Volkswagen Passat opinie, oceny użytkowników, Volkswagen Passat spalanie 1.6 (strona 1)

Opinie o samochodach Volkswagen Passat

1.6

Liczba ocen: 49

Średnia ocena:

8.47/10

Volkswagen Passat spalanie (l/100km)

  benzyna / gaz diesel
miasto 9.55/11.41 6.30
trasa 7.36/8.76 5.40
cykl mieszany 9.88/10.21 5.83

Passat

OCENY VOLKSWAGENA PASSAT


Ogólna ocena:  

8/10


Samochód bez dwóch zdań atrakcyjny i pożądany przez wielu. Nie jestem fanem marki, a właściwie z przypadku (braku wyboru) zdecydowałem się na zakup tego modelu, generalnie nie żałuję, obszerny, wygodny, względnie ekonomiczny, stosunkowo bezawaryjny. Minusem oczywiście ryzyko kradzieży...
Opinia o układzie napędowym:
Samochód z racji zasilania gazowego, a także najmniejszego w tym modelu silnika nie należy do demonów prędkości i elastyczności, jednakże w zupełności wystarcza do spokojnej jazdy tak w trasie jak i w mieście.
Opinia o komforcie:
W tym aspekcie jeden z najlepszych na tle konkurencji. Mankamentem nietrwałe zawieszenie przednie, choć niewątpliwie dzięki niemu znacznie bardziej wygodny.
Opinia o nadwoziu:
Wielkość samochodu na pewno jest jego atutem, a zwłaszcza wykończenie, minusem jak w każdym niemal sedanie nie do końca funkcjonalny choć na pewno bardzo duży bagażnik.
Opinia o układzie jezdnym:
Doskonały samochód na dłuższe trasy po dobrych drogach, komfortowy i precyzyjny układ jezdny. Gabaryty na pewno nie ułatwiają parkowania.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

8/10


Auto generalnie godne polecenia, ma swoje wady, trzeba uważać przy zakupie bo łatwo kupić egzemplarz mocno wyeksploatowany... Nie należy wierzyć że 10 letni Passat ma przebieg poniżej 180 tys km, ponieważ mój ma 251 tys km które jest naprawdę udokumentowane i potwierdzone i widzę w por...
Opinia o układzie napędowym:
Krótko mówiąc za słaby silnik do tego auta...
Opinia o komforcie:
Wygodny, obszerny wewnątrz, nie męczy przy nawet długich podróżach.
Opinia o nadwoziu:
Wszystko elgancko, jedyna wada to szybko wycierające się koło kierownicy i plastiki.
Opinia o układzie jezdnym:
Auto prowadzi się nieźle, trochę miękkie, z uwagi na głębokie siedzenia nie najlepsza widoczność przy parkowaniu.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

5/10


Auto rodzinne.Przestronne wnętrze,duży bagażnik.Silnik OK.(choć nie pozbawiony wad)chodzi o głowicę-mikropęknięcia między gniazdami zaworów.Słabe oświetlenie trasy. Poza tym auto prawie 20 lat użytkowane bez przerwy.Nowe auta tego nie nie przeżyją.
Opinia o układzie napędowym:
Elastyczność OK.Na 5 biegu 60-150km/h. Większa prędkość to śmierć dla silnika i kierowcy.Jak w VW silnik zimny to typowy klekot.Po osiągnięciu 40-50stopni wycisza się(zawory sterowane hydraulicznie). Skrzynia dobrana w miarę.Nie jest to auto sportowe ale przyspieszenie do przyjęcia ja...
Opinia o układzie jezdnym:
PROWADZENIE OK.Układ kierowniczy w miarę precyzyjny.Zawieszenie do przyjęcia.Przy gwałtownych skrętach przechył duży,ale pod kontrolą.Hamulce kiepskie(tarcze nie wentylowane)przód,bębnowe tył.Wspomaganie wg mnie dobrane optymalnie. Podobne wrażenia w PASSACIE B-4.Dopiero B5 zaliczam ...
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

