Seat Altea opinie, oceny użytkowników, Seat Altea spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Seat Altea

Liczba ocen: 44

Średnia ocena:

9.05/10

Seat Altea spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.38/-.-- 6.56
trasa 7.14/-.-- 5.88
cykl mieszany 8.29/-.-- 6.10

Altea

OCENY SEATA ALTEA


Ogólna ocena:  

10/10


Choć zmieniłbym parę szczegółów samochód ten sprawia wiele radości z jazdy i użytkowania. Piękna linia nadwozia w wersji nie xl (kwestia gustu) przyciąga uwagę do dziś pomimo wieku samochodu. Bdb dla małej rodziny z dwójką dzieci. Łatwo przewieźć rowerek, karnisz, psa. Brak reling...
Opinia o układzie napędowym:
Bardzo ekonomiczny i elastyczny silnik. Czasem brak mocy w porównaniu z benzyniakami, ale dobrze radzi sobie w cyklu miejskim, na światłach jak i przy dynamicznym wyprzedzaniu.
Opinia o komforcie:
Brak możliwości położenia oparcia pasażera w celu przewiezienia długiego ładunku. Ale i tak udało się przewieźć 3 metrowy karnisz z zamkniętą klapą tylną. Przy podwyższonym fotelu przednim trzeba mocno schylać się na światłach by zobaczyć sygnalizator - jest to wynik spadającej...
Opinia o nadwoziu:
Samochód dla każdego. Duża regulacja i ergonomia bez zarzutu. Wyjątek - przy wzroście 180 jeśli odsuniemy fotel do wygodnej dla nóg pozycji, kierownica wydaje się być zbyt daleko pomimo dużej jej regulacji. Wygodna obsługa przyciskami na konsoli i kierownicy. Niepraktyczny schowek na 2 k...
Opinia o układzie jezdnym:
Świetne trzymanie w zakrętach, dobre zachowanie w teście łosia, miałem sytuację - ciężarówka wyjechała z drogi podporządkowanej, altea wyszła bez szwanku po sprytnym manewrze (dla porównania scenic pewnie leżałby na boku); zbyt wcześnie włącza się abs na śniegu - blokuje przednie...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Przestronne ergonomiczne wnętrze, dobrze wykoćzone chociaż monotonne i twarde. Dobry komfort podróżowania. Bardzo dobre seryjne audio. Dobre właściwości jezdne i sprawnie działająca skrzynia biegów. Wady: za słaby silnik 1,6; szumy powyżej 120km/h
Opinia o układzie napędowym:
Bardzo dobrze "chodzi" skrzynia biegów. Co do wałaściwości silnika - niestety brakuje mu trochę mocy. jak na 1,6 trochę mało dynamiczny. Na wolnych obrotach trochę nierównomiernie pracuje.
Opinia o komforcie:
Fotele przednie zapewniają komfort nawet podczas długiej kilkunastogodzinnej jazdy z krótkimi przerwami. Tylne - wygodne nawet dla dorosłych osób. Dobre podparcie kręgosłupa i dobra długość siedzisk. Wyciszenie - dobre do ok 120 km/h. Później szumy.
Opinia o nadwoziu:
Z przodu i z tyłu sporo miejsca nawet dla wysokich osób. Ergonomia - ok. Schowek pomiędzy przednimi fotelami - mógłby służyć jako podłokietnik, gdyby był wyższy. Jakość materiałów - dobra chociaż niestety wszędzie jest twardy plastik. Kolorystyka - również niestety wszędzie jes...
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo dobrze trzyma się drogi nawet w ciasnych zakrętach. Parkowanie - słaba widoczność do tyłu, pomagają czujniki zawracania. Auto zwrotne.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Bardzo przyjemne w eskploatacji, funcjonalne auto o niebanalnej stylistyce i niewysokich kosztach utrzymania. Polecam!
Opinia o układzie napędowym:
Silnik został tuningowany do mocy ok. 135 KM. Przy takiej mocy jazda na trasie staje sie bezproblemowa. Są natomiast problemy z elastycznościa na niskich biegach.
Opinia o komforcie:
Jedyny minus to szumy powietrza owiewającego karoserię przy większych prędkościach
Opinia o nadwoziu:
minus to twarde plastiki, ale za to dobrze spasowane, więc nie skrzypią
Opinia o układzie jezdnym:
jedyny minus to słaba widoczność w czasie parkowania, ze względu na wysoką linię okien.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10



