Seat Cordoba opinie, oceny użytkowników, Seat Cordoba spalanie kombi (strona 1)

Opinie o samochodach Seat Cordoba

kombi

Liczba ocen: 31

Średnia ocena:

7.97/10

Seat Cordoba spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.16/9.80 6.50
trasa 6.55/7.96 4.89
cykl mieszany 7.93/9.08 5.67

Cordoba

OCENY SEATA CORDOBA


Ogólna ocena:  

9/10


To wspaniały, mały samochód kombi, dla niezbyt licznej familii, głównie na miasto. Doskonale nadaje się na długie wyprawy, ale po drogach. Nie w terenie i nie po naszych szosach - jest nisko zawieszony. Pali relatywnie mało (super oszczędnie bywało poniżej 4,8 na 100 km w trasie), ale dob...
Opinia o układzie napędowym:
Jak na swój wiek i trudy pracy w wymagającym terenie (miasto!), to wszystko jest w normie. Silnik "wlecze" ciężkawą budę małego kombi jak szatan - niezmiennie od lat.
Opinia o komforcie:
Trudno oczekiwać, żeby ten mały samochod, przy sporym zużyciu amortyzatorow i zmęczeniu spręzyn zawieszenia, gładko i bez skargi pomykał po naszych drogach, pod pełnym obciążeniem, bez najmniejszej skargi. Dlatego nie nadaje sie do wożenia grubasów z pokaźnym bagażem, ale na codzienna...
Opinia o nadwoziu:
Pasażerowie z tyłu mają miejsca mało - to w sumie jest samochod miejski, a nie limuzyna. Ale nie mniej, niż w innych autach klasy B+. Jakość materiałow wykończeniowych - jak których. Ślady zużycia są widoczne na klamkach i podłokietnikach. Obicia foteli - bomba! Bagażnik i jego aranż...
Opinia o układzie jezdnym:
Z wiekiem pogarsza się prowadzenie auta (zuzycie sprężyn i amortyzatorów) oraz skuteczność hamulców, ale to normalne zjawisko. Precyzja układu kierowniczego jest zadziwiająco dobra.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


To wspaniałe, oszczędne auto klasy B. Wystarczająco dobre na miasto dla rodziny (młodej, z góra dwójką dzieci) i poza miasto. Lub już bez dzieci, kochającej wycieczki za miasto, także w górach, byle po dobrych drogach. O ile kręgosłup znosi jazdę autem o zawieszeniu sztywnym jak w furm...
Opinia o układzie napędowym:
Cóż - hiszpański temperament. W turbodieslu, z dość ciężkim (kombi) nadwoziem - nie ma się co czepiać.
Opinia o komforcie:
Dieselek, zatem "burczymucha". Ciasno z tyłu, bo to jest mały samochód i wożenie w nim 5 osób, to jest przesada. Zawieszenie jest klasyczne dla VW (czyli sztywne jak furmanka), ale pod obciążeniem robi się dość miękko i nawet auto lubi przechylić się na zakręcie.
Opinia o nadwoziu:
Karoseria - nie jestem obiektywny, bo lubię małe kombi, a linia tego auta jest ... ładna i klasyczna. Brak tu śladów szaleństwa projektanta. Sama funkcjonalność i skromna elegancja) poza tylnymi drzwiami, gdzie Hiszpanie ciut przegięli.
Opinia o układzie jezdnym:
Parkowanie. Trzeba się przyzwyczaić do parkowania autem kombi (efekt "tramwaju"). Poza tym - niemiecka precyzja.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Wiadomo że auto nie jest z najwyższej półkiale w swojej klasie oceniam je na dobre.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik Volkswagena 1,6 moim zdaniem jest dość elastyczny i wybacza lenistwo przy zmianie biegów.Jest też dość dynamiczny,można trochę sportowo.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie jest dość twarde i podczas jazdy z kompletem pasażerów nie ma problemów.Fotele przednie dość wygodne.W fotelu kierowcy można regulować przechył i ustawić tak żeby było wygodnie. Wyciszenie mogłoby być lepsze.
Opinia o nadwoziu:
Nie jest to auto wielkie ale z przodu jest miejsca sporo,trochę gorzej z tyłu. Ponieważ jest to kombi miejsca na bagaż jest dużo.Tylne siedzenia są dzielone i składane więc przestrzeń bagażową można uzyskać naprawdę imponującą. Auto ma relingi dachowe,można więc zamocować np uch...
Opinia o układzie jezdnym:
Cordoba ma raczej twarde zawieszenie i o dobijanie na nierównościach trudno. Prowadzi się dobrze,nie ma przechyłów na zakrętach.Dobrze trzyma się nawierzchni,przez 6 lat,które tam autem jeżdżę, ani razu nie zarzuciło nim.Układ kierowniczy uważam że jest precyzyjny idobrze wspomagany.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Przyzwoite auto,bez ewidentnie słabych punktów.Dobra relacja ceny do jakości.Niezłe osiągi ( jeśli ktoś nie szuka w nim ducha GTI ).Ogólnie wart zainteresowania.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik sprawdza sie dobrze zarówno w mieście,gdzie krótkie biegi dają niezłe osiągi,jak i na trasie,dzięki dobremu doborowi przełożeń skrzyni biegów.Prędkości przelotowe wyższe,niż świadczyłaby moc tej jednostki
Opinia o komforcie:
Im więcej osób na pokładzie,tym nieco obniża się skuteczność tłumienia naszych dziur.Fotele przyzwoite,a kanapa tylna jak na segment B zapewnia 2 osobom dobre warunki podróżowania
Opinia o nadwoziu:
Z przodu na nogi i głowę miejsca pod dostatkiem,trochę więcej przydałoby się na wysokości łokci.Z tyłu podobnie.Wszystkie pokrętła i przełączniki w zasięgu ręki,obsługa intuicyjna.Bagażnik,jak na wielkość auta - może zmieścić dość sporo.Karoseria dobrze zabezpieczona przed ko...
Opinia o układzie jezdnym:
Małe wychyły nadwozia na zakrętach,szczególnie na założonych amortyzatorach gazowych KYB.Dość bezpośredni ukł. kierowniczy.Zadowalający komfort resorowania.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


