Skoda Fabia opinie, oceny użytkowników, Skoda Fabia spalanie 2000r. (strona 1)

Opinie o samochodach Skoda Fabia

2000r.

Liczba ocen: 30

Średnia ocena:

7.33/10

Skoda Fabia spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.02/9.86 5.00
trasa 5.63/8.12 4.20
cykl mieszany 7.05/9.07 4.50

Fabia

OCENY SKODY FABIA


Ogólna ocena:  

8/10


Dobry samochód do miasta i krótkie trasy, bądź dłuższe w max 2 osoby. Polecam mocniejszy silnik 1.4 16V 75 lub 100 Koni, moje stadko 68 trochę przymula, chociaż w mieście nie ma powodów do narzekania. Jest w naszej rodzinie od nowości i kupując skodę spodziewaliśmy się nieco gorszego ...
Opinia o układzie napędowym:
No niestety, z taką mocą szybko się nie pojeździ - ale elastyczność przyzwoita, kultura pracy jak na 10 letnie auto klasy B - znakomita (cicha), skzynia biegów - nic nie haczy, możliwa szybka i pewna zmiana przełożeń
Opinia o komforcie:
Najlepiej się nią jeździ jak jest 2 osoby + bagaż, gdy więcej, wymaga większej uwagi no i konieczności zgody współpasażerów na pewnie niewygody (mało miejsca z tyłu jak na długie trasy)
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń - no jeja, to auto klasy B, więc szału nie ma, ale plus za dobre wyprofilowane fotele przednie pozwalające wygospodarować więcej przestrzeni z tyłu, obsluga - intuicyjna, więc idealna, przeszkadza tylko słabo widoczna kontrolka zamkniętego obiegu powietrza w słoneczny dzień. B...
Opinia o układzie jezdnym:
Przyjemne zawieszenie, chociaż trzeba o nie dbać - przede wszystkim łączniki stablizatora co 30-40 tys km, naszczeście tanie oryginalne
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Bardzo udana konstrukcja, świetny silnik i własności jezdne, trochę gorzej z komfortem podróżowania, ale... to tylko małe auto - "pocisk" - wygody należy szukać w limuzynach ;)
Opinia o układzie napędowym:
Jeśli wybierać wersję silnika to tylko TDI. Elastyczność, przyspieszenie, kultura pracy doskonała. Trochę krótkie przełorzenia, ale w spokojności wystarczą. Miałem okazję jeździć tej samej mocy Fabią z silnikiem benzynowym. Różnica epoki na plus dla TDI.
Opinia o komforcie:
Jeśli ktoś nie lubi mruczenia TDI to będzie miał problem z głośnością silnika. Auto krótkie, więc na drodze buja i na złych nawierzchniach czuć nierówności przy jednoczesnym bardzo dobrym trzymaniu się drogi. Na dobrych drogach wszyskie mankamenty znikają.
Opinia o nadwoziu:
Podróż samodzielnie lub we dwoje - wszytko elegancko. Ale auto rodzinne to nie jest.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto świetnie trzyma się drogi, układ kierowniczy działa idealnie, hamulce w moim modelu tarczowe przód i tył działały świetnie, bez zarzutu ABS. Jedyny - mały minusik za wysokość prześwitu pod silnikiem. Łatwo rozbić plastikową osłonę /2 skasowałem/ na nierównościach.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Mogę polecić jeśli autko jest w dobrym stanie z przebiegiem do 100.000km, garażowane i po akcji wiązka, najlepiej z roku 2003+.
Opinia o układzie napędowym:
Jak wiadomo nie jest to auto sportowe, prędkość max dla modeli 1.4 MPi to 167km/h ale mi osobiście nie udało się takiej uzyskać, bardzo wolne rozpędzanie na 5tce, dla dynamiki trzeba przyciągnąć na 4rce do 3-4tyś obrotów. Zmiany biegów 1-3 dla dobrego przyspieszania 2.5-3tyś obrotów.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie jest raczej twarde, czuć dziury, ale na autostradzie płynie, w środku cicho do 100km/h, fotele przód bardzo wygodne.
Opinia o nadwoziu:
bardzo dużo miejsca z przodu, dobra ilość miejsca z tyłu, łatwy dostęp do wszystkich urządzeń sterujących, pojemny bagażnik, wchodzą 2 Tv kineskopowe lub 1 pralka wirnikowa światowid, do 8 siatek zakupów, po złożeniu tylnej kanapy, bardzo duża ładowność. Plastiki nie skrzypią. ...
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzi się dobrze, ale zimną zarzuca tył na zakrętach niezależnie od opon, fabia hatchback tak ma, delikatne przyhamowanie, dodanie gazu sprawia że tył leci do zewnętrznej.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

4/10


Najmocniejszą wydaje mi się stroną jest silnik pod względem napraw. Inne podzespoły które uległy awarii po wymianie na nowe już nie zachowują się jak orginalne.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik dość dobrze się zbiera jak na 1.4 . Wszystko zależy od techniki jazdy.Lekko faluje na wolnych obrotach.
Opinia o komforcie:
Przy obciążeniu 4 osób dorosłych trzeba uważać na sprężynki zwłaszcza z tyłu.Pękła mi też sprężyna z przodu ,po wymianie okazało się że jest za miękka ( w sklepie podałem rocznik,model itp.)dobija na większych dołach . Muszę wymienić znowu na nową tylko twardszą.
Opinia o nadwoziu:
Pastiki są jakie są . Karoserię bierze rdza zwłaszcza przy nadkolach. Auto ma 11 lat i stoi pod chmurką ma prawo.
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzenie auta odbywa się bez większych problemów pod warunkiem że podzespoły nie mają luzu.Ja przez 2 lata pod rząd zmieniałem tuleje wachaczy (okazuje się że to jest słaba strona zawieszenia). A na osłodę powiem że padła mi POMPA WSPOMAGANIA (za jedyne 1400 zł.)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

