Suzuki Grand Vitara opinie, oceny użytkowników, Suzuki Grand Vitara spalanie (strona 1)

Opinie o samochodach Suzuki Grand Vitara

Liczba ocen: 58

Średnia ocena: 8.16/10

Suzuki Grand Vitara spalanie (l/100km)

benzyna / gaz
diesel
miasto
11.44/13.63
9.25
trasa
9.06/11.50
7.60
cykl mieszany
10.14/12.80
8.25

Oceny SUZUKI GRAND VITARA

Tomek2011-05-06

Ogólna ocena:

9/10

Olej i filtry grosze. Wymiana - łatwa jak dal dziecka. Oczywiście tylko dobry mechanik prywatny od japończyków. Ceny serwisu nieuzasadniona masakra olej cena x 2 itp.
Opinia o układzie napędowym:
Z ta elastycznością to jakaś bzdura! Spokojnie po równym 60km/h na 5 biegu i leci. Mam wrażenie, że ktoś się z diesla przesiada i myśli że będzie miał 300Nm dostępne od 2000obr niestety to silnik wolnossący benzynowy o całkowicie innej charakterystyce, 140KM w pełnej mocy czuć w gra...
Opinia o komforcie:
Super twarde i pewne zawieszenie, ale wystarczająco komfortowe na naszych jakże dobrze utrzymanych drogach;)). Żaden krawężnik i torowisko nie jest przeszkodą. Na poprzeczych nierównościach może pogalopować ale tylko jak jedzie się bardzo szybko...kto normalny po takich fałdach tak jedz...
Opinia o nadwoziu:
Rewelacja. Bagażnik w sam raz. Raz do roku kufer na dach. Wszyscy jęczą o 500 litrów a potem muszą kupować siatki bo im się reklamówka z bułkami z Tesco szlaja po całym bagażniku. Zgroza. Jak mało może holować 2 tonową przyczepę Proszę bardzo.;))
Opinia o układzie jezdnym:
Super. Bez uwag. Twardy taki ma być. Bo inaczej by się rozleciał na byle dziurze jak większość tzw komfortowych zawieszeń. To nie limuzyna!.

2009-09-17

Ogólna ocena:

8/10

Samochód bezpieczny, zrobiony dla ludzi, a nie odwrotnie. I kolejny raz powtarzam - lubisz samochód wysoki , bezpieczny, z tylnym kołem i sporym spalaniem - kupuj.
Opinia o układzie napędowym:
Elastyczność fantastyczna, już 40 km/h lub 50 km/h możesz jechać na "5". Silnik rewelacja, ale warunek musisz go serwisowac w dobrym warsztacie - coś za coś. Śmiać mi sie chce jak widze te udziwnione "francuzy", które np. na autostradzie, po chcęci wyprzedzenia, grzec...
Opinia o komforcie:
Jak juz wczesniej wspominałem to jest "rama", a nie samonośne zawieszenie. Więc jezeli ktoś chce tzw "limuzynę" to odsyłam do tych niektórych "wynalazków". Do "Granda" trzeba sie przyzwyczaić. Trzeba być twardym tak jak on.
Opinia o nadwoziu:
Wygoda z przodu, ciasno z tył, bagażnik funkcjonalny, ale mógłybyć wiekszy. Jakość materiałów zadawalajaca. Mozliwość aranżacji bardzo duża / orurowanie, stopnie , światła, szperacze / Dużo schowków. Karoseria narazie bez zarzutów, widac dobra japońską robote.
Opinia o układzie jezdnym:
Samochód sprowadzony z USA, sprawdzony . Wielki plus to jego zawieszenie - rama. Bezdyskusyjny na to, co trudno nazwać tzn. polskie drogi. Wyposażenie, między innymi światła, które same w zależności od pogody, zaciemnienia, włączją światła dzienne lub mijania - steruje tym komputer. Ś...

pharos2011-02-15

Ogólna ocena:

9/10

Polecam ze względu na wygodę, wszechstronność, bezawaryjność. Pali swoje, ale taki jej urok, wiedziałem co robię. Wolno się starzeje.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik pracuje bardzo równo i dość cicho. Elastyczność, przyśpieszenie takie sobie - 140 KM w kompakcie, daje zupełnie inne doznania, ale Vitara nie jest do ścigania. Na autostradzie można jechać 140-150 km/h odpoczywając.
Opinia o komforcie:
Bardzo wygodne fotele przednie, na długie trasy idealne. O dziurach można zapomnieć, co w PL nie jest bez znaczenia. Zawieszenie pracuje cicho, silnik tak samo.
Opinia o nadwoziu:
Z przodu bardzo dużo miejsca, z tyłu wystarczająco. Wszystkie elementy obsługi wygodne i pomyślane. Materiały OK i porządnie spasowane.
Opinia o układzie jezdnym:
Wcześniej jeździłem Alfą 147, także byłem zaskoczony o wiele mniejszą stabilnością w zakrętach, ale po samochodzie z o wiele wyższym środkiem ciężkości można się było tego spodziewać - kwestia oswojenia i przyzwyczajenia. Bardzo dobra widoczność z miejsca kierowcy, parkowanie ni...

