Saab 900 opinie, oceny użytkowników, Saab 900 spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Saab 900

Liczba ocen: 13

Średnia ocena:

8.69/10

Saab 900 spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 11.31/12.25 -.--
trasa 8.19/8.22 -.--
cykl mieszany 9.76/10.32 -.--

900

OCENY SAABA 900


Ogólna ocena:  

10/10


Minusem jest brak TURBO :), mało mechaników, którzy znają te modele, trzeba to auto kochać, to odwzajemnia się z nawiązką.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik wolnossący nie poraża mocą, ale jest bezawaryjny i elastyczny. Pracuje równo i stosunkowo cicho. Skrzynia precyzyjna dobrze zestrojona, ale niestety sprzęgło na linkę.
Opinia o komforcie:
Auto do przepisowych prędkości ciche, powyżej 150 odczuwa się szum powietrza. Bez obciążenia auto bardzo twarde, z pełnym obciążeniem prowadzi się super i jest bardziej elastyczny. Dużo miejsca z tyłu oraz osobne nawiewy dają komfort dla pasażerów nawet tych wysokich.
Opinia o nadwoziu:
Jakość materiałów genialna, nic się nie rysuje, nic nie pęka, prawie nic nie trzeszczy (14 lat i ok 5 po polskich drogach). Minusem jest, że po złożeniu siedzeń, nie robi się płaska podłoga.
Opinia o układzie jezdnym:
Wspomaganie wyważone, stawia lekki opór, układ kierowniczy dość precyzyjny, nie przechyla się w zakrętach, dość twardy, nie każdemu to przypadnie do gustu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


wielka szkoda, że model ten (lub podobny)nie jest już produkowany w Szwecji,samochód doskonały,bardzo rzadko spotykany na drogach,cały czas wzbudza zainteresowanie kierowców
Opinia o układzie napędowym:
silnik pracuje cicho i równo, natychmiast reaguje na ruchy pedału gazu, bardzo dobrze przyspiesza, nie pobiera dodatkowo oleju w okresie "od wymiany do wymiany",bardzo elastyczny, biegi wchodzą dobrze
Opinia o komforcie:
auto na gładkie drogi, gorzej na drogach nie utwardzonych z uwagi na dość krótki rozstaw osi i duże zwisy z przodu i tyłu co skutkuje pozytywnie na bezpieczeństwo w przypadku zderzenia (długi obszar zgniotu), wnętrze dobrze wyciszone
Opinia o nadwoziu:
dużo miejsca z przodu,wszystkie przełączniki w zasięgu ręki,ogromny bagażnik (mieszczą się w nim kanapa,drzwi do pokoju...),bardzo dobre mteriały i wykończenia (po 18-stu latach nie wymagają renowacji),poza drobnym "wypryskiem" na przednim nadkolu rdzy nie widać
Opinia o układzie jezdnym:
auto mimo sędziwego wieku prowadzi się tak jak na początku kiedy było nowe czyli bardzo dobrze
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


jeżeli chodzi o awaryjność to o czym tu mówić samochód rewelacja , znikoma awaryjność, czemu w Polsce tak mało Saabów ma pewne niedociągnięcia tak jak np.wentylacja ale pewnie już to poprawiono w nowych modelach
Opinia o układzie napędowym:
silnik jest nie ekonomiczny ale coś za coś bardzo dobrze przyspiesza ale trzeba kręcić na wyższe obroty ,biegami nie trzeba często przerzucać ponieważ skrzynia jest bardzo elastyczna (to duży plus na miasto i na trasę)
Opinia o komforcie:
samochód utwardzony nie może być komfortowym za to na trasie jest super , trzyma się drogi
Opinia o nadwoziu:
bagażnik jest bardzo duży ( duży + ) wykończenie wnętrza jak na ten rok auta jest extra wiele aut do dziś nie dorównuje do takiego wykończenia , jeden mały schowek i właściwie nic gdzie można by było coś położyć ( wielki - , do potęgi o zgrozo!!! )korozja może nie zżera tak szybk...
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód jest obniżony i utwardzony (tuning robiony w Niemczech)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Rewelacyjne auto. Polecam wersję 2,5 V6. Auto z werwą, piękny dźwięk silnika. jak trzeba jedziemy sportowo, a w niedzielę z teściową do kościoła:)
Opinia o układzie napędowym:
Rewelacyjna skrzynia, mały przeskok między biegami, skrzynia dobrze dopracowana i zestrojona z silnikiem. Częsty problem to bieg wsteczny- wybierak ulega zużyciu.
Opinia o komforcie:
Ja niestety mam do wymiany amortyzatory więc mija opinia w tej kwestji może nie być trafna.
Opinia o nadwoziu:
Moja sabina ma 16 lat i nie jeden renault chciał by tak wyglądać. Lakier super jedynie małe strupki przy nadkolach, cały spód auta laminowany od spodu fabrycznie- zero rdzy!!!
Opinia o układzie jezdnym:
Rewelacyjnie trzyma się zakrętów, zachla się do pewnego stopnia i idzie równiutko cały zakręt- sama przyjemność! Wysoki komfort podróży, układ wspomagania nie jest rewelacyjny w porównaniu z nowszymi modelami ale działa poprawnie, precyzyjny. Co ciekawe w kabinie przy prędkości 160k...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