Opinia o układzie napędowym:
Bardzo elastyczny silnik, rewelacyjna automatyczna skrzynia biegów DSG Szybsza od manualnej). Silnik mógłby być cichszy.
Opinia o komforcie:
Sztywne zawieszenie, więc komfortu nie za wiele. Fotele wygodne i regulowane na różne sposoby. Słabe wyciszenie opływającego powietrza.
Opinia o nadwoziu:
Dużo miejsca z przodu i z tyłu (mam 184cm wzrostu). Ergonomiczna obsługa, dobre materiały. Jak na minivana małe możliwości aranżacji wnętrza, np. brak możliwości złożenia oparcia siedzenia pasażera.
Opinia o układzie jezdnym:
Doskonałe właściwości jezdne, twarde zawieszenie, małe przechyły na zakrętach, precyzyjny układ kierowniczy.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Jakby było lepeiej wyciszone to auto jest niemal idealne
Opinia o układzie napędowym:
1.9 trochę za słaby jak jedzie więcej niż 2 osoby. Jeździłem przez chwilę z boxem, który podkręcał do 145KM i jazda była o wiele lepsza ale wolę mieć zdrowy silnik
Opinia o komforcie:
Jechałam ,,na raz' 1200km i nie odczuwałem żadnego zmęczenia. Fotele nie powodowały dyskomfortu. Przy większym obciążeniu silnik troche się męczy i jest głośno...no właśnie głośno-wyciszenie porażka. W drzwiach nie dali nawet głupiej gąbki
Opinia o układzie jezdnym:
Narazie wymieniałem tuleje w przednim zawieszeniu bo auto strasznie ,,myszkowało' po jezdni. Przy wjeździe na nierównośc samochód ma dziwną tendecję do lekkiego uskoku na bok...pozatym ok
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 9


ŚREDNIE OCENY SEAT ALTEA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 72.73% głosów 32
Raczej tak 22.73% głosów 10
Trudno powiedzieć 2.27% głosów 1
Raczej nie 2.27% głosów 1
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.6/10
Układ kierowniczy
9.6/10
Hamulce
9.1/10
Parkowanie
7.7/10
Napęd
Elastyczność
8.5/10
Skrzynia biegów
9.2/10
Silnik
9.0/10
Przyspieszenie 0-100km
8.2/10
Przyspieszenie 60-120km
8.5/10
Przyspieszenie 80-120km
8.5/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.9/10
Resorowanie z obciążeniem
8.7/10
Fotele przednie
9.5/10
Fotele tylne
8.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.7/10
Wyciszenie
7.6/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.6/10
Przestrzeń z tyłu
9.2/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.3/10
Bagażnik
8.7/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.0/10
Możliwość aranżacji
8.5/10
Karoseria
9.2/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.9/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.5/10
Widocznośc do tyłu
7.4/10
Widoczność w lusterkach
8.6/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.9/10
Elektronika
7.8/10
Naprawy
Niezawodność
7.8/10
Koszty napraw
6.3/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 14
Spalanie 4
Napęd 4
Układ jezdny 3
Wnętrze 3
Niezawodność 3
Nadwozie 2
Wentylacja i ogrzewanie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 13
Widoczność 6
Inne 4
Wentylacja i ogrzewanie 3
Napęd 2
Awaryjność 2
Spalanie 1
Układ jezdny 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Seat Altea brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Toyota Corolla Verso.

  Seat

  Altea

  Toyota

  Corolla Verso

Najciekawsza opinia użytkownika o Seacie Altea

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Wpjciech

liczba głosów: 32

Seat Altea stylance 1900 1.9 105KM 2004r. mini-van

Ocena ogólna
Choć zmieniłbym parę szczegółów samochód ten sprawia wiele radości z jazdy i użytkowania. Piękna linia nadwozia w wersji nie xl (kwestia gustu) przyciąga uwagę do dziś pomimo wieku samochodu. Bdb dla małej rodziny z dwójką dzieci. Łatwo przewieźć rowerek, karnisz, psa. Brak relingów dachowych. Zamontowanie bagażnika na narty pozbawia auta kształtów. Podobnie rowery. Wygodne wnętrze. Dziecko w foteliku nie pobrudzi podsufitki ani fotela pasażera. Wiele prakt. funcji. Np. samogasnące światła po odejściu od auta, zabezpieczenia przed przypadkowym otwarcie drzwi od wewn. trzeba 2 razy otworzyć klamką od wewnątrz. Sprytnie schowane przed złodziejami wycieraczki przednie w słupkach bocznych, choć model ten nie jest lubiany przez złodziei. W rankingu DEKRY wypadło na I miejscu pod względem bezawaryjności wśród aut 4 letnich. Wymieniłbym to auto na .................. takie samo z młodszego rocznika.

