Volkswagen Passat opinie, oceny użytkowników, Volkswagen Passat spalanie 1998r. (strona 1)

Opinie o samochodach Volkswagen Passat

1998r.

Liczba ocen: 91

Średnia ocena:

8.31/10

Volkswagen Passat spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 10.47/10.59 6.90
trasa 8.16/8.19 5.12
cykl mieszany 9.16/9.53 5.92

Passat

OCENY VOLKSWAGENA PASSAT


Ogólna ocena:  

8/10


Samochód o niezwykle oszczędnym, dynamicznymi elastycznym silniku TDI, wnętrze wykonane z dobrej jakości tworzyw, bardzo dobry komfort jazdy, wygodne fotele, dosyć dobre wyciszenie wnętrza, karoseria z obustronnym ocynkiem która nie rdzewieje(chyba że auto było już rozbite i karoseria był...
Opinia o układzie napędowym:
Silnik dzięki wysokiemu momentowi obrotowemu i dużej mocy jest mardzo elastyczny, dynamiczny. Oprócz dobrych osiągów i niezwykłej elastyczności silnik zasługuje na pochwałę za bardzo niskie spalanie ( na dłuższej trasie testowałem swojego Passata, komputer wykazał po przejechaniu trasy...
Opinia o komforcie:
Resorowanie według mnie bardzo dobre (z obciążenie m i bez), fotele przednie bez zarzutów - bardzo wygodne na których kierowca się nie męczy na żadnej trasie, tylne są trochę za bardzo ustawione pionowo. Hałas w samochodzie nie jest duży ale jak na silnik diesla to i tak wyciszenie jest ...
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się komfortowo, pewnie pokonuje zakręty, hamulce mogły by być bardziej "czułe", na + zasługuje system ABS. Jeśli chodzi o parkowanie to auto jest trochę długie i parkowanie w mieście przy dużym ruchu może sprawiać problemy szczególnie dla kierowców początkują...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


nie bede sie rozpisywal. Ogolnie bardzo dobry samochod. Mysle ze kazdego stac na jego utrzymanie.
Opinia o układzie napędowym:
Powiem tak, nie moge sie czepiac silnika ma on 110KM i to wystarcza w zupelnosci do jazdy na trasie czy z pod swiatel.Zawsze mozna kupic samochod z mocniejszym silnikiem jezeli ktos lubi przycisnac. Ja nie nazekam.
Opinia o komforcie:
Zawieszenie sprawuje sie super, jest bardzo komfortowe, dobrze zestrojone. Nie jest ani za miekkie ani za twarde. Jedyna wada jest delikatnosc przednich wahaczy,raczej czesto trzeba wymieniac.Jezeli chodzi o komfort jady i przestrzen to uwazam ze jest super, duzo miejsca i wygodne fotele. Wyciszenie...
Opinia o nadwoziu:
Jak juz napisalem wczesniej, bardzo duzo miejsca z przodu i z tylu. Ergonomia, wszystko pod reka, prosto i wygodnie. Wnetrze bardzo ladne (kwestia gustu)Bagaznik b.duzy, podloga rowno z krawedzia zaladunkowa. Karoserja bardzo dobra, ocynk, ladna klasyczna linia nadwozia(kwestia gustu).
Opinia o układzie jezdnym:
Prowadzi sie samochodzik znakomicie, jest duze wygodne, poprostu plynie sie po drodze. Jezeli chodzi o parkowanie to nie jest tak zle biorac pod uwage wielkosc samochodu, ogolnie widocznosc bardzo dobra.Hamulce ma dobre ale jezdzilem samochodami z leprzymi.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

10/10


Autko dobrze zrobione. Dbając można liczyć na niedrogą i w miarę bezawaryjną eksploatację. Polecam dla tych którzy lubią diesle.
Opinia o układzie napędowym:
Silnik bardzo elastyczny i dosyć dynamiczny. Właściwie już od 55 można jechać na ostatnim biegu. Nie jest demonem prędkości i przyspieszeń jednak do codziennej eksploatacji w zupełności wystarcza. Dbając o wymiany i nie przeciążając silnika możemy być pewni, że długo na posłuży...
Opinia o komforcie:
Cóż to tylko diesel - do 100 jest ok, potem niestety już nieco gorzej. Porównując do innych samochodów z tym silnikiem to tutaj jest po porostu luksus. Klekot ma swoje wady ;)
Opinia o nadwoziu:
Porządne i normalne autko bez fajerwerków w żadną stronę. Nudny do bólu ;) Niestety mój egzemplarz zaskoczył niemile - korozja podłogi i tylej klapy oraz kilku pomniejszych drobiazgów.
Opinia o układzie jezdnym:
Trzeba patrzeć czy wszystko jest wymieniane i zadbane, jeśli tak z tej strony nie powinno być problemów.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Bardzo dobre i wygodne autko
Opinia o układzie napędowym:
Silniczek elastyczny, bardzo zrywny, dobrze radzi sobie w górkach
Opinia o komforcie:
Autko bardzo wygodne na Polskie drogi. Zawieszenie niestety wrażliwe na nasz warunki - droga wymiana przednich wahaczy - aluminiowe wieloelementowe
Opinia o nadwoziu:
Wnętrze bardzo ergonomiczne i przyjazne. Bardzo ładne wykończenie, szczególnie w przypadku beżowej skórzanej tapicerki. Wszystkie przełączniki ergonomicznie rozmieszczone - brak jakichkolwiek zarzutów. Karoseria często łapana przez rdzę.
Opinia o układzie jezdnym:
lekko zużyte zawieszenie przy nagłych wirażach lewo-prawo-lewo powoduje delikatne "bujanie" się całej karoserii auta już wyprostowaniu toru jazdy.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