jestem zadowolony z auta. Co prawda vario kombi i dodatek sport troche sie ze soba kłócą. Ale jak dla mnie dobre połączenie praktycznego z funkcjonalnym. 110 km, 12 sek do setki a przy tym calkiem pojemny bagażnik. za obezna cene ok 20 000 nie ma lepszego auta na rynku :)
Opinia o układzie napędowym:
1.9 TDI wersja ASV daje dużo radości z jazdy tym autem. 110 KM zrywa asfalt :)
Opinia o komforcie:
na polskich drogach bywa różnie. Auto załadowane w 5 osób i troche bagazy ma problemy na dołkach i wyraźnie czuć dobijanie, ale nie wymgajmy zbyt wiele od tego segemntu auta. Z tyłu ja nie podróżuje :) ale dorośli pasażerowie czasem sie żalą na brak miejsca. Fotele przednie są wygodn...
Opinia o nadwoziu:
Sporym minusem jest totalny brak uchwytów na napoje. Spożywanie posiłków w trakcie jazdy jest troche utrudnione.
Opinia o układzie jezdnym:
Doskonałe do jazdy po mieście oraz w trase, niestety na moich 15" felgach i nisko profilowanych oponach łapie koleiny.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 7


ŚREDNIE OCENY SEAT CORDOBA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 58.06% głosów 18
Raczej tak 32.26% głosów 10
Trudno powiedzieć 6.45% głosów 2
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 3.23% głosów 1
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.3/10
Układ kierowniczy
8.5/10
Hamulce
8.0/10
Parkowanie
8.2/10
Napęd
Elastyczność
8.3/10
Skrzynia biegów
8.0/10
Silnik
8.7/10
Przyspieszenie 0-100km
7.5/10
Przyspieszenie 60-120km
7.4/10
Przyspieszenie 80-120km
7.6/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.6/10
Resorowanie z obciążeniem
7.3/10
Fotele przednie
8.1/10
Fotele tylne
7.2/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.1/10
Wyciszenie
6.5/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
7.5/10
Przestrzeń z tyłu
6.3/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.1/10
Bagażnik
8.7/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.5/10
Możliwość aranżacji
7.6/10
Karoseria
8.1/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.2/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.7/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
8.1/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.1/10
Elektronika
6.1/10
Naprawy
Niezawodność
6.1/10
Koszty napraw
5.4/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 9
Spalanie 7
Napęd 6
Wentylacja i ogrzewanie 2
Układ jezdny 2
Wnętrze 2
Inne 1
Nic 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 5
Inne 5
Nadwozie 4
Spalanie 3
Napęd 2
Widoczność 2
Wentylacja i ogrzewanie 1
Komfort jazdy 1
Układ jezdny 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Seat Cordoba brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Seat Toledo.

  Seat

  Cordoba

  Seat

  Toledo

Najciekawsza opinia użytkownika o Seacie Cordoba

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 22

Seat Cordoba 1600 75KM 2002r. kombi

Ocena ogólna
Wiadomo że auto nie jest z najwyższej półkiale w swojej klasie oceniam je na dobre.

Układ napędowy
Silnik Volkswagena 1,6 moim zdaniem jest dość elastyczny i wybacza lenistwo przy zmianie biegów.Jest też dość dynamiczny,można trochę sportowo.

Widoczność
Widocznoć mogłaby być lepsza,chciaż nie miałem z tym problemu.

Komfort
Zawieszenie jest dość twarde i podczas jazdy z kompletem pasażerów nie ma problemów.Fotele przednie dość wygodne.W fotelu kierowcy można regulować przechył i ustawić tak żeby było wygodnie. Wyciszenie mogłoby być lepsze.

Nadwozie
Nie jest to auto wielkie ale z przodu jest miejsca sporo,trochę gorzej z tyłu. Ponieważ jest to kombi miejsca na bagaż jest dużo.Tylne siedzenia są dzielone i składane więc przestrzeń bagażową można uzyskać naprawdę imponującą. Auto ma relingi dachowe,można więc zamocować np uchwyty na rowery.

Układ jezdny
Cordoba ma raczej twarde zawieszenie i o dobijanie na nierównościach trudno. Prowadzi się dobrze,nie ma przechyłów na zakrętach.Dobrze trzyma się nawierzchni,przez 6 lat,które tam autem jeżdżę, ani razu nie zarzuciło nim.Układ kierowniczy uważam że jest precyzyjny idobrze wspomagany.

Wentylacja i ogrzewanie
Wentylację i ogrzewanie uważam za bardzo dobre . Nawiew można skierować gdzie się chce.Można całkowicie zamknąć nawiew z zewnątrz.Auto ma filtr przeciwpyłkowy.

Pełna opinia o Seat Cordoba 1600 75KM 2002r. kombi »

Zobacz również opinie:

Seat Cordoba: coupe, hatchback, kombi, liftback, sedan (limuzyna)

Seat Cordoba: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Seat Cordoba: 1.2, 1.4, 1.5, 1.6, 1.8, 1.9

Seat Cordoba: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1963