Rover 416 opinie, oceny użytkowników, Rover 416 spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Rover 416

Liczba ocen: 22

Średnia ocena:

7.86/10

Rover 416 spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.96/10.90 7.00
trasa 6.48/7.98 4.60
cykl mieszany 7.91/9.28 5.60

416

OCENY ROVERA 416


Ogólna ocena:  

9/10


Auto jest poprostu super komfort i wygoda jest porównywalna a może i lepsza niż w samochodach z wyższej półki poza tym co tu dużo mówić to jest poprostu ROVER !!!! i już
Opinia o układzie napędowym:
Silnik 1,6 16V 110 KM jest dosyć elastycznym silnikiem skrzynia sprawuje się bez zarzutów tylko przyśpieszenie od 80-120 mogłoby być trochę lepsze
Opinia o komforcie:
Samochód ma twarde zawieszenie co powoduje że nie dobija na nierównościach praktycznie nie ma różnicy z obciążeniem czy bez obciążenia mógłby być bardziej wyciszony.Mogę dodać iż w samochodzie fotel kierowcy ma regulację wysokości
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń jest komfortowa zarówno z przodu jak i z tyłu Obsługa samochodu jest rewelacyjna przyżądy rozmieszczone są ta że mamy do nich dostęp bez żadnych trudności i odrywania wzroku od trasy
Opinia o układzie jezdnym:
Rover 416 1,6 16V Tourer jest w mojej opini samochodem bardzo wygodnym i łatwo prowadzącym mimo dużych rozmiarów jest zwinnym i nie stanowi żadnych problemów przy manewrach zwłaszcza przy parkowaniu.Hamulce też są stabilne i można na nich polegac nawet w bardzo skrajnych sytuacjach
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Jestem bardzo zadowolony z auta, wygodne, dynamiczne, nie psuje się, tylko lać i jeździć. Jedyna wada to dość spore spalanie, ale z drugiej strony nie jest aż tak źle. Nie ma problemów z częściami - nawet zamiennikami - polecam sklep internetowy V12.
Opinia o układzie napędowym:
Fajna dynamika, szczególnie przy większych prędkościach.
Opinia o komforcie:
Bardzo komfortowe, miękkie zawieszenie. Wyciszenie wnętrza takie sobie, miękkie fotele - wygodne na krótkie trasy.
Opinia o nadwoziu:
Nadwozie rzecz gustu, mi się podoba, nie pojawia się korozja, dobry ocynk, wnętrze ergonomiczne, bagażnik bardzo duży jak na tą klasę, minus bagażnika to zawiasy wchodzące do środka - przeszkadzają przy zamykaniu gdy np 4 osoby chą się zapakować na 2 tyg., powinny być teleskopy. W śr...
Opinia o układzie jezdnym:
Miękkie zawieszenie, bardzo komfortowe, bardzo dobrze radzi sobie z polskimi drogami, nie bije na nierównościach, trochę przechyla na zakrętach ale nie tak źle. Wspomaganie ok. Słaba widoczność przy parkowaniu - ale z czujnikami parkowania jest ok.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Po prostu są lepsze auta, tak samo jak są i gorsze. Dla mnie ten jest wystarczający bo mnie na niego stać.
Opinia o układzie napędowym:
Dobrze się rozpędza, przy wyprzedzaniu potrzebna redukcja /chyba, że rozpędzony na trasie, ale gdzie tu można się rozpędzić/. Ze skrzynią nie miałem jeszcze problemów, biegi wchodzą miękko i równo.
Opinia o komforcie:
Ogólnie jestem zadowolony ale jazda pod pełnym obciążeniem na nierównościach to jak jazda wozem drabiniastym. Wyciszony dobrze ale ocena słabsza bo można było jeszcze co nieco poprawić.
Opinia o układzie jezdnym:
Mam wersję z obniżonym nadwoziem, więc prowadzi się super. Na UK nie wydałem złotówki, wymieniłem tarcze z przodu /wcale nie drogie/ i eksploatacyjnie klocki, ale to wszyscy. Parkowanie ... hmmm ... to tak średnio /wspomaganie pomaga, ale w mieście, w małych obszarach manewrowych to ró...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