9/10


Obszerne i ładne auto o które nie musimy się bać że nam skoroduje czy nie dostaniemy jakiejś części. Polecam
Opinia o układzie napędowym:
Przy wyprzedzaniu trzeba redukować biegi. Skrzynia biegów pracuje pięknie oprócz wstecznego, to jej minus.
Opinia o komforcie:
Auto jest bardzo wygodne i przestronne. Wewnątrz nic nie skrzypi ani puka. Przy znacznych prędkościach praca silnika jest głośna.
Opinia o nadwoziu:
Trochę mogła by być obszerniejsza klapa bagażnika ale miejsca wewnątrz jest dosyć. Materiały obić siedzeń nie przewyższają innych aut.
Opinia o układzie jezdnym:
W jeździe i parkowaniu o niebo lepszy od małych niby to zwinnych aut. Zakręty bierze łagodnie bez wielkich przechyleń.
» pełna opinia


Ogólna ocena:  

7/10


wszystko by bylo ok gdyby autko bylo bardziej dynamiczne bo 101km to troszke malo.jesli juz spala te 10litrow to moglo by miec juz te 110km zeby sie dynamiczniej jezdzilo
Opinia o układzie napędowym:
troche za maly silnik jak na te gabaryty ciezko sie rozpedzic ale jak juz sie zacznie to idzie dosc dobrze
Opinia o komforcie:
z kompletem pasazerow auto sie prawie wlecze ciezko nawet wyprzedzac na miescie czuje sie ciezar.w trasie troche lepiej ale do wyprzedzanie nie polecam.troche trzeba poredukowac zeby dalo sie wyprzedzic.samemu passat idzie bez zastrzezen szybko i plynnie nawet z pasazerem z boku tez jest ok
Opinia o nadwoziu:
autko jest duze i przestronne.na wakacje super duzy bagaznik
Opinia o układzie jezdnym:
autko jest dobre w prowadzeniu
» pełna opinia
 
1 2 3 4 5 z 10


ŚREDNIE OCENY VOLKSWAGEN PASSAT

Czy z perspektywy czasu to był dobry zakup?
Tak 73.47% głosów 36
Raczej tak 22.45% głosów 11
Trudno powiedzieć 2.04% głosów 1
Raczej nie 2.04% głosów 1
Nie 0.00% głosów 0
Układ jezdny
Prowadzenie auta
8.8/10
Układ kierowniczy
8.8/10
Hamulce
8.6/10
Parkowanie
7.8/10
Napęd
Elastyczność
7.3/10
Skrzynia biegów
8.5/10
Silnik
8.1/10
Przyspieszenie 0-100km
5.9/10
Przyspieszenie 60-120km
6.1/10
Przyspieszenie 80-120km
6.4/10
Komfort jazdy
Resorowanie bez obciążenia
8.7/10
Resorowanie z obciążeniem
8.4/10
Fotele przednie
8.7/10
Fotele tylne
8.9/10
Jazda z kompletem pasażerów
8.1/10
Wyciszenie
8.0/10
Nadwozie i wnętrze
Przestrzeń z przodu
9.3/10
Przestrzeń z tyłu
9.2/10
Wygoda obsługi (ergonomia)
9.2/10
Bagażnik
9.7/10
Jakość materiałów i wykończenia
8.4/10
Możliwość aranżacji
8.1/10
Karoseria
8.8/10
Wentylacja i ogrzewanie
Wentylacja i ogrzewanie
8.9/10
Widoczność
Widoczność do przodu
9.3/10
Widocznośc do tyłu
8.7/10
Widoczność w lusterkach
9.0/10
Elektryka/Elektronika
Elektryka
6.8/10
Elektronika
6.6/10
Naprawy
Niezawodność
6.9/10
Koszty napraw
5.8/10
Co pozytywnie zaskoczyło oceniających?
Komfort jazdy 19
Niezawodność 6
Wnętrze 2
Spalanie 2
Nadwozie 2
Napęd 1
Wentylacja i ogrzewanie 1
Co negatywnie zaskoczyło oceniających?
Nic 9
Spalanie 8
Napęd 4
Wentylacja i ogrzewanie 3
Widoczność 2
Inne 2
Układ jezdny 2
Nadwozie 1

