Volkswagen Passat opinie, oceny użytkowników, Volkswagen Passat spalanie 1996r. (strona 1)

Opinie o samochodach Volkswagen Passat

1996r.

Liczba ocen: 29

Średnia ocena:

8.52/10

Volkswagen Passat spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.05/12.17 6.10
trasa 7.33/10.21 4.75
cykl mieszany 8.73/11.23 5.45

Passat

OCENY VOLKSWAGENA PASSAT


Ogólna ocena:  

8/10


Moim zdaniem bardzo dobry model, dobrze sprawuje się na gazie, niskie koszty eksploatacji i mała awaryjność pod warunkiem kupna sprawdzonego egz.Nie zbyt bogate wyposażenie ale za to brak problemów z niedziałającą elektroniką w moim egz. tylko elektryczne szyby i szyberdach.Zdecydowanie po...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik elastyczny, moc wystarczająca do sprawnego poruszania się, to nie jest auto wyścigowe więc nadmiaru mocy nie będzie, skrzynia biegów przy 184.000 lekko haczyła na wstecznym biegu.
Opinia o komforcie:
Samochód wygodny,fotele nie zapewniają bardzo dobrego trzymania bocznego ale są wygodne nawet w dalekich podróżach, samochód pewnie się prowadzi nawet z kompletem pasażerów.
Opinia o nadwoziu:
Samochód przestronny nie zabraknie miejsca dla kierowcy(o większych gabarytach)jak i dla pasażerów, pomimo 12 lat na karoserii nie widać było oznak korozji.
Opinia o układzie jezdnym:
Nie najnowsza konstrukcja sprawiła iz układ kierowniczy nie był zbyt precyzyjny, ale auto dobrze reagowało na ruchy kierownicy.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10



Opinia o układzie napędowym:
Silnik 1.9 tdi 90 KM bardzo przyzwoicie radzi sobie z paskiem a przy tym pali średnio ok.6l/100. Jak dla mnie SUPER tanie auto w ogólnej eksploatacji (części zamienne b.tanie)i praktycznie bezawaryjne.
Opinia o komforcie:
Miejsca dla 5 pasażerów bardzo dużo a do tego jescze miejce na duuży baaagaż:)
Opinia o nadwoziu:
Karoseria bardzo odporna na rdzę. Mimo już "kilku" lat na karku PASEK na prawdę jeśli bezwypadkowy to rdzy się nie boi!
Opinia o układzie jezdnym:
Mały promień skrętu bardzo ułatwia parkowanie, ogólnie auto bardzo przyjemne na dalsze trasy.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10



Opinia o układzie napędowym:
Silnik 2,0 i 150KM wystarczy do pewnego wyprzedzania i dość dynamicznej jazdy, przy akceptowalnym spalaniu.
Opinia o komforcie:
Fotele dosyć twarde, nawet wersja kubełkowa nie zapewnia dobrego trzymania przy szybkim pokonywaniu zakrętów.
Opinia o nadwoziu:
Nadwozie bardzo przestrzenne. Ogrom miejsca dla kierowcy (196 cm wzrostu) a za nim spokojnie wejdzie drugi olbrzym ;) Niestety przy wersji z klimatyzacją i poduszką pow. jest mało schowków.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Bardzo dobre, ekonomiczne auto z dużą przestrzenią. Mój ma tylko jedną wadę, czyli zardzewiałe błotniki i wychodzące pryszcze na drzwiach. Poza tym tylko tankować i jeździć.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik bardzo dobry i ekonomiczny.
Opinia o komforcie:
Bardzo dużo miejsca
Opinia o nadwoziu:
Słaba blacha w tym roczniku, poprzednie były lepiej zabezpieczone.
Opinia o układzie jezdnym:
Trochę za bardzo buja się na zakrętach, zawieszenie może niezbyt komfortowe ale trwałe.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10



Opinia o układzie napędowym:
trudo jednoznacznie ocenić elastyczność silnika jeżeli współpracuje on z automatyczną skrzynią biegów. zsama praca typowa dla produktu VW . Dynamikę określam na przeciętnym poziomie.
Opinia o układzie jezdnym:
pojad tyrzma się drogi naprawdę zadowalająco,twardość zawieszenia dobrano właściwie, układ kierowniczy dość precyzyjny, wspomaganie układu kierowniczego dobrano właśćiwie.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 6


