Volkswagen Golf opinie, oceny użytkowników, Volkswagen Golf spalanie 1988r. (strona 1)

Opinie o samochodach Volkswagen Golf

1988r.

Liczba ocen: 16

Średnia ocena:

8.38/10

Volkswagen Golf spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.00/9.45 6.01
trasa 7.50/7.75 4.85
cykl mieszany 8.60/8.70 5.24

Golf

OCENY VOLKSWAGENA GOLF


Ogólna ocena:  

9/10


Ekonomiczność. Elastyczność silnika rewelacyjna. Pewne prowadzenie. Dobre osiągi. Wytrzymała karoseria. Dużo miejsca w środku i w bagażniku jak na auto kompaktowe. Silnik w środku auta trochę za głośno słychać.
Opinia o układzie napędowym:
Mój golf jest lekko zmodyfikowany (96 zamiast 80 KM) i przyspiesza całkiem nieźle. Elastyczność rewelacja. Skrzynia biegów już ma swoje lata, sporadyczne problemy z redukcją.
Opinia o komforcie:
Golf 2 miał twarde dosyć zawieszenie co poprawiło znacznie jego trwałość, lecz obniżyło komfort podróżowania. Z racji, że jest to małe lekkie auto to odczuwa komplet pasażerów dosyć mocno.
Opinia o nadwoziu:
Właściwie miejsca i z przodu i z tyłu nie brakuje, żaden z pasażerów na dłuższych trasach nie narzekał. Karoseria pancerna :) dobrze utrzymana karoseria nie wie co to rdza.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto pewnie się prowadzi, lekkie przechyły na zakrętach przy wyższej prędkości. Niewielkie luzy na kierownicy.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Generalnie samochod bardzo kochany, nigdy powaznie mnie nie zawiodl czasem z mojej glupoty czy niedopatrzenia
Opinia o układzie napędowym:
Elastycznosc silnika RP jest boska do juz przy 60km/h mozemy jechac na 5 biegu a on zawsze ma ciag:-) Jedyny problem tego silnika to przyspieszenie gdzie 90KM z 1.8 pojemnosci to troche malo ale dzieki temu bardzo silnik jest zywotni
Opinia o komforcie:
Resorowanie jak to w golfie dosyc twarde ale do sportowej jazdy akurat. wyciszenie w porownaniu do dzisiajszych samochodow kiepskie ale nie mozna od 21 letniego VW pojazdu zadac komfortu zeszlo rocznego BMW
Opinia o nadwoziu:
Jak to w VW wszystko z glowa, jakosc wykonczenia byla super 21 lat temu ale mozna sie przyzwyczaic
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzi się je super szczegolnie na szerokich oponkach, hamulce tarcze przod/tył i te tylne trzeba pilnowac bo potrafia się przypiekac, widocznosc do parkowania bardzo dobra
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


jeżeli ktoś dysponuje kwotą około 3 tys i nie wie jaki kupić sam naprawdę polecam ten samochód jest bardzo dobry nigdy nie zawodzi i bardzo mało pali. Z przykrością stwierdzę że teraz mam golfa3 1.9TD i niestety mimo iż jest dużo młodszy nie jest tak dobry jak jego poprzednik
Opinia o układzie napędowym:
osiągów nie ma niestety rewelacyjnych ale przecież nie to jest najważniejsze
Opinia o komforcie:
autko przy większych prędkościach słychać wewnątrz
Opinia o nadwoziu:
wykończenie wnętrza jest już trochę przestarzałe ale za to karoseria jest cholernie odporna na korozję. Kupiłem przerysowanego do gołej blachy przez trzy lata był u mnie i takiego go sprzedałem nie miał nawet cm korozji
Opinia o układzie jezdnym:
ogólnie autko prowadzi się super
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Wady: niski komfort jazdy, słabo wyciszone wnętrze Zalety: bezawaryjność, małe spalanie,niska cena części i duża ich dostępność, odporność na korozję, prosta konstrukcja pozwala na naprawienie samemu praktycznie wszystkiego.
Opinia o układzie napędowym:
Elastyczność silnika 1.6 TD i jego 133 Nm to naprawdę pozytyw.
Opinia o komforcie:
Jeżeli dla kogoś najważniejszym czynnikiem jest komfort podróżowania powinien szukać innego samochodu.
Opinia o nadwoziu:
Stan blachy jak na dwudziestoletnie auto bardzo dobry.
Opinia o układzie jezdnym:
Układ kierowniczy jest raczej dobry słaba nota za brak wspomagania. Hamulce to nie żylety ale bardzo trwałe i bezawaryjne.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Auto bardzo dobre,oszczedne i bezawaryjne.Silnik nie do zajechania,ma przyspieszenie lepsze niz 1,6 benzyna przy czym jest elastyczniejszy.po prostu Volkswagen Golf II-auto kultowe i klasa sama w sobie.
Opinia o układzie jezdnym:
Przecietnie.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 z 4


