Volkswagen Golf opinie, oceny użytkowników, Volkswagen Golf spalanie 1996r. (strona 1)

Opinie o samochodach Volkswagen Golf

1996r.

Liczba ocen: 42

Średnia ocena:

8.48/10

Volkswagen Golf spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 8.40/10.38 6.05
trasa 6.40/8.33 4.73
cykl mieszany 7.14/9.50 5.48

Golf

OCENY VOLKSWAGENA GOLF


Ogólna ocena:  

7/10


do premieszczania się z A do B jest ok, w miarę dynamiczny i oszczędny samochód. jak ktoś chce więcej - komfort i wygląd proponuję audi a4
Opinia o układzie napędowym:
dla lepszej ekonomii przydałaby się skrzynia 6 biegowa. Były takie montowane w GTI TDI. Silnik 90 KM też by sobie z nią poradził
Opinia o komforcie:
Wyciszenie do bani, fotale przednie mam kubełkowe GT, no ale po 300 000 kierowcy już wysiedziany, bez poduszki pod 4 literami jest ciężko. kanapa tylna to porażka - model wysoki, a on a1 nie jest dzielona, 2 nie ma zagłówków. zawieszenie mam troche wyjechane, ale mogłoby być twardsze i tak...
Opinia o nadwoziu:
z przodu miejsca jako tako, ale jak z przodu ktoś usiądzie duży , to z tyłu już jest mało, ale ponoć w BMW 3 jest gorzej ;) wygoda obsługi - a co tu obsługiwać?? wszystko proste, auto ma 12 lat, deska rozdzielcza już wygląda na leciwą, trzeszczy trochę (zależy od temperatury, nawierzc...
Opinia o układzie jezdnym:
Niezbyt trwałe elementy zawieszenia. jeżdżę średnio 25000 rocznie no i co roku praktycznie wszystko do wymiany (drążki, końcówki, tulejki inne śmieci)
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Wada to zbyt częsta regeneracja pompy wtryskowej oraz rdza. Do zalet zaliczę wygodę podróżowania z przodu, duży bagażnik, małe spalanie przy całkiem niezłych osiągach oraz odporne na polskie drogi zawieszenie.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik mimo bardzo dużego przebiegu 357 tyś km jest bardzo elastyczny. Nie bierze oleju. Pracuje na mobil 10W-40. Elastyczność 80-120 na 4 biegu około 12 sek więc całkiem niezła. Skrzynia biegów niestety wymagała remontu po przejechaniu 350 tyś km - łożyska i synchronizatory 1 i 2 biegu...
Opinia o komforcie:
Zbyt twarde zawieszenie. Fotele twarde ale nie męczą podczas długich podróży. Do prędkości 130 km/h całkiem cicho. Samochód bez problemów osiąga 160 km/h. Duży i ustawny bagażnik 465 litrów.
Opinia o nadwoziu:
Ilość miejsca z przodu bardzo dobra ale z tyłu jest kiepska. Ergonomia i rozmieszczenie schowków i przełączników bardzo dobra. Materiały są bardzo trwałe i wzorowo wykończone, nie ma żadnych hałasów podczas jazdy. Rdza to jest problem numer jeden w tym samochodzie. Rdzewieją nadkola z...
Opinia o układzie jezdnym:
Dobrze trzyma się nawierzchni i umożliwia bezpieczne wykonywanie szybkich manewrów przy dużej prędkości. Zbyt sztywne zawieszenie zmniejsza znacznie komfort jazdy. Zawieszenie jest bardzo odporne na polskie drogi.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10



