Rover 45 opinie, oceny użytkowników, Rover 45 spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Rover 45

Liczba ocen: 28

Średnia ocena:

8.14/10

Rover 45 spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.32/10.35 6.73
trasa 6.25/7.75 5.27
cykl mieszany 7.28/9.25 5.80

45

OCENY ROVERA 45


Ogólna ocena:  

3/10


gdyby nie ogromna awaryjnosc ukladu chlodzenia i kiepskiej jakosci szyba przednia auto ocenil bym na 7.auto raczej dla spokojnego czterdziestolatka.jak chcesz poszalec to szykuj sie ogrome wycieki. co tydzien 2 litrowa butelke wody dolewam do chlodnicy. nawel plyny uszczelniajace nie pomagaja zbytni...
Opinia o układzie napędowym:
auto ma kopa jak na swoja wage 1600 kg moc okolo 120koni nie znam fabrycznej mocy
Opinia o komforcie:
z przodu jezdzi sie dobrze podgrzewane siedzenia w zimne dni dobrze sie sprawuja skora dobrej jakosci. auto przejechalo 170 000 km i ani sladu przetarc na skorze ani skorzanej kierownicy sportowej seryjnej.z tylu malo miejsca.na prostej jezdzi dobrze w zakretach przechyly dosc znaczne przy ostrej jz...
Opinia o nadwoziu:
rover jest wykonany ze slabych materialow szczegolnie uszczelki silnka w przeciagu roku poszly wszystkie od ukladu chlodzenia.szyba przednia wyglada jak po bombardowaniu w bagdadzie(cala szyba popekana od kamykow). jezdze po autostradzie w uk.przednia maska porysowana od kamykow.w srodku jakosc bard...
Opinia o układzie jezdnym:
na wprost prowadzi sie dobrze,przy ostrych zakretach mocno sie przechyla.parkowanie do tylu okropne.wysoki bagaznik i mala szyba praktycznie zerowa widocznosc przy parkowaniu
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


W ciągu 10 lat nie wymieniałem żadnych części z wyjątkiem tych eksploatacy- jnych jak: rozrząd, filtry itp. Jest to samochód, jak dotąd, bezawaryjny. Dotąd takiego auta nie miałem.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik elastyczny dynamiczny i oszczędny. Przyspiesza porównywalnie do silników benzynowych tej pojemności. Rozruch zimą nie jest utrudniony. Silnik jest mocną stroną tego samochodu
Opinia o komforcie:
Dobre resorowanie. Fotele przednie wygodne i proste w ustawianiu. Wyciszenie silnika należyte.Trochę słychać w zakresie dolnym i górnym przediale obrotów szczególnie gdy silnik nie ma swojej temperatury. Silnik rozgrzany i jazda w zakresie 2000 obrotów na bezpośrednim biegu powodują, że ...
Opinia o nadwoziu:
Z przodu dużo miejsca, wygodnie. To samo z tyłu. Trochę ciaśniej, oczywiści,przy trzech osoboach tam podróżujących. Siedzenia i oparcia - wygodne. Materiały wykończeniowe 1 klasa. Nic nie stuka, puka, zgrzyta czy piszczy. Karoseria ładna, pieści oko i długo jeszcze będzie modna.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto trzyma się drogi dobrze. Układ kierowniczy działa należycie. Może zawieszenie jest trochę twarde. Nie jest to jednak mankament. W zakręty wchodzi dobrze bez nadmiernych przechyłów.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

5/10


gdyby nie silnik auto bylo by dobre.silnik wkurzyl mnie okropnie. zmienilem rovera an skode superb. nigdy wiecej urzywanego anglika. lepiej dodac troche kasy i kupic niemca lub japonca
Opinia o układzie napędowym:
kiepskie wykonanie silnika. padaja uszczelki pod glowica i pompa wody
Opinia o komforcie:
kiepskie wyciszenie. buja na zakretach bez obciazenia. z 4 ludzmi nie przyspiesza wystarczajaco. dla mnie siedzenia sa super. dla kolegi o wroscie 190 siedziskie sa za krodkie
Opinia o nadwoziu:
mialem limitowana wersje z pelnym wyposarzeniem. karoseria nie rdzewieje w angielskich warunkach nawet przy zadrapaniach do golej skory.w sedanie nie mozna skadac tylnych siedzen.skora groba dobrej jakosci.bagarznik duzy.zawiasy w bagarzniku moga przeszkadzac przy pelnym zaladowaniu
Opinia o układzie jezdnym:
jesli chcesz kupic rovera 45/75 proponuje tylko i wylacznie z silnikiem diesla.sa to silniki bmw niezawodne. co do silnikow dezynowych nadaja sie tylko dla niedzielnych kierowcow. kto chce przycisnac to zapomnijcie o tym aucie.kazde angielskie auto produkowane przez anglikow jest do niczego.w jaguar...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


