Renault Scenic opinie, oceny użytkowników, Renault Scenic spalanie kombi (strona 1)

Opinie o samochodach Renault Scenic

kombi

Liczba ocen: 7

Średnia ocena: 8.29/10

Renault Scenic spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
10.90/10.00
6.30
trasa
7.67/8.50
5.97
cykl mieszany
8.93/9.20
7.07

Oceny RENAULTA SCENIC

2011-03-28

Ogólna ocena:

9/10

Pomimo niemałych nakładów finansowych na naprawy ogólnie dobrze oceniam to auto. Jest to samochód którym można bez obawy pojechać w długą trasę.
Opinia o układzie napędowym:
Czasami przy bardzo małej prędkości trzeba wrzucić jedynkę np. jadąc w korku, bo na dwójce ciężko się rozpędzić lub może szarpnąć. Tak jakby skrzynia nie była do końca zgrana z silnikiem. Gdzieś przy 130 tys. miałem wymieniany wysprzęglik hydrauliczny. Co do samego silnika 1.9 to...
Opinia o komforcie:
Mocno go nie obciążam ale w kilka osób na wakacje z bagażami można się śmiało wybrać. Przednie fotele bardzo wygodne, nie męczą przy kilkugodzinnej jeździe. Niektórzy pasażerowie narzekają na niewygodę z tyłu ale nie biorę tego zbyt poważnie bo innym się bardzo podoba. Osobiście...
Opinia o nadwoziu:
Dużo przestrzeni z przodu, mniej z tyłu. Wszystkie wskaźniki i przełączniki raczej w optymalnie dobranych miejscach. Nie używam trzeciego rzędu siedzeń więc bagażnik obszerny. Bardzo duża ilość schowków. Negatywnie oceniam plastiki z których ściera się wierzchnia powłoka, zarówno ...
Opinia o układzie jezdnym:
Po normalnych drogach jedzie się przyjemnie. Jazdy po dziurach nie polecam. Odczuwalny jest dyskomfort i słychać jakieś stuki w przednim zawieszeniu. Przy przeglądach mówią, że wszystko jest ok. Co do parkowania to polecam wersję z czujnikami. Ja osobiście ich nie mam i po długim już u...

2013-11-08

Ogólna ocena:

9/10

Największą wadą jest układ elektryczny i awaryjna elektronika. Przygasający lub całkowicie ciemny wyświetlacz. Naprawiamy liczniki Scenic II i Espace IV wysyłkowo, czas realizacji jeden dzień. Tel. 731661662.
Opinia o układzie jezdnym:
Największą wadą jest układ elektryczny i awaryjna elektronika. Przygasający lub całkowicie ciemny wyświetlacz. Naprawiamy liczniki Scenic II i Espace IV wysyłkowo, czas realizacji jeden dzień. Tel. 731661662.

2011-02-14

Ogólna ocena:

8/10

dużo więcej zalet niż wad
Opinia o nadwoziu:
źle zwijają się pas bezpieczeństwa, zwłaszcz często używany[kierowca]

2008-02-11

Ogólna ocena:

8/10


Opinia o układzie jezdnym:
jeżdźąc małym autem jak seicento to problemu nie było teraz trzeba pamiętać że auto jest duże

Jerzy2011-05-11

Ogólna ocena:

8/10

Wszystko Ok, oprócz spalania.

Średnie oceny RENAULT SCENIC

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
42.86%
głosów 3
Raczej tak
42.86%
głosów 3
Trudno powiedzieć
0.00%
głosów 0
Raczej nie
0.00%
głosów 0
Nie
14.29%
głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.3/10
Układ kierowniczy
8.9/10
Hamulce
9.1/10
Parkowanie
8.3/10
Napęd
Elastyczność
8.1/10
Skrzynia biegów
8.1/10
Silnik
8.6/10
Przyspieszenie 0-100km
7.9/10
Przyspieszenie 60-120km
7.9/10
Przyspieszenie 80-120km
8.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.3/10
Resorowanie z obciążeniem
9.1/10
Fotele przednie
9.4/10
Fotele tylne
8.6/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.4/10
Wyciszenie
7.4/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.1/10
Przestrzeń z tyłu
9.0/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.3/10
Bagażnik
9.1/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.3/10
Możliwość aranżacji
9.0/10
Karoseria
8.6/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.9/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.3/10
Widocznośc do tyłu
8.7/10
Widoczność w lusterkach
8.6/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.7/10
Elektronika
5.9/10
Naprawy
Niezawodność
6.7/10
Koszty napraw
4.9/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy
3
Wnętrze
1
Inne
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Inne
2
Nic
1
Wentylacja i ogrzewanie
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Renault Scenic brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Opel Zafira.