Najbardziej niezawodny samochod jaki spotkalem. Oprocz oczywistych serwisow, tylko uzupelniac bak paliwa. Dobre spalanie, komfort jazdy, niezawodnosc przy kazdych warunkach pogodowych. Mankamentem jest moc, 90KM stanowczo za malo.
Opinia o układzie napędowym:
90 koni nadaje sie tylko do spokojnej jazdy. Owszem poleci 180km/h, tyle ze obroty 4200 i prawie odcina zaplon. Przy tym halas koszmarny, ale spalanie w granicach 8l/100km. Samo przyspieszanie bardzo przecietne. Wyprzedzanie moze sprawiac trudnosci.
Opinia o komforcie:
Do 120km/h cisza. Oczywiscie duza znaczenie maja opony, u mnie 235/40 ZR18 halasuja bardziej niz na standardowych.
Opinia o nadwoziu:
Zadnej rdzy, mimo kilku zadrapan i wgniecen. Uklad deski rozdzielczej, konsoli srodkowej jak w kazdym VW idelne.
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 19


ŚREDNIE OCENY VOLKSWAGEN PASSAT

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 64.84% głosów 59
Raczej tak 21.98% głosów 20
Trudno powiedzieć 7.69% głosów 7
Raczej nie 2.20% głosów 2
Nie 3.30% głosów 3
Układ jezdny
Prowadzenie auta
9.1/10
Układ kierowniczy
8.9/10
Hamulce
8.6/10
Parkowanie
8.0/10
Napęd
Elastyczność
7.8/10
Skrzynia biegów
8.7/10
Silnik
8.4/10
Przyspieszenie 0-100km
7.1/10
Przyspieszenie 60-120km
7.4/10
Przyspieszenie 80-120km
7.6/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.7/10
Resorowanie z obciążeniem
8.4/10
Fotele przednie
9.2/10
Fotele tylne
8.8/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.2/10
Wyciszenie
8.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.3/10
Przestrzeń z tyłu
9.0/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.3/10
Bagażnik
9.4/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.7/10
Możliwość aranżacji
8.3/10
Karoseria
8.9/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.8/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.3/10
Widocznośc do tyłu
8.4/10
Widoczność w lusterkach
8.5/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.1/10
Elektronika
6.0/10
Naprawy
Niezawodność
6.0/10
Koszty napraw
4.9/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 27
Spalanie 20
Niezawodność 16
Napęd 4
Układ jezdny 3
Wentylacja i ogrzewanie 3
Nadwozie 2
Wnętrze 2
Inne 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 24
Spalanie 10
Układ jezdny 8
Napęd 7
Awaryjność 4
Inne 3
Nadwozie 3
Wnętrze 2
Wentylacja i ogrzewanie 2
Widoczność 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Volkswagen Passat brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Mondeo.

  Volkswagen

  Passat

  Ford

  Mondeo

Najciekawsza opinia użytkownika o Volkswagenie Passat

Zdjęcie użytkownika

użytkownik: Szymon

liczba głosów: 71

Volkswagen Passat B5 1900 TDI AFN 110KM 1998r. kombi

Ocena ogólna
Autko dobrze zrobione. Dbając można liczyć na niedrogą i w miarę bezawaryjną eksploatację. Polecam dla tych którzy lubią diesle.

Układ napędowy
Silnik bardzo elastyczny i dosyć dynamiczny. Właściwie już od 55 można jechać na ostatnim biegu. Nie jest demonem prędkości i przyspieszeń jednak do codziennej eksploatacji w zupełności wystarcza. Dbając o wymiany i nie przeciążając silnika możemy być pewni, że długo na posłuży.

Widoczność
Nudno i poprawnie. Może nieco większe lusterka wsteczne mógłby mieć.

Komfort
Cóż to tylko diesel - do 100 jest ok, potem niestety już nieco gorzej. Porównując do innych samochodów z tym silnikiem to tutaj jest po porostu luksus. Klekot ma swoje wady ;)

Nadwozie
Porządne i normalne autko bez fajerwerków w żadną stronę. Nudny do bólu ;) Niestety mój egzemplarz zaskoczył niemile - korozja podłogi i tylej klapy oraz kilku pomniejszych drobiazgów.

Układ jezdny
Trzeba patrzeć czy wszystko jest wymieniane i zadbane, jeśli tak z tej strony nie powinno być problemów.

Naprawy
Nie było nic co zaskakuje - tylko eksploatacyjne rzeczy. Klocki, amortyzatory, oleje, filtry, opony i paski. Nic poza tym.

Wentylacja i ogrzewanie
Ciepło zimą, chłodno latem - wsztsko tak jak należy. Dosyć szybko się grzeje, klima działa szybko i wydajnie (warunkiem jest regularny serwis i odgrzybianie).

Elektryka/elektronika
Nic się nie dzieje.

Pełna opinia o Volkswagen Passat B5 1900 TDI AFN 110KM 1998r. kombi »

Zobacz również opinie:

Volkswagen Passat: coupe, hatchback, kombi, sedan (limuzyna)

Volkswagen Passat: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Volkswagen Passat: 1.4, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 2.7, 2.8, 4.0

Volkswagen Passat: 2014, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1988, 1985, 1983, 1980