Skoda Favorit opinie, oceny użytkowników, Skoda Favorit spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Skoda Favorit

Liczba ocen: 18

Średnia ocena:

6.83/10

Skoda Favorit spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.07/9.95 -.--
trasa 6.72/7.55 -.--
cykl mieszany 8.01/9.08 -.--

Favorit

OCENY SKODY FAVORIT


Ogólna ocena:  

6/10


Polecam osobom dysponującym małą gotówką. Jeśli chodzi o mnie to byłem z mej skody zadowolony
Opinia o układzie napędowym:
Przydało by się trochę więcej mocy. Skrzynia wchodziła precyzyjnie i bez zgrzytów. Silnik ogólnie OK, nigdy mnie nie zawiódł, a jeśli mowao przyśpieszeniu to do 120km/h jest ok ale później potrzeba pasa startowego by go rozbujać szybciej
Opinia o komforcie:
Miękkie zawieszenie więc komfort jazdy jest OK. Fotele przednie mają trochę małe trzymanie boczne ale ogólnie są wygodne. Wyciszenie... jest w miare cichy ale na wyższych obrotach rozmawiać zaleca się głośniej
Opinia o nadwoziu:
Dużo przestrzeni z przodu jak i z tyłu. Przełączniki wszystkie pod ręką ale jedyną wadą jest podświetlanie zegarów dla ludzi lubiących zmieniać oświetlenie. Nie zalenam montowania diód nad zagarami gdyż odbija się wszystko w przednie szybie. Bagażnik... Napewno FIAT pozazdrości M...
Opinia o układzie jezdnym:
SKODA FAVORIT - Prowadzi się nią dobrze, fajnie pokonuje nierówności gdyż ma miękkie zawieszenie co nie oznacza że staje się ponadsterowny. Układ kierowniczy mógł być trochę lepszy. Na Hamulce nie narzekałem nigdy. Parkowanie... bardzo słaba średnica skrętu co stwarza problemy z p...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Polecam auto osobom które nie mają dużych funduszy!!! auto w tej klasie spisuje sie świetnie: ekonomiczne, bezawaryjne, przestronne oraz tanie- tylko trzeba o nie dbać....oraz wymieniać wszystko na czas a nie będzie problemów!
Opinia o układzie napędowym:
Zmiana biegów gładka, a (-)gdyż na trasie nie polecam wyprzedzać silniczkiem 1.3 z kompletem pasażerów w kabinie!
Opinia o komforcie:
Przestronne i pakowne po złożeniu foteli dla całej rodzinki!, polecam rodzinom i studentom... . Najwygodniej siedzi się tylko z przodu, choć z tyłu miejsca nad głową nie brakuje zawieszenie tylne odczuwa się na dłuższych trasach:( poza tym miejsca nie brakuje
Opinia o nadwoziu:
(-) Korodujące nadwozie.. na tylnej klapie,podszybie ogólnie korozja to bolączka. Słaba jakość plastików które trzeszczą
Opinia o układzie jezdnym:
po deszczu wyślizgiwała sie z zakrętu a stabilność pogarsza jej mięciutkie zawieszenie (przednie...:(, a w mieście utrapieniem jest brak wspomagania !!!
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

6/10


Ogólnie auto jest mało awaryjne, tanie w eksploatacji i naprawach, ale w stosunku do wieku i klasy pojazdu nie ma co wymagać. Według mnie udany model.
Opinia o układzie napędowym:
Przydało by sie więcej konikow, bo juz brakuje i często trzeba redukować
Opinia o komforcie:
Jazda z kompleten pasażerów nisko oceniona, bo trzeba sporo mieszać biegami (chyba że trasa to jakoś obleci). Resorowanie średnie ze względu na obniżone zawieszenie i małą masę pojazdu, ale fotele są wygodne
Opinia o układzie jezdnym:
Parkowanie utrudnione, ponieważ auto nie ma wspomagania, ale silnik jest lekki i bardzo się nie trzeba meczyć. Hamulce są według mnie bardzo dobre, ale mimo to poprawiłem fabryke :D.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

4/10


polecam poczatkujacym
Opinia o układzie napędowym:
czesto pada uszczelka pod glowica, zadazaly sie czeste przegrzewania, uklad chlodzenia nie daje rady w upaly. po 150 tys, cos brzeczy na 5 biedu. na benie przyspieszenie oki gorzej na gazie. jesli gas jest zle ustawiony to mozna zapomniec o dynamicznym wyprzedzaniu.
Opinia o komforcie:
powyzje 80 km/h zaczyna buczec, z pelnum obicazeniem nie radze jechac szybko szczegolnie jesli wiekszy ciezar jest z tylu niz z przodu, wowczas jadac za szybko mozemy mi8ec wrazenie ze przod nie m,a przyczepnosci. o wyprzedzaniu mozna zapomniec szczegolnie uwaga na mokrym. fotele nie wygopdne do dlu...
Opinia o nadwoziu:
toporne wneentze ma duzo miejsca z przodu i z tylu, uwaga na elementy plastikowe, lubia sie lamac i to czesto. o b;lache tez trezba dbac.
Opinia o układzie jezdnym:
bardzo ciezko pracujacy uklad bez wspomagania, ciezko zrobic nim zatoczke.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Dość wygodne, bardzo tania eksplatacja,lecz konstrukcja już przestażała
Opinia o układzie napędowym:
Silnik dość głośny i mało elastyczny,ale eksplatacja nie sprawia problemów.Konstrukcja bardzo prosta, a części tanie.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie dość komfortowe, nie dobija na nierównościach. Wyciszenie bardzo mierne. Fotele przednie dość wygodne, tylne już znacznie miej.
Opinia o nadwoziu:
Z przodu sporo miejsca, z tyłu też tragedii nie ma.Materiały w środku mierne, brak schowków.Jako że auto już leciwe korozja upodobała sobie przednie drzwi i tylną klapę (progi odziwo dobrze się trzymają)
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzenie auta jak na tą klasę niezłe. Zawieszenie trochę za miękkie i przechyla się na zakrętach, ale tragedi nie ma.Brak wspomagania.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 z 4