Renault Scenic

Renault Scenic

Opel Zafira

Opel Zafira

Najciekawsza opinia użytkownika o Renaulcie Scenic

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 48

Renault Scenic Grand 1900 120KM 2004r. kombi

Ocena ogólna

Pomimo niemałych nakładów finansowych na naprawy ogólnie dobrze oceniam to auto. Jest to samochód którym można bez obawy pojechać w długą trasę.

Układ napędowy

Czasami przy bardzo małej prędkości trzeba wrzucić jedynkę np. jadąc w korku, bo na dwójce ciężko się rozpędzić lub może szarpnąć. Tak jakby skrzynia nie była do końca zgrana z silnikiem. Gdzieś przy 130 tys. miałem wymieniany wysprzęglik hydrauliczny. Co do samego silnika 1.9 to jest godny pochwały. Żadnych problemów, nie klekocze nawet jak typowy diesel i co dla mnie bardzo ważne nie męczy się przy większych prędkościach.

Widoczność

Siedzi się wysoko więc widoczność do przodu bardzo dobra. Do tyłu mniejsza ale wystarczająca. Lusterka dobrze spełniają swoje zadanie. Jak już pisałem wcześniej dobrze jest mieć czujniki parkowania z tyłu bo ciężko wyczuć odległość.

Komfort

Mocno go nie obciążam ale w kilka osób na wakacje z bagażami można się śmiało wybrać. Przednie fotele bardzo wygodne, nie męczą przy kilkugodzinnej jeździe. Niektórzy pasażerowie narzekają na niewygodę z tyłu ale nie biorę tego zbyt poważnie bo innym się bardzo podoba. Osobiście nie sprawdzałem.

Nadwozie

Dużo przestrzeni z przodu, mniej z tyłu. Wszystkie wskaźniki i przełączniki raczej w optymalnie dobranych miejscach. Nie używam trzeciego rzędu siedzeń więc bagażnik obszerny. Bardzo duża ilość schowków. Negatywnie oceniam plastiki z których ściera się wierzchnia powłoka, zarówno na desce jak i uchwytach w drzwiach.

Układ jezdny

Po normalnych drogach jedzie się przyjemnie. Jazdy po dziurach nie polecam. Odczuwalny jest dyskomfort i słychać jakieś stuki w przednim zawieszeniu. Przy przeglądach mówią, że wszystko jest ok. Co do parkowania to polecam wersję z czujnikami. Ja osobiście ich nie mam i po długim już użytkowaniu tego auta ciągle nie mam wyczucia przy parkowaniu tyłem. Do awarii mogę zaliczyć wymianę poduszki pod silnikiem (ok 600 zł)

Naprawy

Przez niecałe 3 lata na naprawy w ASO wydałem ok 8500 zł. Nie pamiętam już wszystkich przypadłości ale w serwisie znają mnie już doskonale.

Wentylacja i ogrzewanie

Wentylacja w porządku. Klimę trzeba co jakiś czas odgrzybiać bo nieprzyjemnie pachnie ale to chyba norma. Fajna opcja szybkiego osuszania przedniej szyby.

Elektryka/elektronika

Pięta achillesowa Scenica to elektronika. Przy ok 100 tys. km padł wyświetlacz (ponoć to normalne) - naprawa 450 zł. Przestają działać przyciski zamykająca w klamkach. 140 tys. przebiegu i wymiana zaworu EGR - jeśli dobrze pamiętam ok 800 zł. Częste wymiany żarówek od świateł mijania - wykonywane w serwisie bo samemu niełatwo to zrobić. Wymieniałem też hamulec parkingowy (elektryczny) coś ok 1500 zł jeśli nie więcej!! Co prawda tutaj nie z winy elektroniki bo uszkodzeniu uległa linka w zimie ale cały hamulec do wymiany. Poza tym pewnego pięknego dnia zaskoczył mnie jakiś komunikat i brak zapłonu. Okazało się że uszkodziła się blokada kierownicy. Wymieniany też był silniczek od nawiewu czy coś takiego bo zaczął trzeszczeć.

Zobacz również opinie:

Renault Scenic: bus, hatchback, inne, kombi, mini-van, sedan (limuzyna), terenowy, van

Renault Scenic: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Renault Scenic: 1.2, 1.4, 1.5, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0

Renault Scenic: 2013, 2011, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996