PRZYDATNE INFORMACJE

Osoby zainteresowane autem Volkswagen Passat brały także pod uwagę zakup innego samochodu. Najczęściej był to samochód: Ford Mondeo.

  Volkswagen

  Passat

  Ford

  Mondeo

Najciekawsza opinia użytkownika o Volkswagenie Passat

Zdjęcie użytkownika

użytkownik:

liczba głosów: 38

Volkswagen Passat B5 1600 102KM 1999r. sedan (limuzyna)

Ocena ogólna
Samochód bez dwóch zdań atrakcyjny i pożądany przez wielu. Nie jestem fanem marki, a właściwie z przypadku (braku wyboru) zdecydowałem się na zakup tego modelu, generalnie nie żałuję, obszerny, wygodny, względnie ekonomiczny, stosunkowo bezawaryjny. Minusem oczywiście ryzyko kradzieży czy nie praktyczny bagażnik, jednak to było wiadomo przed zakupem. Ewidentnym minusem fatalne umiejscowienie akumulatora, którego wyjęcie grozi połamaniem podszybia i jest znacząco czasochłonne. Niemniej ogólnie wrażenie bdb-.

Układ napędowy
Samochód z racji zasilania gazowego, a także najmniejszego w tym modelu silnika nie należy do demonów prędkości i elastyczności, jednakże w zupełności wystarcza do spokojnej jazdy tak w trasie jak i w mieście.

Widoczność
Obłe kształty sprawiają, iż sylwetka samochodu jest bardzo sympatyczna jednak w pewnym stopniu okrągłości te są nieco kłopotliwe np. przy parkowaniu czy jeździe na styk.

Komfort
W tym aspekcie jeden z najlepszych na tle konkurencji. Mankamentem nietrwałe zawieszenie przednie, choć niewątpliwie dzięki niemu znacznie bardziej wygodny.

Nadwozie
Wielkość samochodu na pewno jest jego atutem, a zwłaszcza wykończenie, minusem jak w każdym niemal sedanie nie do końca funkcjonalny choć na pewno bardzo duży bagażnik.

Układ jezdny
Doskonały samochód na dłuższe trasy po dobrych drogach, komfortowy i precyzyjny układ jezdny. Gabaryty na pewno nie ułatwiają parkowania.

Naprawy
Nie jest to już niemal legendarna niezawodność Volkswagena jednak ogólnie nie można narzekać.

Wentylacja i ogrzewanie
Jak trzeba to zrobi efekt kabrioletu. Szybko się nagrzewa, mimo braku klimatyzacji sprawne wszystko pomimo 12 lat na karku.

Elektryka/elektronika
Nie jest to na pewno pod tym względem ideał. W ciągu roku wysiadła stacyjka i były problemy z sterownikiem centralnego zamku. Koszty jednak nie wysokie wobec czego i ocena nie najniższa.

Pełna opinia o Volkswagen Passat B5 1600 102KM 1999r. sedan (limuzyna) »

Zobacz również opinie:

Volkswagen Passat: coupe, hatchback, kombi, sedan (limuzyna)

Volkswagen Passat: benzyna, olej napędowy, turbo diesel, benzyna+gaz

Volkswagen Passat: 1.4, 1.6, 1.8, 1.9, 2.0, 2.2, 2.3, 2.5, 2.7, 2.8, 4.0

Volkswagen Passat: 2014, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996, 1995, 1994, 1993, 1992, 1991, 1990, 1989, 1988, 1985, 1983, 1980