OGÓLNIE DLA MNIE SUPER SAMOCHÓD BARDZO ŻAŁUJE ŻE GO SPRZEDAŁEM ALE JAK POZBĘDĘ SIĘ OBECNEGO AUTA ,KUPUJĘ ZNÓW SAABA 900 TYLKO Z WIĘKSZYM SILNIKIEM 2.3 , ALBO DIESLA POLECAM
Opinia o układzie napędowym:
BARDZO ELASTYCZNY SILNIK PRZYŚPIESZENIE NIE SPRAWIA WIĘKSZYCH PROBLEMÓW BO NAJSŁABSZY SILNIK TO 2.0 I 130 KM
Opinia o komforcie:
JAK NA TAK WIEKOWE AUTA WYCISZENIE I KOMFORT JAZDY SUPER JEŻELI ZAWIESZENIE NIE JEST ROZKLEKOTANE
Opinia o nadwoziu:
WNĘTRZE JEST CHYBA NAJWIĘKSZYM ATUTEM SAABA DOBREJ JAKOŚCI MATERIAŁY WELURY , SKÓRY , KLIMA TO BARDZO CZĘSTO STANDARD W TYCH AUTACH NO I TYLNA KANAPA Z WBUDOWANYMI FOTELIKAMI DLA DZIECI
Opinia o układzie jezdnym:
BARDZO DOBRE PROWADZENIE TRZEBA SIE PRZYZWYCZAIĆ DO DOŚĆ DŁUGIEJ MASKI PRZY PARKOWANIU
» pełna opinia
 
1 2 3 z 3


ŚREDNIE OCENY SAAB 900

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 76.92% głosów 10
Raczej tak 23.08% głosów 3
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.2/10
Układ kierowniczy
8.8/10
Hamulce
8.8/10
Parkowanie
7.5/10
Napęd
Elastyczność
9.0/10
Skrzynia biegów
8.5/10
Silnik
9.2/10
Przyspieszenie 0-100km
8.6/10
Przyspieszenie 60-120km
8.5/10
Przyspieszenie 80-120km
8.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.3/10
Resorowanie z obciążeniem
8.2/10
Fotele przednie
9.4/10
Fotele tylne
8.5/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.3/10
Wyciszenie
8.6/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.2/10
Przestrzeń z tyłu
7.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.1/10
Bagażnik
9.5/10
Jakość materiałów i wykończenia
9.2/10
Możliwość aranżacji
8.0/10
Karoseria
9.2/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.9/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.2/10
Widocznośc do tyłu
7.9/10
Widoczność w lusterkach
8.4/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.8/10
Elektronika
5.6/10
Naprawy
Niezawodność
6.0/10
Koszty napraw
4.1/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 4
Napęd 2
Niezawodność 2
Wnętrze 2
Nadwozie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 4
Wentylacja i ogrzewanie 3
Spalanie 2
Układ jezdny 1
Widoczność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Saab 900 brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Rover seria 200.

  Saab

  900

  Rover

  seria 200

Najciekawsza opinia użytkownika o Saabie 900

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 100

Saab 900 S 2300 16V 150KM 1994r. hatchback

Ocena ogólna
jeżeli chodzi o awaryjność to o czym tu mówić samochód rewelacja , znikoma awaryjność, czemu w Polsce tak mało Saabów ma pewne niedociągnięcia tak jak np.wentylacja ale pewnie już to poprawiono w nowych modelach

Układ napędowy
silnik jest nie ekonomiczny ale coś za coś bardzo dobrze przyspiesza ale trzeba kręcić na wyższe obroty ,biegami nie trzeba często przerzucać ponieważ skrzynia jest bardzo elastyczna (to duży plus na miasto i na trasę)

Widoczność
przód bez zarzutu , do tyłu ciężko parkować bo to duże auto . Widoczność zadowalająca

Komfort
samochód utwardzony nie może być komfortowym za to na trasie jest super , trzyma się drogi

Nadwozie
bagażnik jest bardzo duży ( duży + ) wykończenie wnętrza jak na ten rok auta jest extra wiele aut do dziś nie dorównuje do takiego wykończenia , jeden mały schowek i właściwie nic gdzie można by było coś położyć ( wielki - , do potęgi o zgrozo!!! )korozja może nie zżera tak szybko ale też już widać ataki ;-)

Układ jezdny
Samochód jest obniżony i utwardzony (tuning robiony w Niemczech)

Wentylacja i ogrzewanie
nie wiem o co chodzi !!! wymienione filtry pyłkowe a dmuchać jak słabo dmuchało tak dmucha , tragedia !!! wentylacja ? szkoda pisać , do d.........

Pełna opinia o Saab 900 S 2300 16V 150KM 1994r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Saab 900: cabrio, coupe, hatchback, liftback

Saab 900: benzyna, benzyna+gaz

Saab 900: 1.9, 2.0, 2.3, 2.5

Saab 900: 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992