Skoda Octavia opinie, oceny użytkowników, Skoda Octavia spalanie 2.0 (strona 1)

Opinie o samochodach Skoda Octavia

2.0

Liczba ocen: 25

Średnia ocena:

8.80/10

Skoda Octavia spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.70/13.00 7.22
trasa 7.12/9.28 5.28
cykl mieszany 8.26/11.00 6.30

Octavia

OCENY SKODY OCTAVIA


Ogólna ocena:  

9/10


Z samochodzu jestem bardzo zadowolony. Kupowałem go z niepokojem, czy Skoda to samochód dla emeryta, czy będą miał frajdę z jeżdżenia nim. Po 3 latach mogę stanowczo powiedzieć, że jestem z niego BARDZO ZADOWOLONY. Tak zadowolony, że następny także będzie Skoda. Dla marudzących &qu...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik FSI jest bardzo elastyczny. Brak turbo (brak turbodziury ale i ewetualnych problemów z turbiną). Ciagnie płynnie od 1500obr/min, ale naprawdę dobrze - od 3000 obr/min. Nie ma problemów z wyprzedzaniem, 150KM daje komfort decydowania gdzie i kiedy można wyprzedzać.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie OK, jak wyżej. Fotele zminiłem (fabrycznie) na sportowe (w 2006 roku standardowe były takie sobie). Te trzymają dobrze, są dobrze uprofilowane i ani za miękkie, ani za twarde. Sprawdziłem to kilkakrtnie na długich trasach (>800km).
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeni z przodu nie brakuje. W porónaniu z O1 wyraźnie przybyło miejsca na nogi z tyłu i teraz jest go zupełnie sporo (więcej niż w wielu innych samochodach nawet wyższej klasy). Bagażnik jest legendarny. W kombi nie tylko duży, ale i ustawny. Materiały OK, dość dobrze spasowan...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto bardzo zwrotne,dobrze o pewnie się prowadzi zarówno na autostradzie, jak i na krętych drogach. Zawieszenie jest dość twarde, co pomaga w łukach. Bardzo skuteczne hamulce (tarcze przód i tył).
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


w przypadku używki stosunek ceny do jakości jest proporcjonalny 0 problemów ze zbyciem ale mimo wielu ofert sprzedaży ciężko kupić zadbany miał być diesel ale często są w opłakanym stanie!!!mimo 170tys przebiegu???
Opinia o układzie napędowym:
Silnik 2.0 8V bardzo dobra jednostka, niewysilona Jeździ się jak Dieslem zazwyczaj w dolnym przedziale obrotów max. moment obrotowy przypada bardzo nisko jest dużo lepszy od 1.8 20V-mam porównanie natomiast blednie przy konkurencie z literką T możliwie ekonomiczny średnio do 10l gazu przy ...
Opinia o komforcie:
Bardzo mało miejsca z tyłu - jak w golfie i a3 i leonie i toledo-standard w kombi z tyłu jest wygodniej
Opinia o nadwoziu:
wersja po lifcie ale plastiki rodem z golfaII więc co było wcześniej??? ale za to golfII był niezniszczalny!!!
Opinia o układzie jezdnym:
sztywny!!! ale dla mnie OK
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Największym minusem jest mały zbiornik paliwa(55 l.),ciężko pracująca skrzynia biegów,krótkie okresy między przeglądami (15 tys.km.).Do plusów ,ogromny bagażnik(560 l.),małe zużycie paliwa przy spokojnej jeździe (mnie udało się zejść poniżej 7 l./100km.660kg. max.ładowność.8 po...
Opinia o układzie napędowym:
Elastyczność OK. Skrzynia przy szybkiej zmianie haczy.Silnik jest troszeczkę ospały.
Opinia o komforcie:
Auto jest dość sztywne ,ale to jest zaletą.Fotele z przodu OK.duża możliwośc regulacji.Z tyłu 3 osoby dorosłe będą miały ciasno.
Opinia o nadwoziu:
Przestrzeń z przodu bardzo dobra,z tyłu troszeczkę gorzej.Bagażnik ogromny.Materiały wykończeniowe dobre.Dostęp do przełączników dobry.Po złozeniu tylnej kanapy nie ma płaskiej podłogi.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto przy wiekszych prędkościach na prostej drodze "myszkuje".Hamulce przy ostrzejszej pracy słabną.Auto jest zwinne co ułatwia parkowanie w ciasnych zatoczkach.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Fajne wdzięczne auto dla rodziny i biznesmena. Wygodne szybkie ekonomiczne i pakowne
Opinia o układzie napędowym:
Ta jednostka napedowa zrobiła na mnie wrażenie ze względu na swoją elastyczność (poprzednio A6 170KM)poprostu miodzio. Skrzynia biegów bez zarzutu.
Opinia o komforcie:
No cóż auto twarde . Za to przednie fotele sssuuuper oczywiście jak dla mnie. Dosyć głośny ale dzwięk tego diesla nie jest przykry.
Opinia o nadwoziu:
Miejsca wystarczy w zupełności jak na tą klasę auta. Schowki tak średnio. Dla mnie wszystko w tym aucie jest na swoim miejscu tyle że nie mogę znaleźć miejsca na radio CB.Karoseria super
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzi sie bardzo dobrze, stabilny przy ostrych zakrętach, układ hamulcowy nie jest tak mocny jak w AUDI A6 (moje poprzednie auto) ale generalnie jest OK. Czujnik parkowania z tyłu konieczny.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


