Rover seria 800 opinie, oceny użytkowników, Rover seria 800 spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Rover seria 800

Liczba ocen: 6

Średnia ocena: 8.50/10

Rover seria 800 spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
11.15/12.75
9.00
trasa
8.30/10.25
7.20
cykl mieszany
9.60/11.50
8.30

Oceny ROVERA SERIA 800

2008-08-13

Ogólna ocena:

8/10

samochód genialny za genialnie niskie pieniądze a to przez strach ludzi że drogi serwis i brak części , a to nie prawda , takie rzeczy jak rozrząd , filtry, klocki , swiece - wszystko jest i w normalnych przystępnych cenach ... amory to już inna bajka 2 szt.do tyłu to wydatek ok 800 zł.
Opinia o układzie napędowym:
zmiany biegów nie martwią bo to automat i to bardzo inteligentny Mniej punktów za skrzynię tylko dlatego że brak piątego biegu który by się wbijał przy przekroczeniu 120km/h, Mimo że to automat to doskonałe przyspieszenie w wysokich przedziałach prędkości co daje pełną kontrolę nad...
Opinia o komforcie:
gdy jeżdzę sam jest idealnie , problemy się pojawiają gdy samochód jest obciążony kompletem pasazerów , chyba lekko za miękkie sprężyny . Przednie fotele full wypas elektronicznie sterowane i podgrzewane . Z tyłu nieźle ale już tak nie wygodnie , na plus z tyłu składany połokietnik ...
Opinia o nadwoziu:
jak pisałem masa miejsca to przecież limuzyna , bagażnik przy maly ale tylko z powodu instalacji gazowej zamiast koła. A koło przecież trzeba gdzieś wozić ;)
Opinia o układzie jezdnym:
to limuzyna i jak na taką przystało konfort teraz za przystępną cenę , parkowanie daje max może ze względu na umiejętności a może na doskonałe rozmieszczenie lusterek i widoczność z tym zwiazaną wkażdym razie nigdy problemów nie miałem z tym manewrem. Auto prowadzi się słusznie do...

2009-07-12

Ogólna ocena:

9/10

z mojego punktu widzenia autko jest super mam taki od 2 lat i nie narzekam wrecz przeciwnie bardzo se go chwale a zwlaszcza komfort jadzy jest fenomenalny
Opinia o układzie napędowym:
silniczek dobrze współpracuje z 5 biegowa skrzynia przyspieszenie jest dosc imponujace jak na ten motorek
Opinia o komforcie:
zawieszenie jest fenomenalne bardzo konfortowe nie warzne ile osób sie wiezie dziala bez zarzutow
Opinia o nadwoziu:
przednia przestrzen jest durza i przestronna z tylu tez nie brakuje miejsca bez problemu zmieszcza sie trzy dorosle osoby bagarznik bardzo durzy a po zlorzeniu tylnej kanapy robi sie jeszcz wieksza bez problemu mozna przewozic dlugie elementy. jesli chodzi o jakosc materialow wykonczeniowych to mogl...
Opinia o układzie jezdnym:
autko prowadzi sie bardzo dobrze abs działa bez zarzutów zatrzymuje ta duza mase bardzo szybko gorzej z parkowaniem nie widac konca bagarznika co bardziej utrudnia ocenienie odległości do przeszkody

2008-02-07

Ogólna ocena:

9/10


Opinia o układzie napędowym:
Silnik bardzo elastyczny dobrze dobrane przełożenia w 5-cio biegowym automacie, lekki minus za lekkie szarpnięcia przy zmianach (300 000 przebiegu. Swoją klasę pokazuje przy przyspieszaniu powyżej 120 pod górę gdy innym użytkownikom dróg zaczyna się zadyszka.
Opinia o komforcie:
Jedyne minusy za słyszalny przy większych prędkościach szum wiatru.
Opinia o nadwoziu:
Wszystkie przełączniki na swoich miejscach ,jedynie zegar czasowy umieszczony na środkowej konsoli zbyt nisko, trzeba za bardzo opuszczać wzrok.
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód o bardzo dobrym wyważeniu, świetnie trzyma się drogi, wspomaganie działa z właściwą siłą, trochę za mało zwrotny przy manewrach parkowania w ciasnych garażach.

Michal2014-08-11

Ogólna ocena:

9/10

Samochod mialem okolo roku,w tym czasie wymienilem filtry I plyny nietuzinkowy samochod rzadko spotykany czujesz cie w nim jak w czolgu mimo gabarytow parkowanie jest dosc przyjemne,sprzedalem po zapinanie fotelika na tylnim siedzeniu to koszmar ale jak dziecko sobie poradzi z pasem to jestok.

2008-02-12

Ogólna ocena:

8/10


Opinia o układzie napędowym:
Przy niskich biegach jest tak sobie nawet mimo turbiny ale tak od setki do 160 zbiera się bardzo ładnie
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzi się naprawdę pięknie.Lecz przy parkowaniu jest dość niezgrabny bo "nos" jest daleko od przednich kół...

