Seat Cordoba opinie, oceny użytkowników, Seat Cordoba spalanie 2000r. (strona 1)

Opinie o samochodach Seat Cordoba

2000r.

Liczba ocen: 17

Średnia ocena:

7.12/10

Seat Cordoba spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.11/8.94 5.65
trasa 6.79/7.58 4.45
cykl mieszany 7.99/8.20 5.30

Cordoba

OCENY SEATA CORDOBA


Ogólna ocena:  

5/10


Auto awaryjne, generalnie nie polecam. Nie wiem czy ja trafiłem na taki egzemplarz, ale Cordoba była wielką pomyłką. W zimie zamarzające zamki doprowadzają człowieka do furii. Podobnie panel sterowania radia/nawiewów. Rdza na masce - rzecz normalna. Przepustnica to kolejna awaria tego s...
Opinia o układzie napędowym:
Tu sprawa też nie ma się najgorzej. Elastyczność silnika średnia. Ja nie lubiłem kręcić tego auta do wysokich obrotów bo robiło się nieznośnie głośne. Silnik pracował równo i cicho - do tego nie mam zastrzeżeń. Przyśpieszenie średnie. Mnie najlepiej samochód zbierał się od 60...
Opinia o komforcie:
średnio, średnio i jeszcze raz średnio. Wyciszenie ok do 100/h W przypadku jazdy po równej drodze - super. Jeśli chodzi np. o kostkę brukową - dramat. Miałem wrażenie, że wszystko w środku się rozleci.
Opinia o nadwoziu:
Dosyć dużo miejsca z przodu, mniej z tyłu. Jadąc dosyć daleko z 2 pasażerami nie słyszałem z ich strony większego narzekania, jednak przy 3 osobach byłoby już naprawdę ciasno. 10 za bagażnik. Naprawdę duży. W samochodzie jest mało schowków, karoseria to plastik do tego średniej j...
Opinia o układzie jezdnym:
Tu nie ma się raczej do czego przyczepić. Zawieszenie niezbyt miękkie, ale da sie jechać. Wspomaganie kierownicy dobrze dopasowane do wielkości samochodu, hamulce niezłe. Do parkowanie trzeba się przyzwyczaić. Tył wysoki i tylna szyba kompletnie odpada. Parkujemy tylko na lusterka. Kwestia...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Na tą klasę samochodu,jest naprawdę ok.
Opinia o układzie napędowym:
Auto spala 10l/pg na 100km przyenergicznej jeżdzie przy 130km/godz,przy 90/100 do 8l/benz.
Opinia o komforcie:
Osobiście toletowałem jazdę 4 osób.Auto jeżdżone w 90/% w 2 osoby.Wyprzedzanie szybkie i bezpieczne.Zawieszenie twarde sportowe.Siedzenia przód wygodne ,tylne dla osób średniego wzrostu.5 osób to przesada,ale możliwe na krutkich trasach.
Opinia o nadwoziu:
Auto od początku garażowane,jeden kierowca i właściciel.Nigdy nie pelone papierosy w wewnątrz.
Opinia o układzie jezdnym:
Kompletna książka serwisowa,przeglondów,wymian,w autoryzowanych warsztatach.Wymieniony : pasek rozżądu, 2.02.2008 przewody wys napięcia,świece.mikser.Naprawde auto do jeżdżenia.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Mówią że każda sroka swój ogon chwali lecz ja jeździłem już wieloma autami i z tym wreszcie trafiłem, być może dlatego że sam sprowadziłem go z Holandii zamiast ufać handlarzom.
Opinia o układzie napędowym:
Trudno uwierzyć że to diesel.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

6/10


DOBRY SAMOCHÓD NA "4"
Opinia o układzie napędowym:
SUPER SILNIK, SPRZĘGŁO TRAGICZNE (CIĘŻKO DZIAŁA)
Opinia o komforcie:
KOMFORT NA NIEZŁYM POZIMOIE, SZCZEGÓLNIE NA PRZEDNICH FOTELACH
Opinia o nadwoziu:
DOBRE, MIMO ŻE JEDNO Z MNIEJSZYCH KOMBI NA RYNKU
Opinia o układzie jezdnym:
ZBYT MIĘKKIE ZAWIESZENIE, UKŁAD KIEROWNICZY DZIAŁA OPTYMALNIE
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Auto bezawaryje nigdy mnie nie zawiodło
Opinia o układzie napędowym:
Silnik jak jest zimny trochę go słychać pózniej jak się rozgrzeje już nie
Opinia o komforcie:
Auto twarde dobre na nasze drogi,zawierzenie bardzo mocne ,
Opinia o układzie jezdnym:
Auto twarde idealne na nasze wyboiste drogi
» pełna opinia
 