6/10


nie wypisywalem co wymienialem bo duzo tego nie bylo,ale to co bylo wymieniane duzo kosztuje,i to przestaje byc smieszne kiedy za czesci do rovera,placimy slona.ja z duzych napraw wymienile skrzynie biegow i uszczelke pod glowicom-droga impreza
Opinia o układzie napędowym:
to chyba najmocniesza stronatego auta.jest to naprawde mocny silnik,elastyczna skrzynia i super przyspieszenie.druga strona to dosc duze spalanie przy ostrej jezdzie ok 11-12 litrow ale to raczej normalne przy tej masie auta i poj.1,6.gorsza jest dosc glosna praca silnika przy duzych obrotach.
Opinia o komforcie:
wszystko jest ok oprocz wyciszenia
Opinia o nadwoziu:
to jest koleny mocny punkt tego auta.materialy uzyte w modelu 400si sa bardzo dobrego gatunku,wykonczenie wnetrza bez zarzutu-nie ma duzej konkurencji w tej klasie.
Opinia o układzie jezdnym:
auto prowadzi sie naprawde niezle ale nie przesadzajac jest pare rzeczy ktore nie sa jak nalezy.ogolna ocena to 6.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


auto za male pieniadze ale za to w pelnej wygodzie abs, klimatyzacja, 4 elektryczne szyby +elektryczne lusterka i szyberdach
Opinia o układzie napędowym:
auto przyspiesza bardzo szybko,szczegolnie miedzy 60-120km.skrzynia chodzi bez zarzutów,aczkolwiek czestym problemem w tych modelach jest bieg wsteczny
Opinia o komforcie:
zawieszenie jest dosyc miekkie ale za to w mojej opinii bardziej niz dobre fotele wygodne z przodu jak i z tylu dodajmy do tego bardzo slabe wyciszenie kabiny pojazdu
Opinia o nadwoziu:
z przodu jak i ztylu jest dosyc miejsca, jedynie mozna odczuc brak jej jak sie ma zaladowane w pelni auto bardzo pojemny bagaznik (ponad 500 litrow) odporne na zniszczenia z czasem materialy wnetrza i bardzo slaba karoseria-szczegolnie blotniki
Opinia o układzie jezdnym:
auto prowadzi sie przyjemnie, mala elastycznosc przy parkowaniu
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 5


ŚREDNIE OCENY ROVER 416

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 50.00% głosów 11
Raczej tak 36.36% głosów 8
Trudno powiedzieć 13.64% głosów 3
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.5/10
Układ kierowniczy
8.3/10
Hamulce
8.0/10
Parkowanie
7.4/10
Napęd
Elastyczność
8.0/10
Skrzynia biegów
7.9/10
Silnik
8.5/10
Przyspieszenie 0-100km
8.0/10
Przyspieszenie 60-120km
8.0/10
Przyspieszenie 80-120km
8.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.1/10
Resorowanie z obciążeniem
7.4/10
Fotele przednie
8.0/10
Fotele tylne
7.5/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.3/10
Wyciszenie
6.1/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.1/10
Przestrzeń z tyłu
7.5/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.2/10
Bagażnik
8.3/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.0/10
Możliwość aranżacji
7.0/10
Karoseria
7.7/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.0/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.5/10
Widocznośc do tyłu
7.4/10
Widoczność w lusterkach
8.3/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.3/10
Elektronika
6.4/10
Naprawy
Niezawodność
5.8/10
Koszty napraw
5.1/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 6
Niezawodność 3
Napęd 3
Nadwozie 2
Spalanie 2
Wnętrze 2
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 5
Wentylacja i ogrzewanie 3
Nic 3
Inne 2
Napęd 1
Wnętrze 1
Nadwozie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Rover 416 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Volkswagen Golf.

  Rover

  416

  Volkswagen

  Golf

Najciekawsza opinia użytkownika o Roverze 416

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 84

Rover 416 400 1600 si 115KM 1999r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
nie wypisywalem co wymienialem bo duzo tego nie bylo,ale to co bylo wymieniane duzo kosztuje,i to przestaje byc smieszne kiedy za czesci do rovera,placimy slona.ja z duzych napraw wymienile skrzynie biegow i uszczelke pod glowicom-droga impreza

Układ napędowy
to chyba najmocniesza stronatego auta.jest to naprawde mocny silnik,elastyczna skrzynia i super przyspieszenie.druga strona to dosc duze spalanie przy ostrej jezdzie ok 11-12 litrow ale to raczej normalne przy tej masie auta i poj.1,6.gorsza jest dosc glosna praca silnika przy duzych obrotach.

Widoczność
nie jest zle duze lusterka,z przodu tez calkiem niezle,moze z tylu bez rewelacji

Komfort
wszystko jest ok oprocz wyciszenia

Nadwozie
to jest koleny mocny punkt tego auta.materialy uzyte w modelu 400si sa bardzo dobrego gatunku,wykonczenie wnetrza bez zarzutu-nie ma duzej konkurencji w tej klasie.

Układ jezdny
auto prowadzi sie naprawde niezle ale nie przesadzajac jest pare rzeczy ktore nie sa jak nalezy.ogolna ocena to 6.

Wentylacja i ogrzewanie
dosc slaba dmuchawa-moze tylko w moim modelu,ale z pewnoscia rover nie pozwoli nam zmarznac w zime,grzeje sie super szybko

Pełna opinia o Rover 416 400 1600 si 115KM 1999r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Rover 416: hatchback, kombi, sedan (limuzyna)

Rover 416: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Rover 416: 1.6, 2.0

Rover 416: 2002, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1992