Średnie oceny ROVER SERIA 800

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
66.67%
głosów 4
Raczej tak
33.33%
głosów 2
Trudno powiedzieć
0.00%
głosów 0
Raczej nie
0.00%
głosów 0
Nie
0.00%
głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.3/10
Układ kierowniczy
8.5/10
Hamulce
8.2/10
Parkowanie
6.7/10
Napęd
Elastyczność
8.7/10
Skrzynia biegów
8.2/10
Silnik
9.2/10
Przyspieszenie 0-100km
7.8/10
Przyspieszenie 60-120km
8.2/10
Przyspieszenie 80-120km
8.8/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
9.5/10
Resorowanie z obciążeniem
9.2/10
Fotele przednie
9.8/10
Fotele tylne
9.2/10
Jazda z kompletem pasażerów
9.0/10
Wyciszenie
8.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.7/10
Przestrzeń z tyłu
9.3/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.0/10
Bagażnik
9.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.2/10
Możliwość aranżacji
7.3/10
Karoseria
9.0/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
9.3/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.2/10
Widocznośc do tyłu
7.7/10
Widoczność w lusterkach
9.3/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
4.5/10
Elektronika
4.0/10
Naprawy
Niezawodność
4.5/10
Koszty napraw
3.3/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy
2
Niezawodność
1
Wentylacja i ogrzewanie
1
Spalanie
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie
1
Układ jezdny
1
Wentylacja i ogrzewanie
1
Nic
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Rover seria 800 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Rover seria 600.

Rover seria 800

Rover seria 800

Rover seria 600

Rover seria 600

Najciekawsza opinia użytkownika o Roverze seria 800

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 93

Rover seria 800 820si 2000 135KM 1995r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna

samochód genialny za genialnie niskie pieniądze a to przez strach ludzi że drogi serwis i brak części , a to nie prawda , takie rzeczy jak rozrząd , filtry, klocki , swiece - wszystko jest i w normalnych przystępnych cenach ... amory to już inna bajka 2 szt.do tyłu to wydatek ok 800 zł.

Układ napędowy

zmiany biegów nie martwią bo to automat i to bardzo inteligentny Mniej punktów za skrzynię tylko dlatego że brak piątego biegu który by się wbijał przy przekroczeniu 120km/h, Mimo że to automat to doskonałe przyspieszenie w wysokich przedziałach prędkości co daje pełną kontrolę nad wyprzedzaniem. Wystarczy gwałtowniej wdepnąć pedał gazu do oporu a skrzynia "inteligentnie" zredukuje bieg na niższy co da wyższy moment obrotowy i gwałtowne przyspieszenie.

Komfort

gdy jeżdzę sam jest idealnie , problemy się pojawiają gdy samochód jest obciążony kompletem pasazerów , chyba lekko za miękkie sprężyny . Przednie fotele full wypas elektronicznie sterowane i podgrzewane . Z tyłu nieźle ale już tak nie wygodnie , na plus z tyłu składany połokietnik i masa miejsca na nogi.

Nadwozie

jak pisałem masa miejsca to przecież limuzyna , bagażnik przy maly ale tylko z powodu instalacji gazowej zamiast koła. A koło przecież trzeba gdzieś wozić ;)

Układ jezdny

to limuzyna i jak na taką przystało konfort teraz za przystępną cenę , parkowanie daje max może ze względu na umiejętności a może na doskonałe rozmieszczenie lusterek i widoczność z tym zwiazaną wkażdym razie nigdy problemów nie miałem z tym manewrem. Auto prowadzi się słusznie dostojnie układ wspomagania idealnie dopasowany do prędkości jazdy , kierownice własciwie się muska a nie ściska . Hamowanie raczej mogłoby byc lepsze, lepiej zachować słuszny odstęp, masa samochodu budzi respekt.

Naprawy

głównie zawieszenie- polskie dziury , i raz awaria jakiejś cewki , nie palił jak padało / ogólnie przez dwa lata kosztował za wizyty w serwisach dodatkowo jakieś 3 tyś . ale to głownie przez te pieprzone drogi w Polsce ... aaa jest jedna wredna wada wiecznie pękający zbiornik wyrównawczy płynu chłodniczego , wymieniłem ze 3 razy .

Wentylacja i ogrzewanie

13 lat i klima działa jak nowa , konfortowo dla kierowcy i pasarzera obok , gorzej dla osób siedzących z tyłu , bo nawiew tylko od stóp to trochę za mało i z tyłu może być gorąco np. przy 32 stopniach na zewnątrz .

Elektryka/elektronika

nie wiem dlaczego ale czasami zimą , otwieranie szyb moze odmówić posłuszeństwa ... wielu elektryków to analizowało i poddało się .

Zobacz również opinie:

Rover seria 800: coupe, sedan (limuzyna)

Rover seria 800: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Rover seria 800: 2.0, 2.5, 2.7

Rover seria 800: 1998, 1996, 1995, 1994