Volkswagen Golf opinie, oceny użytkowników, Volkswagen Golf spalanie 2.3 (strona 1)

Opinie o samochodach Volkswagen Golf

2.3

Liczba ocen: 3

Średnia ocena:

9.33/10

Volkswagen Golf spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.75/13.60 -.--
trasa 7.75/10.20 -.--
cykl mieszany 9.25/11.90 -.--

Golf

OCENY VOLKSWAGENA GOLF


Ogólna ocena:  

8/10


Zawsze mogłoby być lepiej, ale za tą cenę auto i w tym roczniku przyjemność jeżdżenia tym autem jest duża.
Opinia o układzie napędowym:
Trudno mi się wypowiadać co do przyspieszania, bo to mój najmocniejszy silnik. Jedno jest pewne. Sekwencyjny gaz polecam gorąco, bo nie widzę specjalnej różnicy w przyśpieszaniu na gazie i na benzynie. Dużym atutem tego silnika jest jego elastyczność. Na trasie biegi redukuję jak dzieci ...
Opinia o komforcie:
Komfort jazdy zależy od pasażerów :) A tak na poważnie. Siedzenia mogłyby być wygodniejsze. Z tyłu jest miejsce i na nogi i na głowę - to jest plus kombi. Jedyny mankament to głośność (opory powietrza). Ja bardziej słyszę powietrze i toczenie kół niż silnik.
Opinia o nadwoziu:
Mam 170cm więc przestrzeni mam dużo :) Ale ogólnie jest z przodu i z tyłu dość miejsca. Miałem golfa III i w porównaniu z poprzednikiem materiały użyte w IV to przeskok o parę klas. Nawet w porównaniu z nowszymi autami innych marek nie ma wstydu. Ergonomia jak u Niemców wzorowa. Atutem...
Opinia o układzie jezdnym:
Troszkę się buja przy zmianie biegów. W IV jest naprawdę miękkie zawieszenie. W porównaniu oczywiście do Golfa III lub Audi. Nawierzchni trzyma się dobrze nawet na węższych zimówkach nie mam problemów na zakrętach. Zmienny kąt kół to błogosławieństwo przy parkowaniu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


bardzo płynna komfortowa jazda, dobra amortyzacja - znikome odczuwanie nierówności na drodze. Bardzo wygodne fotele Recaro (podgrzewane). Bardzo dobre przyspieszenie.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


 
1 z 1
 


ŚREDNIE OCENY VOLKSWAGEN GOLF

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 66.67% głosów 2
Raczej tak 33.33% głosów 1
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.7/10
Układ kierowniczy
8.7/10
Hamulce
9.0/10
Parkowanie
9.3/10
Napęd
Elastyczność
9.7/10
Skrzynia biegów
8.3/10
Silnik
9.0/10
Przyspieszenie 0-100km
10.0/10
Przyspieszenie 60-120km
10.0/10
Przyspieszenie 80-120km
10.0/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
10.0/10
Resorowanie z obciążeniem
9.7/10
Fotele przednie
9.0/10
Fotele tylne
9.0/10
Jazda z kompletem pasażerów
9.0/10
Wyciszenie
7.3/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.0/10
Przestrzeń z tyłu
8.0/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.0/10
Bagażnik
9.3/10
Jakość materiałów i wykończenia
9.7/10
Możliwość aranżacji
9.0/10
Karoseria
9.3/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.7/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.3/10
Widocznośc do tyłu
9.0/10
Widoczność w lusterkach
8.7/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
9.3/10
Elektronika
9.3/10
Naprawy
Niezawodność
9.3/10
Koszty napraw
6.7/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 2
Wnętrze 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Inne 1
Nic 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Volkswagen Golf brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Audi A3.

  Volkswagen

  Golf

  Audi

  A3

Najciekawsza opinia użytkownika o Volkswagenie Golf

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Mariusz Urbaniak

liczba głosów: 26

Volkswagen Golf 2300 V5 150KM 2009r. kombi

Ocena ogólna
Zawsze mogłoby być lepiej, ale za tą cenę auto i w tym roczniku przyjemność jeżdżenia tym autem jest duża.

Układ napędowy
Trudno mi się wypowiadać co do przyspieszania, bo to mój najmocniejszy silnik. Jedno jest pewne. Sekwencyjny gaz polecam gorąco, bo nie widzę specjalnej różnicy w przyśpieszaniu na gazie i na benzynie. Dużym atutem tego silnika jest jego elastyczność. Na trasie biegi redukuję jak dzieci chcą się zatrzymać na postój :)

Widoczność
W kombi widoczność jest ok i dobrze się parkuje. Jedyne co mnie denerwuje to te mniejsze lusterko z prawej strony. Jakoś optycznie mi to nie pasuje.

Komfort
Komfort jazdy zależy od pasażerów :) A tak na poważnie. Siedzenia mogłyby być wygodniejsze. Z tyłu jest miejsce i na nogi i na głowę - to jest plus kombi. Jedyny mankament to głośność (opory powietrza). Ja bardziej słyszę powietrze i toczenie kół niż silnik.

Nadwozie
Mam 170cm więc przestrzeni mam dużo :) Ale ogólnie jest z przodu i z tyłu dość miejsca. Miałem golfa III i w porównaniu z poprzednikiem materiały użyte w IV to przeskok o parę klas. Nawet w porównaniu z nowszymi autami innych marek nie ma wstydu. Ergonomia jak u Niemców wzorowa. Atutem tego autka jest proste zakończenie bagażnika - czyli pojemne auto. Auto przyjechało z Włoch więc rdzy ani grama. Z resztą z twego co wiem karoseria jest ocynkowana.

Układ jezdny
Troszkę się buja przy zmianie biegów. W IV jest naprawdę miękkie zawieszenie. W porównaniu oczywiście do Golfa III lub Audi. Nawierzchni trzyma się dobrze nawet na węższych zimówkach nie mam problemów na zakrętach. Zmienny kąt kół to błogosławieństwo przy parkowaniu.

Naprawy
Nie miałem poważnych napraw. Ale świece i pasek z napinaczem były drogie w porównaniu do samochodów które miałem. Natomiast atutem w tym silniku jest łańcuch rozrządu. Mam w tej chwili 140000 km - auto ma 10 lat i łańcucha odpukać nie słychać.

Wentylacja i ogrzewanie
Klimatronik i wszystko jasne.

Elektryka/elektronika
Na razie wszystko bez zarzutu.

Pełna opinia o Volkswagen Golf 2300 V5 150KM 2009r. kombi »

Zobacz również opinie:

Volkswagen Golf: cabrio, camping, coupe, hatchback, kombi, liftback, mini-van, sedan (limuzyna), van

Volkswagen Golf: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Volkswagen Golf: 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0, 2.3, 2.8

Volkswagen Golf: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1988, 1987, 1986, 1985, 1984, 1982, 1980, 1979, 1978