Opinia o układzie napędowym:
Silnik to jest największy +. Jest bardzo mocny i elastyczny (tym bardziej że, to jednostka połowy lat 90-tych) do dzisiaj niektóre firmy nie potrafią zrobić takiej jednostki. Jest trochę głośny ale za to co robi z tym autem można mu to wybaczyć. Skrzynia biegów przy tym przebiegu zaczy...
Opinia o komforcie:
Trochę za głośny. Słabo wyciszona komora silnika. Do kabiny powyżej 130 też już wszystko zaczyna wyraźnie docierać. Fotele kubełkowe dają się fajnie dopasować i trzymają na zakrętach.
Opinia o nadwoziu:
Jak na tę wielkość auta przestrzeni pasażerskiej jest wystarczająco dużo. Ergonomia wzorowa. Bagażnik bardzo duży i wygodny (plaska podłoga równo z progiem). Materiały wykończeniowe bardzo dobrej jakości. Jakość zabezpieczenia antykorozyjnego mogłaby być lepsza w moim 13 latku po...
Opinia o układzie jezdnym:
Jak na golfa trochę za miękkie zawieszenie (podobno hachbaki są twardsze). Ukł. kierowniczy precyzyjny i dosyć bezpośredni, fajnie się go prowadzi. Hamulce bardzo sprawne, tylko ABS na kiepskich oponach nie wie co ma robić !
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10



Opinia o układzie napędowym:
90 konny silnik TDI Golfa to nie demon prędkości, ale jak się już rozbuja, tak powyżej 60 k/h to jest całkiem szybkim autkiem
Opinia o komforcie:
Twarde a zarazem stabilne auto
Opinia o nadwoziu:
mimo wyglądu jest to całkiem spore auto, posiada np. większą przestrzeń w środku niż volvo v 40, mało skrytek- wielkoś ograniczona jeszcze przez poduszki powietrzne, B. dobra jakoś materiałów, po 230 tys. ślady zużycia nosi chyba jedynie dźwignia skrzyni biegów Karoseria lepiej zabe...
Opinia o układzie jezdnym:
nie najgorszy układ jezdny, ale też i nie za precyzyjny
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Jest po prostu rewelacyjny gdyby nie to że chciałbym mieć samochód terenowy nigdy bym go nie zmieniał. Do pełni szczęścia brakuje tylko 4X4 w tym samochodzie i nic więcej.
Opinia o układzie napędowym:
Bardzo oszczędny, elastyczny silnik TDI nie ma lepszego.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie bardzo dobrze się spisuje zarówno z pełnym obciążeniem jak tylko z kierowcą wygodny w podróży na dłuższych dystansach, stosunkowo cichy.
Opinia o nadwoziu:
Bardzo duży bagażnik, miejsca jest wystarczająco dla wszystkich, dużo schowków, dobre materiały.
Opinia o układzie jezdnym:
Jest rewelacyjny nie mam żadnych zastrzeżeń, może jedynie na za wysokich oponach nie jest zbyt dobry w prowadzeniu ale wystarczy kupić dobre markowo opony i problem znika.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 9


ŚREDNIE OCENY VOLKSWAGEN GOLF

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 78.57% głosów 33
Raczej tak 21.43% głosów 9
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.6/10
Układ kierowniczy
8.5/10
Hamulce
8.3/10
Parkowanie
8.6/10
Napęd
Elastyczność
8.0/10
Skrzynia biegów
8.0/10
Silnik
8.7/10
Przyspieszenie 0-100km
7.7/10
Przyspieszenie 60-120km
7.8/10
Przyspieszenie 80-120km
7.8/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.8/10
Resorowanie z obciążeniem
7.4/10
Fotele przednie
8.0/10
Fotele tylne
7.4/10
Jazda z kompletem pasażerów
7.3/10
Wyciszenie
6.5/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
8.4/10
Przestrzeń z tyłu
7.6/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.4/10
Bagażnik
8.6/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.8/10
Możliwość aranżacji
7.4/10
Karoseria
7.2/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.2/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.0/10
Widocznośc do tyłu
8.4/10
Widoczność w lusterkach
8.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.1/10
Elektronika
5.9/10
Naprawy
Niezawodność
6.2/10
Koszty napraw
5.9/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 12
Spalanie 8
Napęd 3
Układ jezdny 2
Komfort jazdy 2
Nadwozie 1
Inne 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 8
Nadwozie 6
Spalanie 4
Inne 3
Komfort jazdy 2
Wentylacja i ogrzewanie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Volkswagen Golf brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Audi A3.

