Skoda Fabia opinie, oceny użytkowników, Skoda Fabia spalanie 2000r. (strona 1)

Opinie o samochodach Skoda Fabia

2000r.

Liczba ocen: 30

Średnia ocena:

7.33/10

Skoda Fabia spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.02/9.86 5.00
trasa 5.63/8.12 4.20
cykl mieszany 7.05/9.07 4.50

Fabia

OCENY SKODY FABIA


Ogólna ocena:  

8/10


Dobry samochód do miasta i krótkie trasy, bądź dłuższe w max 2 osoby. Polecam mocniejszy silnik 1.4 16V 75 lub 100 Koni, moje stadko 68 trochę przymula, chociaż w mieście nie ma powodów do narzekania. Jest w naszej rodzinie od nowości i kupując skodę spodziewaliśmy się nieco gorszego ...
Opinia o układzie napędowym:
No niestety, z taką mocą szybko się nie pojeździ - ale elastyczność przyzwoita, kultura pracy jak na 10 letnie auto klasy B - znakomita (cicha), skzynia biegów - nic nie haczy, możliwa szybka i pewna zmiana przełożeń
Opinia o komforcie:
Najlepiej się nią jeździ jak jest 2 osoby + bagaż, gdy więcej, wymaga większej uwagi no i konieczności zgody współpasażerów na pewnie niewygody (mało miejsca z tyłu jak na długie trasy)
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń - no jeja, to auto klasy B, więc szału nie ma, ale plus za dobre wyprofilowane fotele przednie pozwalające wygospodarować więcej przestrzeni z tyłu, obsluga - intuicyjna, więc idealna, przeszkadza tylko słabo widoczna kontrolka zamkniętego obiegu powietrza w słoneczny dzień. B...
Opinia o układzie jezdnym:
Przyjemne zawieszenie, chociaż trzeba o nie dbać - przede wszystkim łączniki stablizatora co 30-40 tys km, naszczeście tanie oryginalne
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Bardzo udana konstrukcja, świetny silnik i własności jezdne, trochę gorzej z komfortem podróżowania, ale... to tylko małe auto - "pocisk" - wygody należy szukać w limuzynach ;)
Opinia o układzie napędowym:
Jeśli wybierać wersję silnika to tylko TDI. Elastyczność, przyspieszenie, kultura pracy doskonała. Trochę krótkie przełorzenia, ale w spokojności wystarczą. Miałem okazję jeździć tej samej mocy Fabią z silnikiem benzynowym. Różnica epoki na plus dla TDI.
Opinia o komforcie:
Jeśli ktoś nie lubi mruczenia TDI to będzie miał problem z głośnością silnika. Auto krótkie, więc na drodze buja i na złych nawierzchniach czuć nierówności przy jednoczesnym bardzo dobrym trzymaniu się drogi. Na dobrych drogach wszyskie mankamenty znikają.
Opinia o nadwoziu:
Podróż samodzielnie lub we dwoje - wszytko elegancko. Ale auto rodzinne to nie jest.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto świetnie trzyma się drogi, układ kierowniczy działa idealnie, hamulce w moim modelu tarczowe przód i tył działały świetnie, bez zarzutu ABS. Jedyny - mały minusik za wysokość prześwitu pod silnikiem. Łatwo rozbić plastikową osłonę /2 skasowałem/ na nierównościach.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Mogę polecić jeśli autko jest w dobrym stanie z przebiegiem do 100.000km, garażowane i po akcji wiązka, najlepiej z roku 2003+.
Opinia o układzie napędowym:
Jak wiadomo nie jest to auto sportowe, prędkość max dla modeli 1.4 MPi to 167km/h ale mi osobiście nie udało się takiej uzyskać, bardzo wolne rozpędzanie na 5tce, dla dynamiki trzeba przyciągnąć na 4rce do 3-4tyś obrotów. Zmiany biegów 1-3 dla dobrego przyspieszania 2.5-3tyś obrotów.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie jest raczej twarde, czuć dziury, ale na autostradzie płynie, w środku cicho do 100km/h, fotele przód bardzo wygodne.
Opinia o nadwoziu:
bardzo dużo miejsca z przodu, dobra ilość miejsca z tyłu, łatwy dostęp do wszystkich urządzeń sterujących, pojemny bagażnik, wchodzą 2 Tv kineskopowe lub 1 pralka wirnikowa światowid, do 8 siatek zakupów, po złożeniu tylnej kanapy, bardzo duża ładowność. Plastiki nie skrzypią. ...
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzi się dobrze, ale zimną zarzuca tył na zakrętach niezależnie od opon, fabia hatchback tak ma, delikatne przyhamowanie, dodanie gazu sprawia że tył leci do zewnętrznej.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

4/10


Najmocniejszą wydaje mi się stroną jest silnik pod względem napraw. Inne podzespoły które uległy awarii po wymianie na nowe już nie zachowują się jak orginalne.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik dość dobrze się zbiera jak na 1.4 . Wszystko zależy od techniki jazdy.Lekko faluje na wolnych obrotach.
Opinia o komforcie:
Przy obciążeniu 4 osób dorosłych trzeba uważać na sprężynki zwłaszcza z tyłu.Pękła mi też sprężyna z przodu ,po wymianie okazało się że jest za miękka ( w sklepie podałem rocznik,model itp.)dobija na większych dołach . Muszę wymienić znowu na nową tylko twardszą.
Opinia o nadwoziu:
Pastiki są jakie są . Karoserię bierze rdza zwłaszcza przy nadkolach. Auto ma 11 lat i stoi pod chmurką ma prawo.
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzenie auta odbywa się bez większych problemów pod warunkiem że podzespoły nie mają luzu.Ja przez 2 lata pod rząd zmieniałem tuleje wachaczy (okazuje się że to jest słaba strona zawieszenia). A na osłodę powiem że padła mi POMPA WSPOMAGANIA (za jedyne 1400 zł.)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