4/10


Początkowo w miarę zadowolony byłem z samochodu, jednak po 6 latach eksploatacji uważam, że nie jest on wart swojej ceny
Opinia o układzie napędowym:
przyspieszenie słabe bo silnik mały a po "gazie" konie zdychają :)
Opinia o układzie jezdnym:
Hamulce dobre tylko się szybko zużywają...
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 6


ŚREDNIE OCENY SKODA FABIA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 60.00% głosów 18
Raczej tak 26.67% głosów 8
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 13.33% głosów 4
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.2/10
Układ kierowniczy
8.1/10
Hamulce
7.2/10
Parkowanie
8.9/10
Napęd
Elastyczność
7.9/10
Skrzynia biegów
8.4/10
Silnik
8.0/10
Przyspieszenie 0-100km
6.3/10
Przyspieszenie 60-120km
6.3/10
Przyspieszenie 80-120km
6.2/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.5/10
Resorowanie z obciążeniem
6.6/10
Fotele przednie
7.7/10
Fotele tylne
6.4/10
Jazda z kompletem pasażerów
5.8/10
Wyciszenie
6.1/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
7.6/10
Przestrzeń z tyłu
6.1/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
7.5/10
Bagażnik
6.1/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.3/10
Możliwość aranżacji
6.3/10
Karoseria
7.5/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
7.1/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.1/10
Widocznośc do tyłu
7.4/10
Widoczność w lusterkach
7.9/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.0/10
Elektronika
6.0/10
Naprawy
Niezawodność
5.7/10
Koszty napraw
5.0/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 8
Nic 5
Komfort jazdy 4
Spalanie 3
Układ jezdny 2
Nadwozie 1
Inne 1
Napęd 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 6
Awaryjność 4
Spalanie 3
Inne 3
Wnętrze 2
Wentylacja i ogrzewanie 2
Nadwozie 1
Napęd 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Skoda Fabia brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Opel Astra.

  Skoda

  Fabia

  Opel

  Astra

Najciekawsza opinia użytkownika o Skodzie Fabia

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 17

Skoda Fabia Comfort 1400 60KM 2000r. hatchback

Ocena ogólna
Mogę polecić jeśli autko jest w dobrym stanie z przebiegiem do 100.000km, garażowane i po akcji wiązka, najlepiej z roku 2003+.

Układ napędowy
Jak wiadomo nie jest to auto sportowe, prędkość max dla modeli 1.4 MPi to 167km/h ale mi osobiście nie udało się takiej uzyskać, bardzo wolne rozpędzanie na 5tce, dla dynamiki trzeba przyciągnąć na 4rce do 3-4tyś obrotów. Zmiany biegów 1-3 dla dobrego przyspieszania 2.5-3tyś obrotów.

Widoczność
Widoczność na dobrym poziomie.

Komfort
Zawieszenie jest raczej twarde, czuć dziury, ale na autostradzie płynie, w środku cicho do 100km/h, fotele przód bardzo wygodne.

Nadwozie
bardzo dużo miejsca z przodu, dobra ilość miejsca z tyłu, łatwy dostęp do wszystkich urządzeń sterujących, pojemny bagażnik, wchodzą 2 Tv kineskopowe lub 1 pralka wirnikowa światowid, do 8 siatek zakupów, po złożeniu tylnej kanapy, bardzo duża ładowność. Plastiki nie skrzypią. Ocynk karoserii daje +- 10 lat bez rdzy, garażowanie przedłuża ten okres o 50%.

Układ jezdny
Prowadzi się dobrze, ale zimną zarzuca tył na zakrętach niezależnie od opon, fabia hatchback tak ma, delikatne przyhamowanie, dodanie gazu sprawia że tył leci do zewnętrznej.

Naprawy
Awaryjność niska po doprowadzeniu wszystkiego do dobrego stanu.

Wentylacja i ogrzewanie
Bez klimy długo się nagrzewa na postoju, po ruszeniu jest ciepło bardzo szybko.

Elektryka/elektronika
W fabiach do 2003r złe ułożenie wada fabryczna wiązki kabli na podłóżnicy która trzyma wodę i gnije, pompa wspomagania rdzewieje gdy jest w fabrycznej gąbce. Częste awarie centralnego spowodowane wilgocią-kostka w drzwiach, kable, wtyczki -zielone.

Pełna opinia o Skoda Fabia Comfort 1400 60KM 2000r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Skoda Fabia: coupe, hatchback, kombi, sedan (limuzyna)

Skoda Fabia: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Skoda Fabia: 0.6, 0.65, 0.7, 0.8, 0.9, 1.0, 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 2.6, 2.7, 2.8, 2.9, 3.0, 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6, 3.7, 3.8, 3.9, 4.0, 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.5, 4.6, 4.7, 4.8, 4.9, 5.0, 5.1, 5.2, 5.3, 5.4, 5.5, 5.6, 5.7, 5.8, 5.9, 6.0, 6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.5, 6.6, 6.7, 6.8, 6.9, 7.0, 7.1, 7.2, 7.3, 7.4, 7.5, 7.6, 7.7, 7.8, 7.9, 8.0

Skoda Fabia: 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000