  Volkswagen

  Golf

  Audi

  A3

Najciekawsza opinia użytkownika o Volkswagenie Golf

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 94

Volkswagen Golf GT 1900 90KM 1996r. hatchback

Ocena ogólna
do premieszczania się z A do B jest ok, w miarę dynamiczny i oszczędny samochód. jak ktoś chce więcej - komfort i wygląd proponuję audi a4

Układ napędowy
dla lepszej ekonomii przydałaby się skrzynia 6 biegowa. Były takie montowane w GTI TDI. Silnik 90 KM też by sobie z nią poradził

Widoczność
ostatnie normalnych rozmirów lusterka w autach grupy VAG... do przodu trochę przeszkadzają mi przednie słupki (na przejściach dla pieszych i na zakrętach)

Komfort
Wyciszenie do bani, fotale przednie mam kubełkowe GT, no ale po 300 000 kierowcy już wysiedziany, bez poduszki pod 4 literami jest ciężko. kanapa tylna to porażka - model wysoki, a on a1 nie jest dzielona, 2 nie ma zagłówków. zawieszenie mam troche wyjechane, ale mogłoby być twardsze i tak. wszyscy mówią że buja jak na okręcie, ale można się przyzwyczaić.

Nadwozie
z przodu miejsca jako tako, ale jak z przodu ktoś usiądzie duży , to z tyłu już jest mało, ale ponoć w BMW 3 jest gorzej ;) wygoda obsługi - a co tu obsługiwać?? wszystko proste, auto ma 12 lat, deska rozdzielcza już wygląda na leciwą, trzeszczy trochę (zależy od temperatury, nawierzchni, obrotów i prędkości... karoseria - nie wypowiadam się, bo mam postukaną z każdej strony chyba... po złożeniu tylnej kanapy można przieźć pralkę, ale otwór załadunkowy (w hatchbacku) jest za mały i krawdź załadunku jest wyżej niż podłoga bagażnika. w kombi już to poprawili.

Układ jezdny
Niezbyt trwałe elementy zawieszenia. jeżdżę średnio 25000 rocznie no i co roku praktycznie wszystko do wymiany (drążki, końcówki, tulejki inne śmieci)

Naprawy
tak jak pisałem - zawieszenie siada na naszych drogach, dodatkowo różne upierdliwe małe rzeczy. koszty w sumie porównywalne z daewoo tice (moja matka to ma), także tanio. uwaga na naprawy typu remont silnika albo turbiny. tutaj juz nie jest tanio

Wentylacja i ogrzewanie
generalnie ok, ale diesle mogłyby się szybciej nagrewać. zimą musze przejechać okolo 6 km, żeby coś ciepłego poleciało, a jak mam włączone ogrzewanie mocno, to silnik jest niedogrzany (nie osiąga 90 stopni) klima jak działała, to było ok, generalnie nic ponad poprawnie

Elektryka/elektronika
elektronika w tym aucie to jedynie jednostka sterująca i wyświetklacze liczników km. elektryka - 4 szyby elektryczne (tylna prawa nie działa, lewa sie dziwnie zamyka), zwarć nie zauważyłem, ale czasem drzwi "kopną"

Pełna opinia o Volkswagen Golf GT 1900 90KM 1996r. hatchback »

Zobacz również opinie:

Volkswagen Golf: cabrio, camping, coupe, hatchback, kombi, liftback, mini-van, sedan (limuzyna), van

Volkswagen Golf: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Volkswagen Golf: 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0, 2.3, 2.8

Volkswagen Golf: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1988, 1987, 1986, 1985, 1984, 1982, 1980, 1979, 1978