4/10


Początkowo w miarę zadowolony byłem z samochodu, jednak po 6 latach eksploatacji uważam, że nie jest on wart swojej ceny
Opinia o układzie napędowym:
przyspieszenie słabe bo silnik mały a po "gazie" konie zdychają :)
Opinia o układzie jezdnym:
Hamulce dobre tylko się szybko zużywają...
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 6


ŚREDNIE OCENY SKODA FABIA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 60.00% głosów 18
Raczej tak 26.67% głosów 8
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 13.33% głosów 4
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.2/10
Układ kierowniczy
8.1/10
Hamulce
7.2/10
Parkowanie
8.9/10
Napęd
Elastyczność
7.9/10
Skrzynia biegów
8.4/10
Silnik
8.0/10
Przyspieszenie 0-100km
6.3/10
Przyspieszenie 60-120km
6.3/10
Przyspieszenie 80-120km
6.2/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.5/10
Resorowanie z obciążeniem
6.6/10
Fotele przednie
7.7/10
Fotele tylne
6.4/10
Jazda z kompletem pasażerów
5.8/10
Wyciszenie
6.1/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
7.6/10
Przestrzeń z tyłu
6.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
7.5/10
Bagażnik
6.1/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.3/10
Możliwość aranżacji
6.3/10
Karoseria
7.5/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.1/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.1/10
Widocznośc do tyłu
7.4/10
Widoczność w lusterkach
7.9/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.0/10
Elektronika
6.0/10
Naprawy
Niezawodność
5.7/10
Koszty napraw
5.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 8
Nic 5
Komfort jazdy 4
Spalanie 3
Układ jezdny 2
Napęd 1
Nadwozie 1
Inne 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 6
Awaryjność 4
Spalanie 3
Inne 3
Wnętrze 2
Wentylacja i ogrzewanie 2
Nadwozie 1
Napęd 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Skoda Fabia brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Opel Astra.

  Skoda

  Fabia

  Opel

  Astra

Najciekawsza opinia użytkownika o Skodzie Fabia

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Tomek

liczba głosów: 22

Skoda Fabia Comfort 1400 MPI 68KM 2000r. hatchback

Ocena ogólna
Dobry samochód do miasta i krótkie trasy, bądź dłuższe w max 2 osoby. Polecam mocniejszy silnik 1.4 16V 75 lub 100 Koni, moje stadko 68 trochę przymula, chociaż w mieście nie ma powodów do narzekania. Jest w naszej rodzinie od nowości i kupując skodę spodziewaliśmy się nieco gorszego wozu, więc naprawdę nas pozytywnie zaskoczył. Oczywiście ma wady jak każde auto, chociażby problem z łącznikami, ale też wiele zalet jak bezawaryjność i niskie koszty eksploatacji czy praktyczność w stosunku do swojej wielkości.

Układ napędowy
No niestety, z taką mocą szybko się nie pojeździ - ale elastyczność przyzwoita, kultura pracy jak na 10 letnie auto klasy B - znakomita (cicha), skzynia biegów - nic nie haczy, możliwa szybka i pewna zmiana przełożeń

Widoczność
Wszystko 'normlanie' - wadą może być mniejsze prawe lusterko, mnie to nie przeszkadza, ale spotkałem się z takimi opiniami

Komfort
Najlepiej się nią jeździ jak jest 2 osoby + bagaż, gdy więcej, wymaga większej uwagi no i konieczności zgody współpasażerów na pewnie niewygody (mało miejsca z tyłu jak na długie trasy)

Nadwozie
Przestrzeń - no jeja, to auto klasy B, więc szału nie ma, ale plus za dobre wyprofilowane fotele przednie pozwalające wygospodarować więcej przestrzeni z tyłu, obsluga - intuicyjna, więc idealna, przeszkadza tylko słabo widoczna kontrolka zamkniętego obiegu powietrza w słoneczny dzień. Bagażnik - 260 l. więc szału nie ma, wolalbym kombi

Układ jezdny
Przyjemne zawieszenie, chociaż trzeba o nie dbać - przede wszystkim łączniki stablizatora co 30-40 tys km, naszczeście tanie oryginalne

Naprawy
Usterki dają się przewidzieć i są tanie w usunięciu nawet w ASO. Nigdy w trasie nie zawiodła, nic się nie rozleciało i wynikało bardziej z normalnego zużycia (jak łożysko).Przebiegi podalem orientacyjne, nie pamietam teraz dokładnie.

Wentylacja i ogrzewanie
Moja niestety nie ma klimy :(, ale generalnie ok

Elektryka/elektronika
Wszystko ok, nic się nie popsuło

Pełna opinia o Skoda Fabia Comfort 1400 MPI 68KM 2000r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Skoda Fabia: coupe, hatchback, kombi, sedan (limuzyna)

Skoda Fabia: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Skoda Fabia: 1.2, 1.3, 1.4, 1.7, 1.9, 2.0, 8.0

Skoda Fabia: 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000