2008-12-03

Ogólna ocena:

7/10

Samochód miły, fajnie się jeździ, ale bardzo irytujące drobne usterki które psują wizerunek całości. Już podczas jazdy testowej (auto o przebiegu 1500km) wszystko trzeszczało w desce. Moje po 21000 ma już podobne objawy, coś stuka, puka, wentylator świerszczy, dziwne odgłosy z zawiesz...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik tragicznie słaby do tego pojazdu, wyprzedzenie kogoś na dordze to naprawde wyzwanie, trzeba go bardzo wysoko kręcić a co za tym idzie gigantyczne spalanie
Opinia o komforcie:
Ustawienie fotela kierowcy powoduje że po długiej jeździe (tak 4-5 godzin ciągiem) zaczyna boleć noga od naciskania gazu, po prostu zły kont naciskania pedału
Opinia o układzie jezdnym:
Do tyłu nie widać nic, bez czujników cofania trudno sobie poradzić, jeśli ktoś jeździ dwoma autami i częto sie przesiada to nie da rady się nauczyć gdzie jest koniec auta

Andrzej2015-03-23

Ogólna ocena:

4/10

Ogólna ocena średnio-słaba. B. duża awaryjność, niski komfort i bezpieczeństwo jazdy. Za to rewelacja poza drogami nieutwardzanymi, chociaż na porządny offroad się nie nadaje.
Opinia o układzie napędowym:
Słaby start od 0, turbina załącza sie przy 2000 obrotów i wtedy jest nieźle, zwłaszcza na wyższych biegach. Silnik b. mało elastyczny - na trójce zaczyna ryczeć przy 50 km/h. Wyraźne "haczenie" przy zmianie biegów
Opinia o komforcie:
Typowe "twarde" zawieszenie terenowe - czuć wszystkie drobne nierówności na szosie, za to pięknie i przyjemnie "buja" na offroadowych hopkach, gdzie w osobówce pół zawieszenia zostałoby w terenie
Opinia o nadwoziu:
I z przodu i z tyłu ciasno jak cholera, ale za to daleko do dachu. W bagażniku mieści się damska torebka. Generalnie przymiotnik "grand" w nazwie tego modelu jest grubym nadużyciem.
Opinia o układzie jezdnym:
Jazda na szosie z niewielkimi nawet nierównościami sprawia wrażenie niestabilnej. Na drogach z dużymi koleinami tragedia - auto jest poniewierane po całej szerokości jezdni i ma się wrażenie, że skacze jak piłka. Na dobrej nawierzchni ok. Na drogach polnych i w trudniejszym terenie super.

Średnie oceny SUZUKI GRAND VITARA

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak
58.62%
głosów 34
Raczej tak
27.59%
głosów 16
Trudno powiedzieć
3.45%
głosów 2
Raczej nie
1.72%
głosów 1
Nie
8.62%
głosów 5
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.4/10
Układ kierowniczy
8.4/10
Hamulce
8.4/10
Parkowanie
8.3/10
Napęd
Elastyczność
7.5/10
Skrzynia biegów
7.4/10
Silnik
7.9/10
Przyspieszenie 0-100km
6.8/10
Przyspieszenie 60-120km
7.0/10
Przyspieszenie 80-120km
7.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.0/10
Resorowanie z obciążeniem
8.2/10
Fotele przednie
8.4/10
Fotele tylne
7.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.9/10
Wyciszenie
7.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.8/10
Przestrzeń z tyłu
7.8/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.6/10
Bagażnik
6.6/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.6/10
Możliwość aranżacji
7.6/10
Karoseria
8.7/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.3/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.1/10
Widocznośc do tyłu
7.6/10
Widoczność w lusterkach
9.3/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
7.8/10
Elektronika
7.6/10
Naprawy
Niezawodność
7.4/10
Koszty napraw
5.9/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy
11
Niezawodność
11
Napęd
9
Nadwozie
5
Inne
4
Nic
4
Wentylacja i ogrzewanie
2
Widoczność
1
Układ jezdny
1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Spalanie
18
Inne
8
Nic
7
Awaryjność
4
Napęd
2
Wentylacja i ogrzewanie
1
Układ jezdny
1
Komfort jazdy
1
Przydatne informacje

Osoby zainteresowane autem Suzuki Grand Vitara brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Toyota RAV-4.

Suzuki Grand Vitara

Suzuki Grand Vitara

Toyota RAV-4

Toyota RAV-4

Najciekawsza opinia użytkownika o Suzuki Grand Vitara

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: piotr

liczba głosów: 89

Suzuki Grand Vitara 2005 de lux 2000 140KM 2007r. terenowy

Ocena ogólna

Tu jest tak - albo go z gruntu lubisz i ignorujesz zbyt małą moc i głosna pracę - albo kup coś innego. Samochów dla tych, co po zajęciu miejsca kierowcy nie bardzo chcą wysiąść. Jak nie masz takich odczuć - zdecydowanie kup coś innego. To nie jest suv, nie terenówka ani nie większe i krótsze kombi.

Układ napędowy

Silnik 2.0 jest zdecydowanie za słaby. Jest całkiem elastyczny, w miarę sensownie pali, ale przyśpieszać raczej nie potrafi. Skrzynia biegów twarda i nieprecyzyjna. Oczywiście, jest również taka z uwagi na zastosowanie (najbardziej terenowy suv z popularnych), ale producent mógłby się lepiej postarać. Podobno w nowym modelu 2.4 jest lepiej.

Komfort

Dla tych co lubią ternenowce (siedzisz jak na krześle). Dla mnie rewelacja. Niestety - zbyt głośny przy dużych prędkościach.

Nadwozie

minimalnie mniejszy bagażnik niż u konkurencji. Ale za własności terenowe można mu wszystko wybaczyć ....

Układ jezdny

bardzo stabilne. Trudno wyprowadzić z równowagi na szosie. W lekkim terenie - rewelacja

Naprawy

nic się nie zepsuło jak dotychczas...

Zobacz również opinie:

Suzuki Grand Vitara: terenowy

Suzuki Grand Vitara: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Suzuki Grand Vitara: 1.6, 1.9, 2.0, 2.4, 2.5, 2.7, 3.2

Suzuki Grand Vitara: 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2001, 2000, 1999, 1998