ŚREDNIE OCENY SKODA FAVORIT

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 83.33% głosów 15
Raczej tak 5.56% głosów 1
Trudno powiedzieć 5.56% głosów 1
Raczej nie 5.56% głosów 1
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
6.6/10
Układ kierowniczy
6.1/10
Hamulce
6.9/10
Parkowanie
6.0/10
Napęd
Elastyczność
6.4/10
Skrzynia biegów
6.9/10
Silnik
6.7/10
Przyspieszenie 0-100km
6.2/10
Przyspieszenie 60-120km
5.7/10
Przyspieszenie 80-120km
5.4/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
6.9/10
Resorowanie z obciążeniem
6.5/10
Fotele przednie
6.2/10
Fotele tylne
6.4/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.1/10
Wyciszenie
5.2/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
7.9/10
Przestrzeń z tyłu
7.3/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
6.4/10
Bagażnik
6.3/10
Jakość materiałów i wykończenia
5.1/10
Możliwość aranżacji
5.6/10
Karoseria
5.2/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
6.4/10
Widoczność
Widoczność do przodu
7.9/10
Widocznośc do tyłu
7.6/10
Widoczność w lusterkach
7.8/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
4.6/10
Elektronika
4.8/10
Naprawy
Niezawodność
4.8/10
Koszty napraw
5.6/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 7
Inne 1
Napęd 1
Widoczność 1
Nic 1
Komfort jazdy 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 5
Wentylacja i ogrzewanie 2
Układ jezdny 2
Spalanie 1
Inne 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Skoda Favorit brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: FSO Polonez.

  Skoda

  Favorit

  FSO

  Polonez

Najciekawsza opinia użytkownika o Skodzie Favorit

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 92

Skoda Favorit LX export 1300 0KM 1993r. hatchback

Ocena ogólna
Polecam osobom dysponującym małą gotówką. Jeśli chodzi o mnie to byłem z mej skody zadowolony

Układ napędowy
Przydało by się trochę więcej mocy. Skrzynia wchodziła precyzyjnie i bez zgrzytów. Silnik ogólnie OK, nigdy mnie nie zawiódł, a jeśli mowao przyśpieszeniu to do 120km/h jest ok ale później potrzeba pasa startowego by go rozbujać szybciej

Widoczność
Widoczność z miejsca kierowcy zapewnia dobrą widoczność na bezpośrednio przed autem a jeśli chodzi o tył to przysłaniają troche zagłówki (ogólnie OK) Widoczność w lusterkach oceniam na super plus gdyż są duże i zapewniają bardzo dobrą widoczność

Komfort
Miękkie zawieszenie więc komfort jazdy jest OK. Fotele przednie mają trochę małe trzymanie boczne ale ogólnie są wygodne. Wyciszenie... jest w miare cichy ale na wyższych obrotach rozmawiać zaleca się głośniej

Nadwozie
Dużo przestrzeni z przodu jak i z tyłu. Przełączniki wszystkie pod ręką ale jedyną wadą jest podświetlanie zegarów dla ludzi lubiących zmieniać oświetlenie. Nie zalenam montowania diód nad zagarami gdyż odbija się wszystko w przednie szybie. Bagażnik... Napewno FIAT pozazdrości Materiał i wykończenie należy do tragedii na teraźniejsze czasy.. kupe plastików czeszczących w trakcie jazdy. Karoseria zasługuje na duży PLUS, konserwacja od spodu jest bardzo dobrze zabezpieczone lecz błotniki i progi oraz drzwi lubi rdza podgryzać

Układ jezdny
SKODA FAVORIT - Prowadzi się nią dobrze, fajnie pokonuje nierówności gdyż ma miękkie zawieszenie co nie oznacza że staje się ponadsterowny. Układ kierowniczy mógł być trochę lepszy. Na Hamulce nie narzekałem nigdy. Parkowanie... bardzo słaba średnica skrętu co stwarza problemy z parkowaniem.

Wentylacja i ogrzewanie
Ogrzewanie jest przeciętne...

Pełna opinia o Skoda Favorit LX export 1300 0KM 1993r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Skoda Favorit: hatchback

Skoda Favorit: benzyna, benzyna+gaz

Skoda Favorit: 1.3

Skoda Favorit: 2002, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990