1 2 3 4 z 4


ŚREDNIE OCENY SEAT CORDOBA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 41.18% głosów 7
Raczej tak 17.65% głosów 3
Trudno powiedzieć 23.53% głosów 4
Raczej nie 5.88% głosów 1
Nie 11.76% głosów 2
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.1/10
Układ kierowniczy
8.2/10
Hamulce
7.8/10
Parkowanie
7.0/10
Napęd
Elastyczność
7.3/10
Skrzynia biegów
7.1/10
Silnik
7.4/10
Przyspieszenie 0-100km
6.6/10
Przyspieszenie 60-120km
6.8/10
Przyspieszenie 80-120km
6.8/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.0/10
Resorowanie z obciążeniem
6.6/10
Fotele przednie
8.1/10
Fotele tylne
6.5/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.8/10
Wyciszenie
6.2/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
7.4/10
Przestrzeń z tyłu
6.5/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
7.3/10
Bagażnik
8.8/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.8/10
Możliwość aranżacji
6.8/10
Karoseria
7.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.1/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.6/10
Widocznośc do tyłu
6.4/10
Widoczność w lusterkach
7.4/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
4.8/10
Elektronika
4.7/10
Naprawy
Niezawodność
5.0/10
Koszty napraw
4.1/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 4
Wentylacja i ogrzewanie 3
Spalanie 2
Nic 1
Napęd 1
Komfort jazdy 1
Widoczność 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie 3
Nadwozie 2
Widoczność 2
Awaryjność 2
Napęd 1
Wnętrze 1
Nic 1
Inne 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Seat Cordoba brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Seat Toledo.

  Seat

  Cordoba

  Seat

  Toledo

Najciekawsza opinia użytkownika o Seacie Cordoba

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: c

liczba głosów: 23

Seat Cordoba 1600 75KM 2000r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
Auto awaryjne, generalnie nie polecam. Nie wiem czy ja trafiłem na taki egzemplarz, ale Cordoba była wielką pomyłką. W zimie zamarzające zamki doprowadzają człowieka do furii. Podobnie panel sterowania radia/nawiewów. Rdza na masce - rzecz normalna. Przepustnica to kolejna awaria tego samochodu. Można robić adaptacje/regeneracje ale w ogólnym rozrachunku i tak trzeba będzie kupić nową. Koszt ok. 1 500 zł. Jeśli kupisz, prędzej czy później będziesz to musiał zrobić. Pękająca szyba przednia lub tylna bez objawów zewnętrznych czyli uderzenia. Koledze rozsypała się szyba tylna w drobny mak po włączeniu ogrzewania szyby. Mnie pękła szyba przednia podczas jazdy. Nie nie jechało przede mną. Po prostu usłyszałem delikatny trzask i zobaczyłem \"pajączka\". Daje 5 tylko za to, że troszkę miejsc tym samochodem zjeździłem. Auto sprawuje się fajnie jak jest ciepło. Kompletnie nie nadaje się do później jesieni i zimy. Dramatem jest to co wyprawia elektronika/elektryka i zamki. Generalnie, samochodu nie polecam. Po roku sprzedałem tracąc sporo ale jednak bez żalu. Nawet z ulgą.

Układ napędowy
Tu sprawa też nie ma się najgorzej. Elastyczność silnika średnia. Ja nie lubiłem kręcić tego auta do wysokich obrotów bo robiło się nieznośnie głośne. Silnik pracował równo i cicho - do tego nie mam zastrzeżeń. Przyśpieszenie średnie. Mnie najlepiej samochód zbierał się od 60 w górę. Od 0 - 60 słabiej. Dużo osób mówi, że do wyprzedzania konieczna jest redukcja biegu. Nie zgodzę się z tym. Jadąc na 5 ok. 80 h można depnąć i dosyć szybko osiągnąć 120, oczywiście bez redukcji.

Widoczność
Widoczność do przodu fajnie. Widoczność do tyłu średnio. Lusterka boczne super. Środkowe nieprzydatne.

Komfort
średnio, średnio i jeszcze raz średnio. Wyciszenie ok do 100/h W przypadku jazdy po równej drodze - super. Jeśli chodzi np. o kostkę brukową - dramat. Miałem wrażenie, że wszystko w środku się rozleci.

Nadwozie
Dosyć dużo miejsca z przodu, mniej z tyłu. Jadąc dosyć daleko z 2 pasażerami nie słyszałem z ich strony większego narzekania, jednak przy 3 osobach byłoby już naprawdę ciasno. 10 za bagażnik. Naprawdę duży. W samochodzie jest mało schowków, karoseria to plastik do tego średniej jakości. Przy jeździe po nierównej nawierzchni nieznośnie trzeszczy.

Układ jezdny
Tu nie ma się raczej do czego przyczepić. Zawieszenie niezbyt miękkie, ale da sie jechać. Wspomaganie kierownicy dobrze dopasowane do wielkości samochodu, hamulce niezłe. Do parkowanie trzeba się przyzwyczaić. Tył wysoki i tylna szyba kompletnie odpada. Parkujemy tylko na lusterka. Kwestia przyzwyczajenia. Ja po tygodniu nie miałem z tym problemów.

Naprawy
Duża awaryjność. Duże koszty napraw. Brutalne ale prawdziwe.

Wentylacja i ogrzewanie
Ogrzewanie szybkie. Chłodzenie też. Przy jeździe w liczbie osób większej niż 1 parowanie Szyb tylnych nie do opanowania. Z przodu nieco lepiej.

Elektryka/elektronika
Nie do opanowania oryginalny panel radia / sterowania nawiewami. Wada fabryczna Cordoby/Ibizy z tego roku. 90% osób na to narzeka. Elektryczne szyby działają - tyle o nich powiem.

Pełna opinia o Seat Cordoba 1600 75KM 2000r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Seat Cordoba: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Seat Cordoba: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Seat Cordoba: 1.2, 1.4, 1.5, 1.6, 1.8, 1.9

Seat Cordoba: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1963