ŚREDNIE OCENY VOLKSWAGEN PASSAT

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 79.31% głosów 23
Raczej tak 20.69% głosów 6
Trudno powiedzieć 0.00% głosów 0
Raczej nie 0.00% głosów 0
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.3/10
Układ kierowniczy
8.0/10
Hamulce
7.9/10
Parkowanie
7.8/10
Napęd
Elastyczność
8.4/10
Skrzynia biegów
8.1/10
Silnik
8.9/10
Przyspieszenie 0-100km
7.4/10
Przyspieszenie 60-120km
7.8/10
Przyspieszenie 80-120km
8.0/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
7.8/10
Resorowanie z obciążeniem
7.7/10
Fotele przednie
8.0/10
Fotele tylne
7.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.0/10
Wyciszenie
6.8/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.3/10
Przestrzeń z tyłu
9.3/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
8.7/10
Bagażnik
9.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
7.7/10
Możliwość aranżacji
7.2/10
Karoseria
7.7/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.3/10
Widoczność
Widoczność do przodu
8.9/10
Widocznośc do tyłu
8.6/10
Widoczność w lusterkach
8.7/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
5.6/10
Elektronika
5.6/10
Naprawy
Niezawodność
5.9/10
Koszty napraw
5.2/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Niezawodność 7
Komfort jazdy 4
Spalanie 4
Wnętrze 1
Nadwozie 1
Napęd 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 8
Nadwozie 5
Komfort jazdy 2
Układ jezdny 2
Wnętrze 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Volkswagen Passat brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Mondeo.

  Volkswagen

  Passat

  Ford

  Mondeo

Najciekawsza opinia użytkownika o Volkswagenie Passat

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Radek

liczba głosów: 29

Volkswagen Passat Variant 1800 90KM 1996r. kombi

Ocena ogólna
Moim zdaniem bardzo dobry model, dobrze sprawuje się na gazie, niskie koszty eksploatacji i mała awaryjność pod warunkiem kupna sprawdzonego egz.Nie zbyt bogate wyposażenie ale za to brak problemów z niedziałającą elektroniką w moim egz. tylko elektryczne szyby i szyberdach.Zdecydowanie polecam jako pierwszy samochód lub dla rodzinki z uwagi na niskie koszty utrzymania, niezawodność i niewygórowaną cenę zakupu.

Układ napędowy
Silnik elastyczny, moc wystarczająca do sprawnego poruszania się, to nie jest auto wyścigowe więc nadmiaru mocy nie będzie, skrzynia biegów przy 184.000 lekko haczyła na wstecznym biegu.

Komfort
Samochód wygodny,fotele nie zapewniają bardzo dobrego trzymania bocznego ale są wygodne nawet w dalekich podróżach, samochód pewnie się prowadzi nawet z kompletem pasażerów.

Nadwozie
Samochód przestronny nie zabraknie miejsca dla kierowcy(o większych gabarytach)jak i dla pasażerów, pomimo 12 lat na karoserii nie widać było oznak korozji.

Układ jezdny
Nie najnowsza konstrukcja sprawiła iz układ kierowniczy nie był zbyt precyzyjny, ale auto dobrze reagowało na ruchy kierownicy.

Naprawy
Z uwagi na instalację gazowa co roku wymieniałem dla świętego spokoju kopułkę(m-ki nie pamietam włoska), palec( też włoski) i przewody zapłonowe(Janmor, później BERU-zdecydowanie polecam), świece co 60.000 NGK koszt wymiany w/w części to kopułka ok.30zł, palec 10-15zł,przewody janmor-87zł, beru 145.000zł świece po 23-25zł za sztukę.W trakcie 3 letniej eksploatacji poza olejem i filtrami nie dokonałem zadnej powaznej naprawy.

Wentylacja i ogrzewanie
Latem z uwagi na brak klimatyzacji w środku jest ciepło, ale docenimy to zima ponieważ ogrzewanie jest bardzo dobre i samochód szybko się nagrzewa.

Elektryka/elektronika
Nie miałem problemów z elektroniką ponieważ w tym modelu na szczęście nie ma jej dużo, elektryczne szyby działały bez zastrzeżeń, miałem mały problem z czujnikiem ABS-u w tylnym lewym kole , ale to chyba wynika z wieku auta i ilości przejechanych kilometrów.

Pełna opinia o Volkswagen Passat Variant 1800 90KM 1996r. kombi »

Zobacz również opinie:

Volkswagen Passat: coupe, hatchback, kombi, sedan (limuzyna)

Volkswagen Passat: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Volkswagen Passat: 1.4, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 2.7, 2.8, 4.0

Volkswagen Passat: 2014, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1988, 1985, 1983, 1980