jak na razie auto spisuje się bardzo dobrze, ma przyjemne wnętrze,4 poduszki powietrzne, dobrze się prowadzi, nie jest paliwożerne, koszty zakupu są naprawdę niewielkie, bardzo duży kufer 480l (sedan),polecam jako autko rodzinne.
Opinia o układzie napędowym:
silnik pracuje równo, brakuje trochę niutonometrów, ale nieźle sobie radzi nawet z kompletem pasażerów, najlepiej przyspiesza od 80-120km/h. Powyżej 120km/h we wnętrzu robi się nieco głośno.
Opinia o komforcie:
w cztery osoby podróżuje się naprawdę komfortowo, nawet na dłuższych trasach pasażerowie 180cm nie narzekali na brak miejsca, przednie fotele pierwsza klasa, super wygodne. Zawieszenie wzorowe
Opinia o nadwoziu:
nie znalazłem ognisk korozji na karoserii, ryski i niewielkie wgniecenia eksploatacyjne, widoczne po dokładnym obejrzeniu.
Opinia o układzie jezdnym:
autko bardzo dobrze trzyma się nawierzchni,nie przewraca się na ostrych łukach drogi, precyzyjny układ kierowniczy i średnio twarde zawieszenie zachęca do dynamicznej jazdy. Zbyt mały skręt mniej wprawnym kierowcą może utrudniać parkowanie,wspomaganie działa w sam raz nie za lekko i nie...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Świetnie się prowadzi. Przestronny i wygodny samochód dla czteroosobowej rodziny.
Opinia o układzie napędowym:
Pomimo uszkodzonego przepływomierza (nowy to koszt około 700 zł) auto sprawuje się bardzo dobrze (należy tylko kręcić silnik pomiędzy 2 a 3 tyś. obrotów/min).
Opinia o komforcie:
Głośny w środku (słychać silnik).
Opinia o nadwoziu:
Pomimo wieku i wielu przetarć (głównie na parkingach) oraz odprysków od kamieni, auto nie posiada śladów korozji. Wszystkie przełączniki są "pod ręką".
Opinia o układzie jezdnym:
Idealnie trzyma się drogi nawet przy dużych prędkościach (opony 195/55 R15). Bardzo dobrze działające wspomaganie. Należy tylko trochę mocniej trzymać kierownicę podczas wyprzedzania z dużymi prędkościami na koleinach.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 6


ŚREDNIE OCENY ROVER 45

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 64.29% głosów 18
Raczej tak 28.57% głosów 8
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 7.14% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.8/10
Układ kierowniczy
8.5/10
Hamulce
8.4/10
Parkowanie
7.6/10
Napęd
Elastyczność
7.9/10
Skrzynia biegów
7.4/10
Silnik
7.9/10
Przyspieszenie 0-100km
7.4/10
Przyspieszenie 60-120km
7.9/10
Przyspieszenie 80-120km
8.2/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.3/10
Resorowanie z obciążeniem
7.9/10
Fotele przednie
8.6/10
Fotele tylne
7.5/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.2/10
Wyciszenie
6.3/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.3/10
Przestrzeń z tyłu
7.2/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.1/10
Bagażnik
8.7/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.5/10
Możliwość aranżacji
7.4/10
Karoseria
8.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.4/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
7.4/10
Widoczność w lusterkach
8.6/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.9/10
Elektronika
6.9/10
Naprawy
Niezawodność
6.8/10
Koszty napraw
5.3/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 6
Spalanie 5
Układ jezdny 4
Napęd 2
Wnętrze 2
Niezawodność 1
Nadwozie 1
Inne 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Wentylacja i ogrzewanie 4
Wnętrze 3
Nic 3
Napęd 3
Inne 2
Układ jezdny 2
Spalanie 2
Widoczność 1
Awaryjność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Rover 45 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Rover 75.

  Rover

  45

  Rover

  75

Najciekawsza opinia użytkownika o Roverze 45

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 23

Rover 45 600 2000 tdi 105KM 1995r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
W ciągu 10 lat nie wymieniałem żadnych części z wyjątkiem tych eksploatacy- jnych jak: rozrząd, filtry itp. Jest to samochód, jak dotąd, bezawaryjny. Dotąd takiego auta nie miałem.

Układ napędowy
Silnik elastyczny dynamiczny i oszczędny. Przyspiesza porównywalnie do silników benzynowych tej pojemności. Rozruch zimą nie jest utrudniony. Silnik jest mocną stroną tego samochodu

Widoczność
Widoczność do przodu, tyłu jak i w lusterkach jest OK

Komfort
Dobre resorowanie. Fotele przednie wygodne i proste w ustawianiu. Wyciszenie silnika należyte.Trochę słychać w zakresie dolnym i górnym przediale obrotów szczególnie gdy silnik nie ma swojej temperatury. Silnik rozgrzany i jazda w zakresie 2000 obrotów na bezpośrednim biegu powodują, że jest on ledwie słyszalny.

Nadwozie
Z przodu dużo miejsca, wygodnie. To samo z tyłu. Trochę ciaśniej, oczywiści,przy trzech osoboach tam podróżujących. Siedzenia i oparcia - wygodne. Materiały wykończeniowe 1 klasa. Nic nie stuka, puka, zgrzyta czy piszczy. Karoseria ładna, pieści oko i długo jeszcze będzie modna.

Układ jezdny
Auto trzyma się drogi dobrze. Układ kierowniczy działa należycie. Może zawieszenie jest trochę twarde. Nie jest to jednak mankament. W zakręty wchodzi dobrze bez nadmiernych przechyłów.

Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja nie budzi niestety zachwytu. Szczególnie przy różnicach temperatur i jeździe w deszczu. Szyby szybko parują. Ja wówczas opuszczam trochę lewą czy prawą szybę i sytuacja wrca do normy. Jest też drugi sposób - włączyć klimatyzację. Jednocześnie chłodzenie i ogrzewanie. Para z szyb szybko znika.

Pełna opinia o Rover 45 600 2000 tdi 105KM 1995r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Rover 45: hatchback, sedan (limuzyna)

Rover 45: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Rover 45: 1.4, 1.6, 1.8, 2.0

Rover 45: 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1995