskie dziury. Wyciszenie silnika i zawieszenia bez uwag. Słyszalne szumy powietrza przy szybkiej jeździe. Regulowane siedzenia z przodu są bardzo wygodne i nawet długotrwała jazda nie powoduje bólu kręgosłupa.

Nadwozie

Świetny bagażnik, wygodne wnętrze umożliwiające wyjazd na wakacje z dużymi bagażami w 4 osoby. Miękki lakier przez co widać rysy z myjni automatycznej. Zero korozji ale z przodu dość dużo odprysków lakieru od kamieni.

Układ jezdny

Autko prowadzi się doskonale, na zakrętach nawet przy szybkiej jeździe pewnie trzyma się drogi. Układ hamulcowy też bardzo dobry - do tej pory nie zmieniałem klocków hamulcowych. Natomiast cofanie bez czujników było by bardzo trudne - słaba widoczność.

Naprawy

Na początku, o czym pisałem wcześnie, problem z nierówno zużywającą się tylą tarczą hamulcową. Teraz wszystko jest OK. Do tej pory nie dokonywałem żadnych napraw, wszystko działa idealnie, żadnych stuków (zimą podczas jazdy po bruku chyba coś stukało - sprawdzę przy kolejnym serwisie). Oleje filtry wymieniam zgodnie z zaleceniami co 30000 km, po zakończeniu gwarancji zrezygnowałem z serwis Renault - materiały te same za 50% ceny. Za namową obecnego serwisanta planuję robić wyminę oleju co 20000 km.

Wentylacja i ogrzewanie

Klima działa bez zarzutu - jak do tej pory nie serwisowana. Zimą jak to dizel trzeba poczekać na ciepło kilka minut.

Elektryka/elektronika

Nie miałem żadnych problemów jak do tej pory jedynie zimą przy dużej wilgotności (samochód stoi pod chmurką)czasami pojawia się komunikat by sprawdzić poduszki powietrzne. Wiosną problem mija.

Zobacz również opinie:

Renault Megane: cabrio, coupe, coupe cabrio, hatchback, inne, kombi, mini-van, sedan (limuzyna), van

Renault Megane: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Renault Megane: 1.2, 1.4, 1.5, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0, 5.8

Renault Megane: 2014, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1992, 1989