ŚREDNIE OCENY VOLKSWAGEN GOLF

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 87.50% głosów 14
Raczej tak 12.50% głosów 2
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.2/10
Układ kierowniczy
7.4/10
Hamulce
8.4/10
Parkowanie
8.0/10
Napęd
Elastyczność
8.0/10
Skrzynia biegów
8.3/10
Silnik
8.9/10
Przyspieszenie 0-100km
7.1/10
Przyspieszenie 60-120km
6.9/10
Przyspieszenie 80-120km
7.1/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.4/10
Resorowanie z obciążeniem
6.4/10
Fotele przednie
7.9/10
Fotele tylne
7.7/10
Jazda z kompletem pasażerów
6.4/10
Wyciszenie
5.4/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.3/10
Przestrzeń z tyłu
7.9/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.3/10
Bagażnik
7.9/10
Jakość materiałów i wykończenia
6.9/10
Możliwość aranżacji
7.1/10
Karoseria
8.1/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.2/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
8.1/10
Widoczność w lusterkach
7.9/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.6/10
Elektronika
5.0/10
Naprawy
Niezawodność
5.1/10
Koszty napraw
5.2/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 7
Spalanie 2
Wentylacja i ogrzewanie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 3
Nic 3
Wentylacja i ogrzewanie 1
Nadwozie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Volkswagen Golf brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Audi A3.

  Volkswagen

  Golf

  Audi

  A3

Najciekawsza opinia użytkownika o Volkswagenie Golf

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Jacek Książek

liczba głosów: 19

Volkswagen Golf 1600 GTD 96KM 1988r. hatchback

Ocena ogólna
Ekonomiczność. Elastyczność silnika rewelacyjna. Pewne prowadzenie. Dobre osiągi. Wytrzymała karoseria. Dużo miejsca w środku i w bagażniku jak na auto kompaktowe. Silnik w środku auta trochę za głośno słychać.

Układ napędowy
Mój golf jest lekko zmodyfikowany (96 zamiast 80 KM) i przyspiesza całkiem nieźle. Elastyczność rewelacja. Skrzynia biegów już ma swoje lata, sporadyczne problemy z redukcją.

Widoczność
Lusterka umożliwiają trochę ograniczoną regulację.

Komfort
Golf 2 miał twarde dosyć zawieszenie co poprawiło znacznie jego trwałość, lecz obniżyło komfort podróżowania. Z racji, że jest to małe lekkie auto to odczuwa komplet pasażerów dosyć mocno.

Nadwozie
Właściwie miejsca i z przodu i z tyłu nie brakuje, żaden z pasażerów na dłuższych trasach nie narzekał. Karoseria pancerna :) dobrze utrzymana karoseria nie wie co to rdza.

Układ jezdny
Auto pewnie się prowadzi, lekkie przechyły na zakrętach przy wyższej prędkości. Niewielkie luzy na kierownicy.

Naprawy
Jak kupiłem miał 275000 km przejechane. Mechanizmy zamków musiałem wymienic,(od poczatku byly uszkodzone) groszowe sprawy i 10 min pracy. Uszczelka i klakson niecałe 40zł razem. Wymiana uszczelki to tylko podstawowe klucze i podnośnik. Gałki 30zl obie - demontaż i montaż bardzo prosty przy golfach 86 i starsze. W nowszych golfach wymienia sie razem z drążkiem kierowniczym - 30zl(ale tylko raz) i wtedy jest trochę zabawy.

Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja działa dosyć sprawnie, płynna regulacja.

Elektryka/elektronika
Elektroniki w tym aucie dużo nie ma, więc nie ma się co psuć.

Pełna opinia o Volkswagen Golf 1600 GTD 96KM 1988r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Volkswagen Golf: cabrio, camping, coupe, hatchback, kombi, liftback, mini-van, sedan (limuzyna), van

Volkswagen Golf: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Volkswagen Golf: 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0, 2.3, 2.8

Volkswagen Golf: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1988, 1987, 1986, 1985, 1984, 1982, 1980, 1979, 1978