Seat Altea XL opinie, oceny użytkowników, Seat Altea XL spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Seat Altea XL

Liczba ocen: 2

Średnia ocena:

9.00/10

Seat Altea XL spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 7.80/-.-- 6.90
trasa 6.50/-.-- 4.90
cykl mieszany 7.10/-.-- 5.90

Altea XL

OCENY SEATA ALTEA XL


Ogólna ocena:  

9/10


Auto jest tym czego szukalem.Zastanawialem sie na Turanem,ale uwazam ze to lepszy zakup.Jest to bardziej indywidualny samochod.Poza slabsza widocznoscia nie mam zastrzezen do samochodu.Jednakze posiadam go dopiero pol roku.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik jak to diesel ma waski zakres uzytecznych obrotów (1750-2600 obr/min),ale jak sie umie jezdzic dieslem,doceni sie wszystkie walory.Moc jak na 1500kg wagi wystaczajaca do sprawnego poruszania sie.A spalanie zadowalajace :)
Opinia o komforcie:
Jedynie wyciszenie kabiny troche meczy.Szumy od 90km/h.Ale dla mnie dzwiek przespieszajacego silnika to rarytas:D
Opinia o nadwoziu:
Przednie fotele sa swietne jak na minivana.Na tylnym rzedzie jest dobrze.Wysokie osoby nie maja ciasno i w 5 mozna smialo podrozowac.Mogloby byc troche mniej tych plastikow we wnetrzu.Wszystko jest pod reka i dobrze wykonane.Podlokietnik moglby byc pare cm blizej.
Opinia o układzie jezdnym:
Zawieszenie jest twarde.W sportowym stylu,ale wystarczajaco komfortowe.Auto prowadzi sie jak po szynach.Hamulce sa ostre i trzeba nauczyc sie nim hamowac.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Jak na europejską produkcję, jest to doskonały samochód.
Opinia o układzie napędowym:
Nie ma co oczekiwać sportowych osiągów. To jest auto do normalnej jazdy. Najlepiej sprawdza się w trasach. Dzięki tempomatowi można wspaniale utrzymać spalanie i jednostajną predkość na autostradzie. Brzmienie silnika przy rozpędzaniu jest nawet rasowe.
Opinia o komforcie:
Doskonały na zakrętach. Przy dobrych, nowych oponach nie ma podsterowności ani nadsterowności.
Opinia o nadwoziu:
Tutaj same plusy: ogromny bagażnik z możliwością powiększenia przysuwając fotele tylne lub je składając. Dla dzieci ( nawet trójki) miejsca jest dosyć. Bardzo wygodny w podróżowaniu.
Opinia o układzie jezdnym:
Bardzo dobre tłumienie na nierównościach. Rewelacyjne hamulce z ABSem.
» pełna opinia
 
1 z 1
 


ŚREDNIE OCENY SEAT ALTEA XL

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 50.00% głosów 1
Raczej tak 50.00% głosów 1
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.0/10
Układ kierowniczy
10.0/10
Hamulce
9.5/10
Parkowanie
7.0/10
Napęd
Elastyczność
7.5/10
Skrzynia biegów
9.0/10
Silnik
9.0/10
Przyspieszenie 0-100km
7.5/10
Przyspieszenie 60-120km
8.0/10
Przyspieszenie 80-120km
8.0/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.5/10
Resorowanie z obciążeniem
8.5/10
Fotele przednie
9.5/10
Fotele tylne
8.5/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.5/10
Wyciszenie
7.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.5/10
Przestrzeń z tyłu
9.0/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.5/10
Bagażnik
10.0/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.0/10
Możliwość aranżacji
9.0/10
Karoseria
9.0/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
9.0/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.0/10
Widocznośc do tyłu
6.5/10
Widoczność w lusterkach
9.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
8.5/10
Elektronika
8.5/10
Naprawy
Niezawodność
8.0/10
Koszty napraw
6.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Układ jezdny 1
Komfort jazdy 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 2

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Seat Altea XL brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford S-Max.

  Seat

  Altea XL

  Ford

  S-Max

Najciekawsza opinia użytkownika o Seacie Altea XL

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Łukasz

liczba głosów: 30

Seat Altea XL Stylance 2000 TDI PD 140KM 2006r. mini-van

Ocena ogólna
Auto jest tym czego szukalem.Zastanawialem sie na Turanem,ale uwazam ze to lepszy zakup.Jest to bardziej indywidualny samochod.Poza slabsza widocznoscia nie mam zastrzezen do samochodu.Jednakze posiadam go dopiero pol roku.

Układ napędowy
Silnik jak to diesel ma waski zakres uzytecznych obrotów (1750-2600 obr/min),ale jak sie umie jezdzic dieslem,doceni sie wszystkie walory.Moc jak na 1500kg wagi wystaczajaca do sprawnego poruszania sie.A spalanie zadowalajace :)

Widoczność
Lusterka sa duze i dobrze w nich widac,ale przednie slupki troche ograniczaja widocznosc.Sa za grube.Widocznosc do tylu jest slaba.Trzeba wyczuc auto,akurat ja mam czujniki parkowania,ktore skutecznie pomagaja.

Komfort
Jedynie wyciszenie kabiny troche meczy.Szumy od 90km/h.Ale dla mnie dzwiek przespieszajacego silnika to rarytas:D

Nadwozie
Przednie fotele sa swietne jak na minivana.Na tylnym rzedzie jest dobrze.Wysokie osoby nie maja ciasno i w 5 mozna smialo podrozowac.Mogloby byc troche mniej tych plastikow we wnetrzu.Wszystko jest pod reka i dobrze wykonane.Podlokietnik moglby byc pare cm blizej.

Układ jezdny
Zawieszenie jest twarde.W sportowym stylu,ale wystarczajaco komfortowe.Auto prowadzi sie jak po szynach.Hamulce sa ostre i trzeba nauczyc sie nim hamowac.

Naprawy
Pływak sie zawiesil i pompa sie zatarla (460 zł),ale wymiana na nowa oryginalna powinna dac spokoj na pareset tys.

Wentylacja i ogrzewanie
Klimatyzacja chodzi bardzo dobrze,z nawiewami na szyby takze nie ma problemu.Wszystko jest tak jak byc powinno w aucie tej klasy.

Elektryka/elektronika
Jak narazie nie zauwazylem wiekszych problemow elektrycznych.Jedynie zlacze poduszki powietrznej pasazera robilo blad,ale elektryk usunal przyczyne (zasniedziala kostka) i narazie wszystko smiga.

Pełna opinia o Seat Altea XL Stylance 2000 TDI PD 140KM 2006r. mini-van »

Zobacz również opinie:

Seat Altea XL: mini-van

Seat Altea XL: benzyna, olej napędowy

Seat Altea XL: 1.6, 2.0

Seat Altea XL: 2007, 2006