Układ napędowy
Bardzo ekonomiczny i elastyczny silnik. Czasem brak mocy w porównaniu z benzyniakami, ale dobrze radzi sobie w cyklu miejskim, na światłach jak i przy dynamicznym wyprzedzaniu.

Widoczność
Krytycznie patrząc, piękny wygląd nadwozia nadany przez Waltera de Silvę odbił się jednak negatywnie na szczegółach. Jednym z nich jest właśnie widoczność. Nie widać przodu auta. Trudno wyczuć tył, grube słupki przednie i tylne. wąska tylna szyba.

Komfort
Brak możliwości położenia oparcia pasażera w celu przewiezienia długiego ładunku. Ale i tak udało się przewieźć 3 metrowy karnisz z zamkniętą klapą tylną. Przy podwyższonym fotelu przednim trzeba mocno schylać się na światłach by zobaczyć sygnalizator - jest to wynik spadającej linii dachu z przodu. Fotele świetnie trzymają a tapicerka bardzo praktyczna, trwała, szczególnie gdy ktoś ma dzieci. Tylna kanapa przesuwana dopiero po 2005 roku. Dobre wyciszenie wnętrza - pamiętajmy, że 1,9tdi jest trochę hałaśliwy, szczególnie po uruchomieniu.

Nadwozie
Samochód dla każdego. Duża regulacja i ergonomia bez zarzutu. Wyjątek - przy wzroście 180 jeśli odsuniemy fotel do wygodnej dla nóg pozycji, kierownica wydaje się być zbyt daleko pomimo dużej jej regulacji. Wygodna obsługa przyciskami na konsoli i kierownicy. Niepraktyczny schowek na 2 kubki i "coś jeszcze" pod radiem. Po bokach jest płytki, nie zabezpieczony i przedmioty w nim się znajdujące spadają na boki, niebezpiecznie bo pod pedały.Słaba jakość szarych plastików na konsoli. Mogłyby być równe choć passatowi. Wąski bagażnik, patrząc pod wyściółkę można było zorganizować więcej miejsca. Za plastikami i wyściółką możnaby schować jeszcze wiele litrów bagażu. Świetne rozwiązanie z segregatorem w bagażniku. Można np przewozić parasolki nie brudząc bagażu ani pasażerów. Świetny gdy ktoś wozi ze sobą różne gadżety a chce mieć jeszcze podręczną przestrzeń bagażową.

Układ jezdny
Świetne trzymanie w zakrętach, dobre zachowanie w teście łosia, miałem sytuację - ciężarówka wyjechała z drogi podporządkowanej, altea wyszła bez szwanku po sprytnym manewrze (dla porównania scenic pewnie leżałby na boku); zbyt wcześnie włącza się abs na śniegu - blokuje przednie prawe koło całkowicie co jeszcze wydłuża drogę hamowania; uwaga na przechodniów z lewej strony- czasem trzeba się wychylać do lewej szyby, gdyż gruby słupek zmniajsza widoczność, przydałyby sie czujniki parkowania. Są dostępne za dopłatą, lub w limitowanych seriach.

Naprawy
drogie wycieraczki przednie - komplet ok 180 zł. Brak zamienników, tylko bosch i champion. Normalna cena rozrządu ok 700 zł za wszystko z olejem włącznie. Dość drogie elementy karoserii, np. lusterka zewn. el, składane, około 1200 zł zamienniki nieskładane ale el i podgrzew, 300 zł za komplet.

Wentylacja i ogrzewanie
Wygodny klimatronic, ale latem czasem w upał dogrzewa prawą stronę gdy jedziesz ze słońcem po lewej. Czujnik wyczuwa chłód i dogrzewa prawą stronę wnętrza. Trzeba bawić się wtedy w manualne zmniejszanie temperatury. Zimą bdb grzanie ale parują dolne narożniki szyby przedniej. Świetna funkcja nadmuchu przedniej szyby. Słabe grzanie na nogi, 100 razy lepsze niż w fordzie mondeo 2000 r ale 100 razy gorsze niż np. hyundai accent, renault megane coupe, czy mercedes beczka.

Elektryka/elektronika
Elektryka bez zarzutu. Dobre materiały. Dobrze spasowane części gdzie ukryta jest elektryka i elektronika. Auto często myte, przeżyło mrozy -25 stopni i wszystko działa. Palił bez zastrzeżeń (rocznik 2004)

Pełna opinia o Seat Altea stylance 1900 1.9 105KM 2004r. mini-van »

Zobacz również opinie:

Seat Altea: hatchback, kombi, mini-van, sedan (limuzyna), van

Seat Altea: benzyna, olej napędowy, turbo diesel

Seat Altea: 1.6, 1.9, 2.0

Seat Altea: 2010, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004