uważam że był to przemyslany wybór minus to wnętrze jak to skoda to nie audi ale i dobrze bo audi to już inna klasa samochodu
Opinia o komforcie:
czasem skrzypi w drzwiach ale to normalne w mojej nowej fabi tez cos juz skrzypi koniecznie kupcie TDI to auto musi mieć moc tapicerka welurowa sprawiła się ok
Opinia o nadwoziu:
fakt że drzwi przetarły progi ale zrobiono na gwarancji to tez normalne u skody II bagaznik gigantyczny a po rozłożeniu istny bus
Opinia o układzie jezdnym:
Auto mało pali w mieście 6,5 poza miastem lekka jazdą do 120 ok 4,6 nic sie w nim poważnego nie zepsuło tylko wał kardana wymieniony w całości koszt 1600 zł .Tanie serwisy 4 w ciągu 4 lat .musi byc serwisowane w aso każdy salon tak powie i lany musi byc dobry olej np. motul polecam te l...
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 5


ŚREDNIE OCENY SKODA OCTAVIA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 76.00% głosów 19
Raczej tak 24.00% głosów 6
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.0/10
Układ kierowniczy
8.8/10
Hamulce
9.0/10
Parkowanie
8.6/10
Napęd
Elastyczność
9.0/10
Skrzynia biegów
8.6/10
Silnik
9.2/10
Przyspieszenie 0-100km
8.2/10
Przyspieszenie 60-120km
8.6/10
Przyspieszenie 80-120km
8.7/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.6/10
Resorowanie z obciążeniem
8.3/10
Fotele przednie
8.4/10
Fotele tylne
7.5/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.8/10
Wyciszenie
6.9/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.4/10
Przestrzeń z tyłu
7.4/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.6/10
Bagażnik
9.6/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.1/10
Możliwość aranżacji
8.1/10
Karoseria
8.6/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.5/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.1/10
Widocznośc do tyłu
7.8/10
Widoczność w lusterkach
8.7/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.5/10
Elektronika
7.6/10
Naprawy
Niezawodność
7.3/10
Koszty napraw
6.1/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Napęd 9
Komfort jazdy 2
Nadwozie 2
Spalanie 2
Niezawodność 2
Układ jezdny 1
Inne 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 4
Wentylacja i ogrzewanie 3
Spalanie 3
Inne 2
Napęd 1
Nadwozie 1
Komfort jazdy 1
Wnętrze 1
Awaryjność 1
Widoczność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Skoda Octavia brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Seat Leon.

  Skoda

  Octavia

  Seat

  Leon

Najciekawsza opinia użytkownika o Skodzie Octavia

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 21

Skoda Octavia 2000 TDI 140KM 2009r. hatchback

Ocena ogólna
Fajne wdzięczne auto dla rodziny i biznesmena. Wygodne szybkie ekonomiczne i pakowne

Układ napędowy
Ta jednostka napedowa zrobiła na mnie wrażenie ze względu na swoją elastyczność (poprzednio A6 170KM)poprostu miodzio. Skrzynia biegów bez zarzutu.

Widoczność
Do tyłu problem. Do przodu bez zarzutu jedynie na boki trzeba uważać. Lusterka duże jak uszy słonia

Komfort
No cóż auto twarde . Za to przednie fotele sssuuuper oczywiście jak dla mnie. Dosyć głośny ale dzwięk tego diesla nie jest przykry.

Nadwozie
Miejsca wystarczy w zupełności jak na tą klasę auta. Schowki tak średnio. Dla mnie wszystko w tym aucie jest na swoim miejscu tyle że nie mogę znaleźć miejsca na radio CB.Karoseria super

Układ jezdny
Prowadzi sie bardzo dobrze, stabilny przy ostrych zakrętach, układ hamulcowy nie jest tak mocny jak w AUDI A6 (moje poprzednie auto) ale generalnie jest OK. Czujnik parkowania z tyłu konieczny.

Naprawy
Wszystko działa bez zarzutu

Wentylacja i ogrzewanie
Mam wrażenie , że zbyt mocno parują szyby, jak by był za mały nawiew na przednią szybę. o AC nic na razie nie powiem bo nie korzystałem

Elektryka/elektronika
\na razie bez zarzutu

Pełna opinia o Skoda Octavia 2000 TDI 140KM 2009r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Skoda Octavia: coupe, hatchback, kombi, liftback, roadster, sedan (limuzyna)

Skoda Octavia: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Skoda Octavia: 1.4, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0

Skoda Octavia: 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1994, 1992